Из делниците на един луд (6 – 10 август)

Тони Филипов, д-р 12 август 2012 в 14:17 9740 11

 

Понеделник, 6 август

Г-жа Янакиева, Mayor of Pernik, университетски град, заповядала да лепят топлоизолация върху мраморната фасада на сградата на общината. Обяснила, че това, в същност, са консервационни работи, така мраморът щял да се запази за идните поколения. Ако реши следващият кмет, маха изолацията и пак ще имат красива фасада. Това последното ми го каза един Боби, та може и да не е верно.

Дали трябва да си от БСП и от Перник, или само от Перник стига, за да си така комплексно прост? Председателят на ОС Караилиев вика: “Това е скандално. Къде са органите, които трябва да спрат това?”

Кои органи бе, че нещо не се сещам... Зер има измислени органи за институционалната простотия? То за обикновената няма, та... Но какво да се чудим, дедо Николай облепи иконописите на църквата с тапети, та...

Министър Добрев вика, че НЕК натрупала задължения от над 2 млрд. лева и работата отивала в киреча. Не знам дали си давате сметка какъв мурафет е да докараш НЕК до фалит! Изключителен. Прав беше Тренчев, че на тия и вагони с наркотици да им карат, пак ще излязат на загуба…

"Гащите на Софиянски" - свалени до месеци”, съобщава „Труд”. И таман си викаме айде, най-после, гледаме в дописката, че под свалянето на гащите колегите разбирали не това, което ние разбираме. Щели да свалят платнищата на гарата…

Човек трябва да чете само заглавията. Ако не бях се полакомил за подробности, щях да си остана с приятното впечатление, че поне един голям… ще бъде наказан. (Знам думата, но е съставомерна.)

29-годишната Мойра Джонстън тръгнала гола по улиците на Ню Йорк в защита на правата на жените: „Искам, вика, жените да знаят правата си, да им вдъхна кураж, че могат да се разхождат голи до кръста…”

Каква глупост! Тая мома, като остарее, като си прищипе циците два пъти на чекмеджето с лъжиците например, ще разбере колко мъдро е измислен божият свят и колко полезни са тюбетейките. Той така един печеливш от генетичната лотария се вайкал, че не му е на челото. Но като остарял, разбрал, че на младини на челото означава на старини в устата.

Лелей, к’ва простотия изтрясках…

Ще прощавате, ама е лято. И вестниците пишат по лятному. Например „Новинар”: „Ако правиш секс с агне, е смъртен грях да ядеш месото му”. Така било в Близкия изток. Или го ядеш, или… Пък в Ливан законът позволявал мъжете да правят секс с животни, но само с женски. За секс с мъжко животно давали много години затвор, а понякога даже и смърт. Щото мюсюлманите не толерирали шляенето от пол на пол. Пък в Англия съдят един поляк, щото като се натряскал, ходел на ливадата да оправя конете. Там пък не толерират содомията в тесния смисъл. Не знам дали са верни тия работи, щото все пак във вестник съм ги чел. И то вестник на Пеевски.

Ей, Хасково, честито! Научаваме се, че и вие вече ще се радвате на истински новини. Столичното АД "ГМ Прес" купило „Хасковска Марица”. Туй дружество купи по-лани 34% от «Стандарт», част от агенция "Блиц", седмичниците "Шоу", Над 55" и др. Ще рискуваме да кажем, без разбира се да се правим на герой, че поемаме някакъв особен риск, че зад това дружество се крият Делян Пеевски и КТБ на Цветан Василев. Затова именно ви честитим. Че вече ще четете новини направо от първоизточника –ГЕРБ и лично от Борисов.

Освен това се вземат мерки да не четете друго. Например някой неправилен вестник. Както съобщи Хасково.нет, Пеевски се готви да изкупи разпространителската мрежа в града.

Да честитим и на Пловдив, щото тя сделката е главно за в. „Марица”. Също и на Пазарджик. И „Пазарджишка Марица” е в кюпа. И на Благоевград, чийто единствен ежедневник „Струма” също е купен. На Търново честитихме по-преди. Там Пеевски купи „Борба”. Пък на Русе лани, когато човекът на Пеевски Христо Грозев купи пресгрупа „Утро“. Което значи, че автоматично честитим и на Плевен, Лом и Силистра, където „Утро” има ежедневници. Нема лабаво! Поединично и на цели пресгрупи вестниците се прегрупират върху опакото на свободното слово...

