Из делниците на един луд (7-11 март)

Тони Филипов, д-р 14 март 2016 в 10:45 18382 15

Понеделник, 7 март

Седмицата не даде много материалец, но колкото – толкова. Най-важното събитие според нас бяха преговорите ЕС-Турция. Европа клекна на турския премиер по всички искания. Личното ни усещане е, че, ако агата беше поискал да му направят и една свирка, нямаше да му счупят хатъра. Горката Европа, на стари години такъв резил! Малко грубичко се изразяваме, но едва ли неточно.

По-рано бяхме склонен да уважаваме германците, защото са способни на такова дълбоко чувство за вина. Българите, нема що да се лъжем, не сме способни. Но никога не сме допускал, че чувството за вина може да е толкова опасно.

Македония, Сърбия, Словения и Хърватия затвориха границите си. За масата от бежанците останаха само два избора – турските лагери и българската граница. При това положение и всичките да застанем по браздата, пак няма да ги спрем.

В Брюксел премиерът направи едно от бодряшките си изказвания. Еталон сме били, всички го признавали: „Можем да бъдем спокойни… поставили сме достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и, ако идва вълна, превантивно да я спрем…"

Бай, бабо, да не ме среща мечката! Съоръжения и апаратура има, обаче… не работят. И увисваме на мрежата. А тя се преодолява елементарно с един прост инструмент, наречен клещи или резачка. Струва десетина евро. Но често е включен в общата цена на услугата, извършвана от турските каналджии. Шефът на ГП обеща до края на месеца всички съоръжения да проработят. Но не знам дали има как да помолим бежанците да ни изчакат още малко, поне до края на месеца….

Вторник, 8 март

Да честитим на цялото българско правителство 8-ми март. И на Лукарски, и на Москов, и на другия Москов… За премиера не знам, вие ще прецените. Ще кажете, ама те са мъже! Ще се закълнете ли?! Имайте предвид, че това, че пикаят прави, вече не е полово дефиниран признак. И доста жени го правят. Други са днес и първичните и вторичните полови белези. Има жени с топки и мъже без. Изобщо половете не са това, което бяха. Не си спомням питал ли съм ви какво мислите за идеята да се назначат гинеколози на висшите държавни постове? Не е много реална, не ли? Нямаме толкова много гинеколози. Има места, като например следствие и прокуратура, където трябва направо гинекологична клиника да се отвори. Щото е фрашкано с… нуждаещи се.

Етичната комисия на ВСС изслушвала следователя Бойко Атанасов задето рече, че Цацата си имал шпицкоманда от следователи. Атанасов дал пример с делото срещу Цветанов, което се е появило в столичното следствие ден след като Пеефски го заплашил, че с него ще се разправя правосъдната система.

Не е прав Атанасов. Спомняме си добре случая. На 23 май 2013 г. Пеефски каза в НС: "Г-н Цветанов, погледнете ме в очите - имате ли срам? Първо ще дадете обяснения за СРС-тата и подслушванията, уведомихте ли комисиите, когато го правихте? Искам отговор, имайте срам."

Но нищо не последва. На 29 май Пеевски им заповяда малко по-категорично: „Гусин Цветанов, да ви кажа вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза с колко криминално проявени лица сте се виждали. Това ви го обещавам лично. Но аз няма да се занимавам с вас – правораздавателната система ще се занимава, гусин Цветанов!”

И посочена вече поименно, правораздавателната система нямаше избор…

На изслушването присъствали 24 следователи и прокурори, и всички били единодушни, че Атанасов лъже. Та не знам дали една клиника ще може да обслужва толкова народ. А за шефа на следствието Иван Иванов се налага направо консилиум да се свика. На въпрос какви са проблемите в следствието, отговорил, че паркингът бил малък!

Мисля, че и Цветанов се нуждае от обстоен преглед. Щото хич не е мъжко да се кълчиш как Цацата бил подведен, ако преди 2 г. си казал, че „когато говори Пеевски, следва действие на прокуратурата”.

Отплеснахме се, а е празник.

Руската психоложка Олга Маховская прави рекапитулация на участието на жената в съвременното руско общество и стига до извода, че 8-и март е „вариант на психологическо "насилие сред цветя", мимози и лалета.”

