Из делниците на един луд (6 – 10 май)

Тони Филипов, д-р 12 май 2013 в 18:40 13096 33

Из делниците на един луд
Из делниците на един луд

Понеделник, 6 май

Колегите от радиата променили обръщението си към публиката. Вече казвали: „Добър ден, уважаеми слушаеми”. Правилно. При тая всенародна слушаемост… Омбудсманът дори се учуди: „В каква държава, вика, живеем, щом подслушват и премиера?!”

А премиерът се чуди кой го е подслушал. Не бил Найденов, той бил ходил хиляда пъти дома им, имали си доверие. Цецо обаче е категоричен, микрофонът е бил в него.

Самият Найденов се скри някъде. Обади се жена му. „Цветанов, вика, лъже, не съм искала развод.”

Защо? Какво чакаш? Всъщност, ваши си работи…

Кокинов подаде оставка като шеф на градската прокуратура. Опита се да подаде оставка и като прокурор, та да спаси 20-те заплати, които се дават при напускане на системата, ама не стана.

Спомняте ли си какво ви писах по време на протестите? Че най-важното, което трябва да постигнем, са коренни промени в съда и прокуратурата. Тях като вкараме в пътя, другото само ще се оправи… Защото, както казваше Франсоа Вийон, „грехът е винаги едно наум” и трябва нещо или някой да го възпира… Но докато висши прокурори викат на изпълнителната власт „Шефе” и хвърчат като сотаджийки на повикване, нема шанс. Затова лично нас повече от изборите ни интересува кой път е избрал Цацаров. Ще влиза ли в историята, или и той иска да влезе в Конституционния съд?

Премиерът настоява, че му подслушвали тоалетната. И се оправдава: „Всички пикаят!” Сякаш някой го обвинява, че ходи по нужда.

Между другото, при добре възпитаните англичани, изразите, свързани с отделителната система, като например piss и shit, по изключение са допустими в разговорите между възрастните. Но в присъствието на деца задължително се ползват евфемизми като Number One (номер едно) и Number Two (номер две).

Та Бойко се опасява, че сега е бил Number One, но утре, вика, може да е Number Two…

Пък колегите от "Труд" решили да проверят твърдението на премиера, че всички правят Number One. Оказва се, че не е баш така. Например ватманите. При тях положението с Number One било трагично (за Number Two изобщо не говорим...) На някои от обръщалата имало химически тоалетни, но те били заключени. И затова понякога се събирали по десетина трамвая и седели там, доде дойде некой ватман с ключ. А ние си чакаме по спирките… Освен това, в кабинките имало алармена система с код. Дали са закачени за СОТ не мога да кажа, но във всеки случай е неприятно. И ватманите правели Number One на теферич… Лично сме наблюдавали как трамваят спира в горичката срещу семинарията (дето Станишев се правеше на ватман, ако помните) и водачът прави упражнението в храстите…

Една малка бележка на колегите от „Труд”. Оня ден написаха: „Украйна чества 27 г. от атомната трагедия в Чернобил”. Не допускаме чак да честват. Доколкото сме запознат, японците например не честват Хирошима и Нагасаки.

„Климатичните промени рушат капитализма”, писа „24 часа» Това твърдели учени пред британското издание "Прогресив магазин". Климатичните промени, зад които стоят индустриални лобита, готови на всичко заради печалбите си, били най-големият провал на концепцията за свободния пазар, която е в основата на развитието на капитализма.

Браво на тия учени. Ако се бяха интересували малко повече, щяха да знаят кой разруши социализЪма, поне българския. Климатът, четирите годишни времена го разрушиха. Големия наш поет Константин Павлов има даже стихотворение за това.*

Освен климата, другият ни враг беше международното положение. Ако слушате внимателно Борисов, международното положение още ни пречи. Сега се е маскирало на световна криза. И на предишната власт пречеше. Помня, че през 2008 г. Станишев се оправдаваше, че "инфлацията във всяка една държава зависи от международното положение".

