Из делниците на един луд (7-11 май)

Тони Филипов, д-р 14 май 2012 в 14:32 12963 3

Всеки понеделник OFFNews.bg ще има удоволствието да ви представя "Из делниците на един луд" - легендарната поредица на Тони Филипов, д-р. За нас е чест, че с тайнствения доктор можем да попълним плеядата от наши постоянни автори. Сред тях вече са Евгений Дайнов, Деян Енев, Иван Стамболов - Сула, Владимир Шопов.

Понеделник, 7 май

Арестували 30 митничари на „Капитан Андреево”, съобщава прокурор Кокинов. „Снощи ги хванахме на калъп, докато си разделят парите – няколко хиляди. Имахме информация за десетина човека, но очакванията ни бяха надхвърлени.”

Де го Румен Петков да го питам още ли смята, че „митничарските рушвети са легенда”?

30 човека вероятно означава цялата смяна. Което ни подсеща нещо. На частичните избори през 2004 г. в Свиленград се оформи широко дясно обединение. Неясно как Доган, Костов, НДСВ, ВМРО, Софиянски и т.н. се събраха зад един кандидат. Звъннахме тогава на едно приятелче в Свиленград да го питаме какво обедини толкова партии. “Ти си луд, бе, рече, нема толкова партии по нас. Ние имаме само три: на първа смяна, на втора смяна и на нощна смяна…”

Това по-късно беше потвърдено от доклад на посланик Пардю, който отбелязва, че в Свиленград има „пълно поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси…”.

Въпросът е дали това е някаква автономна Свиленградска република, или е под сюзеренитета на ГЕРБ. Ако слушаме Танов, по-скоро е първото. Той лани каза: „Сред митничарите  цари известно объркване и несигурност – идват избори, а никой отгоре не ги търси и не им иска да събират за партийните касички.”

Карикатура Хр. Комарницки, в. “Сега”

Но, от друга страна, има факти, които говорят за противното. Щото си спомняме например „големия кораб” от записания телефонен разговор на Танов и Дянков? Танов се жалваше на Дянков от Цветанов: „Прави удар за цигари по пазарите. Да ударят каналите от Гърция… Пълна фалшификация! И заблуждава премиера…” Пък Дянков, с ясното съзнание, че в разговора участват повече от двама души, първо направи една проскинеза на премиера: той нямало да се върже на Цветанов, защото, за разлика от него бил умен. И посъветва Танов: „Звънни му и му разкажи там за т’ва, за големия кораб…”

„Големия кораб”! “Капитан Коваленко”, заловен от хората на Танов с 35 млн. къса контрабандни цигари. Обаче хората на Цветанов опровергаха, не били контрабанда. И „големият кораб” мина. И сигурно продължава да минава, „навярно без шум оттогава…” И не е ясно колко пъти минава… Дали колкото пееше Силвия Кацарова, или повече?

Допитване на “Труд” до най-големите производители показало, че от началото на годината до средата на май легалните продажби на цигари в България намалели с нови 10%. “Реално на пазара в момента съотношението между контрабандни и легални цигари е почти 50 на 50″, коментираха от голяма тютюнева компания. Източник на “Труд” от митниците съобщи, че в пограничните райони контрабандата минава дори 60%.”

„Минава, големият кораб минава… навярно без шум оттогава…”

Като стана дума за проскинеза. Оня ден на заседание на МС премиерът рече на Десислава Атанасова: Деси, и за статистиката, която излезе за удължаването на живота. За трите години наше управление с една година средно се е вдигнала продължителността на живота.

Деси: Да, точно така е и аз се радвам, че от сектор „Здравеопазване” има с нещо, с което да се похвалим. Действително статистиката на Евростат е положителна. През 2006-2008 г. са били съвсем различни тенденциите. От 2009 г. насам се увеличава продължителността на живота.”

Господи, дай на нея мозък, а на него по мозъка… Може и обратно.

В „Труд” звъннали в НСИ за повече информация. Статистиците много се развеселили от твърденията на премиера. И обяснили, че Евростат не провежда собствени изследвания, а работи с данните на НСИ. Пък данните на НСИ показвали, че увеличение имало, но не с 1 г., а с 4 м. Но това не било нова тенденция, а, дето се вика, откакто свят светува… И наистина, в древен Рим и Гърция средната продължителност на живота е била 18-20 г., през Средновековието 35, в началото на миналия век нараснала до 50 и т.н. Но за целите на проскинезата това е без значение.