А колкото до истината, вижте какво, един възрожденец викаше така: «Истината е безсмъртна и като такава може да почака». А властта не може, властта е временна, да не кажа кратковременна...

Питате къде са журналистите, защо не протестират срещу изнасилването на истината? В един роман посветен, най-общо, на нравствения избор*, един герой казваше: „Ако беше разумно щях да протестирам, но не е. Пред мен стои въпросът за собствената ми кариера, за слабия ми глас на фона на много по-силни елементи в политиката”.

Което е и така, и не е така…

Вторник, 7 август

Бойко вика, че ГЕРБ подкрепя референдума за "Белене", ако под графата "за" в бюлетината се запише: "Всеки българин ще изплати по един мерцедес, ако централата бъде построена."

Не, че е лъжа, но е едно от онези неща, които наричаме приблизително верни… Ако 7 млн. се бръкнем за по един мерцедес среден клас без кожен салон (макар че кой българин ще купи мерцедес без кожен салон?!), получаваме 350 млрд. лв. Даже и руснаците не могат да поискат чак пък толкова. Затова може да се каже, че премиерът преувеличава малко. Около 20 пъти.

Защо не вземат да извадят оценката на HSBC за стойността на проекта и да престанем с гадаенето. Нали за това им се дадоха маса пари! Щото пък Делян Добрев вика, че АЕЦ "Белене" щяла да струва колкото пенсиите на всички българи за 2 г. Което е малко по-евтино от Бойковото. Все пак, не всички пенсии могат да си купят мерцедес с парите за две години…

Станишев се чуди: „Вече 3 г. се чудя на какво се дължат безкрайните завои в позицията на Борисов за „Белене". Първо заяви, че няма да го строи, две години по-късно, че без този проект хората няма да могат да си плащат сметките и ще внасяме ток от Турция, накрая пак обърна палачинката".

По принцип едно такова поведение е свързано с неуредени предфинансови въпроси. Но случаят е малко по-комплициран, щото, ако са се давали пари, то те са дадени преди Бойко. Не знам на кого. Знам, че Симеон размрази проекта, а Първанов и Станишев го прегърнаха като свой… И също знам, че в Русия се предпочита схемата „деньги вперед”. И не е прието да се плаща по два пъти за едно и също. Като казвам плаща, не го приемайте непременно като даване на пари. Да, до скоро се смяташе, че плащането става кеш и сега, или никога. Но времената се промениха. Нали знаете къде работи бившият германски канцлер Шрьодер? Потърсете из висшата номенклатура на „Газпром”.

Гоце пък се удивява: „Аз съм удивен, че премиерът може да бъде толкова объркан, когато става дума за АЕЦ „Белене".

Лъже! Никой вече не се удивява на объркването на премиера – нито у нас, нито по света. Па то да беше и само за „Белене”…

И тук ще използвам случая да възразя на моя приятел Селин. Той казваше за един Преншар: „Прекалено много неща знаеше това момче и те го объркваха.” Човек може и много малко неща да знае и пак да се обърква.

А пък шефът на АЕЦ „Козлодуй” Николов коментира: „Вместо да събира подписи, БСП да намери инвеститор."

Между другото, назначаването на Николов за шеф на АЕЦ „Козлодуй” стана водораздел за ядреното ни мислене. Ако преди това не взимахме отношение, за да не ви попречим да си изградите лично мнение, то вече се налага да заявим отговорно: Не желаем „Белене”, не желаем атомна енергетика. Айнщайн беше казал, че има случаи, когато техническият прогрес е като брадва в ръцете на патологичен убиец. Тоя случай е такъв. Туй момче, само каяфета като му видя (който определено работи срещу него), и не бих му поверил трактор да управлява, та камо ли АЕЦ!

„Труд”: „В БАН откриха безплатен ток”.

Е, откритието е направено отдавна от братята индобългари.

Никога на учен и изобщо на българин няма да му хрумне, че може да се качи кон в багажник. Ама може. Сн. в. „Труд”.

