Из делниците на един луд (21 – 25 януари)

Тони Филипов, д-р 27 януари 2013 в 18:25 17248 17

Понеделник, 21 януари

Бях решил много да се зарадвам, ако информацията, че Доган ще се пенсионира, излезе вярна. Отдавна имам желание този токсичен за българската политика елемент да бъде отстранен. Поне тоя. Защото при него политическият цинизъм е ашладисан и e етнически. Но този глупав опит за атентат ми отне дълго чаканата радост. Пък и той някак си уж се оттегли, но не съвсем. Оставал пожизнен почетен председател с участие във всички форуми на партията и решаващ глас в реденето на листите. Та не можем да го наречем „бившият лидер на ДПС”. Най-много ½ бивш, но може да е и по-малко… Някой спомена, че турците у нас са се сдобили със султан. Не, те султана си го имаха, сдобиха се с велик везир.

Цветанов вика да не се правят прибързани заключения, че покушението е режисирано. Явно доста хора прибързват… Нещата малко приличат на ситуацията, когато умрял Талейран. Тоя бил голям тарикат, страшна лисица. Никога не правел нищо случайно. Та като умрял, Фуше рекъл: „Интересно какво цели с това?” Та и агата направи много работи, които с основание го подвеждат под хипотезата на лъжливото овчарче.

Ст. комисар Валери Йорданов вика: Прокуратурата трябва добре да прецени дали да повдигне обвинение за опит за убийство или за едро хулиганство… При такова оръжие е малко силно казано да го тълкуваме като опит за убийство… В инструкциите, с които се продават тези патрони, е указано, че при стрелба под 1 м. могат да причинят нараняване, но не и смъртоносни рани." И още нещо смислено каза комисар Йорданов, да му се не надяваш: че е редно да се потърси отговорност на хората, които зверски ритаха атентатора, дори и след като беше вече „приведен в безпомощно състояние”.

Някои са склонни да го наричат линч, но според нас си е чиста мечка. Либерална мечка. 

Да ви кажа, мен това най ме впечатли. Много лошо биели либералите, бе! То не е за чудене, де. Открай време у нас либералите бият много по-лошо от консерваторите…

По отношение на мотивацията, основната хипотеза, по която работела народната милиция, била, че „25-годишният Октай Енимехмедов е нереализиран младеж, който е търсил внимание…” Че той е на 25 г., бе, студент V-ти курс. Как да е реализиран?! Само Александър Македонски е бил напълно реализиран на 25 г.! Е, и Делян Пеевски…

Лютвито вика: "Не знам кой е бил физическият поръчител, но истинският е езикът на омразата…"

Омразата е налице, нема що да отричаме. Голяма част от българите и известна част от турците (по-образовани) мразят Доган. Мразят го не щото е турчин (той даже не е и турчин). Мразят го, че е „милионер в зелено”, мразят го за обръчите, за порциите, за консултантските договори, за летящите чинии, за сараите, яхтите, АТВ-тата и другите му салтанати, за пътя през Босфора, за презрението му към парламентаризма, за хомота, който надяна на голямата част от печата… И това са само малка част от поводите за омраза, които ми идват на ум без даже и да съм се напънал. И може и да не признаваме Костов за голям мислител, но дали все пак думите му, че Доган е проклятието на България не бяха малко нещо провиденчески? Доган и оядената ченгесарската върхушка на ДПС?!

Добре де, а не може ли един млад и буден турчин, който за разлика от нас вижда и робското битие на мнозинството от етноса си, да стигне по същите причини до омразата, че и оттатък нея? Това не е въпрос!

