Из делниците на един луд (26-30 септември)

Тони Филипов, д-р 02 октомври 2016 в 19:10 33002 19

Понеделник, 26 септември

В живота човек като умре, му се туря снимката по стълбовете, прави му се погребение и всички разбират, че е умрял. Трябва и в политиката да стане така. Щото често някой умира политически, но понеже няма съответната церемония, не го разбира. И продължава да се държи като жив. Което превръща политическия живот в нещо като Задушница. Нема-нема и току откопат некой. Като Орешарски например. Кандидатирал се и той. Щял да ни обединява. Щото нема кой да му каже, че в следващите 100 г. нема сценарий, според който той ще бъде избран да обединява каквото и да било.

Депутатът Георги Кадиев написа във Фейсбук, че пиарка на „Булгартабак” е назначена миналата седмица за дипломат към мисията ни в ООН, където наследява сестрата на Цветелина Бориславова, която излиза в заслужена пенсия. Кадиев вика, че тя трябвало да се пенсионира още преди години, но Борисов пратил един SMS докъдето трябва и ѝ удължили мандата. Пък за консул в Мексико назначили некой от партийната номенклатура на ГЕРБ. За генерален консул в Чикаго турили полицейско аташе от Вашингтон. Въпреки, че българите в Чикаго бранеха като опълченци консула Симеон Стоилов и настояваха за продължаване на мандата му. Дори писаха на Даниел Митов.

„Учих, вика Кадиев, 5 г. дипломация. Виетнамски, английски, испански, руски, плюс съответните политически системи, история, география и протокол... И през ум не ми е минавало, че някога МВнР ще се напълни с подобни позорни назначения. И защо да се чудя, че консулът ни в Кипър отвлякъл дете?”

Тая пък я взели от НАП и я направили дипломат. Като си идат тия, дай Боже да е по-скоро, ще трябва не метла, ами направо драга. Да изчегърта всичките охлюви, дето са полазили държавата!

Датското издание "Политикиен" пише, че бившият шеф на ЕК Барозу се възползвал от възможността за ранно пенсиониране и сега гуши по 7000 евро пенсийка от комисията. Освен това наскоро стана шеф в американската банка "Голдман Сакс", която щял да съветва по въпросите на Брекзита. Което предизвика подозрения за сериозен конфликт на интереси. Щото, нали, Барозу си върви с цялата информация, която е натрупал като шеф на ЕК.

"ИЮ Обзървър" съобщава, че екскомисарката по климата Кони Хедегаард, в чийто задължения влизаше контрола върху отделяните от автомобилите вредни емисии, започнала работа във "Фолксваген", уличена миналата година, че е фалшифицирала тестовете за вредните газове на дизеловите си автомобили.

Бившата зам.-шефка на ЕК и еврокомисар (2004 и 2014 г.) Нели Крус пък 7-8 години съвместявала длъжността в ЕК с ръководен пост в офшорна компания на арабски инвеститори.

И от тези хора очакваме да кажат на управляващите ни да не си бъркат в… кацата с меда! А то и те са същите корумпета, като тукашните.

Вторник, 27 септември

Сайтът "Терминал 3" пише, че Тетка Цачева била най-вероятният кандидат за президент на ГЕРБ. Усложнение пред кандидатурата ѝ било само това, че тя в момента е с гипсиран крак. Глупости на търкалета, тя няма да агитира с краката! Всъщност, тя никак няма да агитира. Както писахме, на нея всичко й е подготвено, трябва само да си каже името и да седне на стола. И ще постави републикански и дори световен рекорд за скоростна кампания. Блицкриг направо. Обаче пък, като погледнеш обективно, какъв е смисълът от дълги и предълги кампании. В Щатите две години, че и повече правят кампания и накрая ще избират от Хилъри и фамозния Тръмп. Разбира се, има огромна разлика между Хилъри и Тетка, но в края на краищата все тетка.

Евентуално вице на евентуалната кандидатка щял да бъде адмирал Пламен Манушев. С което ГЕРБ надцаква другите партии. Те издигнаха генерали, а ГЕРБ адмирал! Лично мен малко ме притеснява, че политиката се напълни с фуражки, но аз по начало съм доста притеснителен.

Тетка Цачева президент?! Еманация на посредствеността. Тържество на РАБФАК. Интелектуалното откровение на бойкоподобията…

Немам думи и скоро няма да имам.

Надявам се да не е Тетка. Ще ми се да мисля, че тя е страшният слух, който трябва да ни изправи косите. Та като ни съобщят истинския кандидат, ние да кажем: „Уф, слава Богу!”

Макар че кой ли ще е тоя истинският… Там всичките са избирани на кастинга „Аз съм по-глупав от Цветанов”.

Както е казал още епископ Софроний в своето прословуто „Житие и страдания...”, „Понеже то ест вещ природна – учен человек ученаго люби, и прост простаго, и пиян пияннаго”. (Цитирам на отговорност на колегата Юрий Проданов.) И да има някой и друг по-умен, а то няма как да няма, то той е скован от партийната дисциплина. Щото дисциплината не е нищо друго, освен изкуството винаги да си по-глупав от началника.

Нема да я забравя Тетка, как по време на токовите протести срещу правителството през 2013 г. викаше по телевизора: „Оставам! Политиката е вътре в мен.” Което коренно промени дискурса. Дотогава си мислех, че трябва да извадим Тетка от политиката, щото не й е там мястото, а то се оказа, че е далеч по-сложно и ще трябва екзорсист, който да вади политиката от нея. Ако това в нея е политиката, де…

Според изследване на „Екзакта” 51% от българите вярват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в изборната надпревара за президент. А щом толкова хора го вярват, то ще бъде. Теоремата на Томас!

В статия под заглавие „50 милиона долара за българския премиер” руският сайт „Московский монитор” съобщава, че шефовете на руската ВТБ, която купи Виваком, дали на Борисов „да натопи човката”, срещу което той трябвало да се направи на незаинтересован от тоя пладнешки грабеж. В следствие на което подставеното лице Спас Русев придобива за 330 млн. евро цялата компания, чиято реална цена е към 900 млн. евро, а с дъщерното дружество НУРТС и над 1 млрд. Така държавата губи 500-600 млн. евро, които можеше да прибере, ако квестори и синдици на фалиралата КТБ бяха продали компанията по пазарните цени. Статията на „Московский монитор” била препечатана от над 30 руски медии. Българските, естествено, не ѝ обърнаха внимание.

Ей, тоя Цветан Василев е направо пророк, бе! Думите му, че по сделката за Виваком ще се делнат към 130 млн. евро се оказаха направо провиденчески.

„Московский монитор” цитира Дмитрий Косарев, притежател на продадените акции на БТК, който казва, че зад Спас Русев стоят мениджърите на ВТБ начело с първия вицепрезидент Юрий Соловьов. Именно той организирал сделката и се договорил с Борисов да мижне.

Авторът на статията прогнозира: „Когато компетентните органи изровят всичко покрай тази афера, ще избухне международен скандал. Той сериозно ще удари по имиджа не само на ВТБ, но и на България…”

За ВТБ не знам, но на България едва ли ще се отрази.

Последният доклад на Световния икономически форум класира страната ни на 87-о място от общо 138 държави в света по показателя „неправомерни плащания и подкупи“. За сравнение Гърция е на 69-а позиция. В изследването се посочва, че основната пречка за развитието на бизнеса у нас е именно корупцията.

Пък лидерът на БСП Корнелия Нинова изнесе данни за фрапантни кражби по програмата "Училищен плод". Показа фактури от пловдивско училище, в които ябълки от 0.98 лв./кг на пазарите, в училището стават по 4.54 лв., круши от 3.80 лв. стават 6.46 лв., киви – от 2 на 7 лв., портокали от 3.10 лв. на 4.26 лв., сок от моркови от 1 лв. на 6.46 лв., кашкавал - от 10 лв. на 16 лв., сиренето - от 5.30 лв. на 12 лв.

Земеделката Танева веднага дофърка в парламента, заедно с шефа на ДФ "Земеделие" Порожанов, да се обяснява. И знаете ли какво обясни. Ще ви кажа, щото вие сигурно сте си помислили, че е отрекла. Не, обясни, че така било от 2010 г. Демек и при правителството на Орешарски крали от храната на децата. Обаче Пораженов обеща да се поправят, да коригират цените. 

Имиджа на България… Както обича да казва д-р Филипов, пачавра леке не хваща.

Сряда, 28 септември

На заседание на МС премиерът Борисов съобщи, че България сваля доверието си от Ирина Бокова и издига за свой кандидат за шеф на ООН Кристалина Георгиева.

Колегите от „Сега” представят новата ни кандидатура по начин… Всъщност, вижте сами: „Кристалина е жена с големи качества... Най-ценното е способността й да говори с часове, без да съобщи нищо. Това е безкраен резервоар от клишета, безсмислици, баналности и словесни конструкции от типа: "С тревога наблюдаваме, че водата е мокра…" Човек може да си пусне записи с нейни изказвания и да гледа аквариум с рибки - така може да се постигне нирвана, безкрайна вътречерепна пустота и пълно примирение с обективната неизменност на света…”

Обаче това си има и добра страна. Да, наистина. Представете си, Кристалина стане шеф на ООН, пък Тетка президент. И тогава със сигурност ще говорим на общ език поне с най-важната световна организация.

Червените веднага наскачаха. Обажда се, естествено, и Параванов и темперира скандала. Не щат Сталинка, искат си Бокова. Тя, между другото, не била Сталинка. Показала си кръщелното и там си пишело Кристалина.

Даниел Митов вика: "И Далай Лама да бяхме номинирали, БСП пак щеше да каже, че г-жа Бокова има най-големи шансове."

И щяха да са прави. Да номинирате ламата е все едно да бръкнете на китайците в джигера. Като постоянен член на СС към ООН Китай щеше да му тури ветото още преди да сте му съобщили името до края. Както и да е. Дано не са го чули китайците.
Кристалина пое номинацията от въздуха още. Ще рече човек, че е била подготвена: „За мен е огромна чест… Приемам с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция.”

Тя приема, обаче Бокова не отдава. Нямала причина да се оттегля от надпреварата. И сега ние ще продължим с две кандидатури. Ако по света ни познаваха малко по-добре, изначално щяха да ни дадат право на две кандидатури…

Много приятно впечатление ми направи джентълменството на Борисов. След като съобщи, че вече ще седим зад Кристалина, не зад Ирина, пожела успех и на двете. Което ми е малко трудно за осмисляне, но още не съм се напъвал същински.

Главният прокурор Цацаров става на 50 г. Господ здраве да му дава! Нямаше как да не забележа, има го по всички медии. „Стандарт” му честити в стила на традицията, останала още от времето на Юли Москов: „Не говори много, прецизен, възпитан, добър администратор… Цацаров е един от магистратите с идеи и предложения за промяна в съдебната система, които целят не само реформа отвътре, но и по-достъпно правосъдие за българските граждани…”

Само да не беше Пеевски…

Иначе и аз съм забелязал, че има много идеи за промяна в съдебната система, но така умело ги прикрива, че само той си ги знае. Мисля, че дори и с жена си не споделя.

От 12 ч. на 4 октомври US посолството започва да приема документи за лотарията за зелена карта. Новото е, че се изисква документ за актуално състояние. В смисъл, че снимката, която прилагате, трябва да е направена през последните шест месеца.
Много са ми интересни американците. Продължават да си настояват на тяхната зелена карта. Дето казваше колегата Волтер, „Има ли нещо по-достойно за уважение от стари заблуди?” Някой трябва да им обърне внимание, че българите, особено тези от Фейсбук, предпочитат дестинации на изток, основно Москва и Петербург?