Та се притеснявам, че с такива врагове, като четирите годишни времена и международното положение никога няма да напреднем. Дано да бъркам. Добрата новина е, че последните години два от сезоните почти изчезнаха. Което си е два врага по-малко. Вече сме само с два сезона: Ебаси студа, и Ебаси жегата… Но и това е много. Дето вика колегата Васко Сотиров, нека да е лято! Само да е лято! Ние сме бедна държава, за която е непосилен лукс да има повече годишни времена!"

„Дядо осъди зъболекар на 1000 лева”, съобщава „Труд”. Не се съобщава името на този черен неблагодарник, иначе щях да го напиша, та да се знае и помни. В Русе един 67-годишен дедко отишъл на зъболекар. Дентистът свалил една пломба от времето на Априлския пленум, и поставил нова. Обаче пенсията имала собствено мнение – че зъбът трябва да се извади, не да се лекува - и завела дело. РС в Русе постановил дентистът да плати на дедото 1000 лв. за "непозволено увреждане на здравето с причинени болки и страдания”.

После се чудите що зъболекарите не са френдли към вас, а, като ви видят и посягат към клещите. Щото, дето казваше един виден зъболекар, няма зъб, няма проблем.

Пернишки зъболекар за вас, пернишки!

Вторник, 7 май

Край Хасково открили най-старият слънчев часовник в света. Според астрономи от БАН бил на 5000 г. поне, но може да са и 10 хил. Което, според нас, опровергава теорията, че българинът се е появил по тия места преди човека. Досега подобен часовник бил намиран само в Мексико, но тамошният е много по-млад, а и много по-прост, състоял се само от 5 стъпала. Докато нашият имал 7 стъпала и отмервал времето с максимална прецизност, отчитал не само часовете, но също минутите, секундите. До момента нямало данни друга цивилизация да е измервала времето с такава точност. Учените викат: „Откритието е революционно и е пряко доказателство, че по нашите земи е живяла може би най-древната развита цивилизация." (Тая е малко като оная с врачанския праисторически човек Христо, дето го обявиха за „най-стария европеец”…)

 

Ало, Хасково! Какво нещо, а?! Преди 10 хил. години имало живот, а сега нема! Имало цивилизация! А сега има ли? Не ви питам, просто съм деликатен…

Хасково, нямате право! На плещите ви лежи историческа отговорност! 50 века цивилизация! Затова 12 без 15! Сещате ли се? 12 е дата, а 15 е бюлетина. Това го задигнах от Фейсбук специално за вас.

Между другото, сега имам сгоден случай да кажа, че някои от нещата, които направи ГЕРБ и особено тези, които не направи, ни се отразиха положително. Например за втора поредна година за Великден в „Пирогов” има само единични случаи на преяли и препили пациенти. Докторите викат, че всичките празници в токсикологията имало само към 200 случая, но те били главно на хора, прекачили дозата на лекарствата си. А предишни години приемаха на всеки 5 мин. по един прекалил. Дали ние се научихме да се въздържаме, дали властта ни научи… Но няма значение, за добро е, както се вижда. Изобщо в живота е така – и в най-лошото има нещо добро.

Пък Станишев се размечта: „Разликата между Борисов и Цветанов е 3 години”. Законът предвиждал за единия 8, а за другия – до 5. Просовидения на гладна кокошка…

Всъщност , за Станишко е естествено да му се ще. Но като го четеш из страниците на ибрикчийската до вчера преса и ти става кафа. "Цветанов виновен за подслушването", съобщава "Телеграф" от първа страница, "Софийската градска прокуратура откри доказателства", не остава назад и "Монитор", флагманът на пресгрупа „Доган хабер”. Приглася и "Новинар": "Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление."

