Из делниците на един луд (29 юли-2 август)

Тони Филипов, д-р 04 август 2013 в 17:07 18253 46

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 29 юли

Камен Алипиев, alias Кедъра, спортен журналист в БНТ, написал в профила си във Фейсбук: „Много ще се радвам, ако някой пусне една малка неутронка на Бузлуджа!”

Не знам защо точно „неутронка”. Едва ли го е грижа за „Чинията”, която и без това никой не ще. Явно е повлиян от популярното обяснение на Асан за разликата между неутронната бомба и управлението на БСП: „Неутронната бомба е едно оръжие, дето, като падне, ние изчезваме, а баницата остава. А управлението на БСП е обратното - нас ни има, а баница няма.” Та може би Кедъра има предвид, че неутронката ще унищожи червените бабички, но кебапчетата ще останат. Кой го знае какво му се върти в главата… Но е факт, че си позволява повече от допустимото за служител на държавна телевизия: „Седма седмица изродите не падат!”

Изродите! А?

И червените, за които е известно, че в мнозинството си са родени преди измислянето на политическия хумор, така го награкаха, че Кедъра се спече и почна да се извинява: „Не желая смъртта на никого, не си позволявам да обиждам никого и винаги съм бил толерантен… Съжалявам за криворазбраното си чувство за хумор и се извинявам на всички…”

Кедър, да ти кажа нещо като човек, дето си вади хляба с шегуване! Никога не се извинявай, ако си се пошегувал. И никога не се шегувай, ако не си готов да си понесеш последствията. Вервай ни, че удоволствието да се шегуваш с хората рядко остава само твое. По-точно никога.

Иначе неутронката е добро решение. Понякога обаче целта е да се унищожи материалната база, без да се дадат човешки жертви. И тогава трябва да се използват конвенционални средства. Както, научаваме се, станало край с. Победа, където неизвестни (паравоенни?) формирования ударили с гранатомет модула за управление на новопостроен фотоволтаичен парк. И го извадили от строя без жертви в жива сила.

Предвидихме го. През май, ако си спомняте, написахме: „Накрая ще наизлезе народът с гегите и ще изпотроши и перки и фотоклетки и каквото друго срещне…”

Вместо геги е използван гранатомет. Дето се вика, тоже неплохо…

Руската държавна телевизия разпространи репортаж от риболов на другаря Путин. Дават го как вади 21-килограмова щука, целува я и я пуска в един варел с вода, та после да я върне в езерото. "Честно казано, казва Путин, това е първата ми подобна щука. Добре клъвна, не глътна мухата.”

Това е големият мурафет в риболова, па и в политиката – хем рибата да се хване, хем да не изяде мухата… Освен това истинският рибар се грижи рибата да остане жива, защото знае, че пак ще я хваща… Това с целуването е малко оттатък допустимата сантименталност, но такива са братушките…

Не мисля, че служител на руската държавна телевизия би си позволил да се прави на оригинален като Кедъра. Но то не е само Кедъра. В сайта 1KAM1.EU пишат, че им се обадила жена, която казала: „Днес Сергей и БСП празнуват на Бузлуджа. Искам да го поздравя с думите: „Станишев, да пукнеш, крадлив педераст!” И уточнила, че била казала същите думи и в предаването на Милен Цветков. И наистина, запис на предаването потвърждава. Госпожата казва буквално същото в ефир. Но въпросът не е в нея, луди колкото искаш. Впечатли ме как Милен се смее, даже пляска с ръце от радост след репликите на откачалката.

№ 1Милен Цветков се залива от смях на простотиите на неизвестната госпожа.

Чудя се дали авторитетът на властта падна в последните месеци, или свободата на словото се засили, но се наблюдават явления, които до скоро не можеха да се наблюдават.