Четвъртък, 29 септември

Цецерон вика, че с 99% вероятност кандидатът на ГЕРБ за президент ще е един от следните четирима: Тецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов. „Изключително достойни, всеки има своята тежест на позицията, която заема в момента.” Тежест на позицията?! Най-голяма тежест на позицията, понеже сме парламентарна република, има Тетка: „Нека да припомня, че това е първата жена, председател на НС. Изключително добър оратор, изключително добре се вписва в тази сложна политическа ситуация, която имаме в последните няколко парламента.”

Тетка оратор?! Кажи, че е и сексапилна и ще ида да се гръмна!

Но то не е чудно. Ако на теб ти викат Цецерон и то не с цел да те ласкаят, нормално е и банализмите на Тетка да ти изглеждат ораторство. Понеже доколкото знаем ние сме му кръстникът на Цецерон, та можем категорично да заявим, че целта наистина не е била ласкателство. Между другото Цветанов още не е почерпил. А трябваше. Щото можехме да му измислим и много по-нелицеприятни прякори – от анималистични до характеропатични.

Един приятел във Фейсбук, Пенчо, ни обърна внимание колко много прилича Цветанов на тази снимка на сурикат, бдителен сурикат.

Както и да е. Исках да кажа, че ораторите се подушват.

Представяте ли си как голямата ораторица Тетка Цачева чете по телевизора новогодишно приветствие до българите. Пардон не чете, говори, нали е оратор. И дръпва една вълнуваща импровизирана реч, написването на която е отнело на екипа ѝ една седмица да я напише и на нея две, за да я запомни. Ще стане „жаба влачи телевизор с нокторезачка”, ако ме разбирате, ама едва ли, щото вие чалга не слушате. И аз не слушам, но се държа информиран.

Да ви пази Господ, друго не мога да кажа.

Дано до неделя на Борисов му дойде друг акъл. В неговият случай вероятно по-правилно е да се каже „да му дойде акълът”. Цветанов остави само 1% шанс. Което ми се вижда много малко, предвид на това, че управлението на Бойко се състои наполовина в казване, наполовина в отмятане.

Петък, 30 септември

Днес е Международен ден на преводачите. Свикнал съм, като отгърна една книга от чуждестранен автор, първо да видя името на преводача. Щото преводачът е толкова важен, колкото и авторът. А понякога даже и повече. Но почвам да отвиквам. Напоследък и куцо и сакато се втурна да превежда. Едни не познават чуждия език, други българския… Имах срамен случай. Скъсах една книга с разкази на Джером. Просто нямах достъп до преводача…

Без да ги оправдавам обаче съм длъжен да кажа, че те вече са натоварени и с много несвойствени ангажименти. На практика често са и стилистични редактори, и технически, и коректори. Веднага ще дам пример. „Синдромът Портной” на Филип Рот, издание на „Колибри”. Няма страница без 20-30 печатни и технически грешки. На една страница преброих 53! На титулната страница пише, че преводът е на Мария Емилова. Но накрая на книгата, в издателското каре, пише: „Молим преводачката да се обади в издателството.” От което оставам с впечатление, че това е някаква самоделка, забърсана из мрежата и напечатана както си е била, без редакция и коректури. И пусната на пазара срещу нескромните 15 лв. Пак повтарям, издателство „Колибри”. Когато сваля от „Моята библиотека” някоя недоправена книга, не се ядосвам. Щото нали, на харизан кон… Обаче да кихнеш 15 лв. и после да си вадиш очите с шрифт от най-долния ред на таблицата на Снелен и да си възпаляваш мозъка да отгатваш коя дума се крие зад безсмислената комбинация букви, не ще си бесен, ами направо ти иде да ги…ѝ

А за самата книга какво да ви кажа… Препоръчвам „Синдромът Портной” само на читатели, които вече притежават синдрома на Жул дьо ла Турет. Думата .утка и всички .уткопроизводни, които знаете, са употребени в такова изобилие, също и .ур с производните му, че ако се извадят, книжлето ще стане на брошурка.