Като гледах многократно представлението ми се стори, че службите оставиха Енимехмедов да направи три неуспешни опита и като видяха, че няма надежда да се справи, се намесиха. Така изглеждаше, дали е било така не знам…

И изобщо, знаете ли, писна ми вече да ме плашат с тоя етнически мир! Ако имаме такъв проблем, да го решаваме веднъж завинаги. Но проблем няма, а има едни тарикати, които екзистират върху тази територия на болезнен страх… Има двама политици, които, ако беше жив бай Захари Стоянов, сигурно щеше да нарече „всемирни подлеци” – Ахмед Доган и еднояйчният му близнак Волен Сидеров. Те подлеците са много, но тези двамата ги турям на по-висок пиедестал, защото те манипулират най-бедните, най-онеправданите, най-пострадалите от прехода хора… И богатеят на техния гръб. Сидеров почна вече и да рита журналистите, като го питат верно ли водил Деничка в Париж и потрошили 15-20 000 евро да се правят на баровци. Ами верно е!

Но слава на Бога, и на Аллаха, и двамата вече са на етап, когато единственият им шанс да задържат вниманието ни е мъченичеството. Затова не сме единодушен атентат ли е, или напротив.

Ние предлагаме, предвид на това, че навлизаме в страстната седмица на атомния референдум, да го наричаме „стрес тест”. На Доган му направиха „стрес тест”. Като на ядрените реактори… Пък като каже властта какво е било, ще се поправим.

„Спасиха депутатски син на пътя”, драматизира „Стандарт”. 18-годишното синче на депутатката д-р Даниела Дариткова взело джипа на мама, за да иде на училище. Щото, може и да не знаете, ама Смолян е голям град, съперничи на Лос Анджелис. А главната му улица, бул. „Тракия”, е почти като Булеварда на залеза, който е над 100 км и пеша не можеш да стигнеш до никъде… И понеже бил шофьор от оня ден, та паркирал джипа в една спирка… „Дариткова, пише „Стандарт”, е убедена, че синът й ще си вземе бележка от случката.”

Дано си вземе! Представяте ли си какво щеше да стане, ако тоя пикльо беше нацелил некоя пълна с народ спирка! Щото в Смолян не всички ходят с джип на училище. И на работа не всички ходят с джип.

"Учител да взима по 500 лв. е просто срам… Обществото ни е голям длъжник на българския учител…”, кахъри се Игнатов.

„На нас ни дожаля за бедното животно, но колкото жалост и да можехме да изпитаме към него, тя не можеше да се сравни с жалостта, която самото то изпита към себе си…”

Това е от „Трима на бумел”, там, когато в една гостилница ритат едно прасе отзад по… Абе просто го ритат, ама ярмазки.

Голям срам е за обществото, верно. Но представяте ли си какъв срам е за самия учител?

Напред, науката е слънце! В контражура обаче даскалът остава някъде в размазания фон…

Вторник, 22 януари

Станишев вика: „Пагубно е за България, че има за министър-председател един човек, за който лъжата е ежедневие".

Има резон в това изказване, ако и да е направено от позиции, които не споделяме и цел, която не приемаме… При премиера лъженето вече се е развило до митомания, демек непреодолимо влечение към лъжа и измама. С една дума патология. Каже ли „Добър ден!”, първо вижте дали слънцето не е зайдело вече… Сигурно не може да заспи, ако не послъже... И лъже и за всякакви дреболии. Когато направи онова турбопросташко изказване, че жената от ВМЗ, дето му прати хляб и лук, била с пръстени на всеки пръст, в „Дарик” го попитаха той за какво си харчи парите. „За храна, вика, и за пури от време на време.”

За храна?! Възможно е сутрин да си купува баничка, а в петък да отскача до „Метро”, та да напълни хладилника… Няма да се учудя, ако някой ден каже, че и наем плаща за вилата в Бояна!

И за пурите лъже. Оня ден каза някъде, че ги е отказал: „Спирането на пурите се отрази много добре върху джоба ми. По рано давах всеки месец по хиляда лева за пури…”

По 1000 лв. за пури, а брои на госпожата трите пръстенчета, за които сарафите надали ще й дадат и двеста лева! Нема такъв цинизъм и простащина! Това, ако го беше казал някой друг, медиите щяха да го разпънат не на кръст, ами на петолъчка, дето викаше др. Милко Балев. Но на Бойко всичко му е позволено.

Вежди ще дава Сидеров на съд, задето го е нарекъл турски шпионин: „Никога не съм бил член на партия, никога не съм бил ченге. Никога не съм бил друго, освен прекрасен български художник. (Скромността много му отива на Веждичката!) Това, че съм временно министър и че си върша прекрасно работата... (Не се шегувам, страшно му отива!) Няма да позволя на никого, който за разлика от мен, който съм осъществил живота си върху творчество, от позицията на "никой" да ме плюе. Моят приятел (Сидеров - б.р.) отдавна го познавам, на колене ходеше с по една страничка, докато аз си пиех с Петьо Блъсков.”

И тук някъде изотзад се обади Сидеров с оня фалцет, който при него предхожда изпадането в хистерия: „Лъжеш! Лъжеш!” Само че тоя път Веждито не лъже. Малко преувеличава с туй „на колене”, но пък и ние не винаги сме присъствали, така, че не можем да отречем под клетва… Верно е също, че Вежди редовно идваше в ресторанта на Блъсков да попият заедно. И цялата редакция сме пили с него. За доказателство можем да приведем негови сентенции, които лично сме чул. Например: „Най-обичам да е.., по-обичам да пия.” Разбира се, той тогава не беше министър на културата… Викаше също, че „алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества”. И си поръчваше само малки водки. С което правеше голяма минавка на келнерите и те му отговаряха, като си топяха… Както и да е, гледали сте сигурно „Хотел „Вавилон”…И като се запиеха с Блъсков, дежурният по „Монитор” му носеше да гледа страниците вкръчмата. И Сидеров е носил, нема що да си криви душата. Но в това няма срамно. Такава беше организацията на труда при Блъсков, при когото дежонето редовно прерастваше в соаре, за да завърши, не рядко, в матине… 

По примера на премиера и Вежди си е направил полуактова фотография.

Както и да е.

После Веждито още веднъж си даде заслужено висока оценка: „Не сте имали такъв министър, който сърцато да е работил за нацията си.” И като обиди още веднъж Сидеров на „книжен слуга”, заключи: „Винаги ще бъда голям художник, за разлика от теб. Лигльо!” 

Не знам дали „лигльо” е точно. Там май протичат по-дълбоки процеси. Например вчера дал пресконференция, че по информация, дадена му от разузнаването, „т. нар. атентат цели намесата на Турция във вътрешните работи на България, като има за цел подготовка на военни действия."

Хлъц…

Сряда, 23 януари

Продължават споровете дали постъпката на Октай Енимехмедов е атентат, или не е атентат. Като крайно правителството, а и част от магистратите клонят към тежко хулиганство. В централата на ГЕРБ получили хабер от ЕНП: „Групата на ЕНП осъжда всички опити за политизиране на инцидента с г-н Доган… Призоваваме този криминален акт да не се използва за предизборни цели”, писал Жозеф Дол. От ДПС искат атентат. И европейските либерали ги подкрепят. Шефът им Уотсън вика: „Не виждам това просто като хулигански акт, а като много сериозен въпрос. Бих се учудил, ако той е действал сам.”

Но пък Сашо Диков показа в ефир как изстрел от упор с въпросните патрони счупи арматурата на пилешко бутче. Това обаче, коментирали пред „24 часа” експерти, не било коректно: „Световен стандарт е при огнестрелните рани това да става с прасета, защото имунологично са най-близко до човека". Имунологично?! Нали го стрелят, бе, нема да го ваксинират?!

Хлъц…

Тия експерти немат акъл! Как с прасе, бе, това ще се изтълкува като по-голяма провокация и от самия атентат, пардон, стрес тест!? Ако ние трябваше да правим експеримента, щяхме да подберем говежда глава.

И Цецо така смята: „Експериментът с пилешкото бутче и газов пистолет е смехотворен… С подобни боеприпаси, не може да се извърши убийство, а може само да се нарани повърхност на човека…”

Повърхност на човека…

Хлъц…

Какво ми става?

Сашо Диков повтори експеримента със свинска глава. Атентатът загуби с два на три от тежкото хулиганство.

Очевидно е вече, че властта яко се напъва на хулиганска постъпка. Г-н Цветанов зададе тона непосредствено след стрес теста - „изключително остра хулиганска постъпка, облечена с политическа демонстрация”. Нека, нека мине за хулиганска постъпка! Каквото зависи от нас, няма да пречим. И без друго по света ни мислят диви и варвари! То затова е подбран и човек от турския етнос. Ако беше българин, по-трудно щеше да се изкара хулиганска постъпка. Избран ли казах? Без да искам…

Другата ни болна тема тия дни е референдумът. По тоя повод ми се ще пак да напомня, дето по време на царската власт, когато бяха окончателно предадени малките блокове на АЕЦ „Козлодуй”, червените искаха да се прави референдум. Та тогава онуй тарикатче Мончо Паси рече: „Референдумът е най-добрият начин един народ да се самонакаже”. Което към онзи момент беше доста възмутително, макар и логично. Логично, да. Много добре го каза един гражданин в “Дума”:

Защо управниците ни за Козлодуй не искат вот?

Причината е проста и горчива:

Не вярват на народ,

избрал управници такива!

Това може да обясни защо и днешните се опитват да провалят референдума. И дано се провали. Защото тоя път наистина можем да се самонакажем. Е, може и правилен избор да направим. Теоретично е възможен и неинформиран правилен избор. Просто си е руска рулетка. Червените твърдят, че Белене ще струва 5 млрд. евро. Барбароните повтарят след татко Барба, че ще струва над 10 млрд. И как да гласува простият народ? Па и умните, доколкото останаха, и те се чудят и маят. Само шизофреник може да се справи. Пуска едно „Да” и едно „Не” и да прават квото щат…

Четвъртък, 24 януари

Станишев разправя, че през пролетта на 2011 г. Бойко поискал среща с него и го помолил за подкрепата за строителството на „Белене”.

Бойко вика: „Съжалявам, че когато Станишев и хора от неговото семейство са идвали в дома ми, не съм съобщавал на медиите… Да, имаше такава среща. Но много малка част от разговора е била на тази тема. Благодарих му, че не е подписал договора за Белене, за да не се съсипва държавата… Останалият разговор беше да ми иска услуги, които аз не свърших…”

Ако не става въпрос за някакво сериозно разстройство на когнитивната памет, трябва да кажем, че премиерът грозно лъже. По това време той пропагандираше, че без "Белене" сме щели да внасяме ток от Турция, а цената му щяла да е непоносима. На 4 април 2011 г. нарисува в „Панорама”едно апокалиптично бъдеще на страната ни без „Белене”. Как 2017 щял да спре V-ти блок, 2019 - VI-ти, как ще увиснем само на „Мариците”, които продавали ток в пъти по-скъп от АЕЦ, а също и на ВЕИ-тата, чийто пък бил десетки пъти по-скъп… И накрая риторично попита: „И тогава няма ли да се срути цялата икономика и да фалира държавата?”Повтарям, лъже!

Борисов в „Панорама”. Ето линк за неверниците: http://www.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk Между другото, удобен момент да ви покажа червения конец на лявата му ръка.

Но какво се случи после, та този фен на „Белене” стана яростен противник на централата, не мога да ви кажа. Досещам се само, че не е от сферата на чистата политика.

Отзарана по Битивито Анка и Виктор се хванаха за това „…да ми иска услуги…” И почнаха да разпитват какви са били, пък направил ли ги е Борисов... Вика: „Не. Г-жа Йосифова сама си спечели конкурсите…” Стана ужка се изпусна под натиска на журналистите… Малко селски номер. Но въпросът остава: Ходил ли е Станишев да моли Борисов да не прекратява пиарските договори на Моника (или да и даде нови)? Нема дим без пушек, дето викаше Мадам В.

Обърнете внимание на още нещо: „… когато Станишев и хора от неговото семейство са идвали в дома ми…” Значи освен Станишев и друг от семейството го е посещавал в дома му, но това едва ли е била г-жа Дина Станишева. По-вероятно да е била Моника. Сама ли е била, с придружители ли, те си знаят. Но е факт, че Моника продължава да обслужва няколко министерства и агенции. И Бойко говори само хубави работи за нея, интелигентна била, комбинативна… Ще видим, ще се чуе. Казах ли ви, че „Галерия” писа, че Бойко май бил баджанак на Дянков по линия на Иринка? Изобщо, както би казал Сан Антонио, тоя е голям пожарникур. Ще излезе баджанак на половин София… А се прави на целибатер*…

Извинете, няма да го чета Саната вече, влияе ми зле…

Обаче и Моника излъга грозно. Ма много лъжат, бе! Всички лъжат! Как ще ги отучим, идея нямам. Питат я за ония декари, дето ги спомена Миро: "В чужбина разбрах, че съм собственик на 140 дка… Това не е истина…”

Не е, Моника наистина не е собственик. Собственик е фирмата, в която Моника е съсобственик - "Експат бета". Което коренно променя нещата. Не ли? Схемата е като „Дюнигейт”. През 2008 г. държавата продава земите на подставено лице - в случая две фирми на адв. Камен Киров - за невъзможните 17 лева кв./м. Те я продават на Моника и нейните ортаци за също толкова невъзможните 32 лв. Тъй че "Експат бета" купува „препрана” земя. Ако трябва да сме честни, тука цялата далавера се върти около и за ексминистър Николай Василев. На Моника се пада само залче от баницата, 1/10.

Дано се задавят всичките, дано!

Петък, 25 януари

Вестниците са гнойни от политика, но на мен ми писна вече. Предполагам и на вас. Затова ще ви кажа нещо, което може би засяга всички българи. Е, поне повечето... Индобългарите със сигурност ги засяга всичките. Д-р Ценка Местанска, специалист по ТЕС (Техника за емоционална свобода), твърди, че мързелът е болест и то от най-коварните. Мъжете я карали по-тежко. И д-р Местанска открила метод за лечение. Както го обяснява, изглежда много лесно. Трябва само да повторите няколко думи и специалист да докосне конкретни енергийни точки по тялото ви и веднага се разработвате…

Вече и природозащитниците не реагират остро, като каже некой, че циганите са мързеливи.

Че мързелът е болест, се знае от доста време. Американците са му турили и диагноза - фибромиалгия (умора на мускулите). А през 2007 г. един читател от САЩ ми съобщи, че там са изнамерили и лекарство, което рекламирали по телевизията.

Въпросът обаче е малко по-сложен. Лично ние смятаме, че мързелът не трябва да се лекува. Защото така ще се загуби важен двигател на прогреса. Огледайте се и ще видите, че сте обкръжени от продукти на творческия мързел – от мопа, през миялнята та до дистанционното. Мопът, който в първообраз е бил просто парцал с дръжка, е измислен и патентован през 1893 г.от афроамериканецът Т. Стюард. Да се убеждаваме ли, че трябва много да те мързи, та да се сетиш да вържеш парцала на клечка?

Вижте, ако Господ е искал да ни направи по-трудолюбиви, щял е да го направи. Но Той ни е създал да лежим на сенкя в Едем и ако не е била Ева да преебе работата, и досега щяхме да си лежим... По-лани папата, позовавайки се на средновековния мистик Св. Бернар от Клерво, призова населението на Земята да не се преуморява много. Светият отец каза, че ни дебнат хиляди опасности, ако се отдадем на работохолизъм. Вероятно има предвид, че от много бач не ни остава време да мислим за Бога. Но истината е, че от много бач човек забравя изобщо да мисли...

Възгледът, че мързелът движи света има и някои слаби страни. Той не може да обясни защо нас ни мързи, но не измисляме. Може би не ни мързи достатъчно, а може би точно наобратно. Знам ли…

……..

* Целибатер - безбрачник, безсексник…

 

Ако още не сте си поръчали новата книга на д-р Филипов, побързайте, че са на привършване. Можете да го направите на [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691.

 

To be continued друг път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!