На фона на журналистическия разгул силно впечатлява отговорното поведение на социолозите. Изследване на Васко Совата твърди, че ако днес се проведат избори, БСП ще вземе 19.3%, а ГЕРБ 16.9%. ДПС си получава абонамента (7.8%), Реформаторският блок на пръсти, но почти докосва бариерата, „Атака” духа супата, някъде по средата на стохастичната грешка. Протестът се подкрепял от 48% от пълнолетните българи, а 38% били изкъде Олигарски.

Но голямата изненада е на друго място. „Изследователят” пита респондентите: «Имате ли доверие в следните лидери на политически формации? И следват отговорите:

1. Бойко Борисов – 27.2% му имат доверие.

2. Сергей Станишев – 26.4%

3. Николай Бареков – 22.2%

Дудука още не е направил партия и вече е трети по доверие! Повярвайте на дипломирания, макар и отдавна непрактикуващ, социолог, такъв резултат може да се постигне само по два начина. Чрез изследването тип „Desk Research” (research technique which is mainly acquired by sitting at a desk или, както казваше Блъсков, “от гъз”). Другият начин е чрез коригиране на социологическите резултати с финансови инструменти. Нема друг начин Ники Дудука да е трети, дори и отзад напред.

Оня ден гледам, че се заканил, като дойде на власт, да оправи предните зъби на всички пенсии! Глупак! Пенсиите имат нужда от кътници, не от предни зъби бе, алоу!

Да повторя името на изследователя, та като го срещнете пак, да помните какво доверие му дължите: Васил Тончев - Совата.

Вторник, 30 юли 2013 г.

Колегата Волтер казваше: Търсещият щастие е като пияния, който не може да налучка пътя към дома си, но знае, че има дом. Та и щастие има, въпросът е да го налучкаш. Колегата Русо си представял щастието много просто – да живееш в овощна градина с обичлива жена и да имаш крава. Просто, просто, но не успял да го постигне. Овощна градина имал, но жената не била обичлива, освен това довела й майка си, а кравата така и не се е появила. Кравата, дето не дошла, не е голям проблем, но тъщата преебала идилията. Затова ние смятаме, че първата предпоставка за щастието е да имаш добра, разбрана, обичлива тъща в някой далечен град, па ако може и в друга държава, с която имаме визов режим и задължително се изисква поканително писмо…

Но колкото и да е неясно щастието, науката продължава да го търси. Проф. Тод Кашдан създал уравнение на щастието, което изглежда по следния начин: (Mx16) + (Cx1) + (Lx2) + (Tx5) + (Nx2) + (Bx33). На пръв поглед е малко сложно, но всъщност не е.

М - Живей за мига

С - Бъди любознателен

L - Прави нещата, които обичаш

T - Мисли за другите около себе си

N - Подхранвай любовната си връзка

B - Грижи се за тялото си

M е ясно, най-простичко казано означава за утре да мислим други ден, което много българи и без това правят. Да си любознателен означава да знаеш всичко, което става не само в съседния апартамент, но и в цялата кооперация. Което не значи да седиш по цял ден пред шпионката, а просто от време на време да хвърляш по едно око. L е също ясно, глей си кефа. T на пръв поглед е малко смущаващо, но обърнете внимание, че не се казва да мислите за другите непременно хубави работи. Понякога щастието е в това Вуте да е зле… N, любовната връзка, както си я свикнеш. Може да иска много, пък може да мине и с много малко. По-голям проблем за постигането на така формулираното щастие представлява B – грижа за тялото. Тя, както виждате, има най-голяма тежест във формулата. Така де, болен и щастлив рядко има. Под грижа за тялото обаче не се разбира по цял ден да се изтезавате с диети и гимнастики. Изисква се просто да се храните по три пъти на ден. Което съвсем не е просто…

№ 2

България е в дъното на класацията сред най-бедните и съответно най-нещастни държави. Страната ни е на 147-о място от общо 156 изследвани страни с индекс 3.8 по десетобалната система. Най-щастливи са народите на Дания, Финландия, Норвегия и Холандия. Техният индекс на щастието е 7,8 - 7,2.

Струва ни се, че както и да завършат протестите, скоро няма да сме в състояние да си позволим по три яденета на ден. При това положение ние ще ви препоръчаме една по-лесна формула за постигане на щастието, за която сме писали още през 2003 година: P+(5E)+(3H). Където P е лични качества; E – пари; H – чувство за хумор.

Както виждате при тази формула, макар и трудно, но може да се постигане щастието със средни способности и минимални средства. Достатъчно е да имате много чувство за хумор.

Разбира се, ако имате парета, става далеч по-лесно. Казват, че с парета не можело да се купи щастие, но пък можеш да си подсигуриш по-приятна форма на нещастие. Излишно е да се убеждаваме, че се страда по различен начин в тролея и в мерцедеса…

Е, нищо не е окончателно, разбира се. Ще продължим да мислим и за други методики за постигане на щастие. Важно е да се има предвид, че щастието има някои национални особености. За това всеки народ трябва да си намери подходяща за него формула. До скоро смятах, че за българите е постижимо следното щастливо уравнение: З+П. Просто и ясно – добро здраве и лоша памет. Паметта си я имаме, дългият преход е доказателство за късата ни памет. И ако не бяха прецакали здравната реформа… В момента надеждите ми са концентрирани върху една индийска рецепта, на някой си Дж. Кришнамурти: Щастието е да не искаш нищо, да не бъдеш нещо, да не отиваш никъде. Постижимо изглежда, не ли?

Сряда, 31 юли

В „Стандарт” коментират, че напоследък „Дондуков" 1 и 2 си контактуват за по пряко през "Уолстрийт джърнъл". Първо Олигарски изказа некои съображения, после Плевнелиев му отговори. И явно сме излезли на мода там, щото се появи и статия на Дянков. Доста нагла статия. Според Дянков, за да стане България нормална държава, незабавно трябва да се извършат три ключови реформи: ограничаване ролята на службите за сигурност в обществения живот, реформирането на енергийния сектор и на висшето образование. Но вероятно Дянков ги е открил тия работи след падането на ГЕРБ от власт, иначе не виждам що няма да ги приложи. Българските политици поначало проглеждат едва като паднат от власт.

Понеже споменахме Олигарски… В „Господари на ефира” го бъзикат яко. Показват как в предаването на Цецка и Кауня си ждрапа кайсиите, с извинение. В буквалния смисъл. А до него седи г-жа Мента Стоянова и се прищи от неудобство…

Всички мъже обичат да се почешат там, но само най-простите го правят публично. Да, наистина. В Европа се приема за признак на много ниска култура. Само в Америка се смята, че и това е въпрос на пари. Даже един техен писател беше рекъл: „Ако бях милионер, можех да си се чеша по яйцата на публични места и никой нямаше да има нищо против”. Всъщност, не мисля, че ще е пресилено, ако допуснем, че Олигарски е милионер. И да е, няма да е с много…

№ 3

  Пламен Орешарски се държи като милионер.

„Престижно стана да бъдеш бит”, пише младият колега Борис Попиванов в „Стандарт” Дали е верно? И дали да не бягаме от тая държава, преди да е станало престижно да бъдеш е… Така де, сещате се след боя какво следва...