И като стана дума за синдроми… отдавна се подозира, че в ГЕРБ ефектът Дънинг-Крюгер е толкова силно разпространен, че изобщо няма да е чудно да направят Тетка президент. Това разбира се ще стане с гласовете на 800-900 хил. българи, които, не се страхувам да го кажа, вероятно имат овчия синдром. Нямам друго обяснение. Всички други отпаднаха. Доят ги, стрижат ги, хранят ги с плява, а те -доволно блеят: Г-Е-Е-Е-Р-П… (Овцете не могат да казват „Б”)

Братя, избираме президент, не капитан на българския отбор по куидич! За състезанието с метли Тетка има някои безспорни предимства, но сега избираме човек, който ще ходи по света и по него светът ще си съставя мнение и за нас, българите! С Тетка няма никой няма да излъжем!

P.S. Сбъднаха се най-големите ми страхове. Тетка ще е! Напънала се планината и родила мишка. Сива мишка.

Но това е положението. Слушах Борисов. Изреди квадригата на Цветанов. Фандъкова не я дава, била му важна за София, Димитър Николов за Бургас, Дончев му трябвал в МС…

Излезе, че само Тетка за нищо не му трябва. В смисъл, не му е важна и ни я отстъпи. И каза, че досега нацията имала все бащи, но било време да има и една майка. Съжалявам, но за втори път ми се налага да се обявя за копеле. Първият път беше, когато Първанов беше обявен за баща на нацията.

Спирам… Толкова овчо отдавна не ми е било.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

18

KumaLisa

05.10 2016 в 22:12

Ще взема да направя един комплимент на Тони д-р. Не че много заслужава, особенно напоследък съвсем постничко ги сготвя, но нейсе, той може и по-добре, помним и затова все още го четем. Та за комплимента. Ще го сравня, т.е ще кажа, че по малко нещо си прилича с... Радой Ралин, лека му пръст. Не може да не си го спомняте, поне тези от нас които са от горните паралелки. Както и да е, думата ми е, че ние така и не разбрахме каква странна птица беше Радой. Самобитен творец ли беше, или беше клапан за изпускане на парата на скърцащите със зъби народни маси...Той ли пишеше, на него ли му ги пишеха... Или най-удобно беше популярното обяснение „Всичко, което сътвори народът мой, се пише на гъзъ на Радой :)“... Селянинът от Правец, беше хитър, или ако не той, хитри бяха тези, които му дърпаха конците.

11738

17

KumaLisa

05.10 2016 в 22:12

ОК, не искам да ме разбирате погрешно. Знам доказаното авторско творчество на Радой Ралин и то е внушително. Но за всички нас, този и онзи много по-голям като обем хумор с марка Радой, който се въртеше в обръщение, разказван в компании между „наши хора“, беше нещо много повече. Това беше институция, която ни даваше символично възмездие, ако не другаде, поне в съзнанието. Клапанът. Да не задълбавам... Част от комплиментът ми към Тони д-р е, че и той ни сгрява душите в едно друго време и при едни други обстоятелства. НО, дотук с хвалбите.

11738

16

KumaLisa

05.10 2016 в 22:11

Връщам се на Радой. Такъв човек имаше, и той е единственият над чиято глава, заслужено или нагласено, светеше ореола на искреното народно признание, освен като към поет сатирик, така и като към единствения истински български дисидент. И когато дойдоха онези времена, ние чакахме от него ТОЙ да се изправи, а не някои други. Какво направи той? Някой от вас спомня ли си какво направи той? Сигурно не можете да кажете точно, и това е обяснимо, защото той не направи нищо съществено. Той уж беше за надигащата се демокрация, но не застана категорично зад нея. Той беше човекът, който с две думи можеше да нанесе съкрушителен удар на тези, които беше „громил“ в продължение на десетилетия. Но не го направи. Той беше човекът, който можеше да даде едно решително рамо на „синята идея“, но се въздържа.

