Из делниците на един луд (15-19 юни)

Тони Филипов, д-р 22 юни 2015 в 10:58 18026 2

Понеделник, 15 юни

На вниманието на Вежди Рашидов. Миналата седмица пропуснах да отбележа, че на 11 юни се навършиха 10 г. от смъртта на Гена Димитрова. