Из делниците на един луд (21-25 март)

Тони Филипов, д-р 28 март 2016 в 12:01 16216 10

Понеделник, 21 март

А честита пролет! Макар че като гледам навън, ми иде да кажа нещо от репертоара на кръчмаря Паливец: «Да му пикая на пролетта...» Ама нищо, и това ще мине. Синоптиците обещават топло лято, без потопи. То техните обещания са малко като премиерските. Обещават, обещават, но нищо конкретно не предприемат.

Да правят каквото щат, ние да си гледаме нашата работа. Да започнем с една опорна точка: На тъпите хора всеки ден трябва да им се повтаря, че са тъпи. Трудно им е да го разберат, а още по-малко да го запомнят. Затова, ако имате прост човек пред себе си, не се щадете, помогнете му да си намери мястото в тоя живот. Защото ако не му се помогне, той сяда на чуждо място и после и с кран не можеш го вдигна. Това не го казвам за някой конкретно, казвам го за цялата седмица…

"За мен е изключително удовлетворително, че симпатизантът на ДСБ Станчо Арсов, който към настоящия момент е председател на ОС в Ситово, от една седмица вече е член на ГЕРБ. Убеден съм, че с подобно разширяване на подкрепата и влиянието в местната власт ще можем действително да стигнем до повече хора, които ще подкрепят политиката на национално и местно ниво."

Да живее Санчо от Ситово! Пардон, Станчо.

Чисто статистически може да се докаже, че Цветанов няма да умре по средата на кратко изречение. Дълго ще е. По немски дълго и почти със същия словоред.

В интервю по телевизора премиерът демонстрира наглост, която дори и за него е прекалена. В България, вика, се борим с корупцията превантивно и за това, за разлика от Румъния, няма осъдени.

Думата, която ми идва на ума, е гьонсурат, но няма да я кажа от уважение към институцията. На запад от Калотина името България вече се ползва като синоним на корупция, той се борел!

Тоя не само си написа евангелието приживе, но и заживя в него.

Ето го светът на небивалиците на Алиса: В България корупция по високите етажи на властта няма, магистралите са най-евтините на планетата, Брюксел е подведен от подли медии и безотговорни политици… А Румъния не само сме я настигнали, ами сме я и задминали! Поради което нея ще я извадят от мониторинга за наказание…

Златни уста има. Може да накара кучето да си зареже салама.

"Техните министри крадат", а у нас няма осъдени, защото няма корумпирани политици. "Превенцията е по-важна за мен. Просто аз знам, че правя всичко възможно да не крадат. И който го докопам, знае, че ще си замине. Метлата ще играе и дори с парцала ще забършем след това…”

Да беше жив Рудолф Распе…

„Като вдигнах ударника на пушката, аз се прицелих в птиците и се ударих с юмрук по очите. От силния удар очите ми отново пуснаха искри, тия искри запалиха барута. Екна гърмеж. Останаха на място простреляни пет двойки патици, четири качулатки и две водни кокошки. Ето едно отлично доказателство, че най-важното нещо в човешките дела е присъствието на духа.”

Барон Мюнхаузен

Присъствие на духа! Може да си се осрал до плешките, но трябва да запазиш присъствие на духа. Барон Мюнхаузен слиза от Луната. „След като се спуснах до долния край на връвчицата, аз отсякох горния й край и го вързах за долния. Това нещо повторих много пъти и след някое и друго време се спуснах...”

Когато корабът на барона се блъска в един кит, „дълъг един километър”, на дъното се отваря два метра пробойна: „Без да си снемам панталоните, аз седнах върху отвора и дори ако той беше още по-голям, пак щях да го запуша. Трябва да добавя, че по бащина и майчина линия аз произхождам от породисти холандски и вестфалски предци.”

Реже и наставя връвчиците Борисов, запушва огромни дупки с гол задник… И всичко щеше да е наред, ако бяхме от Мелмак. Ама не сме. Поне част от нас.

От „Протестна мрежа” разпространиха декларация, в която директно му казват: "Г-н Премиер, Вие лъжете! Излъгахте, че в страната няма корупция. Излъгахте, че европейският мониторинг над българското правосъдие се основава на изкривена информация от НПО и медии. Излъгахте, че прокуратурата работи добре… Годината е 2016, а не „1984“ и ние отказваме да живеем във Вашата телевизионна Антиутопия…"

Не, бе, в утопията му отказваме да живеем, антиутопията е друго. Но това не е важно. Работата е не ние да отказваме, а тях да откажем. Казвал сме ви и как! Културните начини се изчерпаха.

Това го споменаваме само протоколно, не че го вярваме. Когато става дума за борба, ние се отричаме от своя народ.