Вдивен съм от тази наглост! „Купуването и продаването на гласове е престъпление!” А купуването и продаването на съвести, на журналистически съвести, не е?!

Между другото, „вдивен” е нова дума, Борисов я измисли оня ден в Силистра. Каза, че бил вдивен от Иван Костов, който не казвал “една негативна дума срещу другите, а само срещу него”.

Дони Ръмсфелд казва: "Количеството критика която получаваш, може да е свързано с количеството публичност, която имаш." Но такова съждение не може да намери убежище във всяка кратуна…

Изненада ме премиерът. От него се очакваше да научи поне част от старите думи. А той почна нови да измисля – виевато, вдивен… Не ги помня всичките.

Сряда, 8 май

Вчера минах за малко през TV7. Барека, издокаран с бяла риза като на сгоден циганин брат му, така се беше разпенявил, не е истина. Ако, вика, аз си отворя устата, тия хора (Борисов и Цветанов) отиват направо в затвора.

Ами защо не си ги отвориш, бе?!

Всъщност, точно той най-добре да си я затваря, не да я отваря. Отварял си я е достатъчно. Само един от хилядите примери: „Бойко е политически и научен феномен от световна величина. Тепърва предстои да бъде открит и изследван от сериозни умове по света.”

Научен феномен!

Тези, които ни четат по-отдавна, знаят, че именно заради Бареков започнахме да пишем „аналлизатор”.

Много се обиди, че Бойко го нарича капут в записа от Банкя. Интересно, на предишните избори го нарече подлога, но той не можа да си позволи да се обиди. Когато Краси Гергов решил да го гони от бТВ, първо се допитал до Бойко, щото нали, смяташе се, че с Барека са си биз-бизе. Обаче Бойко рекъл: „Махай го, бе, дреме ми…” и Бареков пак не се обиди. Според Еkskluzivno.blogspot.com , когато научил, че Бареков купил къща в Банкя, близо до неговата, Бойко рекъл: "Ей, от тоя Мазния отърване няма!" И тогава Бареков не беше в състояние да се обиди. Сега за едно капут го направи на въпрос.

Ба, кой ли го бръсне Бареков… Ако му заповядат, ще преглътне и капута. Но времената се промениха. Както ви писахме, Бойко се похвалил пред главната на “Труд” Джамджиева, че взел 300 млн. на банкера Цветан Василев. Там е заровено кучето. Точно затова ТВ7 обърна палачинката, а Бареков стана борец номер едно срещу “шайката на Борисов”.

Пък господарчето му Пеевски при закриването на предизборната си кампания ги наказал едни, чак вътрешното ми ухо се изчерви: „На 12 май, освен за мен и за Халил и за ДПС гласувате и за вас, нали знаете! На 12 май взимаме властта, което значи, че вие ще бъдете добре, ще имате работа! Другото най-важно е, че на 12 измитаме ГЕРБ, искате ГЕРБ да си отиде, нали? Те ви страхуваха 4 години! Страхуваха ли ви?! Отиват си!... Приятели, искам да знаете, че лъжите им, че ние се коалираме с тях са една огромна лъжа! Ние няма да се коалираме с ГЕРБ, ГЕРБ си отиват на 12-ти!”

И този човек, който говори български като втори език, управлява една камара медии. Да живей!

Много хора се опитват да ни продават закъснялата си почтеност и кураж. Чета в „Труд” интервю с Гоце. Вика, че ерата на Борисов и Цветанов свършвала: „Позволявам си да не вярвам на предвижданията, че рейтингът на ГЕРБ остава ненакърнен. Когато излязоха записите по скандала "Мишо Бирата" буквално в няколко дни имаше пробив в представата на гражданите за моралния образ на ГЕРБ. Моите очаквания са, че ГЕРБ ще пада тежко до изборите като доверие… Хората са чувствителни на тема морал и никой политик не бива да подценява това.”

Никой политик, та бил той и президентът на републиката!