Учените само малко са го усъвършенствали. Докато индобългарите ползват ток и не плащат, учените от БАН не ползват и не плащат. Като им свършат парите, излизат масово в неплатен отпуск. По тази причина станал конфуз оня ден, щото президентът трябвало да посети Института по органична химия, но учените точно тогава икономисвали ток и визитата се отложила. Пък в Института по математика и информатика за икономия спрели топлата вода. Ами да, що им е топла вода?! Няма да се подмиват на работното място, я!

Ще ми се тук да цитирам едно мнение на читател, като отбележа, че в никакъв случай не го споделям напълно: „Ако искат да оцелеят, БАН трябва да приложи тактиката на археолозите - хората се принудиха да откриват вампири, таласъми, мощи и самодиви - само така се получава финансиране от режима на идиотите от ГЕРБ. С какво могат да впечатлят мутрата Борисов от БАН? Да "открият" вечен двигател, магнитен амулет против уроки, вълшебен балсам за травми, вечен асфалт и т.н.”

Като се абстрахираме от езика на омразата, не можем да не признаем, че има някои разумни насоки за научно дирене – амулетите, балсамът за травми…

Време е учените да започнат да произвеждат това, което се търси, а не каквото те си решат. Ето вчера чета, че двама младежи от отбора ни по лингвистика, ръководен от доц. д-р Держански от БАН, взели златен медал на олимпиада по лингвистика в Любляна. Хубаво, нема лошо. Но кому, кажете ми, е нужно да се хвърлят усилия в областта на лингвистиката? На г-н Цветанов? Изключено! На г-н Борисов, на Тетка, на Искрето? Не! Нито пък на техните избиратели. Волтер викаше, че мъдреците живеели помежду си. И лингвистите така. Един малък кръг от хора, по-малък и от „Котараците”, си правят кефа с лингвистични изследвания. Ами те, ако ги оставиш, и със семиотиката ще почнат да се занимават.

Пак в „Труд” чета, че правителството готвело нова концепция за възрастните хора, която предвиждала въвеждане на застраховка “Старост” в две форми – доброволна и задължителна. В контекста на гореказаното, явно е, че в изготвянето й учените от БАН не са участвали. Те никога нямаше да се сетят да въведат две форми на застраховане, които са предпоставка да се обхванат всички пенсии - който иска си прави доброволна, който не иска – задължителна.

 Бабата с леката картечница…

„Друга идея за подобряване здравето на възрастните, пишат колегите, е да се въведе “комплексна здравна услуга за възрастни”, но не е обяснено какво би включвала тя.”

И не е нужно. Какво има да му обясняват на комплексното? То на места вече съществува. На много места. Оня ден четох, че лекари, сестри и санитари работели в комбина с погребалните агенции, като им изпращали клиенти. Роднините на клиентите, де… А на някои места, като търновското село „Драгановци”, джипито е и поп, и лекар, и погребален агент едновременно. Това, според нас, се разбира под комплексни здравни грижи.

Сряда, 8 август

Из ония дни германският Цецо рече пред в. "Райнише пост": "Според мен, рекъл, в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния". Демек, нанай Шенген.

Плевнелиев коментира: "Към момента българските институции нямат други индикации за промяна в позицията на Германия освен интервюто на немския вътрешен министър, което той дава за една регионална немска медия. Ние вярваме, че България ще получи една коректна оценка на нашите усилия."

Нямаме, нямаме друга индикация… Докладът на ЕК за напредъка на България изобщо не може да се брои за индикация. Там всичко е казано в прав текст, а индикацията е нещо по-деликатно и дискретно…

Струва ни се, че за туй изказване президентът е ползвал манталитетните си наблюдения върху българският вътрешен министър. Което обяснява и надеждите му, че германският говори едни работи пред регионалните медии и съвсем други пред централните. И, доде не го повтори пред централна, можем да се надяваме на „коректна оценка на нашите усилия”. Дано. Макар че пък те усилията не ни ги отричат. Трети доклад вече отбелязват, че полагаме усилия. Искат да видят резултати. Щото, както сме казвали и друг път, историята не борави с усилия, а с резултати. От тия, дето полагат усилия без резултати, един Сизиф само е запомнен и то само за да се знае, че така не бива.

