Из делниците на един луд (4-8 януари 2016)

Тони Филипов, д-р 11 януари 2016 в 11:37 21600 16

Понеделник, 4 януари

Да ви е честита, братя и сестри, новата 2016 г.! Радвайте ѝ се! Защо, ще разберете догодина. Иван Нейков каза наскоро: 2016 г. вече сме я живели, защото в оптимистичния вариант тя ще изглежда като 2015-а. От което оставаме с обоснованото впечатление, че има и песимистичен вариант, в който 2016 г. е по-лоша от 2015 г. Дори и близкият до управляващите „Труд”, позовавайки се на БСК, го признава: 2015 г. – лоша, 2016 г. - още по-лоша. Така че за 2016 г. се очертават традиционните две новини. Лошата новина е, че 2016 г. ще е по-лоша от 2015 г. А добрата новина е, че 2016 г. ще е по-добра от 2017. Поне за мнозинството българи. Дано се случим от малцинството!

Жабите пишат, че близо 60 депутати (една четвърт) карали Коледа в Дубай. Повечето щели да останат и за Нова година. Имало също влиятелни магистрати, банкери, издатели на вестници („с дългове за милиони”). Изобщо всякакви имало. От Дарина Павлова до Николета Лозанова. Май се изразих неправилно. От Дарина до Николета не е много далече… Пеефски пък бил в луксозната си вила в квартал „Емирейтс Хилс", купена през 2012 г. за къде $10 млн.
Боже, Боже… Ние го чакаме на брега на Перловската река, а той на брега на езерото „Бурж Халифа", в което се къпели само шейхове и чужди милиардери. Ама нищо. И там да изплува, няма да се сърдим. Така, де, никога не сме поставяли честолюбието и частните си интереси над националните.

Космонавтите на МКС посрещали 2016 г. 15 пъти. Като се почне от 16.30 ч. московско време на 31 декември, та до 14.05 на 1 януари.

Не, че ще се хвалим, ама ние май я посрещнахме повече пъти. Почнахме четири часа преди тях и свършихме… Всъщност, още не сме...

Булката вика: „Айде сапри вече с това пиене, де! Вече е трети!” И какво като е трети? Тя си мисли, че продължавам да пия за кеф. И за кеф, де, но главно отлагам махмурлука. Махмурлукът не може да се лекува, той може само да се отлага. Най-добре е, ако можете да си позволите, да го отложите за Бабин ден. В докторските среди се знае, че най-лошите симптоми се появяват, когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне нулата. Държите ли го далеч от нулата, няма да имате ядове. Затова ще си позволя пак да ви препоръчам „затихващата терапия”, която ние практикуваме успешно от години. Ако на Коледа сте пили 5 питиета, започнете постепенно да намалявате с по 10 гр. на ден, докато на Бабин ден стигнете до 2.5 питиета, които не предизвикват махмур.

Иначе съвети всякакви. От секс и топла вана, та до клизма. Между другото чел съм, че тя много помага. Но единственото решение, известно още на древните римляни, е: Cuneus cuneum trudit. Демек клин клин избива.

И защо се налага да спираме? За да си смятаме лихвите по годишния депозит?! Дето го нямаме…

Ракия и зрелища. Направо сме като древните римляни. И зрелищата си ги биваше, не ли? Първо пернишката драма в ДПС, после газовият моноспектакъл на премиера… Всъщност, той беше доста посредствен, не вярвам някой да му се е вързал. Докато се вайкаше как стотици хиляди щели да останат на студено баш за ЧНГ, премиерът пропусна да ви каже същността на работата. „Газпром” ще се изтегля от „Овергаз инк”, където държи 49.5%. И въпросът е кой да вземе дяловете му. По закон и устав трябва да се предложат първо на другия акционер - Сашо Дончев. Обаче пък се твърди, че голям апетит имал и Пеефски. Всъщност, когато се каже Пеефски (ДПС), не е нужно да се казва „голям апетит”.

Достатъчно е и само апетит. На Пеефски устата му е като на хипопотам (1.2 м). Дано и отзад е така, щото иначе ще бере ядове.

Не е права Нери Терзиева да пищи, че крадат бизнеса на Дончев. Засега просто искат да му го споделят, търсят една „заедност”, както казва ага Доган. По-късно ще му предложат да им продаде (даде) и неговия си дял. И тогава вече ще е оправдано да се пищи.

Струва ми се, че процесите в ДПС и газовата уж криза са свързани. Ако сте гледали премиера как изтълкува календара на Путин с кучето, което той му подари („Путин ни обича!”) и ако някой ви пошепне, че се върви усилено към възстановяване на „Южен поток”, където фирмите на Пеевски (ДПС) проявяваха голям апетит, извинете, апетит, няма как да не навържете нещата.