Четвъртък, 1 август

Осъдили Жоро Милионера, дето лани задигна 1 471 058 лв. от инкасо автомобил, на 8 г. затвор и конфискация на личното имущество, което възлиза на един мотопед "Ямаха ". Подсъдимият така и не каза къде са парите и предпочете да си ги излежи. Осем години не са малко. Обаче и парите не са малко, падат се по 183 882,25 лева годишно, или по 15 323,52 лв. месечно. С което Жоро става един от най-високо платените „мениджъри” в страната. Ако се държи прилично в затвора, може да излезе след 5 г., което ще му увеличи заплатата на 24 518 лв. С което вече задминава по заплата треньора на ЦСКА Стойчо Младенов, който получава едва 20000 лв. за огромните успехи на отбора. А в „цивилизацията Жоро, ако взема да кажем 1000 лв., за този милион и половина ще трябва да си скъсва задника от бач в продължение на 122.5 г. И да ги дава тия 1000 лв. за отопление, осветление, транспорт, храна… Докато в затвора не работи нищо и не плаща за нищо. Живее си живота. Милионер в затвора може да изкара далеч по-добре от милионите сиромаси на свобода. Мисля, че нема що да се убеждаваме.

Почти всички вестници са ги направили тези изчисления. И навсякъде изводът е, че присъдата е малка и примерът на Жоро може да се окаже много заразителен. Наистина е така. В подобни случаи ние винаги с удоволствие цитираме „Законът” на Фредерик Бастия: „Навсякъде, където ограбването изисква по-малко усилия от труда, то преобладава и никаква религия или морал не е в състояние да го спре. Кога спира ограбването? Когато се окаже по-скъпо и опасно от труда.”

Всъщност, дали леката присъда на Жоро не ни задължава да си помислим, че той вече не притежава 1.5 млн., а примерно 100-200 хил. по-малко? Само питам… Щото, ако е така, съдът на практика е направил ограбването малко по-скъпо. Така де, не е ли така?!

Сметната палата оповести имотното състояние на управляващите. Олигарски нямал милион, както допуснахме съвсем аргументирано. Декларирал само 320 хил. Скритата лимонка обаче е министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов, за когото стана известно, че през 2004 г. е получавал социални помощи във Франция. В момента лицето (съзнателно преувеличавам) притежава над 370 хил. лв. Да направиш такава пачка за 9 г. си е една малка американска мечта! Отделно имал 3 апартамента и две къщи. Браво!

Вероятно вече сте информирани за неологизма „ваканцувам”, изобретен от депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. Според „Стандарт” по този начин Хафъзов иронизирал герберите. Но те не го разбраха. Лютвито го успокоява: "Бедни ми приятелю, не бяхте разбран днес. Вие сте теолог, имате склонност към езотериката, но имам колегиален съвет към вас - понякога, дори когато си служите със скритите внушения и прибягвате до средствата на иронията, да съобразите това ниво на комуникация с нивото на реципиента."

А нивото на реципиента… Седят художник и композитор в писателското кафене, пият си питието и се отегчават до смърт. По едно време художникът казва: „Бахти скуката, ще взема да се изсера на масата…” Пък композиторът го въздържа: „Остави ги бе, простаци, няма да те разберат…” И художникът се отказал, щото нивото на реципиентите…

Местан наистина вече се е взел за голямата работа. Много обича да говори, но повече обича да се слуша… Макар че на фона на герберите депесарите, поне говорящите сред тях, звучат приемливо. Мярнах по телевизора една госпожа, която се пенявеше от трибуната на НС: „Ни въ лий срам, не въ лий срам… Хильети съ, хильети съ…” Жалко, че не ѝ запомних името. Но когато лидерът говори "Аз съм единствената партия, която...", няма какво да очакваме от редовите партийци…

№ 4

Путин и щуката.

„Путин и Лукашенко си мерят рибите”, пише „Новинар”. Президентът на Беларус Лукашенко цака 21-килограмовата щука на Путин със сом с тегло 57 кг. Като чул тия работи президентът на Украйна Виктор Янукович спешно отлетял за Одеса, където в един секретен аквариум държали един син кит за такива случаи...

