Из делниците на един луд (17 – 21 декември)

Тони Филипов, д-р 26 декември 2012 в 20:36 11630 19

 Понеделник, 17 декември

На заседание на МС зам.-министърът на образованието Петя Евтимова докладвала, че от 2010 г. досега са раздадени 9000 студентски кредита за над 32 млн. лева и с тях реално е подпомогнато обучението на студентите и докторантите.

Премиерът много се изкефил: “Браво! Тези неща ги обявявайте, да ги чуват хората. Защото, като ни питат: “Какво направихте за младите хора?”, виждаш колко - 32 млн. са много пари… Докторантите кога са взимали пари и колко са взимали в предишните периоди?”

Ама то нямаше докторанти в предишните периоди бе, господин премиер! Те при управлението на ГЕРБ се появиха.

Забравил е г-н премиерът как в девненското село Падина съветваше младите да стават овчари… Затова човек трябва да си записва.

Иначе е прав. Ако министрите не се похвалят сами, нема кой да ги похвали. То нема и за какво, де, но това е отделно… Ако човек е добронамерен, все ще измисли нещо.

Пък Дянков рекъл, че поддържа забраната на тютюнопушенето. Така нацията щяла да е по-здрава, а и чисто фискално било по на далавера. Губели сме само 7 млн. от акцизи, но сме печелили 250 млн. от несъстояли се болести от тютюнопушенето. И пожелал на българския народ и в частност на пенсионерите: "Главно да са здрави, защото след здравето всичко останало идва".

Кой знае... Пенсиите, народният гений отдавна подреди приоритетите: Гледайте да сте живи, че то много здрави… Ей тъй, без нито един симптом…

Д-р Петко Загорчев, председател на етичната лекарска комисия, рекъл, че 70% от лекарските грешки са по вина на системата, причинени са от грешка в управлението на съответното здравно заведение. Което е важно да се знае, за да се поправи в бъдеще. Но за тези пациенти, които са така да се каже заварено положение, не мисля, че е от значение етимологията на грешката.

Грешките на системата вече са прераснали в система от грешки…

Здравната министърка Атанасова ще прави коледно тържество за децата, получили помощ по линия на Фонда за лечение на деца. Парите за него били икономисани от полагаемите й се 5000 лв. за представителни разходи.

Браво! Казваме го без ирония. Но трябва да се напомни, че тази система за икономии е измислена лично от премиера. През 2009 г. той забрани представителните разходи в МС. „Моето разбиране, рече, е, че като идва гост - отиваш и плащаш едно кафе. Ако някой ми е много скъп и драг, го черпя. Ако не ми е - не го черпя.” Премиерът забрани също и цветята, което е още по-правилно и от кафетата. Щото хиляди левове изтичаха безсмислено по това направление. И доктора да питате, и попа, и даскала, от цветя хаир никой не е видял…

Съдия Екатерина Роглекова от ПРС, която гледа делото за клевета на съдия Мирослава Тодорова срещу Цветанов, съобщила мотивите си да оправдае министъра. Нямало престъпление, когато неверните твърдения са придружени от израза "едва ли не".

Баси колко е наръчно. Казваме например, че за това решение съдия Роглекова е получила някакви облаги (вещни, парични или кариерни) добавяме „едва ли не” и никой не може да ни пипне. Ако го знаехме това по-рано, щяхме да напишем, че Евгени Минчев е единственият лорд, който е спечели титлата с гъза си едва ли не и да ходи да ни дава на съд колкото си ще. Това решение отваря възможност недоброжелателите на властта да клеветят безнаказано. Например, Цветанов си е купил 6 апартамента с кражба едва ли не. Или пък: Борисов е най-богатият човек в България едва ли не.

Като споменахме Цветанов… Рекъл, че атентаторите в Бургас били „между трима и четирима човека”. Което прави 3.5 човека, както много точна са пресметнали в „Афера”.

Струва ни се, че зад тези 3.5 човека се крие нещо важно. Но може и да не сме прав. Може да се крие просто министерската глупост едва ли не…

Вторник, 18 декември

По Нова ТВ Тодор Славков, внукът на Тодор Живков, разказал как си играл със Сергей Станишев и Борис Велчев, като бил малък. Те, Велчев и Станишев, и като големи си поиграха заедно, но вече без Тошко. Тошко се оказа от лошо семейство... Но това не е нещо ново. Тошко го разказа още през 2008 г. във "ВИП Брадър". Помня, че тогава каза, че ако можел, би променил само едно нещо - никога да не идва 10 ноември. Но мисля, че Станишев и Велчев не са против 10-и. Той на тях не им попречи на личностното израстване.

Днес започва 52-рата конференция на Африканския национален конгрес, на която президентът на Южна Африка възнамерява отново да бъде преизбран за лидер на партията. Сетих се, щото оня ден четох, че Джейкъб Зума направил курбан от 12 крави, с който призовал предците си да го защитят от опонентите му: "Призоваваме ви, о, предци на клана Нксамалала, защитете нашия син. Бъдете с него, пазете го от тези, които се опълчват срещу него."

Джейкъб Зума и роднините му от клана Нксамалала.

12 крави! Никак не е малко! Както съм ви казвал, а вие сте забравили, през 1998 г. бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела даде 60 крави за последната си съпруга Граса Машел.

Не знам дали някой от нашите видни политици би дръзнал да безпокои духовете на предците си. Може би Станишев. Но на премиера не препоръчваме. При неговото сложно наследство не се знае кой ще откликне. Дали дядо му комуниста, или дядо му полицаят. Щото той и такъв дядо е имал. Да. През 2004 г. от „Стандарт” го питаха що е станал полицай. „Така се случи. На майка ми баща й навремето бил полицай и не ми разрешиха да кандидатствам. Във военното училище също не ме пуснаха. А ми се маршируваше по плаца…”

От СДС (Ал. Стамболийски) съобщават, че няма да издигат нова номинация за КС. Що бе, може пък от третия път да стане?! Обикновено третият опит е успешен.

Бойко Найденов, ВРИД главен прокурор, вика: „В прокуратурата заварих 400 000 спрени дела за кражби. Останах потресен. Това са 400 000 пострадали семейства, които очакват да направим нещо…"

Ба, очакват… Както сам казва, половината от пострадалите въобще не подават жалби, защото са обезверени. Значи стават общо 800 хил. неразкритите кражби! И това при условие, че родната полиция ни пази. Представяте ли си ако не ни пазеше! Но така е то, когато имаме министър, който, само като се покаже по телевизора и престъпниците умират от страх. Или от смях. Но то е без значение, важното е да умират. Така де, не е ли така?

Найденов вика: "Откраднаха ми джипиеса на колата, но не подадох молба, защото знам, че е безсмислено." Ако за него е безсмислено, дето полицията ще хвърли пет пъти повече усилия, то колко да е смислено за нас?! Не, няма да е пресилено, ако кажем, че над 1 млн. кражби са останали неразкрити. „Над 1 млн.” допуска да са и два милиона…

Найденов останал изумен и от липсата на разследвания за корупцията. Открил, че има само по две дела срещу митнически и данъчни служители и едва едно за подкуп в здравеопазването.

Е, нищо, нищо. За сметка на това пък по предложение на президента Плевнелиев бившият гл. прокурор ще лежи 9 г. в… КС. Много се чудехме за какви провинения, но сега разбрахме.

В това време слушаме Цецерон по Дарик. Разправя за телефонните терористи: „В момента има определен бум на тези телефонни обаждания. Ние като система трябва да предприемем действия за абсолютно всички действия, които се предприемат в такава ситуация.”

Нема, нема, не ке се роди…

„Дори в днешния ден имаме също напредък в две обаждания, които започнаха във вчерашния ден”…

Налага се вече да се измисли специален термин за словестния волунтаризъм на Цветанов. Веднъж предложихме да го наричаме „цветенизъм”. Хем звучи малко като кретенизъм, хем не е съставомерно. Но не се прие.

Вечните български сюжети. 1. Двамата от ТКЗС-то, Чудомир, 1963 г. 2. Двамата от ГЕРБ, 2009 г.

 

Сега предлагаме едно работно понятие – „цецефон”, по подобие на руското „солдафон”. Ще разчитаме на вашите предложения да го доусъвършенстваме*.

Не подценявайте проблема. Шефът на НОИ, Петко някакъв беше, ама аз съм го запомнил като Мери Джейн, разправя: „Това, което аз имам като информация, е, че бюджетът на НЗОК е част от консолидирания бюджет на държавата….”

Ами ако ти е грешна информацията? К’во праим тогава?!

Обаче, между нас да си остане, понякога не сме единодушен. Обземат ни едни съмнения... Защото четох, май в „Стандарт”, че св. Козма Етолийски бил рекъл: „Бедата ще дойде от начетените.” Демек Цветанов в никакъв случай не е най-голямата опасност.

Между другото, като се поразрових из пророчествата на светията, открих едно много точно: „Ще дойде време, когато светът ще се управлява от ала-бала.”

И то дойде… Тоя е бил верно голям пророк!

Сряда, 19 декември

Румен Петков разправя, че МВР и митниците участвали в незаконния внос на цигари. Затова контрабандата била стигнала 50%. Вика, че нямало град, където да не могат да се купят контрабандни цигари. А това не можело да стане без съучастието на МВР. От къде е толкова сигурен Петков ли? От опит, откъде! Ама че сте и вие… Да не почнете сега да ми разправяте, че при тройната коалиция не е имало партийно-държавна контрабанда?! Имало е. Но проблемът е в мащаба. Истината е, че чак такава контрабанда никога не е имало.

Пък в интервю по едно радио премиерът разправя, че „Батальонът се строява” не му била любима. Често си дрънкал на китарата „Никой не може да ми отнеме обичта на хората…”

Спомняте ли си я тази хубава стара песен „Ако си дал” на „Емил Димитров”? „Ако си дал, ако си дал, ако си дал от себе си, не си живял напразно…” Важно е да напомним, че лирическият герой поставяше „обичта на хората” под това дребно условие: да си дал и то от себе си. А не от бюджета. Макар, че Бойко и от бюджета не дава…

Станишев твърди пред „Труд”, че при управлението на ГЕРБ са отнети 60 социални придобивки. Отвързването на социалните плащания от минималната работна заплата само замразило редица социални суми, сред които парите за майките и за хората с увреждания…

Ако това е така, тогава ГЕРБ наистина е дясна партия. Но не знам как стои въпросът с обичта на хората…

„Новинар”: „Посред бял ден двама мъже откраднали павирана пътека пред дома на американско семейство, което живее в Редик, щата Хлорида…”

Лелей, щата Хлорида…

Може да е и техническа грешка. Ама може и да не е. Както и да е. Откраднали пътека, голяма работа! В Хасково през 2002 г. откраднаха 4 км паваж, правен още от германците през 1942 г. И „неизвестен извършител” направи милиони. Едно паве върви на черно по 40 ст., а във Виена давали и по марка…

Четвъртък, 20 декември

Когато четете тия редове, краят на света вече може и да е настъпил. Извинете, ама че съм глупав! Как ще ги чете, ако наистина е настъпил?

Макар че пък знам ли… Премиерът рекъл на откриването на обновения храм „Св. Георги Победоносец" в Брезник: "Аз вярвам в Господ, а който вярва ще се спаси на 21 декември…"

А като го бъзикат няма ли да среже лентата на храма, вика: „Как ще режа лента в църква, при началника тук?! Режа ленти навън, където аз съм началник. В църквата съм само смирен. Той вижда всичко и само някой да надигне повече глава, отколкото му е писано, веднага го наказва…"

Не, не е веднага. Ако беше веднага, вярващите щяха да са много повече. А лицемерно вярващите, много малко, даже хич…

Той затова Волтер беше казал: Господи, вярвам в теб, но бих искал да имам малко повече доказателства. А пък Уди Алън беше допълнил и как точно си ги представя тия доказателства: под формата на прилична сметка в швейцарска банка… Та така погледнато, може да се каже, че някои вече са получили доказателство, много голямо доказателство, че Господ съществува. Но това още не значи, че Господ ги обича. Защото понякога Господ наказва като взема, друг път наказва като дава… Независимо дали пари дава, или пък акъл… Даже с акъл е по-голямо наказание…

Ние, на мястото на премиера, бихме си преговорили десетте божи заповеди – не кради, не лъжи, не пожелавай жената… и т.н., и ако, нали, тогава...

Пък колегата Ясен Бориславов пише в „Сега”, че краят на света можел да дойде в една отделно взета страна. Точно както Ленин казваше за комунизма. Маркс говореше за световна революция, обаче Ленин не му се чакаше и преправи работата. Е, комунизмът не победи, но това не значи, че краят на света не може да дойде в отделна страна само. Въпрос на конвенция е какво разбираме под „край на света”… „400 фирми в цялата страна бавят заплати”, пише „Труд”. Хиляди българи ще посрещнат празниците без заплати. За тези хора краят на света може и да е дошъл.

От друга страна, не бих се учудил, ако една голяма част от шефовете на тия фирми са вярващи и редовно дават своята лепта за Божиите храмове. Дано им го зачете. Ама надали.

„А министрите дебелеят, но само Симеон Дянков си призна публично, че е наддал 15 кг от 2009-а насам. Жалко, че не ги претеглихме в началото на мандата”, пишат колегите в webcafe по повод мизерстващите без заплати сопотски оръжейници.

Давид Борисов

Тази тема изисква специално и цялостно изследване, за да могат да се изнесат представителни данни. Щото на първо гледане, премиерът наистина доста се е нагуцал. Далеч по-строен пое властта. Но за Дянков не са прави колегите. Да, наистина призна: ”Когато станах министър тежах около 75 кг. Напролет (2012 г) тежах около 90 кг.” Но г-н Дянков каза и друго: „Това е болен въпрос и работя по него… сега (края на ноември) съм 84…″

Агентите ни от МФ ни донесоха, че наистина работел по въпроса. Поел изцяло разходките на Джиджи. Три пъти на ден го разхождал по 1 час в парка. Нали помните Джиджи? „Мони, цункай Джиджи!” Между другото Вени Марковски ни писа, че и негови източници от МФ потвърдили достоверността на тази белязана с рядко срещан инфантилизъм случка. За който не я знае, с две думи: Джиджи е помиярчето на сътрудничката му Ирина Велкова. Тя не му е точно сътрудничка. Тя му била за всичко, разправят… И тя на някакво важно заседание, занесла кутрето на Мони и му рекла горните думи.

Не е лоша идея да се мерят министрите в началото и края на мандата. Но не е и чисто нова. Не знам дали съм ви съобщавал, но една година големият учен и хуманист Петьо Блъсков нареди да изчислим тонажа на депутатския корпус. Мисля, че ги изкарахме 19 т и 632 кг. Средно по 81.8 кг. Но тогава и Божков, Бог да го прости, беше още в парламента, което малко изкривяваше средната стойност... Но то във всеки парламент има по някой, който да изкривява. Еле пък в сегашния...

Петък, 21 декември

Ако краят на света не дойде днес, следващият бил насрочен чак за 2028 година. Пенсиите, а? Много важно…

Не знам, за всеки случай станах рано да го чакам. То е безсмислено да правя каквото и да е, камо ли да пиша… И да ям няма смисъл, но поне е приятно. Дали да не си сипна…

Именно!

Хайде, стига за тази година сме дращили простотии! Весела Коледа и щастлива Нова година!

…………

* Цветанов наистина говори малко като Кайзера, солдафонът на Чудомир, но същевременно изказът му съдържа елементи от свръхсамочувствието на чиновника Бъмбъл от “Оливер Туист”, взел е нещо и от Чеховите герои (например оня, дето обясняваше, че най-хубавата супа е от „морковчета, спаржи, цветна зелка и всякакви подобни юриспруденции), родее се с мисис Малапроп и нейните напъни да употребява думи и изрази от високия стил, без обстоятелствата да го изискват и акълът й да го допуска (вж. проф. Никола Георгиев). Изобщо с много работи се родее и същевременно си е чисто български феномен. И понеже предвиждаме, че в бъдеще все по-често ще се натъкваме на него, та смятаме, че сме длъжни да го осмислим и да му дадем научно определение.

** Когато за първи път цитирахме тези думи на премиера, добавихме за по-голяма яснота и следната мисъл на Айнщайн: "Който обича да марширува, напразно има мозък в главата си - гръбначният би бил достатъчен."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews