Из делниците на един луд (20-24 юни)

Тони Филипов, д-р 27 юни 2016 в 09:38 23534 10

Понеделник, 20 юни

В неделя се проведе учителски събор. 12 хиляди даскали се събраха в София с дълбоко неясна цел. Слава Богу, поне нямаше ексцесии. Щото когато се съберат много даскали на едно място, все става някоя беля. Помня как преди години на един семинар в Търново 13 даскали се качиха в един асансьор за 4 лица. И той естествено се срути. Късмет, че оцеляха. И тогава се запитах в какви ръце сме оставили бъдещето на нацията. И още се питам. Ама то, от друга страна, за тия мизерни пари какво да искаш!

Снимка Хр. Комарницки, в. „Сега”

Пред конгресмените Кунева намекнала, доста неопределено, за 10-процентно увеличение на заплатите. Дори наклеветила финансовия министър Горанов, че бил рекъл, че в следващия бюджет образованието ще е приоритет заедно с отбраната.

Борисов обаче се почувства пренебрегнат: „Никой не ме е питал… Вдигането на заплати е моя реплика!” И ударил калема по еврейски: „ На 2 милиарда - 10% са над 250 млн. на година…"

Моше, 10% от 100 кг. колко са? Когато даваме, или когато вземаме? Както навярно сте забелязали, при премиера също числата са доста подли и двулични. Колегите от „Сега” изчислили, че спорните 10% в случая са 132 млн., а не 250.

НСИ съобщава за 24% ръст в издадените книги, учебници и брошури, или с 1805 бр. повече от 2014 г. Обаче пък средният тираж на изданията паднал на 526 бр. Което означава какво? Че все по-малко хора четат все повече книги. И все повече хора не четат нищо. Щото и вестниците вървели надолу. Тиражите паднали с 15.3%. През 2015 г. са издадени 283 вестника с годишен тираж 267 346 млн. Което значи, че среднодневният тираж на вестника у нас е 2588 броя. Но като се има предвид, че „Труд” и „24 часа” имат понякога и по 5-6 000 тираж, то някои излизат колкото за депозита в библиотеката. Ама те вестниците не само от нечетенето им падат тиражите. Едно време руснаците викаха: „Газета - уникальная вещь: и туалетная бумага, и скатерть, и мухобойка, и веер, и шапка, и зонтик, и сидушка, и почитать можно. Но едно по едно вестникът загуби всичките си приложения.

Наборчетата помнят какъв пиетет питаехме към книгата навремето. Опашки, дори бой за книги! Нямаше къща без библиотека. Е, разбира се, не всички ги четяха. Един се ожени, щото като отишъл на годеницата в дома им, на рафтовете цялата световна класика. Пък тя излезе проста като гъдулка… Но, какво пък, както съм ви казвал, и Наполеон окачил „Мона Лиза” на Леонардо в спалнята си, за да скрие една пукнатина в стената…

Някога вярвахме, че както въздухът и слънцето са нужни на всяко живо същество, така и книгата е нужна на всяко сиво вещество. Но сме на път да го преосмислим. Взехме да се съмняваме в ползата от четенето и мислим малко да го намалим.

Пиенето намалихме, но се оказа грешка. Не било от него. Оня ден научихме, че новият шеф на Комисията по култура и медии в НС Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, бил един от най-четящите хора. И какво? Ами Тома Томов, дето сигурно е прочел повече книги и от Димитри Иванов, а се изказва за Русия, гаче е чел само в читанката за началните класове. Не, четенето не е еднозначно. Четящият човек често губи връзката с реалността. И почва да си въобразява работи, дето ги нема. Например ние напоследък сме си въобразил, че Борисов управлява на принципа „Колкото по-зле – толкова по-добре.” По примера на император Клавдий. Е, поне Клавдий на Робърт Грейвс. Клавдий бил убеден републиканец, но Рим не бил узрял за връщането на народното управление и си искал императорите. И затова Клавдий оставил Месалина да си развавя… оная работа, осиновил Нерон и го направил свой наследник, ако и да го виждал, че е завършен урод. Изобщо управлявал така, че да отврати римляните от империята. Та напоследък ни се е завъртяла в мозъка тая нелепа мисъл дали Бойко не прави същото, за да ни отврати окончателно от политическата класа, което да ни принуди да се вземем в ръце и да се върнем към по-нормалните форми на политически живот. Пак казваме, че е нелепа, но ни се върти, какво да направим.

Масовият бензин А 95 в София подгони два лева. А в Белене ги стигнал и задминал – 2.05 лв. Щото котировките на международната борса се дигнали. И тук работата доста еврейска. Цената на бензина следва котировките когато вървят нагоре. Падат ли, не ги следва. „Прави впечатление, пише в. „Сега”, че там, където има бензиностанции на Марешки, останалите играчи също продават по-евтино… Каквито и да са мотивите и начините, по които го постига, аптечният бос успя да направи революция на българския пазар на горива...”

Да, бе! А Валя Ахчиева не гледахте ли?! Или ще кажете, че се е продала? Ваша работа, няма да ви убеждавам. То и не мога, де… Мислещите българи вече са си съставили мнение за Ахчиева и ние не бихме искали да го разваляме.

Вторник, 21 юни

Почна лятото. И по календара, и в действителност. Ама нека, ние сме изкъде лятото. Нека да е лято, само да е лято! Дето каза колегата Васко Сотиров, ние сме бедна държава и за нас е непосилно да поддържаме четири сезона. Пък други хумористи викат, че вече били само два: ебати студа и ебати жегата. Ама и два са много.

Борисов вика за АЕЦ „Белене”: "За радост най-лошите ми предчувствия не се сбъднаха. Арбитражът в Женева ни казва – това, което е произведено и за което сте пуснали фактури и сте се договаряли – трябва да си го платите. Сиреч, това не е глоба, а ще вземем оборудването.”

И после ще продадем оборудването с печалба. Пазарната цена, разправят казаците, била два пъти по-висока. Само да се намери некой балама да купи реактора.

В тая връзка имам още една добра новина. „Труд” съобщава, че на пристанище Варна пристигали 18 кораба с тръби от Германия за „Южен поток”. Проектът е спрян, но тръбите са поръчани и продължават да пристигат. Имам пресантиман, че и тук ще си платим и ще задържим оборудването, а после ще го продадем с горница. Предполагам, че тръбите ще се търсят даже и повече от старите реактори.

Булката вика кажи на кака ти, тъй и тъй е в Италия, да иде да види новата инсталация на Кристо – „Плаващи кейове” в езерото Изео, хич не ѝ е далече. Викам какво, да гледа тая… И казах една дума, която пред вас няма да повторя. „Кристо, викам, е прекрасната персонификация на тоталното безсмислие, в което пребивава голяма част от съвременното изкуство.”

И няма да ви обяснявам какво стана след това. Стига ви да ви съобщя, че е македонка. А когато една македонка запали моторетката, нема аргумент, дето да я спре. Ама чакай, викам ѝ, това Волгин го казва, не аз. Само коригира огъня и го интензифицира. Колко пъти, вика, ще ти казвам да не ми даваш за пример хора, чието IQ е колкото ограничението на скоростта в София?

С което, държа да го кажа, не съм съгласен. Мисля, че е много по-високо, поне два пъти…

"Грантовата общност в България, споделя Волгин, т.е. анализаторите, журналистите и културтрегерите, дотирани от "Америка за България" и други подобни фондации, си има нов любимец - Кристо…”

Отворено общество са му отказали навремето една дребна сума и нема да прости. Така мисля. Ако не е това, остава да го прави за пари. Доколкото рублите са пари, де…

Преди време Манол Глишев изкопа един цитат: "Нашите демократични писачи и опозиционери заливат страната ни с кал и така си изкарват парите, които Западът им плаща. Тези опозиционери виреят с парите на САЩ и са послушни кучета на своите задокеански господари. Не е тайна, че всички така наречени "опозиционери" и врагове на нашия народ са финансирани от плутократичния Запад и живеят от неговите подаяния."

Знаете ли кой го е казал? Гьобелс. Нищо ново под слънцето.

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

10

ДидоВъТъ

27.06 2016 в 20:16

Док-а е един от малкото продължително и напоително пишещи с повече полжителни коментари...като изключим обичайните келешчета,които толкова си могат,и в живота и по нета.Поздрави,док.

13924

9

ScrewIslam

27.06 2016 в 19:12

Браво, Докторе! Бойко Борисов като Милтън Фридман!:):) :)

14469

8

случайно прочетох

27.06 2016 в 17:51

" Англия, сбогом, дано сте щастливи… Може би и ние, но по-нататък.":-))))
И миналата седмица и тази- бисер, след бисер!
Благодаря, Докторе!Жив и здрав да си!

А как би коментирал тази "замразена" за една година изненада за всички нас?
http://banks.dir.bg/news.php?id=23070490

Вече да не е "роднина милиционер", а "човек, адвокат"....

12048

7

ЧБ

27.06 2016 в 16:58

Сиреч горе-долу като с аналогията с по-малко читатели, но повече издадени книги.

12048

6

ЧБ

27.06 2016 в 16:56

Док, ама не си прав съвсем. Първо, НС е поръчало 2-пластова тоалетпапир, демек икономия. Второ, депутатите са само 240. А главният секретар е акдретидирал над 800 (осемстотин) журналисти, умножи половината от тях по 2, щото и оператор имат някои. А сега притури сътрудниците на депутатите. Добави гражданите, които пускат депутатите, в т.ч. и всекидневните групи баби или ученици... Сборувай с фирата, т.е. ако някой си открадне руло хартия. И ето ти къде отиват тоновете ТъХъ.

15614

4

OTBPAT

27.06 2016 в 11:30

"НСИ съобщава за 24% ръст в издадените книги, учебници и брошури, или с 1805 бр. повече от 2014 г. Обаче пък средният тираж на изданията паднал на 526 бр."

Баси! Това дали е вярно? Или и книжарите поскриват оборот?

17439

3

мнение от IP

27.06 2016 в 10:38

Винаги ми харесва да чета, но този път повече. Благодаря за глътката свеж хумор в тази жега (във всякакъв смисъл).

29585

1

Izalina

27.06 2016 в 10:16

"Българите не правят така. Българите всъщност никак не правят. Седят и чакат да им падне от небето ..."

За съжаление.