Из делниците на един луд (3-7 октомври)

Тони Филипов, д-р 09 октомври 2016 в 17:52 59074 6

Понеделник, 3 октомври

Учете, дечица, учете! Места за неграмотници в държавата ни няма. Свободни няма, в момента всички са заети. Останали са само нископлатени места за образовани хора. Ако се бяхте родили на един по-късен етап, както се изразява Цветанов, може би щеше да е различно, но сега е така.

Цецерон вика, за оправдание на членството на Тетка в БКП, че преди 1989 г. всички са членували в БКП. Партията, вика, беше държавата. „В момента, разбира се, че това е много удобна теза за тези, които са по-млади, както и аз - защото аз също не съм бил член на БКП - и мога да кажа, че единственото ни спасение на нас е било че сме родени на малко по-късен етап.”

Но не достатъчно късен, за съжаление… Още дватрийсе години по-късен и щяхме да имаме щастието да се разминем…

Продължавам да се чудя какво е пила съдбата в деня, когато реши, че Тетка трябва да ни е президент. Явно се е задействала някаква верига от рецесивни политически гени и не ми се мисли какво ще ни предложат следващия път. Помнете ми думата, ще ни липсва леко малоумната усмивка на Плевнелиев.

Божо Димитров разправя, че Тетка не е била кмет, не е била министър, нямало какъв компромат да ѝ се извади. Според мен няма нужда нищо да ѝ се вади. Всичко е на ачика. Тя сама на себе си е компромат.

Най-големият ѝ недостатък е, че говори. Ако си мълчеше, щяхме да ѝ нахлупим една папаха и щеше да изглежда умна.

Папахата отдалече изглежда като мозък, не ли?

Ама тя говори и то така, че… Както казахме веднъж, Тетка може да те рани смъртно с клишета и да те доубие мъчително със скука. Но това си има и добрата страна. От тук нататък от нея можем да очакваме повече, но не и по-малко. В „Дневник на едно пътешествие” Джером разказва за един симпатяга, който дълго усуквал пред слушателите си някаква убийствено скучна история. И накрая казал: „Но аз мога да ви разкажа и нещо много по-забавно от това…”

„И ние всички повярвахме на твърдението му. Ако се беше похвалил, че може да разкаже нещо по-глупаво и по-безинтересно, сигурно щяхме да се усъмним, но с готовност се хванахме за думите му, че ще ни разправи нещо забавно.”

Та и ние така. Имаме основания да сме оптимисти.

Съзнателно, от глупост или от недоимък, но Борисов май се гласи за втори път да подари президентския пост. Според данните от национално представително изследване на агенция АФИС, проведено през септември, на въпрос „Имат ли следните личности качества да бъдат президент?“, Цачева дели последното място с Румяна Бъчварова. Зад Борисов застават 45% от българите, зад Фандъкова – 43%, зад Кристалина Георгиева – 39%, Томислав Дончев – 24%, Димитър Николов – 9%, зад Цачева и Бъчварова по 8%. А по негативен рейтинг Цачева води хорото със 77%. (Цит. по Чавдар Найденов)

Пък представително изследване на "Маркет линкс", проведено след обявяването на Тетка, показва, че тя има значително по-ниска подкрепа от издигналата я партия. За ГЕРБ са 26.7%, а за Тетка - 19.8%. „Очевидно, коментират от "Маркет линкс", електоратът на управляващата партия е бил леко изненадан от избора на кандидата.”

А леко, а…

Обаче има и друга гледна точка. Някога Хенри Форд казал: „Ако бях попитал клиентите какво искат, сигурно щяха да ми отговорят: „По-бърз кон!” Хората не знаят какво искат, докато не им го покажем. Затова никога не разчитам на пазарни проучвания. Нашата цел е да прочетем нещата, които още не са написани.”

С което искам да кажа, че хората може би не са знаели, че искат Тетка, преди да им я покажат. Така беше и с Бойко, ако помните. Никой не го знаеше, преди царят да го покаже. Но после всички разбраха, че са искали точно него.

Ало, пенсиите! Пропуснах да ви кажа миналия път, че трябва да почерпите! Шефът на НОИ Бисер Петков съобщи, че от 1 юли 2017 г. ще ви индексират стипендията с 2.4% по швейцарското правило. Тези от вас, които вземат сега по 160 лв., ще получат 4.16 лв. отгоре. Обаче парите на пенсионерската буржоазия няма да се увеличават. Таванът си остава 900 лева.

С една дума, братя от последната възраст, има шанс да заживеете малко по-добре. Казаците викат: Да живееш е добре, а да живееш добре е още по-добре. Но дайте да не сме максималисти, все пак и само да живееш не е зле.

В тази връзка да ви споделя съветите на специалистката по гладолечение д-р Емилова. А, бе, тя много ваш агент, бе?! Вика: „Глад му е майката, сексът му е бащата”. Една житейска философия, измислена сякаш за вас, не ли? Когато мъжете гладуват, вика д-р Емилова, те стават по-секси, по-бодри и силни. Ден след ден, килограм след килограм клетките започват да работят нормално, отделят се достатъчно хормони и всичко си е наред.“

Все пак, другари, внимавайте с последните 50 килограма. 

Вторник, 4 октомври

„Стандарт”: „Bорисов: Оставка, ако на първи тур загубим”.

Почти съм сигурен, че е печатна грешка. Оставям съвсем малко вероятност да е грешка, предизвикана от преплитането на съзнанието и подсъзнанието на автора. При някои автори е възможно. Ако примерно авторът си е мислил за едни 50 млн. долара… За младото поколение, което не знае руски, ще кажа, че „вор” е крадец: 1.тот, кто ворует, преступник, занимающийся кражами, похищающий или расхищающий чужое имущество.

И „расхищающий”, разбирате ли?

Пак казвам, вероятно е грешка, но много симпатична грешка и смятам да я използвам. Ако директно наречете някого „крадец”, той може да ви съди и осъди. Докато ако кажете Ворисов, пак ще кажете същото, но без да образувате състав. Навремето в един вестник така „бъркахме” името на „Мултигруп”: „Мултигрух”, „Мултигруб”, „Мултиграб”, „Мултигроб”… Забавлявахме се така да се каже.
Та Ворисов вика: "На първи тур, ако ГЕРБ загуби президентските избори, още вечерта подаваме оставка, защото тогава се мерят партиите."

Това изказване залага предпоставки за отмятане. Не че на него някога са му били нужни предпоставки. Но в случая не става ясно дали ще има оставка, ако ГЕРБ не спечели изборите още на първи тур. Или ако не е първа сила. Или ако не се класира за балотажа. Но той ще ни обясни в нощта на изборите. Нали трябва да каже защо няма да подаде оставка.

Но няма да загубят. Всичко показва, че Тетка ще спечели. Астролозите на „Труд” ѝ съставили натална карта, от която извели обективните предпоставки за предстоящия ѝ успех. Звездите са били и продължават да бъдат много щедри с нея. Рожденият ѝ знак Близнаци, връзката между Юпитер и Венера, напрегнатият аспект между Марс и Сатурн, всичко показвало, че „Цецка Цачева е родена за майка на нацията”.

А Юлий Павлов, когото някои неправилно отнасят към социолозите, предрича на Тетка 300 хил. гласа аванс пред другите кандидати.

И за капак жребият на ЦИК определи двойката на ГЕРБ да се яви под № 17. Зампред на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева изтълкува числото от гледна точка на науката нумерология. (Наука друг път!) "17 е добър номер. Цифрата 1 е началото и означава смелост, амбиция. 7 е мъдрост и късмет. А 7 + 1 прави 8, числото на майката. Аз смятам, че г-жа Цачева влиза напълно в това определение."

Е, не цялата, но общо взето влиза. Тетка е една от онези жени, за които Пратчет казваше, че е точно толкова много жена, колкото можеш да събереш на едно място, без да станат две жени.

Борисов иронизира кандидата на БСП: „Отидоха взеха един човек, който Първанов го е направил генерал, на мен ми козируваше, и това бил техният кандидат.”

Я даге, както казват в родния край на нашта майка. Че на теб кой ти тури звездичката?

Да опресним малко слабата (или избирателна) памет на премиера с извадка от негово интервю: „Най-важното да не се кандидатирам за президент беше, че с Георги Първанов съм работил прекрасно и се разбирах много добре като главен секретар на МВР. Той ми връчи пагоните за генерал-лейтенант. Е, мога ли да си изкривя душата после и да почна да говоря на избори против него? (22.05.2007, „Стандарт")

И какво, да кажем само на това основание, че Борисов е човек на Първанов?! Не, основанията са много по-широки. 

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

5

KumaLisa

09.10 2016 в 21:13

Доктора бърка с прогнозите. Хич биля немаше нужда от толкова дълга статия. После ще ч анализирам. Конкретно за сега вече съм го написал. Много измайсторен реверанс на ГЕРБ към РБ. Трайчо да "победи" фигуративно участващата неизбираема Цецка. Останалите ще видят балотаж през крив макарон. Трайчо ще е следващият президент. Сериозен актив в CV-to му е, че се е опълчил на ББ за много неща и накрая е бил уволнен. Може пък ББ или тези, които му дърпат конците да са си го отгледали. Кво искате повече да ви обяснявам. Трайчо е следващия президент. Приемам залози 10 : 1. Тел 087982018.