Тонката Кютев вика, че Борисов лъже, „Белене" щяло да струва по 1000 лв. на човек".

Нека лъже, бе! То си е за него! Послъгването вреди на здравето, съобщи вчера Ройтерс. Екип учени от университета в Нотр Дам, Индиана, установили, че, ако човек лъже, вреди на физическото и менталното си здраве.

Може и да е верно, но може и да не е. Или пък да има резистентни. Иначе Борисов трябваше да лежи тежко болен… А той е по-витален от всякога.

Лилито Павлова вика, че материалът от разрушените през април незаконни постройки на “Златна перла” се използвали за направата на пътища.

Браво! Предлагам да наречем този процес, който едва започва, хоризонтиране на вертикалното строителство. Икономическият бум от времето на царя и триадата, основан на безумното изливане на бетон по цялата българска земя, почва да дава плодове. Работата става малко както казваше поговорката, за хиляда пари гозба, за един грош говна. Извинявайте, но си е баш така. И това е само малка част от… гозбата. Магистрали ще построим от млян бетон.

То с какво ли ще караме по тия магистрали… От неделя А 95 поскъпнал до 2,68 лв. По тоя повод „Дневник” пише в анализ „Лятото, в което ГЕРБ загуби здравия си разум”: „Дали вдигането на цените на горивата през най-мобилния сезон не се случва, за да гарантира свръхпечалби на петролни монополисти?”

Дали, а?

Но малко не сме съгласни с допускането, че е станало това лято. Излиза, че изначално го е имало. А то не е така. Както бил казал някой във форума на „Дневник”, "след триглавата ламя дойде празноглавата!"

Куелю казва: „Недей да мислиш непрекъснато, че притесняваш или смущаваш околните! Ако на хората не им харесва, ще протестират. А ако не им стига куражът да протестират, това си е техен проблем!”

Що да се сърдим на Луковете, че дигат цените? Още повече, че от КЗК казаха, че нямало злоупотреба с монопол.

Енергийните фирми се увъртели в дългове”, пише „Труд”. Интересно подбран глагол. Но можеше да е и по-интересно, ако се употреби „увъртолили”. Този глагол го знам от дългогодишния главен редактор на „Стандарт” Юлий Москов. Когато Чорни купи „Стандарт”, Москов ходел из редакцията, потривал ръчички и викал: „Ей сега вече се увъртолихме в кинти!” Та от там го знам. А го споменавам щото вчера четох отчета на Славка по повод 20 г. в. „Стандарт”. И там периодът на Москов е отчетен като част от прогресивното развитието на вестника.

Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) направила анализ на учебниците и стигнала до извода, че до един са сексистки. Жената била представяна като домакиня, а мъжът като труженик на общественото поприще, който дома не пипа. С една дума мама пере и чисти, тате чете вестник…

Тате чете вестник, ама друг път… Седи наш’та (или ваш’та) в кафенето, крак връз крак, льока “Блъди мери”, пуши “Davidoff Light” и хич не й пука, че не е помела, че не е сготвила, че децата ходят пенкилер по улиците, че главата на семейството е и без салата, и без ракия... Позор!

И по-зле ще става. В учебниците за седми клас на издателство "Анубис" пишело например:

"Чудя се дали мама ще ми даде пари за пластична операция."

"Ще си карам по сутиен, ако ще да ми се качи около ушите."

"Когато направих "позата на кучето", мислех, че повече никога няма да мога да се надигна."

От КЗД определили това като "неуместна еротизация". Идиоти!

Представяте ли си?! Позата на кучето! В седми клас! На 13-14 г.! Като порасте сигурно ще прави и позата ”Луна отвъд планината”…

Това не трябваше да го споменавам. Сега ще почнат едни въпроси… Нямате идея колко хора, по-точно жени, ми се обадиха да ми търсят телефона на Винету Коен…

Четвъртък, 9 август

Плевнелиев критикува Найденов за простотията да се замразят цените на десет стоки от първа необходимост: "Цените, вика, не могат да се свалят със споразумение, а със създаване на конкурентна среда, в която ще има честно състезание между доставчици и производители." Прав е, но създаването на тая конкурентна среда и честно състезание у нас върви много трудно, ако изобщо върви, де…

Между другото, германският вътрешен министър повторил, че тая година ще гледаме Шенген през крив макарон, и пред "Хамбургер абендблат". Но, доколкото и той е регионален, може би не трябва да смятаме и това за индикация.