Вторник, 22 март

Колегите от „Клуб Z” поровили да видят като как сме ги стигнали румънците. Ами никак. И те не са цъфнали, но и ние сме далеч от това да ги стигнем, камо ли пък задминем.

Преди 10 г., когато мамалигите започнаха сериозни реформи в съдебната система, сме имали еднакъв БВП на глава от населението - 38% от средното за ЕС. Днес у нас е 47%, а в Румъния вече е 55%.

Премиерът доби жълто на гащите, че растежът ни лани е 3%. Румъния обаче има 3,7%. Освен това през 2013 и 2014 г., когато нашият се чудеше нагоре ли да хваща или надолу, те са имали съответно 3% и 3,5%.

Безработицата у нас е 9,4%, в Румъния – 6,8%. Трайно безработните тук са 6,9%, там – 2,8%. Там средната месечна заплата е 499 евро, тук – 407 евро. Цена на годишна винетка тук е 97 лв., там - 28 евро.

В класацията на „Репортери без граници“ Румъния е на 52 място по свобода на медиите, а България на 106-о. И вероятно за да е по-разбираемо за премиера, колегите от „Клуб Z” са включили и класацията на ФИФА, където мамалигите са на 16 място, а ние сме на 70-о.

Та ще ги стигнем, не е проблем. Само да ни дадат малък шанс. Което също не е невъзможно. Все пак сме на Балканите, тук нещата се измятат ката ден.

„Половин милион българи живеят с по 5 лева на ден”, пише колегата Гендо във vevesti.bg. Лъжеш, хаджи! Нема живот с пет лева. Състоянието, в което пребивават тези хора, се нарича хибернация. Животът е друго. Животът почва от 50 лева на нагоре.

И то обикновен живот, не някой луксозен… А с пет лева можеш да ядеш хляб и кисело мляко и да съществуваш дълго и… мъчително. Други 1.5 млн. живеят с 10 лв. на ден, но едва ли и те се чувстват точно хюман бийнгс. И те интервенират главно на пазара на млечните продукти.

Голяма ебавка е тоя живот! Бедните ядат кисело мляко и си удължават мъките, богатите плюскат като разпрани и си съкращават хубавия живот…

Ало, пенсиите! Нема да са плашите! Американски учени открили, че има и други животи, не е само тоя. Няма смърт, не съществува. Смъртта е измислена от комунистите, за да ни изстискат на земята. Между другото, в другите животи и комунизъм няма. Екип от Университета в Каролина, ръководен от проф. Робърт Ланц, достигнал до извода, че след физическата си смърт хората попадат в паралелни светове. Животът бил безкраен цикъл, като при растенията – цъфтиш, вехнеш, пак порастваш, пак цъфтиш…

Но, ако питате мен, не се отказвайте и от тоя живот, доде не видите оная с косата да проявява обезпокоително внимание към вас. Никога не е късно за ново начало. 91-годишният търновец Стоян Стоянов се развел с баба Пена след 67 г. брак. Дядото вика, че не било брак, а мрак. И съветва младите да не търпят толкова дълго като него. Когато си на 91 г. младите са тия на 65-70 г. Така мисля. И вие помислете. Майната му на тоя живот, той минал и заминал. Ами следващите?! Трябва ли и тях да обречете на мрак? 90-100 г. е едно, обаче цяла вечност…

Ей, пенсиите, да ви кажа една молитва, с която, докато благодарите на Господ, можете и да го подсетите: „Господи, даде ми детство, взе си го, даде ми младост, взе си я, после ми даде жена… Забрави ли, Господи?”

В послание до медиите Пеевски съобщи, че се отказва от "Химко" – Враца. Заради "необоснования политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен”. Медийният империалист, човекът който притежава всички вестници, се оплаква от нападките на един седмичник с десетина хиляди тираж?! И какво излиза? Който вестник вади, от вестник умира!

Много тъпо, бе?! Даже и за Пеевски е тъпо!

И мани, дето капиталчетата го разнищват, ами и неговите почват да го бъзикат. Вижте какво пише Здравка Андонова в собствения на Пеевски в. „Труд”: „През последните дни в социалните мрежи върви един майтап, че дори и „един успял мъж на тридесет и няколко години“ вече не желае да прави бизнес в България…” Здравке, шегуването с началниците е удоволствие, което рядко остава само твое. Тоя специално е такъв каресчия… Нас например за една невинна шега, че изглежда като правен в час по трудово, ни преследва години вече. Дори може да се каже, че заради нас изкупи всичките вестници, за да може да ни изгони.

Обаче все повече хора забелязват, че не е правен по конвенционалния начин. Татяна Ваксберг вика: „Депутатът от ДПС Делян Пеевски има поне два видими недостатъка - не изглежда привлекателно и е пряко обвързан с консенсусно недолюбвана партия… А цялата недодяланост и оскъдност на речника му допълнително влошават нещата.”

С една дума, грозен, прост и от ДПС.

„Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти…”

Ще се оттегли, сигурен сме. Тези хора държат на думата си. Майка му каза, че напуска медиите, продава „Монитор” и „Телеграф”. И го направи. Или не го направи? Да не ви объркаме…

На некаква дискусия вчера холандският посланик Том ван Оорсхот рекъл: "Всички холандски компании казват, че България е корумпирана страна, в която не искат да правят бизнес."

Много интересно! По едно и също време холандският посланик и г-н Пеевски откриват, че у нас е трудно да се прави бизнес!

Сряда, 23 март

Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на фондация "Фридрих Науман" вика: „Понякога имам много големи трудности в разбирането на вашия премиер Борисов… Не мога да разбера какво иска да каже. Понякога е шизофренно… Сега той казва, че България се справя с бежанската криза. Аз не виждам това… Къде по-точно България се справя? Господин Борисов отново изглежда леко шизофренно с такива изказвания.”

А леко, а… Ти да го беше чул в понеделник!

„Не разбирам, вика Кадик, как някой нормален човек може да твърди, че механизмът трябва да бъде премахнат… Ако политик казва нещо такова, тогава трябва да го попитаме какво е направил той, за да може България да излезе от мониторинга на Брюксел. Българските политици са създали среда, заради която страната не заслужава да бъде извадена от мониторинга.”

И вика, че мониторингът не само не трябва да се маха, ами трябвало да ни разделят от Румъния и да ни спрат фондовете, щом не си вземаме бележка от докладите.

Изключителен гадняр!

СГС добави в сряда 100 часа общественополезен труд към досегашните присъди на Волен Сидеров. Уж леко го осъждат, но понеже оборотът е голям, присъдите са четири, та се посъбра - две години пробация, 25% удръжка от заплата, труд в полза на обществото, две срещи седмично с пробационен служител и забрана за напускане на София, без да уведоми властите.

Понякога си мисля, че и тука има нещо еднополово, но нямам доказателства. А без доказателства би било клевета.

В момента Сидеров е в ремисия и изглежда почти нормален. В последната си дума пред съда заявил, че би желал да почиства паметници. Което е доста глупаво. Ами ако пробационните решат да се изгаврят и му възложат да почиства паметниците на НАТО? Ама дори да го пратят да чисти паметника на Съветската армия, пак е рисковано. Ще настане златно време за Асен Генов и компания. Всяка нощ ще го боядисват, та да не седи Волен без работа.

Четвъртък, 24 март

На Фейсбук страницата на консулския отдел на американското посолство излезе предупреждение към американските граждани у нас да седят далече от хотел „Плиска”, защото имали информация за терористичен акт в района. Медиите веднага захапаха и стана една…

Премиерът обясни, че няма никакъв атентат, а просто понякога „хората от любов се взривяват”. От деликатност не си позволи да обвини американците, затова наруга медиите. Вие, вика, превърнахте една любовна история в истерия! „Задържахме хората. Оказа се, че е любовна история между еднополови…”

Еднополови! Вероятно, за да не ги объркаме с охлювите, които са двуполови, но, както правилно отбеляза един кандидат студент, не могат да се възползват от това. И хора има двуполови. Получава се при рецесивна мутация на петата хромозома. В „Мидълсекс” Джефри Юдженидис твърди, че на всеки две хиляди бебета едно е с неопределени полови белези. В САЩ имало около 150 хил. хермафродити. Но и те не могат да се възползват.

„Не мога да коментирам американските дипломати, не им прави чест… От любовна история да предизвиквате такъв терористичен акт, заради това, че някой си качил във „Фейсбук" нещо…"

Чакайте, бе, господин премиер! Става дума за американската амбасада! Не за Григор Лилов, та да речеш някой си казал!

Говорим за държавата с най-яко разузнаване. Central Intelligence Agency, National Security Agency, Central Security Service, National Reconnaissance Office, National Geospatial-Intelligence Agency, Air Intelligence Agency, Army Military Intelligence, Defense Intelligence Agency, Marine Corps Intelligence Activity… Знаят всеки човек по света какво прави. Даже и Меркел кога ходи до…

Е, разбира се, може и двеста служби да имаш, и пак да сбъркаш. Помня как в Афганистан преди десетина години ЦРУ разпространи снимка на издирвания под дърво и камък молла Омар, дясна ли, лява ли, ръка на Осамата. Само дето на снимката не беше моллата, щото той, да влезем в трафарета на премиера, беше едноок, а тоя на снимката двуок!