Оня ден Борисов призна, че записът на разговора му с Танов за Мишо Бирата е автентичен. Изтрити били само “нецензурни думи" по адрес на Първанов. Вероятно нещо такова: „Обещах на оня пидал Първанов…” Важното обаче е, че случаят с Мишо Бирата би трябвало да засяга и морала на Гоце. Ама къде да го намери, та да го засегне…

По повод Мишо Бирата Бареков се прави на Дълбокото гърло. Подсказва на заинтересованите органи, ако има такива: „Случайно ли си отидоха Мишо Бирата и жена му?! Ето, има прокуратура, да се задейства, да провери нещата…”

Бедни, бедни Бареков… Беден духом имам предвид…

Някой да му обясни на туй майна, че не можеш да си едновременно и Марк Фелт, и Линда Ловлейс.** (За Боб Удуърд и Карл Бърнстейн хич няма и да споменаваме!)

„Меня зовут Аня! Тридцать лет я делала мужчинам маникюр.

А вчера узнала, что это не маникюр.”

Много интересно станало в Омуртаг. Обикновено по митингите на ГЕРБ никой не пита за подслушванията. Хората наистина не се интересуват. Това го признаха даже Костов и Първанов. Само в Омуртаг един гражданин се изправил срещу Цветанов и го запитал регал: "Е, компроматите истина ли са?" И представяте ли си, тоя единствен гражданин бил циганин!

Пък във Фейсбук прочетох, че поканили Вили Вуцов да поеме Манчестър Юнайтед след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън. Ама не знам дали е верно. Да беше Стойчо Младенов, а то Вуцов…

Четвъртък, 9 май

Британският филолог Андрю Джонстън твърди, че легендарният борец за справедливост Робин Худ е бил гей, пидал, както казва премиерът. И другарите му също. Станали разбойници и живели в Шеруудската гора, за да се борят срещу преследването на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Девицата Мериън, която ужка живяла с тях, всъщност е персонаж, добавен по-късно и само с цел да се да се прикрие истината, че Робин е бил гей.

Ако не се вземат мерки, следващият ще е Христос, да знаете!

Пък Найджъл Евънс, един от зам.-председателите на Камарата на общините на британския парламент, който през 2010 г. обяви публично, че е хомосексуалист, е арестуван по обвинения в сексуално насилие над двама млади мъже. Жертвите твърдят, че Евънс ги насилвал от юли 2009 г. до март 2013 г. Имаше подобен случай в Бургаския окръжен съд. Една госпожа съдеше един гларус за изнасилване. И съдията я пита: „Кога точно ви изнасили ответникът?” Пък тя му вика: „През цялото лято, другарю съдия.” И съдията не й го зачете. Та мисля, че и в случая на Евънс е валидна формулата на Строс-Кан, „проникване имаше, насилие – не”.

Както и да е. Нашите поне сексуално не ни насилват още…

„24 часа”: „Тесла причинил Тунгуския взрив”. Съпоставяйки наблюденията на падналия през февруари в Челябинск метеорит със свидетелствата на очевидците на Тунгуския катаклизъм от преди 105 г., руските учени установяват, че тогава изобщо не е имало димна следа. “Вече сме склонни да приемем, че Тунгуският феномен е бил човешко дело”, казва физикът Вадим Чернобров. Подозират, че взривът е следствие от грандиозните експерименти на Никола Тесла с електрически заряди.

Жалко. Ние толкова обичаме да казваме, че задниците на българските политици са като кратера на Тунгуския метеорит… Но вече няма да е коректно да казваме метеорит, щото метеорит няма. И кратер няма.

Язък, съсипаха ни хубавата метафора и то баш преди изборите...

Янко Петров, един от координаторите на протестите в София, вика, че според справка от ДКЕВР предстояло към мрежата да се присъединят още около 1500 мегавата зелена енергия.