Интересно, че докато руските блогъри оспориха теглото на щуката, в Беларус никой не се усъмни в сома на Лукашенко. И причината изобщо не е в това, че Путин е демократ, а Лукашенко сатрап, както много от вас веднага са си помислили. Лукашенко е ловувал на р. Припят в Гомелска област, голяма част от водосбора на която е от района на АЕЦ „Чернобил”. В тоя район стават такива работи. Казвал ли съм ви, че там се появил и трети вид педерасти? Освен активни и пасивни имало и радиоактивни…

Петък, 2 август

Чета в агенция „Пик” кратко слово, с което Вижди Рашидов доказва, че заслужено е бил министър на културата: „Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя лайнар, на Доган… заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха… Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20 г. милионер бе, да му е.а пу.ката майна. (Вежди явно не познава лично г-жа Ирен Кръстева.) Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 г. и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват… Няма медии. Аз оня ден се обаждам на Валя Велева и казвам – искам да направя интервю, а тя казва: „О, моля ти се, недей!” После звъня в „Стандарт“ на Славка (Бозукова), нарочно го правя... Петьо Блъсков изцяло се е продал... По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. На него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 г., да ви е.а циганската нация – това го напишете, ама няма да посмеете…“

Наистина, нация, която е допуснала този простак да ѝ бъде министър на културата, си заслужава е….. Всъщност, подозираме, че вече си го е получила, не ли? Казах ли ви аз вчера, че трябва да се бяга?!

№ 5

09.11.2011. Писатели с маски на Вежди Рашидов на протестно четене пред сградата на Министерски съвет.

Този път Веждито казва истината по изключение. Верно е и за Доган, и за Пеевски, и за Малария Велева, и за Славка и Блъсков… Но е много късно Вежди да се прави на борец за свободата на словото. Няма нищо по-смешно от герой, който е проспал времето за подвиг.

От МОСВ съобщили на „Сега”, че са уволнили всички 16 директори на регионалните инспекции. Напъдили началниците на 4-те басейнови дирекции и шефовете на 3-те национални парка. За несправяне с ангажиментите и недобра комуникация, каквото и да означава това. „Уволниха цялото ръководство на РИОСВ – Бургас”, додава „Новинар”. В МЗ уволняват на дузини… Министър Стойнев пък щял има 5 заместника (словом: пет). За малко да стигне рекорда на СУ, където има 6 заместник ректори. (Функционалния ректор не го броя. Не за друго, а не знам какво може да значи.) Партията е огладняла, зер 4 г. опозиция. А също и коалиционният партньор. Той даже повече от БСП не е свикнал да не е на нянката. А и трябва да се бърза, че не се знае колко ще се седи на власт. Уволнения и в „Информационни системи”, Агенция за закрила на детето, навсякъде… Червените викат, че не било политическа метла. Не, не е метла, гребло е.

Ало, пенсиите! Група инженери под ръководството на Чу Хао-хуа от Тайванския университет създали изкуствен зъб с датчик, който определя колко яде, пие и говори човек. Учените се надяват че с устройството ще може да се следи количеството погълната храна и течности от даден човек. Акселерометърът можел да предава данните по Bluetooth на мобифона. Предполагам, че ще е само въпрос на настройка да ги предава и на джесемето на премиера, или на др. Станишев. Не, че нещо, но поне да са информирани…

Ако си турите едно такова устройство, учудени ще останете колко много говорите. Давате съвети за щяло и нещяло... Дето беше рекъл някой, то по това се познава, че човек остарява – започва да дава добри съвети, защото вече не може да дава лош пример... Затова ще ви дам един съвет… Опа…

Ей, братя и сестри, една госпожа на видима възраст 67-68 г. направо ме хвърли в джаза на опашката в супера. Беше точно пред мен и като дойде време да плаща, си извади портфейла. И без да искам видях, че зад прозрачно прозорче беше пъхнато картонче с надпис на ръка: „Моят организъм – самозадоволяващ се механизъм.” Много ми се искаше да я попитам в какъв смисъл самозадоволяващ се, но не посмях. Как мислите, на каква възраст глаголът „самозадоволявам се” престава да е двусмислен?

 To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!