Из делниците на един луд (18-22 май)

Тони Филипов, д-р 25 май 2015 в 13:23 26872 21

Понеделник, 18 май

P.S. Това обикновено се слага отзад, но реших тоя път да ви го сложа отпред, щото кел файда накрая да ви предупреждавам, че текстът не се препоръчва за симпатизанти на ГЕРБ, защото изобилства от пейоративни твърдения за премиера, за които те нямат перцепция на този етап. В смисъл, че още не са привикнали на самостоятелно мислене. Та затова да четат само партийно неизкушените читатели. Герберите да изчакат да слезе Бойко от афиша, тогава ще го оставим на мира и пак ще си станем приятели с тях.

И така, ако сме останали само свои хора, да почваме.

Картофеното човече се обиди. Щото сме попитали за чий е лашкал правителствения хеликоптер до Разград, та да открива стадиона на Домусчиев. Даже не цял стадион, а само една трибуна. И щом ние така, той щял да търси начин да възстанови изхвърчаните средства: "Горчиво съжалих. Поговорката "Направи добро, за да изядеш дърво" е изключително важна за България… "

Верно е. И се среща в най-различни интерпретации. Тази на премиера е мутренската. Но има и много други: „Направи добро и го хвърли зад гърба си” (в морето), „Направи малко добро, за да те накажат като за голямо” и т.н. Но това не означава, че не трябва да се прави добро, а само, че не трябва да се очаква благодарност. Не и от хората. Бог вижда. Иже еси на небеси…

Според „Сега” Борисов наистина не е летял само заради откриването на трибуната. А и за концерта на Цеца Величкович, което коренно променя нещата. Или не ги променя?

Това с картофеното човече не сме го измислил аз. В интервюто при Хъкмъкян, в отговор на въпрос на една госпожа как да живеят 6 души с 400 лв., премиерът дръпна една от ония „изповеди”, в които няма нито истина, нито логика: „Аз до 30-ата си година така съм живял. Гледахме 2 прасета, 15 кокошки и като ми опържеше майка яйца, ми беше голяма радост. Всяка сутрин ставах в 5.20 и гонех рейса до София, там учех и след това се връщах. Всеки ден. Като се върнех косях трева с един сърп, защото гледахме 20 заека, да има майка ми да прави буркани за зимата. Гледахме към 40 бройлера… Ходех по почивните станции вечер, за да взимам помия, за да можем да ги храним прасетата… Майка ми казваше, че съм картофено момченце, защото ядях все пържени картофи с едно бурканче кисело мляко. Всеки ден. Агнешко правеше на 24 май, защото баща ми е Методи и тогава взимаше не агне, а плешка. Така, че госпожо, аз съм се нагладувал до 30-ата си година.”

Нагладувал се бил! Трябва да го изясним веднъж за винаги тоя въпрос, щото става баят вече. Пък и до помогнем на премиера да се освободи от един неоснователен комплекс. Макар че за такова нещо си трябва да иде при специалист да се удостовери…

Може би за гладските жители първо да кажа, че на село с едно прасе от 120-150 кг. едно семейство изкарва зимата. А две прасета вече е кулашка работа, „стопроцентова гримаса на НЕПА”. Д-р Филипов ги разбира свинските работи. Две прасета са 250-300 кг. месо и производни. Само две свински глави и 8 крака са 8-10 кг. пача. Отделно три пръта луканки, два пръта кървавици, две качета сланина, ребра и други кокали… Десетина кила бяла мас за филийките и още толкова от „кървавата” за готвене… Турете към това и 30-40 кг. заешко, 40-50 кг. пилешко от бройлерите, 30 кг. от кокошките. И 2-3 кг. агнешко за 24 май. И като ударите калема, ще се уверите, че Пататомен е ял картофи, но за гарнитура. Няма абсолютно никакъв начин семейството на полковник от пожарната, със съпруга учителка, да познава нуждата от толкова близо.

11 кг. суджук от едно прасе само. Кам да се върнат тия гладни времена… Тогава бяхме гладни, но за свобода. Сега сме истински гладни.

Лъже най-безочливо! Кога е ходел в София на училище, като е завършил гимназията в Банкя? Нали там е взел златен медал?! И е бил секретар на комсомолската организация в училището? На абитуриентския бал е бил с дъщерята на класната си, откарали са ги с москвич от Банкя до зала „Универсиада” за тържеството.

„В някои мозъци протичат процеси на величествено фантазиране.”

Не, че съм учуден, де. Когато една работничка от ВМЗ-Сопот му прати филия хляб и глава лук, та да знае как се храни пролетариатът, премиерът пак така каза. Само дето тогава беше Лукчо, а не Картофчо… „Откъде-накъде, вика, ще ми праща лук?! В края на краищата, аз съм ял хляб и лук много години. И сме били най-бедното семейство…” И тогава му обърнахме внимание да не лъже така на ангро. Но той от собствения си шум не може да чуе нищо.

Върхът беше, когато се изкара сирак: „На мен, сирака, кой ми е помогнал или толерирал…" Загубил е майка си когато е бил на 39 г., а баща си на 45 г. Тъй че сирак може да е само в смисъл, че е израснал без прадядо понеже комунистите го убили. Но и това е от приблизително верните неща… Дето вика колегата Зошченко, „дрънкай, ама не се прехласвай”…

И като лъже за такива работи, как да му вярвам, че сме били задминали Румъния по борбата с корупцията? "В момента България вече е по-добре от Румъния. Тука доста политици влязоха в затвора...” Но се усети и посмали: „Или по-точно са съдени".

Абе, най-точното е, че съдени има, осъдени – не!

Или пък да му се доверим, че в КТБ не е имало гербери с привилегировани лихви. Друг път! Вера Ахундова, експерт на сдружението на хората, които са били значително по-богати преди да срещнат Цветан Василев, вика, че специалните депозити са били 300, а не 1000 както наставя премиерът. И от тях 84 били свързани с ГЕРБ: 18 депутати, 19 кметове, областни и общински шефове, 8 зам.-министри, сред които и сегашни, 6 министри и т.н. Просто до гениалност! Държавата налива в КТБ, КТБ прелива в частните сметки! Но не само на хора от ГЕРБ, да не си помислите! Имало и 18 сметки на БСП, от които 14 били на български депутати, една на евродепутат, една на министър и 3 на зам.-министри. От 44-те сметки на ДПС 11 били на депутати. Но повечето депесари са били предупредени и рано-рано са си опразнили депозитите. Парите си дръпнал например тъстът на Пеевски и неговата майка. Майката на Пеевски, не на тъста. Дъщерята на вицето Маргарита Попова също имала два тлъсти депозита - за 800 000 и 200 000 лв. Сред привилегированите депозити имало и два на Милети Орешарски, като до името му било добавено: "брат на премиера". Сакън, да не стане грешка…

Пък Таня Дончева вика, че най-тлъстата лихва в КТБ била на кума на Данчо Ментата. Но иначе Ментата няма нищо общо с КТБ. И ДПС няма. Само дето над 700 млн. лв. от кредитите били отпуснати на депесари и депесарски фирми. Според Ахундова 500 млн. лв. от тия кредити са изтеглени по време на мандата на Орешарски.

„Но, така да се каже, моралът недвусмислено се раздвоил. От една страна, било необходимо да се пипне пара, за да се живее честно и да си в безопасност от превратностите на живота, а от друга страна сдобиването с пари почти винаги било свързано с престъпление.”

Тия ли ни управляват, бе?! (Нататък продължава с думите на Борисов за Станишев.)