От ЧЕЗ пък съобщават, че заради дисбаланс в системата (ток има консуматори нема) отново се ограничава с 40% производството от всички вятърни и фотоволтаични централи.

Познайте от първия път кой ще плати загубите на ВЕИ централите! И на старите, и на новоприсъединените!

Накрая ще наизлезе народът с гегите и ще изпотроши и перки и фотоклетки и каквото друго срещне… Помните сигурно от историята как лудитите са трошали машините по времето на индустриалната революция, защото заради тях много хора си загубили работата и останали без хляб. Като погледнеш, доста хора остават без хляб, за да си платят тока от перките и слънчевите панели. И ще ви кажа честно, че хич няма да ми е жал за инвеститорите. Защото това са същите алчни глупаци, които трупаха бетон по морето, без да си направят сметката от къде ще намерят толкова туристи, че да си върнат инвестициите. Същото е и при инвеститорите във ВЕИ енергия, които се мислят за големи тарикати, защото са намерили връзки, или са платили тлъсти рушвети и са се включили в голямата далавера.

Затова ми е жал за Тунгуския метеорит и за кратера му…

Ей, да не забравим, днес е Ден на Победата и Ден на Европа. Както обича да казва д-р Филипов на този ден, по-добре по едно и за двете, отколкото две за едното. Никога не се знае.

Петък, 10 май

„Цветан Цветанов няма отговор на въпроса защо досега не е изтекъл запис на разговори с негово участие”, пише „Труд”.

Няма?! Значи той е много прост човек тогава! Всички имат, само той няма. Ние например на бюрото си държим една снимка. На нея са булката, щерката, зетчето и двете унуки. А нас ни нема. Що ни нема? Щото ние сме снимал, затова! А Цветанов не се сеща.

Но проблемът не е, че той е глупав. Това е по-малкият проблем. Големият е, че народът е глупав. Масата от народа хич и не се пита, защо няма подслушани разговори на Цветанов. Тя тази маса хич даже не се и интересува от подслушванията, както вече отбелязахме. За което д-р Н. Михайлов съвсем справедливо отбелязва: „Глупави хора, глупав народ... Между тези подслушвания и равнището на бедност и мизерия има пряка връзка. Но за това трябва въображение, трябва някакъв възпитан усет за това, критичност, култура. Не е възможно иначе.”

Изходът, вика д-р Михайлов, е в това, умните да се вдигнем на бунт. Бунт в две посоки: „нагоре към елита и надолу към това мълчаливо, послушно, амортизирано в сетивата си мнозинство, което санкционира всичко, което този елит върши… Аз мисля даже, че суверенът законодателства, диктува вкуса и елитът го обслужва, а не обратното.”

И аз така мисля. И всеки, който мисли. И това се отнася не само за глупостта, но и за кражбите, и за корупцията, и за зетьо-шуро-баджинащината и за всичко…

В древността Протагор рекъл: "Човек е мяра за всички неща…” Как стана така, че у нас простият човек стана мярка на всички неща?! Сигурно защото част от умните се страхуваха, друга част се изтъргуваха, трета част отпътуваха…

12 без 15! Това беше първото условие, за да започнем да си връщаме нормалността.

Беше…

Тази държава е такава, каквато е, защото нейните граждани са такива, каквито са.

……………..

* Ебем ти Богу.

Ебем ти Сушу.

Ебем ти Кишу.

Ебем ти Гришу.

 

* Марк Фелт, зам.-директор на ФБР по времето на аферата „Уотъргейт”, е тайнственият информатор на “Вашингтон пост”. Хауърд Симънс, редактор във вестника, го кръщава „Дълбокото гърло”. По това време по екраните в Америка дават порнофилм със заглавие „Дълбокото гърло” (Deep Throat), в който главната роля се изпълнява от Линда Ловлейс. Долбоко гърло е порно техника на орална любов с дълбоко проникване.

 

To be continued друг път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!