Но дето споразумения цени не свалят, е прав Плевнелиев. Споразумението на Дилян с Луковете да намалят горивата трая точно пет деня…

За да се появи конкурентната среда и честното състезание държавата трябва да си е на мястото. КЗК провери големите вериги за картелни споразумения. И установи, че има. Но вместо да им натряска глобите, предвидени от закона в подобни случаи (10% от оборота), комисията се споразумя с тях повече да не правят така. „На практика това означава, коментират в декларация от Съюза Произведено в България, че ако обереш банка, достатъчно е да се споразумееш повече така да не правиш и наказанието ти се разминава. Даже не връщаш парите...”

За доказан картел в Щатите ще им скъсат задника от глоби. А ние се държим като оял се катаджия – „Айде и повече да не правиш така, че следващия път ще те глобя…” Щото те са големите нвеститори! Да им на инвеститорите…

Не искам да обиждам г-н министъра на земеделието, ама е прост като гъдулка. Веригите ще намалят десет стоки бе, льольо, и от тая работа ще излязат на кяр. Защото, първо, ще нагъзят производителите да поемат намалението. И те ще го поемат, щото веригите отдавна са ги турили в позата на кучето…И, второ, ще увеличат цените на други 20 стоки. Зер некой ще им каже нещо?!

И изобщо, тече едно безсмислено социално потене. Далеч по права е Тетка Цацева: “Цените скачат? Въздишам тежко! Факт!”

Слушам премиера по телевизора. Обяснява от Лондон нещо за атентата в Сарафово. Чух го да казва: „Българските службите не са получили такава информация и помолих Дейвид да ми я предостави, защото това са тежки обвинения".

„Помолих Дейвид…”!

Щото ние с него заедно сме карали войниклъка…

Борисов разговаря с Дейвид с една ръка.

И всичко това беше казано с „глава, вирната толкова високо, че напомняше Де Гол в най-величавото му време”…

Англичаните наричат такова фамилиарничене „name-dropping”**. А Фредерик Бегбеде го определя като „връх на селската парвенющина.”

Ама не връх…

Петък, 10 август

Некакъв Аце пита под текста ми в OFFnews: „Докторе май дъската ти хлопа на тебе…” То даже май и не пита, ами направо диагностицира…

Виж сега, Аце, в исторически сложилата се диада „писател-читател” по-вероятно е да има нещо сбъркано откъде читателя. Не е луд, който пише, луд е, който чете. Така де, не е ли така? Пишещият все взема некой лев, а читателят чете за без пари… Тъй че вземи го премисли още веднъж.

Иначе ние никога не сме отричали, дори диагнозата ни е в заглавието на рубриката.

„В днешно време, пишеше горецитираният Бегбеде, всички са луди. Имаме избор единствено между шизофренията и параноята: или сме по няколко наведнъж, или сме сами срещу всички”.

Ние специално, по причина, че сме силно социализирана личност, избрахме да сме няколко… И, ако нашето мнение ви интересува, това е по-добрият вариант. Сам срещу всички е за много силни, много героични мъже. Като например премиера … А ние, както и друг път сме отбелязвали, сме мъж, но не чак фундаменталист…

Но пък Борислав Геронтиев вика, че точно това било недостатък на Бойко. Липсвал му още един Бойко, „когото да носи в себе си и който постоянно да му намига и да му казва: “Преценявай кога говориш сериозно и кога трябва да намигнеш.”

Някои от прогнозите ни наистина граничат с ясновидство. Тази е направена през 2002 г. и вече 10 години е вярна.

Това ни се вижда глупаво. Така ще остави Бойко вътрешния си глас да го надприказва! А и на какво основание вътрешният му глас ще е по-умен от другия?!

Ако трябва да сме сериозни, според нас големият вътрешен проблем на Бойко е, че иска и трънения венец и трийсетте сребърника***. А това не може да стане…

…………….

*Антъни Бърджес, „Портокал с механизъм”

** Name-dropping, англ., самохвалство чрез споменаване на близост с видни личности…

***Анурин Бевън, англ. политик.

 

To be continued next път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!