В град Флинт, щата Мичиган, издигнали прасето Гигълс за кандидат за кметския пост. Там управляващите го били ударили хептен през просото. Един от общинарите бил съден за убийство, друг карал пиян на мотика… И инициативен комитет начело с адвоката Майкъл Юинг издигнал прасето Гигълс. „То, вика Юинг, е мило и умно животно, което не може да се каже за някои други животни…“

Тоя подход ми се вижда много по-откровен и практичен. Резултатът така или иначе е все прасе…

Вторник, 19 май

„Труд”: „Американка е забременяла след анален секс, съобщава New York Post”. Това изобщо няма да го коментирам. Просто го съобщавам, за да се внимава. Рядко се случва, но какво като е рядко, ако се случи на теб…

Борисов къса пъпната си връв. В Гигинския манастир, обграден от народната любов, премиерът рекъл на медиите: „Въобще не ми трябвате, медиите - нали виждате как си ме посрещат хората?!"

Даже още по-далеч отишъл. Почнал да настройва хората срещу медиите: "И от мен да знаете - не гледайте телевизия, не слушайте радио, не четете интервюта и въобще не може да ви ядоса никой”.

Бойко на гоблен. Доколкото разбрах, авторката е сред наградените за 24 май, но да не ви излъжа…

Храни куче да те лае… Мога да кажа и нещо по-грубо, но все пак ние сме възпитан, не сме като некои… Димитри Иванов например го изтряскал направо в дисфемистичен дискурс: „Сега в България Бойко Борисов е the Alpha dog. Песът водач на помиярската глутница.” „Убиха орела Волен, върнал се от Киев”, стряска ни „Труд”. Знам, че не му викат орел, но прилича малко на белоглавия орел, не ли? Пък и не ходи в Киев, а в Москва… Но за тия работи се сещаш после, в първия момент се стряскаш. Слава Богу, не става дума за политическо убийство, а за истински царски орел, сгазен на главния път Сливен - Ямбол. Бил картотекиран с името "Волен", имал е предавател, от който орнитолозите проследили маршрута му - Молдова, Украйна, чак до майдана на Киев стигнал. Преди дни се завърнал. И загинал.

Между другото, Волен чакал мъжка рожба в края на лятото от приятелката си Деница Гаджева. Според „24 часа” той отдавна искал да стане родител, но все не му оставало време от държавните дела. Интересно чии гени ще надделеят. Всъщност, дори и на Волен да прилича, какво пък, важното е да им е живо и здраво…

Ало, братя от последната възраст! Нема да се предавате! Навръх католическия Великден беше извършен обирът на века. От подземен трезор в Хатън гардън в Лондон бяха отмъкнати пари и скъпоценности за $300 млн. Обирджиите се спуснали от тавана с въжета през асансьорната шахта и разбили 50-сантиметрова бетонна стена. Вчера полицията арестувала седем предполагаеми извършители. Сред които и три пенсии – на 67, 74 и 76 г. Представяте ли си как 76-годишен ветеран се спуска по въже в асансьорната шахта? Така погледнато постижението на Сидеров да стане баща на 60 г. не изглежда чак изключително. Той самият вика: „Детето слага край на безгрижната ми младост…”.

Некои си отживяха, други си отгледахме… Обаче, братя, добър е Господ, идва и нашето време. „Умните мъже заместват косматите”, съобщава „Новинар”. След метросексуалните и ламбърсексуалните (дървосекачите!) на преден план излизали умните, „сапиосексуалните”. Галантни и възпитани джентълмени с високо образование, при които сексуалната възбуда се получавала благодарение на интелектуалното общуване, а външният вид имал малко значение. За тях сексът бил нещо повече от смешните движения. А дано дойде тая мода и накъде нас. И то по-бързичко, че вече тичаме срещу времето…

Дами, ако намирате д-р Филипов за сапиосексуален, не го премълчавайте!