Интересен народ са братушките. И на 8-и март продължаваха да носят цветя на паметника на Сталин!

Пък в град Васлуй в Румъния един пич се прибрал без цветя. И като го почнала неговата… Сега е в болницата с тежки травми на онова място, което всеки мъж грижливо пази от остри предмети. За едните цветя! В такива моменти си даваме сметка какъв късметлия сме. Има мъже, на които им отива да носят цветя и други, на които им отива да носят марули. Ние сме от вторите. И затова подарихме флекса без цветя. Разбира се, внимателно и от съобразена дистанция…

84-годишният Рупърт Мърдок се ожени за 59-годишната Джери Хол, бивша съпруга на Миг Джагър. Оня ден сключиха граждански брак, вчера и църковен.

Пък миналата седмица 80-годишният Армен Джигарханян се ожени за 36-годишната актриса Виталина Цимбалюк-Романовска и вече е в реанимацията със съмнение за инфаркт. Младоженката обаче вика, че постъпването му в клиника било планово. Не се и съмняваме, че от нейна гледна точка може да е и планово. Вероятно подобни неща влизат и в плана на Джери Хол. Мърдок има 11 млрд. Верно, има и един билюк деца от три предишни брака, но пак ще има по милиард за всеки.

Веднъж написахме, че младата жена укрепва физиката на мъжа, но му съсипва психиката. Пенсиите, за вас специално ще уточним, че явно не всяка физика подлежи на укрепване. 

Сряда, 9 март

Борисов с фундаментално интервю в Медиапул, от което научихме, че, ако искаме да научим истината за случващото се у нас, то не е премиерът, който може да ни помогне.

„Борбата с престъпността, с корупцията, с олигархията - това го мога най-добре. Виждате само за 20-тина дена какви са ни резултатите, аз гарантирам, че в следващите шест месеца ще останат доволни хората.”

Айше, а дано си девствена…

Но ние нали сме добронамерен, открихме и добра новина в това интервю. Премиерът се учи и се развива. Но малко бавно се развива. Не искаме да кажем, че е бавно развиващ се, а че това, дето има да го научи е страшно много. Ако имаше пред себе си една перспектива от 15-20 г. да се развива, можеше да стане изключителен държавник. А сега тъкмо ще се понаучи и…

На петата година от управлението си Борисов дава нишан, че е схванал номерата, с които олигарсите обират обществените поръчки (ОП): „Самите ОП са направени законно. Проблемът е в изискванията. Но искам да кажа – това го прави администрацията… Когато напишеш в една ОП, че този, който трябва да спечели в рамките на даден радиус от километри трябва да има асфалтова база... Разбирате ли ме – по смисъла на закона е законно, защото асфалтът примерно трябвало да е топъл, да не се подгрява и прочие. Измислят хиляди оправдания за това. Но когато се замислиш това унищожава ли конкуренцията? Унищожава я. Дава ли предимство на едни? Дава.”

Ако това откритие го беше направил през 2009-2010 г…

Сигурно съзнателно го е отбягвал. Иначе няма обяснение как при толкова примери из медиите за далаверите с ОП, до него не е стигнало. Помните ли как хората на Вежди отстраниха осем от деветте кандидати да строят „БГ Лувър”? Едни не били описали багерите и фадромите с които ще строят, други посочили сроковете в дни, а не в месеци, трети допуснали граматически грешки… Като крайно спечели Симеон Пешов и „Главболгарстрой”…

А помните ли обществената поръчка за автомобилите на ДАНС? Как купиха 84 коли за над 3.6 млн. лева? И всичките спецификации отвеждаха към модели на "Мото-Пфое". По същото време подобна поръчка за 68 коли на стойност 1.9 млн. лв. направи и НАП. А помните ли… Всъщност, нека кажем обратното –помните ли баре една поръчка, в която победителят да не е бил известен още преди обявяването ѝ? И всичко това Борисов го открива едва сега! Наистина, бавно се развива.

Ама това с колите са кокошкарските далавери. Симеон Дянков признава, че 4-5 фирми са печелели всички големи поръчки през последните 8-9 г. Успявали в 94-95% от търговете, в които участвали. От 17 млрд. лева, които сме получили от ЕС, 8-9 млрд. са в строителството, тоест, главно в тези 4-5 фирми. Две от тях, вика Дянков, са споменатите от Борисов, за които се твърди, че са свързани с Пеевски и Златев. Трета фирма била свързана с друг депутат от ДПС. Мейби Ментич?

В интерес на истината, Златев далеч не е сред героите на капиталистическия труд в строителството. Другаде му е силата на него. "Джи Пи Груп" е участвала в консурциуми за 457 млн. лв. и е взела самостоятелно едва 80 млн. лв. Шампион, естествено, са фирмите на Пеефски. „Водстрой 98” печели 977 млн. лв. в консорциуми с други фирми и 49,7 млн. лв. самостоятелно. А „ПСТ Груп” - 739 млн. в консорциуми и 112 млн. самостоятелно. Общо през Пеевски и сие са минали 2 млрд. без канче. Лидерството на Пеефски яростно се оспорва от име, което не сте чули и вероятно няма да чуете в тирадите на Борисов - Симеон Пешов! Фирмите му "ГБС-Инфраструктурно строителство" и "Главболгарстрой" печелят съответно в 97% и 98% от всички търгове, в които участват. (При „Водстрой 98” процентът е 96). Спечелили са в консорциуми 1,7 млрд. лв., а самостоятелно - над 513 млн. лева. "Трейс Груп Холд" участва в консорциуми за 1.15 млрд. лв. и самостоятелни поръчки за 122 млн. лв. "Енергоремонт Холдинг", контролирана от групата около Богомил Манчев, печели в 99% от търговете, които участва. Варненската „Хидрострой”, свързана с Велико Желев, шеф на Агенция "Пътища" по царско, успява в 93% от участията си и печели 840 млн. в консорциуми и близо 250 млн. самостоятелно. И т.н.

Та викам да не лаем само по тия, които Борисов ни сочи, а да се поогледаме.

Графиката е на „Клуб Z”

Да се върнем още за минутка на интервюто. Някои от лъжите на Борисов са особено късокраки. Като например тази, че ДСБ управлява съда: „ДСБ е като двуглава ламя – едната ламя е в бордовете на фирми, в управлението, а другата иска да узурпира съдебната власт. И погледнете – от трите големи съда два пряко ги ръководи ДСБ.”

Радан Кънев възрази: „Бойко, който лъже, не е Бойко, когото познавам. Премиерът Борисов умееше добре да манипулира публиката, без да изрича преки лъжи. Това може би беше основното му политическо умение, а неговата загуба лишава България от силна политическа фигура - за добро или лошо. Това е само малка част от лъжите, които премиерът си позволи в това интервю. Това е за първи път…”

Казано в дисфемистичен дискурс, Радан се прави на маймуна. И на свой ред изрича поне две огромни лъжи. Първата е, че Борисов лъже за пръв път. Зер не знаем, че Борисов обича да послъгва. И, че лъжите му често са с много ниска резолюция. Ако има някаква новина, то тя е, че за пръв път Борисов лъже по отношение на Радан и него затова го е заболяло. Разбираемо е, човек доде не го усети на собствения си такова… С една дума Радан почва да опознава Борисов откъде другата страна. И това му носи тъга. И втората голяма лъжа е, че губим силна политическа фигура. „Кривото не може да стане право, и това, що го няма, не може да се брои.” Това е от Еклесиаст, два стиха преди „който трупа познание, трупа печал”.

Радан вика, че наскоро се запознал с Лозан Панов (ВКС), а с Калоян Топалов (СГС) не се познавал лично. Много важно! Всички, които искат реформа в съдебната система са от ДСБ! Точка! Ако утре Пеевски поиска съдебна реформа, и той става от ДСБ. И, по тази логика, над 60% от българите са от ДСБ. Защото толкова са тези, които смятат, че съдебната риба се вмирисва откъде главата, защото там се прикривала корупцията по високите етажи на властта. 66% от българите очакват самите магистрати да поведат битката за съдебна реформа. Мръсни десебари!

Та силна фигура губи България, много силна! От тези, на които след смъртта им на плочата им пише: „Едно голямо сърце и две силни ръце престанаха да бият…” Много голямо сърце, чак се чудя как го носи…

Запомнете добре какво ви казвам: След пет години най-много ще се чудите как сте могли да бъдете толкова глухи и слепи! Дано да не е късно само. Гледам го на репортажите от Брюксел, как се разхожда с ръце в джобовете, „сам като куче”… От ония простаци европейските лидери, един не говори български!

„Сега” коментира: „Ако имаше награди "Аскеер" за политически театър, Борисов щеше да ги обере всичките - за постановка, за режисура, за сценични ефекти и за главна роля. Самородният му талант се прояви, още като беше главен секретар на МВР...”

Тук не сме единодушен. Може да вземе само наградата на публиката. Той е от оня тип артисти, които навремето обираха наградите във фестивалите за художествена самодейност. Всъщност, той може да може и повече, но играе според публиката. Дето казва незабравимият Фридрих Енгелс, тук е розата, тук танцувай…

В предговора към „Златният телец” Илф и Петров споменават един гражданин, който признал съветската власт малко по-късно от Англия и мъничко по-рано от Гърция. Точно като Божи-дар Лукарски. Само дето Лукарски не успя никого да изпревари. „Факт е, че има определено съсредоточаване в определен брой фирми, когато се касае за обществени поръчки в сферата на строителството. Роля на новия състав на КЗК е да се произнесе и по този картел.” Той като министър на икономиката няма роля!

Знам коя е неговата фея-кръстница и знам какво му е направила. Честно, знам. По-точно, досещам се. 

Четвъртък, 10 март

Ново доказателство, че Борисов се учи бавно. Или че макар и бавно, Борисов се учи. Въпрос на гледна точка. Явил се като свидетел по делото срещу Станишев за изчезналия доклад на ДАНС. И го защитил: "Колкото и да ви се струва странно, се опитах да помогна на колегата Станишев. Заради огромния оборот документи, които влизат в МС, на всеки може да му се случи някъде да пропусне нещо."

Оставам с обоснованото предположение, че през 2011 г., когато „лоялният гражданин” Алексей Петров му занесе копие на изчезналия доклад, още не е подозирал за „огромния оборот документи”. И едва през втория си мандат го е открил. И благодарение на това ново, да го наречем държавническо, познание, прокуратурата е предложила Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и глобен.

Смешници!

Иван Костов вика: „Докато дясното пространство се оглавява от Борисов, то няма как да избуи.”

А помним как избуя дясното при др. Костов. Избуя, та се не видя… Между другото, чета че се провела някаква среща за бъдещето на ски зоната в Банско с участието на една камара министри. И всички били на мнение, че туризмът ще пострада, ако се прекрати концесията с "Юлен". Държавата ще трябва да изплати над 100 млн. лв. обезщетение. Особено компетентно се изказала Евдокия Манева, защото концесионният договор бил подписан по нейно време. А нейното време, ако помните, е времето на Костов. Тогава се подписаха и договорите с американските централи, в които също има огромни неустойки и още много подобни договори. Но това не е важно. Важното е, че тогава дясното избуя. 

А колкото до туризма, той, освен от далаверите, страда също и от хроничната идиотия на туристическите деятели. На снимката можете да видите как на Международна туристическа борса „Ваканция и Спа Експо 2016” община Царево се рекламира с нестинарски танц върху фототапет. И тоя кич се разиграва пред министър Ангелкова. И не й прави впечатление. Когато културският министър казва, че малко бутафория е нужна, не бива да се учудваме, че се появява много бутафория.

Нестинари рипат по снимани въглени

И едно научно съобщение с чешки адрес. В Прага се очаква хиляди хора да се съберат на 1-ви юни, Деня на детето, на централния средновековен площад Старе место за да… мастурбират заедно, съобщава livenews.cz. Събитието е насрочено за 9 часа сутринта. Вероятно и братята чехи смятат, подобно на турците, че „Сабах секиш, алтън гиби!”

Над 5600 души вече се били записали във Фейсбук, а други 9300 живо се интересували от регламента. В смисъл дали ще трябва да се събличат, допустима ли е взаимопомощта и други такива процедурни работи.

Поводът обаче не е най-важното. Ключовата дума е „заедно”.

Толкова много българи на едно място не можеш да събереш и на банкет. Всъщност, май на банкет може, какви грандиозни банкети помним… Но е факт, че повече чехи се събират да мастурбират заедно, отколкото българи да протестират за хляба си. 

Петък, 11 март

В доклад на ЕК се казва: „Банковата система в България все още крие рискове… Липсата на подходяща диверсификация, кредитирането на свързани лица и сделките между свързани лица продължават да представляват значителни предизвикателства…”

Рискове, предизвикателства… Представяте ли си какво точене пада, след като плащат по депозитите с цифри отдясно на нулата, а прибират от кредитите по десет пункта преди нулата! „Райфайзен” например дава от 0.01% за месечен депозит до 0.2% за годишен. Оня ден БНБ изнесе официалните данни, според които за първите 9 м. на 2015 г. банковата система е на печалба от 795 млн. лева, със 194 млн. лева повече от същия период на 2014 г.

Ама нищо! Ще дойде ден, когато премиерът ще открие и тия измами. Просто трябва да имаме съответното търпение.

Ех, бедни мои братя. Живеем като в турска баня, отвсякъде гледат да ни го… Но най-интересното предстои. След модела КОЙ ще дойде моделът ЙОК. Няма, свърши, всичко вече е разграбено! Йок пара, йок екмек, йок дана ети, йок домуз ети… Hayir hicbir sey! Hirsizlik! Извинете турския ни, но в Механото не наблягаха много на турски и латински. Сега не знаем как е, но тогавашната образователна система предполагаше, че на един бъдещ стругар или леяр няма да му се налага да чете Сенека в оригинал. Което се оказа голяма грешка, поне в нашия случай… Както и да е.

Моделът ЙОК чука на вратата ни. И знаете ли кой може да го спре? Има само една сила и тя се нарича тояга или гьостерица. А сещате ли се кой трябва да я развърти? Не се оглеждайте, за вас става „на въпрос”! Не се лъжете по някакви измислени данни на НСИ, препрани през Евростат, за 3% ръст на икономиката ни. БВП бил станал 86.373 млрд. лева. И друг път е ставало дума колко перверзен е този измерител. В него влиза и всичко откраднато и разхитено. Например разходите по събарянето на тютюневия склад в Пловдив влизат в БВП. И разходите по възстановяването му, ако се стигне до там, пак влизат в БВП. Ако построим сто пъти една къща и сто пъти я разрушим, ще имаме огромен брутен продукт. Но няма да имаме къща.

Абе, вкараха ли проституцията, наркотиците и другите работи в БВП? Това би обяснило растежа…

Между другото, ново проучване на учени от Колумбийския университет установило, че стресът от безпаричието предизвиква физическа болка. Чувството за икономическа нестабилност задействало психични процеси, свързани с безпокойство, страх и стрес, което пък намалявало поносимостта към болката.

Не ви плаша, просто ви казвам истината - много ще боли!

Една госпожа ни писа, че в последния си текст малко сме попрекалили с ненормативната лексика. Възможно е, макар че то е въпрос на сравнение. Нямаме предвид да се сравняваме с БЛИЦ и „Телеграф”. Вчера на последната страница на сериозния в. „Сега” прочетохме: „Повечето ни проблеми идват от климатични условия, нищо, че в учебниците пише, че сме имали цели четири сезона и най-подходящи условия за всякакъв вид туризъм. Имаме таратанци!”

Ето тия ”таратанци” ни хвърлиха в джаза. Не знаехме, че тази дума е литературна. Винаги сме я мислел за синоним на таш… Така, де, сещате се. В речника на старите думи пише: „Таратан –тестикул, таратанци, мн. ч., тестиси. В bgjargon са още по-директни: „таратанци - „мъдя”. В "Кулски речник" на Йордан Йончев се твърди, че думата е от тамошния репертоар. И да не ви излъжа, но май смe чувал Миков да я употребява. Ще му звъннем да попитаме. Та в „Кулски речник” пише: „Таратанци мн. ч. тестиси. Сравни с “блсак”. 

Това последното не го знаехме, вероятно е от английското ballsack, малко покулчено. И така без да искаме, научихме още един синоним и ни станаха общо 27.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!