Докато търсех в Уикито кои други същества, освен охлюва, са двуполови, се натъкнах на интересно обяснение за това как се появяват половите различия. Еволюционно, в резултат на вътревидовата конкуренция. „Индивидите от един и същ пол се състезават помежду си, стремейки се да получат по-изгоден достъп до индивидите от другия пол. Индивидите от различен пол, осъществяващи полов контакт и размножаване, се състезават кой да положи по-малко грижи за потомството, без да се намалеят съществено шансовете му за оцеляване. Тези състезания вътре във вида пораждат различни еволюционни стратегии и са причина за възникването на половите различия.”

С една дума чукаш и бегаш си е заложено еволюционно в биологията ни.

Изобщо, да ви кажа, еволюцията е морално неутрална. Американски психолози изследвали 2370 жени и установили, че дамите предпочитат лошите момчета, пред добрите. Пак по еволюционни причини. За основа на проучването използвали т. нар. тъмна триада (нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия). И именно в носителите на тези качества жените виждали най-добрите възможности за продължението на рода. Не знам дали е верно, все пък във вестник го четох.

Говорителят на руския премиер Песков съобщи, че Русия е готова да построи газопровод по дъното на Черно море, подобен на „Южен поток“, ако ЕК прояви интерес.

Колкото по-малко информация има човек, толкова по-склонен е да търси причинно-следствени връзки там, дето ги нема. Та и ние така. Изведнъж ни се стори, че тази руска готовност по някакъв начин е свързана със съобщението за първата за Европа доставка на американски шистов газ за рафинерия в Норвегия. Анализаторите твърдят, че това можело да положи началото на сериозни размествания на този пазар. В момента Русия контролира около една трета от обемите, използвани в Европа.
Ама не само Русия гризе дръвцето. И на арабите яко им духа. Лани генералният секретар на ОПЕК Абдала Салем Ел-Бадри рече: “Не знам как ще живеем заедно с шистовия петрол в САЩ.”

И още повече няма да знаят. Според МАЕ до 2021 г. шистовият добив в САЩ ще се увеличи с 1,3 млн. барела на ден.

Знаете ли какво си мисля с моята проста кратуна? Ако американците бяха открили възможностите на шистите преди 50 г., друга щеше да е историята. Ако имаха достатъчно собствен добив нямаше да бъдат принудени да се умилкват на саудитците и да се правят, че не забелязват, че Саудитска Арабия се превръща в люпилня на ислямски фундаменталисти. По-възрастните от вас навярно помнят петролното ембарго от 1973 г., наложено на САЩ заради подпомагането на Израел във войната Йом Кипур, и последвалата тежка икономическа рецесия в САЩ, а и в целия бял свят.

Разбира се освен петрол, има и оръжие и други работи. А саудитците са сериозен и богат клиент…

Петък, 25 март

На извънредната среща на вътрешните и правосъдните министри за засилване на мерките в борбата срещу тероризма австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер съобщи, че 28-те държави от ЕС водят преговори за затваряне на границата между България и Турция.

По същото време в София министър Ненчев обяви, че "имаме готовност да вдигнем лека телена ограда, тип "Бруно", и по границата с Гърция".

И понеже вече е доказан факт, че у нас и най-леките огради се отразяват тежко на бюджета, предлагам да не се занимаваме с такива глупости, а просто да предупредим мигрантите, че като влязат на наша територия, към тях ще се отнасят като към българи! Мисля, че това ще бъде далеч по-ефективно от всякакви огради.

Какво нещо, а? През осемдесетте години на миналия век правехме едно изследване в Странджа-Сакар. И за да стигнем до Малко Търново трябваше открит лист – гранична зона. А самата граница беше с кльонове, тоци, граничари с автомати… Пиле не можеше да прехвръкне. Само по някой особено отчаян гедереец се промъкваше чат-пат. До петричката врачка също се ходеше с открит лист. После всичко това го баталясахме, не знам защо. И сега отново ще го правим.

Никога не събаряйте оградите! Щом са турени, значи има някаква причина.

104 души са загинали у нас при трудови злополуки през 2015 г., пише „Труд” и го илюстрира с тази снимка. Другото интересно в дописката е, че най-малко трудови злополуки ставали при операции с недвижими имоти, култура, спорт и развлечения. Това не го знаех.

Любослава Русева пише, че на Цветанов много му се щяло да стане президент. Разбрала го от начина, по който описва бъдещия им кандидат за президент: „За мен най-същественото в профила на нашия кандидат на първо място е да бъде човечен, достъпен до хората и да има здраво семейство.“ Което автоматично отхвърля бекярина Борисов, а също и Плевнелиев по причина на някои постъпки на жена му, които ние няма да описваме. После Цветанов надълго обяснява лично той колко е земен и достъпен. И изобщо разписал е бъдещия кандидат по начина, по който е прието да се правят обществените поръчки у нас – да пасват за точно определен кандидат.
Ами толкова за днес. Айде и други ден да не забравите да честитите на Борисов професионалния и личен празник!

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!