Всъщност, я по-добре го премълчавайте, щото булката наскоро си купи комплект нови мебели…*

Сряда, 20 май

Гърбът на Мик Джагър бил сред най-красивите гледки в Англия, твърди барабанистът на „Ролинг Стоунс” Чарли Уотс, който 50 г. вече стои зад Джагър на концертите и е имал възможност да му изучи гърба. Може би, както беше в оная приказка, да казва „гърба”, защото почва отдалече. Пък може и наистина да го харесва. На вкус и цвет товарищей нет. Лично ние не смятаме, че има Бог знае каква естетика в гърба на тоя дръгел Джагър. Което не значи, че по принцип отричаме възможността гърбът на някои хора да предизвиква естетическа наслада. На нас например ни се ще да видим гърба на един човек. Сигурен сме, че това ще ни достави удоволствие. Да го наблюдаваме как се отдалечава, отдалечава…

Абе, тоя младеж, дето се шмугнал зад него въпреки охраната от НСО, да не би и той това да е искал, да му види гърба? Не е нелогично. Като изключим едни дватрийсе процента, останалите българи имат желание да му го видят… Не ли?

Зададоха се изборите и в реформаторския дом „изпълзяха като змии незнайно откъде, сръдни, недоразумения, крамоли и отровиха мекия домашен покой, сладко сгряван от любогрейната топлина на общото огнище.” Например откопаването на Соломон Паси за малко да разруши реформаторското огнище, но, слава Богу, жена му му изтеглила кандидатурата за кмет на София. Намери си май и той майстора… Засега в дясното семейство били единни само за това, че ще подкрепят кмета на Хасково и още един-двама кметове. При това положение част от десните избиратели няма да подкрепят десните. За хасковския кмет няма да кажем нищо лошо, щото той обича да съди журналисти, но в никакъв случай няма да се ограничаваме в мислите си.

„Твърдица ще санира 100% от блоковете си”, съобщава „Новинар”. Това на практика означава, че тамошните ще санират и двата си блока. Ама и единият само да успеят да санират, пак ще имат 50% успеваемост и ще са по-напред от много общини. Това ме подсеща да пиша на кмета на родното Ивайло. Там има само един блок, което дава възможност за пълни 100%. Даже и да свършат парите, в „Новинар” чета: „Катар ни удря рамо за санирането на сгради”. Е, като прочетеш дописката, категоричността на заглавието се смекчава до „може да ни съдейства”, но пак е нещо…

Ей, това отиване в Катар е само гъз път да види, не ли? И през 2012 г. Борисов заведе половината кабинет в Катар. Тогава, както помните, Трайчо изгоря на плажа, ама не от слънцето… А защото направи презентация на българския бизнес ексклузивно пред български бизнесмени и на английски език. Голям срам беше. Тръгнаха като аслани, върнаха се като… Айде да не употребяваме такива грозни думи като „насрани”, но си беше баш така. Даже проправителственият „Стандарт” писа: „До Катар за зелен хайвер.” И за капак емирът ги посрещна по чехли. После и онова нещо, дето го имаме в президентството, и то беше в Катар. Помня, че тогава каза: „Аз като държавен глава нямам нищо против да купуваме газ от Катар. Чудя се само как да го докараме…”

Въпросът с докарването още няма решение, но не пречи пак да го договаряме.

Четвъртък, 21 май

Проучване на НСИ показва, че българинът посещава все по-често театри и музеи. Приходите на музеите през 2014 г. се увеличили със 7.6% и достигнали немислимите 42 801 лв. Най-сериозна била промяната при библиотеките, където посещенията са се увеличили с 21.6%, а читателите с 16.3 на сто. Май почва да се сбъдва мечтата ни. Които ни четат редовно знаят, че ние проповядваме, че първо трябва да е книгата, а после лопатата. Щото е опасно да се разработим прости.