Проскинеза, да обясним, ако случайно някой не знае, е древноперсийски ритуал за приветстване на монарха с поклон до земята и целуване на краката. Персите смятали, че с проскинезата човек се издигал по достойнство и положение и приближавал до царя. Александър Македонски харесал тоя ритуал и се опитал да го въведе, но на демократичните македонци и гърци той се сторил обиден. Разправят, че по тази причина Александър заповядал да заколят Калистен – племенник на Аристотел и негов биограф. Не щял да му направи проскинеза…

Явно ние сме по-близо до персите нежели до гърците. Сега се сещам, че персийският цар Дарий винаги казвал, че държавата му е богата и силна не заради войските, а заради магистралите.

Вторник, 8 май

В петък, в края на предизборната си кампания, Саркози рече: „Бъдещето ни е на ръба на бръснача, ще станете свидетели на голяма изненада.” И верно станахме свидетели – Саркози отстъпи президентския пост Франсоа Оланд.

 

Президентшата Карла специално така се изненадала, че ú пресъхнала кърмата.

Карикатура в. “Новинар”   

В подготовката на изненадата има и българска следа – в качеството си на шеф на ПЕС Станишев ходи да говори на митингите на социалиста.

Ей, на Станишко му върви като на бясно куче тоягите. Точно той ще се случи начело на ПЕС, когато ще почне лявата вълна в Европа. Ако почне, де, щото анализаторите не са единодушни… Да бе жив Иван Хаджимарчев, па да напише наново „Овчарчето Калитко”… Как израсна от тамагочито на партията до лидер на европейските социалисти с единия гол късмет. Помните ли какви топли зими му даде Господ, доде беше на власт? Ни една година немаше такива студове, като тая. БСП ще сбъркат, ако го сменят. Такъв късметлия нема да намерят. Едно време викингите, като си избирали началници, най-много ценели това дали човек има късмет. Който нема, направо го сваляли от кораба. Щото, викали, с човека можеш да се бориш с оръжие, на боговете се правят жертвоприношения, срещу черна магия помагат чудеса, но на лошия късмет човек няма какво да противопостави. (Вж. „Червения змей”) А Гоце късметът вече май го загъзи, така да се каже…

„Президентът без първа дама, но с Аню в САЩ”, съобщава "Стандарт". Дано да е същото, ама като го гледам Аню, не вярвам. Нали щяха да му дават служебна жена, какво стана?

Пък в „България днес” пише, че във фирмата на президентшата Плевнелиева “Мейз лабс” ООД нямало бюра, а дюшеци на пода и работели легнали. Като искаш нещо да поговориш с колежката и отиваш и лягаш до нея… А когато правят съвещания си е направо като… Както и да е. Ако Юлиана беше от Шоплука, да кажеш – сбъдна се мечтата на Нане да копа легнал… Всъщност, тя откъде е? В интернет няма дума къде е родена. Ще останеш с впечатление, че е родена на някое срамно място, та затова се крие. А то срамно място нема. Зорка беше от Якоруда и не го криеше…

„Новинар”: „Плевнелиев с първа реч като главнокомандващ”. На парада президентът рече: "От все сърце благодарим на тези български мъже и жени в униформа за показания професионализъм…" Обаче в сайта на президентството „показаният професионализъм” е придобил вида на „показен професионализъм”. И въпреки, че в. „Сега” им обърнаха внимание още отзарана, до 17.30, когато проверихме за последно, професионализмът още си висеше като „показен”*. Явно и вестници не четат в президентството. А както казваше незабравимият Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей, „хора, които не четат вестници, трябва да бъдат убивани морално на място…”

Ама то как да четеш „Сега”… Така яростно бяха нападнали президента, при това по всички страници, не само на една. Наричат го „Чехлю”, „ходеща комуникационна напорна кула”, иронизират го, че цялата му личност и същност била „изтъкана от клъстери, хъбове” и т.н. и т.н.

Но керванът си лае, кучето си върви! Напук на враговете, президентът си гледа работата. Точно преди малко го чух да казва, че вече е изпълнил 5 от 40-те си обещания. Което значи, че ще избачка петилетката ако не за две, то най-много за три години.

Ама малко е фуклив, да ви кажа. Слушах как обясняваше що объркал обръщението си към чешката делегация. Дето първо ги поздрави на поляци, после на чехословаци и чак третия път налучка. Преди пленарните разговори между делегациите, вика,  обсъждахме с  Вацлав Клаус на “перфектен немски” шкодите, които произвеждаше навремето Чехословакия и затова после се обърках…  (Което не обяснява обаче що ги почна на поляци!) Това „перфектен немски” дразни, издрънкано тъй не на място. Демек, аз не просто говоря немски, а перфектен немски. Дано Бойко да не е чул, щото това си е направо опит за разграничение от монолингвистичната герберска маса.

Сряда, 9 май

„Новинар”: „Цяла улица в Дупница с ток на аванта. Нали крадем от държавата, не от хората, оправдават се тарикатите.”

От държавата, не от хората! Щото хората не са държавата?! И те верно у нас не са. Българинът, обратно на Краля Слънце, вика: „Държавата – това не съм аз”. Социализмът наложи траен стереотип на разделяне на кражбата на два вида. Първият вид е морално приемливата, оправданата кражба – от държавата. Вторият – морално укорима – от частно лице. Да не откраднеш от държавата се приема от българския ум едва ли не като грях, като подигравка с даровете на провидението. Ама май не е и само социализмът виновен. Той само обяви държавата за обща и с това легитимира правото на всеки българин да си носи неговата част дома. Но иначе си го имаме в гените явно още от номадския период.

В анализ, озаглавен „Иванчо, Марийка избяга с Гошко!”,

„Труд” разказва, че по данни на НСИ 177 965 души, или 5% от мъжете в България, носели името Георги. Ивановците били на второ място, с около 3000 по-малко. И разликата тепърва щяла да се увеличава, щото при новородените през 2011 г. Иван е чак на четвърта позиция – 876, срещу 1258 Гошковци.

Тази тенденция е от доста време. Още през 2006 г. сме я отбелязали: „Ивановците прогресивно намалявали. Преди 5 г., в края на “най-успешното правителство”, Ивановците били 273 хил. Към днешна дата по данни от ГРАО са останали 208 хил. Учените обясняват, че това било следствие от демографската криза.”

Но ние не повярвахме на това обяснение, щото някак си не приемаме Иван Костов в ролята на демографски фактор… Имаме друга хипотеза, но преди да я изложим, ще помолим костовистите да не подскачат. Така само наливат вода в мелницата на Мира Янова. Тя вика, че един от изводите на нейните фокус групи бил:  „Човекът на ДСБ е доста нетолерантен, умерено арогантен към всичко и всички.” Ние не сме склонен да ú вярваме, но крайното ни мнение зависи от тях…

Та, според нас, по-вероятна е хипотезата, че покрай Иван хората са намразили и Св. Иван. И тази хипотеза се потвърждава от факта, че името Георги, макар и в момента да е на първо място, все повече отстъпва позиции на Никола. Даже в провинцията Никола вече водел. Както знаете, Никола не сме имали на властовите върхове. В подкрепа на тая хипотеза е и залезът на името Петър. През 2008 г. от Института по български език към БАН съобщиха, че Петър все по-рядко се срещал. И изобщо, прекалено много съвпадения, за да са случайност…

Премиерът вика, че между градовете се заформила «страховита» битка за агенциите, кой коя да вземе. Варна и Бургас били във война за Агенцията по рибарство и аквакултури. А Плевен и Хасково воювали за Агенцията за лозата и виното. “Едните, вика премиерът, казват, че най-големите масиви са в Хасковско, другите казват “ама ние пък пием повече…”

Не знам, но ако на нас беше възложено да решим този тежък казус, вероятно щяхме да дадем превес на «пиещите». Така де, народът не случайно е рекъл: юнак вино пие, ахмак лозе копа…

И понеже Го споменахме, та се сещаме за неговата чутовна битка с ЛУКойл. В резултат на нея България днес е в челната тройка сред 32 страни в Европа по поскъпване на бензина през първото тримесечие на 2012 г., съобщава порталът “Нефть России”, цитиран от в. „Сега”. Начело е Унгария с ръст на цените от 15.6%, следвана от Полша с 15.1%. Ние им дишаме във врата с 14.9%. Но добрата новина е, че по критерия покупателна неспособност (цената на бензина срещу заплатите), се нареждаме на второ място. Украинците можели да си купят 211 л бензин, а българите – 290. Челната петица се допълва от Беларус, Румъния и Литва. Нямам какво да добавя, освен да ви заостря вниманието, че изследването е направено от руския Центъра за икономически изследвания “РИА-Аналитика”, публикувано е от руски портал, цитирано е от вестник, който е на руски природен газ. Демек, нема място за съмнение.

“ЛУКойл България” взе поръчка за нови 100 млн. лв. от резерва”, пише още „Сега”. Е, цените не са от най-подходящите да се подменят резервите, ама какво да се прави?!

Дето се вика, при такъв враг като Борисов, немаш нужда от приятели.

Пък вчера Путин встъпи в третия си мандат като президент на Русия. И обеща „повече демокрация”. И веднага почна да дава доказателства. Даже преди да е встъпил. В навечерието на инагурацията полицията задържала част от опозиционните лидери, а друга част армията взе запас.  Това е страшно тарикатско. Слава Богу, че у нас се премахна военната служба. Иначе си представям как Аню, по ходатайството на Батко, щеше да ни нареди да правим марш на скок от София до нос Емине, например… Един път само съм вземан запас за 10 дни, но ми свалиха 11 кг.

Като казах марш на скок, та се сетих за един готин виц. Може и да съм ви го казвал някога, но то пък кой не повтаря вицове? Познавам хора, дето с два-три вица целия живот си изкарват… Сещам се и за един персонаж на Стендал: „Кметът на Вериер беше се прославил с духовитостта си благодарение на половин дузина шеги, които беше наследил от чичо си….Тъй като покрай другото беше много вежлив, освен в случаите, когато ставаше дума за пари, той минаваше с право за най-аристократичната личност във Вериер…”

Та за вица, де. В казармата, след първия марш на скок през силно пресечена местност, старшината попитал новобранеца Георги Първанов: “Как е, Герги, излезе ли ти душата?” А Параванов, който даже не се бил и запъхтял, му рекъл: “Там, откъдето съм, ние това усилие го правим, за да идем до тоалетната.”

Пък Николай Слатински, бивш секретар по националната сигурност на президента, вика: «Георги Първанов остави на работа Димо Гяуров заради папката “Гоце”. И вика още, че агентурната принадлежност на Първанов е трябвало да се извади наяве, за да падне зависимостта му. Но явно някой нямаше интерес това да стане. Всъщност, що да се правим, че не знаем кой е този  някой?! Иван Костов, той скри папката Гоце. Щото ще бъде много наивно да смятаме, че Димо Гяуров, произведен набързо от редник в генерал, е действал като самостойна личност.

Стари работи са това, но все пак се чудя, че никой никога не пожела да обясни защо СДС, премиерът Костов и президентът Стоянов не извадиха досието на Гоце? Като нищо щяха да му икономисат втория мандат.

Не от много ум се чудя, нали?

Четвъртък, 10 май

Вчера, след размисъл до обед – Ден на победата, или Ден на Европа,  стигнах до компромисен вариант. Не вреди да се пие по едно и за двете. За първото тайно.

А за второто от мъка. Не се получава нещо европеизмът ни. Дето беше казал преди сто и кусур години класикът, „европейци сме ний, ама все не сме дотам”… И а-ха да станем, ама за малко… Чета как прокуратурата се възмутила от постоянните критики на Брюксел срещу дейността й.

Говорителката на главния прокурор Стелиана Кожухарова рекла: “Прокуратурата търпи критики, но на мен ми е трудно да си отговоря на въпроса “Защо?”

Как се наричаха хора, които трудно разбират елементарните неща? А, сетих се – минимално изключителни. Само от уважение към вас няма да давам примери колко нелепо е това изказване…

За момент ще ви върна към цитата на Бастиа от миналия път: „Кога спира ограбването? Когато се окаже по-скъпо и опасно от труда”. Прокуратурата е тази, която трябва да направи това. Защото, има ли човек, освен героят от поучителните разкази за деца, който да не се възползва, ако селото е без кучета? Няма! Но има достатъчно доказателства, че прокуратурата прави каквото може, за да стане ограбването по-скъпо, но не и по-опасно. Настоятелно моля господин главния прокурор и неговота говорителка да не се засяга от това, което казвам, защото аз говоря според всички свидетелства на историята. Даже съм си записвал.

Г-н главен прокурор, спомняте ли си коя година казахте: “Имаме изключително ясна представа за знаковите хора в организираната престъпност. Остава ни да съберем доказателства”? Е, аз също си спомням…

Но стига с тия тъжни работи… Я нещо по-лежерно!

„Труд” съобщава, че Анджелина Джоли споделила пред свой близък, че е мамила годиника си (ортографските рекламации отправяйте към колегите от „Труд”!) Брад Пит с друг. Изневярата станала през 2005 г., когато вече живеела с Брад, обаче още поддържала връзка и с бившия си. Щото, както е добре известно, жените са малко като маймунките, докато не се хванат здраво за новия клон, не пускат стария. Брад Пит рекъл, че е поразен от откровенията на своята половинка и, ако не били шестте им деца, вероятно щял да постъпи по различен начин.

Тоа па, поразен останал! Що, бе?! Не познаваш ли поне писаната история на жена си? През 2006 г. Анджелинка рече: “Мама ми внуши, че онова, което е под полата, трябва да се използва”. И явно се е вслушвала в съветите на майка си. Щото през 2009 г. допълни: “Бях ненаситна за секс”. И сподели, че още на 14 г. живяла с приятеля си при майка си. Това беше през февруари. А през април рекла на Брад Пит, че иска да си има любовник и не е против и той да си завъди. Много била стресирана от грижи по децата…

И сега тоя се поразил?! Направо се поразих!

Петък, 11 май

«Скенер ще чете мислите на домашни любимци”, съобщава БГНЕС. Мечтата на любителите на кучета се сбъднала, най-накрая те ще могат да разберат какво се случва в главите на техните домашни любимци. Да, да… Най-добрият начин да си развалиш приятелството с някой е да разбереш какво мисли за теб.

„Уууууху-хууу! О, погледнете ме, загивам!… Онзи мръсник готвачът от стола за нормално хранене на служителите от Централния съвет за народно стопанство ме лисна с вряла вода и ми ощави левия хълбок. Какъв гад! А на всичко отгоре се пише пролетарий!… Какво толкоз съм му направил? Нима ще подям Съвета за народно стопанство, ако се поровя в боклука?! Свидлива твар! Погледнете му някой път мутрата! Широка е като тепсия. Простак! Това са хората!”

Така си мисли Буби от „Кучешко сърце” преди да стане Полиграф Полиграфович Бубев…

- Не бойте се, то не хапе.

- Аз ли не хапя?!… Ей тоя дългунестия да го захапеш сега над ботуша за подколянното сухожилие… А бе я вървете на бабината си… Стига ма! Какво си се разлаяла?… Дали да не ида да си хапна? Майната им на тия!… Нейсе, хубавичко ще ви наглася галошите утре, многоуважаеми Филип Филипович. Два чифта вече ви се наложи да си купувате и още един ще си купите. Та друг път да не запирате кучета… и т.н. и т.н.

Ама що да ходим чак при Булгаков, като помним какви ги наприказва кучето Гаро, след като някои от нас му оспориха премиерската пържола…

Ами, ако докато върти радостно опашка „и прави метани като мюсюлманин по време на молитва”, кучето си мисли: „Айде бе, говедо, тръгвай да те разходя, че си станал 200 кила!” Да не говорим, че ако кучето «проговори», можеш да разбереш и какво мисли жена ти за теб в твое отсъствие. Даже и тъщата какви ги говори зад гърба ти… И изобщо.

Не, това е голяма щуротия! Вижте колко тъжно стана в БСП, след като Станишев започна да разбира какво мисли за него Първанов и Първанов да разбира мислите на Станишев. Грозно стана, не ли?

„Наркотрафикант получил отличие от Първанов”, тръби дружно пресата. Гоце връчил на осъдения за наркотрафик в Италия Алекси Стоименов държавното отличие “100 години Илинденско въстание”. Срещу това награждаване остро реагирал писателят и български емигрант Методи Димов, с рецензията на чиято книга Първанов обясни Гоце. Първанов не отрекъл, само рекъл, че не помни и сменил темата: изнасянето на тази информация била един “ярък пример за черния пиар” срещу него, в който от ръководството на БСП били вложили над 1 млн. лв.

Преувеличава. 1 млн. лв. са много пари. За много по-малко може да бъде очернен много по-качествено. Есенеска „Всеки ден” писа, че Първанов и Мариана Тодорова имали това-онова… Тази дописка предизвика яростен демарш от страна на президентството. Първанов изпратил остра нота по нарочен човек персонално на шефа на КТБ Цветан Василев. И той обяснил, че лично Моника Йосифова-Станишева платила, за да излезе дописката. 5000 лева платила. Така ми разказаха нещата, но не мога да бъда напълно сигурен, естествено. Но пък цяла България научи как Първанов каза в интервю, визирайки Моника: „За разлика от някои политически лидери, нито аз, нито моята съпруга сме имали бизнес с правителството на ГЕРБ.”

Та казвам, че, ако Първанов не беше разбрал какво мисли Станишев и, ако Станишев не беше разбрал насрещното мислене, други щяха да са нещата в БСП. Не ли?

P.S. Кюстендил, приемете моите извинения за всичко, което съм казал за вас и най-вече за всичко, което съм си мислил! Никога повече няма да споменем оная глупост за ролята ви в българския генофонд! И изобщо искам да кажа, че вие не сте Кюстендил, вие сте един своеобразен Курск в днешния ни политически живот!

…….

* Повторна проверка показа, че и в събота, 12 май, професионализмът продължаваше да виси като „показен”. Явно така ще си остане за поколенията…

To be continued next път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!