От много таен източник знам, че шефът на „Булгартрансгаз” Георги Гегов (който, ако помните, до септември 2013 г. беше директор на "Южен поток България") от няколко месеца снове между София и Москва да договаря подновяването на ЮП (премиерът предпочита сега да го нарича газов хъб "Балкан”). „Газпром” се ангажирал да спре да доставя на Дончев, а пък управляващите щели да внимават в „Овергаз инк” да не влезе конкурент на „Газпром”.

Та с една дума на Дончев са му предложили македонската алтернатива: „Или ке ни дадеш, или ке те еб..” Сашо се прави на Атлас. Намеквам, че е фен на философията на Айн Ранд („Атлас изправи рамене”). И по тая причина го чакат не само житейски, но и философски разочарования. Защото почва за социализма на Благоев имаме, но Джон Голт и Ханк Риърдън тъдява ще гризнат дръвцето като стой та гледай.

Колегите в „Сега” са много притеснени. Щото вестникът е на газ, както знаете. Предупредих го Комарницки, че не прави услуга ни на собственика, ни на вестника, дето изографисва Борисов в този каяфет на завършен имбецил: дебел, с лакома уста, нос като клюн на граблива птица, свински очички… Нищо интелектуално. Не твърдя, че има, но пък художникът не е длъжен да рисува само каквото вижда.

Прошепнаха ми още, че повечето герои от газовата сага имат свои фирми, които препродават газ от „Булгаргаз” на промишлени клиенти. Например фирмата на Жаклен Коен се управлявала от жена му. Шефът на „Булгаргаз” Петър Иванов имал съвместна фирма с Делян Добрев. Петърчо идва от „Варна-про", специализирана в изграждане на газопроводи. В различни конфигурации участва в газоснабдяването на община Балчик, изгражда българско-румънската газова връзка, газопровода Добрич-Силистра и т.н. и т.н. Дали е възможно Бойко да не ги знае тия работи?

Ако някой ви предизвика на бас, заложете на това, че ЮП все пак ще се строи. Председателят на Комисията по енергийна политика в Руската дума Павел Завални изведнъж се сети, че "Южен поток" не е бил преустановен и формално няма нито един документ за това. Проектът само е замразен.

Междувременно Пеевски и неговата майка купуват 50% от веригата „Техномаркет”, с над 40 магазина в страната и половин милиарден оборот. Пеефски и неговата майка купуват дяловете на Едоардо Миролио, който, чувам, лежал в кома след катастрофа. Предполагам, че Пеефски бая са се изръсили. Защото „Техномаркет” е част от активите на КТБ. И, както знаете, квестори, БНБ, ФГДБ, та че и лично премиерът бдят да се върнат колкото се може повече от откраднатите в КТБ кинти.

Понякога ми е криво, че не съм в телевизора. Щяхте да ме видите как намигам и нямаше да се налага да чакам само на вашата досетливост…

Две думи и за ДПС. Петър смени Павел. Петър е тайното име на Рушен Риза, един от триумвирата, който Доган сложи да управлява партията. Хич бива ли ДС да изпусне ДПС! Интересно ми е дали няма някой агент с псевдоним Христос. Вероятно няма, защото оня перверзен мозък като нищо щеше да тури него начело на партията.

Петър и Павел

Да не ви занимавам с детайли само ще маркирам някои странни работи, които изскочиха от черната кутия на сваления от Турция руски самолет. Е, за някои от тях и преди това се досещахме.

Доган коли кучето в ДПС. И никога не е преставал. Местан е сламен човек, мъжката секретарка на агата. Турен беше на поста само да превежда политиката на ДПС на литературен български. Обаче той почна да добавя и свои реплики и това не се хареса на агата.

„Бизнес интересите на ДПС така или иначе са на власт”, каза Местан и ние не сме склонни да му противоречим. Изясни се също, че Пеефски има далеч по-голямо влияние в ДПС от Местан.

Именно той му се обадил и му съобщил, че трябва да подаде оставка. А когато Местан не спазил срока на ултиматума, Пеефски му свалил охраната от НСО. Значи се потвърждават и думите на бившата шефка на СГС Янева, че службите са под контрола на ДПС. Някога писахме, че ДПС е заплаха за националната сигурност. Но нещата вече се промениха. ДПС е самата национална сигурност. И медиите са под контрола на Пеефски, и ВСС, и прокуратурата, и голяма част от икономиката…

Изясни се, че протурското залитане на ДПС е било тактически ход. По време то съвпадаше с периода на затопляне на руско-турските отношения – турски потоци и нам си кво… Стратегическата линия на агата е към Русия.