Специално за театрите и нашите наблюдения показват увеличен интерес. Миналата седмица дори премиерът Борисов отиде на театър. Гледал на Явор Гърдев "Квартет: Опасни връзки след края на света" в НДК. Борисов бил придружен, или воден, не знам как е по-точно да се каже, от вицепремиера Бъчварова и шефът на НДК Боршош. Изглежда ще се окаже прав Вежди: „Явно на премиера театърът все повече започва да му харесва… Забелязвам у него една приятна възбуда към театъра. След спектакъла си казахме, че скоро ще идем и на опера”.

Бойко на театър

Макар че пък, да ви кажа, в съвременния театър човек може значително да обогати ненормативната си лексика, да научи работи, дето другаде не може. Снощи гледах „Дакота” под режисурата на Владо Пенев. Верно, „Сатирата”, ама… По едно време Владо Карамазов нави някакво удостоверение на „фитилче” и си го завря в задника. И се разходи няколко пъти по сцената като райска птица. И публиката пляска, пляска и се смее. И ни се смяхме, но за друго. Сетихме се за оня виц, дето един самолет почнал да пада. И стюардесата обяснявала на пасажерите как да откъснат първата страница на паспорта си, да я завият на фитилче и да си я мушнат в задника. Щото обгорелите трупове трудно се разпознавали… Както и да е.

И посещенията на кино се увеличили. Но това, струва ми се, е нормално. По време на криза много хора отиват на кино…

„У нас общо взето хората са се поправили, не ще и дума. Мнозина станаха по-положителни, по-честни. Усърдни в работата. Забележимо по-малко крадат. Мнозина отведнъж проявиха интерес към науката. Към четенето на книги. Някои пеят. Мнозина играят шах. Домино. Ходят на концерти. Посещават музеи, където гледат картини, статуетки и изобщо каквото има. Дискутират. Лекуват се. Поставят си изкуствени зъби. И така нататък…”

Петък, 22 май

Проучване на "Дейли експрес" показало, че жените са по-добри шофьори. Наблюдавали 200 водачи тайно и ги оценявали по 14 показателя. Жените постигнали средна оценка 23.6 точки от 30 възможни. А мъжете едва 19.8%. Жените били много по-дисциплинирани. Мъжете преминавали масово на жълто, докато при жените това се случвало много рядко.

Ние сме забелязали и много други предимства на жената-шофьор. Например дамите при паркиране ползват не само зрението, но и слуха. Освен това могат да шофират, да се гримират и да говорят по телефона едновременно. Пък ако имат хендсфри, могат и още нещо да поемат в ръце… Освен това жените са много независими. Изобщо не обясняват да другите водачи какво правят и защо. Например могат да дадат ляв мигач и наистина да завият наляво. Което разказва играта на цялото движение…

Седмокрилият петохуйник пред НДК щели да го обграждат с жив плет, за да стане това архитектурно изтезание малко по-поносимо. Така на липсата на естетика ще се придаде известна екология. Като временно решение, пък после ще се мисли. То сега би трябвало да се мисли, ама… В тая връзка, прочетох, че Весел Цанков има много по-добра идея. Да му се оплете пуловер на паметника. Идеята е страхотна, веднага ще направя група във Фейсбук и ще включа всичките си известни приятели. Те как ме включват в какви ли не групи… Обаче според мен по-добре ще е жилетка. Нали лафът е „Дреме ми на жилетката”… И ще бъде една метафора напреко общината. Макар че пък, от друга страна, в смисъл от страната на общината, пуловер също става. Така пееха Бийтълс в „Аз съм моржът“ („I Am the Walrus“) навремето: „Я си го наври в пуловера“ („stick it up your jumper“). Джон Ленън се вбесил на някакъв даскал, който правел анализ на песните му и му и добавил тая фраза в края на песента.

За празника не споменахме нищо. Както знаете, ние сме обявил нулева година за българската култура и просвета. То може би е редно за цялата държава да обявим нулева година, но май няма как…

………..

* Айшето купила нова точилка. Асан я почва от вратата: Децата немат кво да ядат, тя мебели купува…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!