11738

15

KumaLisa

05.10 2016 в 22:11

Кой знае, може би е бил наясно, какви ги забъркват в кухнята онези същите хитреци. Дано да е било така, за да му е светла паметта, но резултата беше „абе май и едните и другите са маскари“. Точно това, което най-устройва комунистите, aka в днешно време именуващи се социалисти. Забелязали ли сте, че те без свян използват като най-силно оръжие срещу всеки, който им е на пътя, клеймото „и той е един от нас“. Те са майстори на този номер. Или майстори са тези, които им дърпат конците, извинете за повторението.

11738

14

KumaLisa

05.10 2016 в 22:10

Докога така ще я караме бе, Тони д-р? Пък и вас да попитам, докога бе скъпи мислещи сънародници, ще се задоволяваме с удоволствието да получаваме оргазъм от факта, че сме се осмелили, анонимно или дори открито, да наречем някого тиквоч, маркуч, мутра, простак, еднокнижник и прочие. И кво от това? Човекът от Банкя ни бие по точки от десет години насам. Или ни бият онези, които му дърпат конците, извинявам се отново за повторението. Той и неговата партия се напреварват да правят самоубиствени гафове, всеки един от които сам за себе си е напълно достатъчен да ги превърне завинаги в политически трупове. На сребърна тепсия с дантелка по края ни я поднасят и ние не можем да се възползваме. Защо?

11738

13

KumaLisa

05.10 2016 в 22:09

Защото нямаме алтернатива, която да предложим . Нямаме смислена идея, какво да противопоставим. Нямаме авторитетна личност, която да ни поведе. Още по-малко група от авторитетни хора, да не говорим за по-стабилна структура. Нямаме. Имаме над 2,000,000 самостоятелни бойни единици, които си чешат езиците на чашка и на маса в къщи, в кръчмата, анонимници по форумите или като автори пишещи или говорещи по медиите. Всички до един омерзени и заканващи се пак да не гласуват. И кво от това? Big deal! Човекът от Банкя само това и чака и пак ще ни бие. На куц крак, с една ръка и като мижи с едното око.

Така е скъпи докторе, aka Тони Дилипов д-р. И понеже гледам, че поназнайваш английски, ще ти кажа една английска приказка.

IF I FOOL YOU ONCE, SHAME ON ME. IF I FOOL YOU TWICE, SHAME ON YOU.

11738

12

KumaLisa

05.10 2016 в 22:08

Не се опитвай да я обяснаваш на Бойко, Корнелия, Костов, Радан, Доган, Местан, Гоце, Меглена, Волен, Дончева, Каракачанов, Валери, Барека, Учиндолеца, Светльо и Илияна.
Те тая топлата вода са я открили отдавна и ударно действат по направлението.

Въпросът е кога ние ще вденем за какво става дума.

Хайде със здраве и недей да се увличаш по чашката, защото почва да ти личи. Напоследък даже сайтът ти започна да излиза с хаотично форматиране. И тези пошли реклами за бързо забогатяване и онлайн секс? Не знам... Знам, че безплатен обяд няма, но както е казал шопа „Я не знам как требе да е, ама и така не е :)“.

11738

11

KumaLisa

05.10 2016 в 07:36

Не. Както вероятно и вие, не мога да посоча такъв човек. Точно в това е въпросът. Вие замисляли ли сте се защо?

20699

10

Новак

05.10 2016 в 03:09

Да разбираме ли, Кумице, че от съвременните живи на теб кумир ти е някой, чиито имена започват с еднакви букви? И защо?