Но това, което стана безпощадно ясно, е че живеем в напълно бандитска държава. В която човек не може да е сигурен нито за бизнеса си (Сашо Дончев), нито за живота си (Местан), нито за жената си (...)

Само едно не ми е ясно. По равно ли делят Бойко и групата на Пеефски, или по братски. Все пак ножът е в Бойко и допускам, че е по братски.

Вторник, 5 януари

В Кьолн, Хамбург и други германски градове емигрантите се заели да оправдаят доверието на г-жа Меркел и да решат някои проблеми на германското общество, на първо място демографските. Както каза Тома Томов, госпожата пропуснала да забележи, че тези стотици хиляди млади мъже имат пишки, пък не си водят… Навремето при един поход в Пирин свършихме ракията. И поискахме от един овчар да ни услужи с едно шише. Той обаче ни отказа: „В планината, сине, който си носи, ще пие, който си води – ще чука.” Нещо такова трябваше да е и емигрантският регламент. Но емигрантите пледират, при това не без основание, за статут на лични гости на Меркел, отзовали се на любезната ѝ покана.

На площада в Кьолн голата Мило Моар држи плакат с надпис: Уважавайте ни! Ние не сме дивеч за отстрел, дори когато сме голи!!! Снимки: БГНЕС

И точно сега, когато виждаме на практика на какво са способни ордите, нашата Тиква тайно (тя си мисли, че е тайно) взе страната на Пеевски и Доган срещу любимеца на Турция Местан. И направи нещо непростимо в дипломацията - разказа как Ахмет Давутоглу го натискал, но той не му се дал. Интересно ако турските служби решат да извадят доказателствата за контрабандата на цигари (усърдно чадърена от българските служби и власти!), които показаха на Цацаров, какво правим? Е, те едва ли ще го направят. Наивно е да мислим, че турските властници са по-малко корумпирани от българските. Далаверата с ваксините на Москов носеше десетки милиони долара печалба, която потъна някъде, обаче със сигурност не в турската хазна. Та далаверите може и да останат тайни, но не пречи Турция да „изпусне” стотина-двеста хиляди от милионите бежанци из лагерите си накъде нас и да се хванем за палците. И няма да е незаслужено. Добре че външният министър си води собствена външна политика, та малко компенсира.

Между другото, ние още през 2009 г. се отказахме да наричаме премиера Тиква. Отвратихме се от медиите на Пеевски, които тогава с повод и без повод го тиквосваха. Но покрай Коледа и Нова година той не ни остави друга възможност: „Финиширахме с над 2 млрд. и 850 млн. лева повече събрани приходи... Виждате, че ръстът на икономиката е 3% и безработицата спада. Това са данните на Евростат, а не са наши данни.”

За всички, които са прости колкото премиера ни или повече, сме длъжен да обясним, че европейската статистическа служба работи с данни на националните статистики. Бих казал дори, че пере данните, като гледам как Тиквата ги употребява.

А това, дето пращал патрулка да буди министрите посред нощ? За да изръсиш такова нещо, наистина трябва да си много прост, или слушателите да са много прости (това е казано в интервю пред гл. редактор на „Труд” Блъсков!). Цял ден рита топка, реже ленти, лигави се с журналистките, а нощя се сеща за някоя далавера и буди министрите. Но нека предадем автентичния му изказ, та да остане за потомците: "Когато не мога да заспя, особено когато нещо важно има да се случва, гледам тавана и си проигравам различни варианти. Случва се да стана в 3-4 ч. сутринта и звъня по телефона на колеги министри или шефове на агенции, ако имам да си изясня даден въпрос. Когато не мога да намеря някой, пращам патрулката да им каже да вдигнат телефона, защото има някои, точно семейните, които не вдигат. Имам такъв случай, звъня неколкократно на колега, питам "Спиш ли?", никой не спи, всеки вика „Не, не, как ще спя?“ И в това време чувам жена му да вика: „Кой идиот ти звъни по това време?"

Главният идиот на републиката!

Казал сме го и то брилянтно: По-просто нещо на по-високо място никога не сме имали. Ако можете, кажете го по-добре.

Сряда, 6 януари

Финландия се готви да въведе безусловен базов доход. На всеки гражданин ще се плащат по 800 евро на месец, независимо дали работи или е безработен. Дават му тия пари, за да може да живее що-годе прилично, а от там нататък си е негова работа какво ще прави. Така напълно се опростява системата на социалните плащания. Премиерът Юха Сипила вика, че се надявал базовият доход да насърчи повече хора да потърсят работа.

Ей, дали това не е начин да накараме циганите, па и някои българи, да си потърсят работа?

Средното циганско семейство е от 7 до 10 души. Което означава, че ще получава между 6 и 8 хил. евро. С тия пари ще се скъсат да си търсят работа, не ли?

Боже, какво неземно главоболие!

Четвъртък, 7 януари

„Българинът не иска евро, иска лев”, съобщава „Новинар”. Проучване на "Галъп ", проведено в 14 страни на ЕС, показва, че едва 9% от българите са за въвеждането на еврото, 74% са за запазване на националния лев.

Браво, българино! Веднъж да поискаш нещо, дето няма да ти излезе през носа. Щото еврото ще ти излезе. Една група икономисти от най-различни разцветки отдавна разправят, че левът е силно надценен, реалният курс бил 3,89 – 3,95 лв. за евро.

Не отричаме, че е надценен. Главно заради моите приятели пенсиите. Те, сиромашките, искат с един лев да ядат три пъти на ден. Ама не може! Но то и с едно евро няма да може и те и еврото ще надценяват и не виждам що да ходим в еврозоната.

Как мислите, докторите дали изтрезняха вече да ида да се прегледам? Това главоболие ми вреди на творчеството.

Петък, 8 януари

Хайде, братя, можете да спирате вече. Днес е Бабинден, последният от празници, свързани с Рождество Христово. Разбира се, това не е императивно изискване, а само пожелание. На който не му се спира, може да продължи до Бабинден по стар стил, което ще рече до 21 януари. Всъщност, когато говорим за „затихващата терапия”, ние определено имаме предвид по стар стил.

Петьо Блъсков, капитан на новия флагман на медийния империалист Пеевски, системно рита умрялото куче. Днес написал „Празни думи на един празен политик”. (Много обичам да съм изпреварил такива видни мислители като Блъсков с няколко години. От кога повтаряме, че Местан е празнодумец, че неговото е кючек с езика, вербална мастурбация…)

„Не знам, вика, дали е стъпил на руска мина, но със сигурност е настъпил мотиката на политическото безчестие. Може би затова на лицето му бе изписана сбърканата физиономия на хлапак, отмъкнал варена кокошка и хванат в момента, в който е успял да излапа едната кълка.”

И, добавям за автентичност на картината, тихо си прошепва: „Аз вървя по несигурния път на Паниковски…” Защото в оригинала е така. „С тези думи Остап Бендер задигна кокошката и я изяде без хляб и сол… И заспа щастлив.”

Варената кокошка е един от натрапливите образи в „Златния телец”. Тази „варена кокошка” (анемична!) се появява ту завита във вестник „Икономически живот“, ту в бюфета на книготърговеца, ту като „чудно видение” на масичката в спалния вагон… Тя е нещо като метафора на бленуваното от героя благоденствие. До варената кокошка често се появява и брошурата „Задачи на комсомола в село“.

Както и да е. Докато преследвахме кокошката из страниците на „Златния телец”, стигнахме до един писател, епизодик в разказа, който произнася знаменита реплика. „Писателят надникна през прозореца, погледна покритата като с брадавици пустиня и продума пламенно: „Пустиня - това е бездарно! Но тя съществува. И ние сме длъжни да имаме пред вид това.” Той беше твърдо решил всеки ден непременно да пише по един разказ... Изглежда се вдъхновяваше от мисълта, че щом хартията съществува, все някой трябва да пише на нея.”

Искам да кажа да не се сърдите на пишещите, те не са виновни. Виновни са китайците, задето са измислили хартията.

Ще ми се да мисля, за честта на професията, че коментаторите в „Труд” не желаят да топят перата си в лайната (без извинение), та затова се налага лично Блъсков да ги пише тези коментари. Оня ден написа нещо за алтъните на падишаха пак с цел да хвърли малко калчица върху низвергнатия Местан. Който до 17 декември се радваше на топъл прием във всички издания на медийния империалист. Но политиката се смени и Блъсков, Славка, Венелина и т.н. бързо се обърнаха. Казвал съм какво си целува човек, когато се обръща толкова бързо.

P.S. В четвъртък вечерта беше застрелян т. нар. "ликвидатор" на ВИС-2 Веселин Стоименов - Весо Дебелия. В петък вечерта беше застрелян собственикът на модна къща "Агресия" Александър Антов. В събота и неделя май никой не беше застрелян, почивни дни все пак. Може би в понеделник… Ама нищо, де. Важното е да има стабилност.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!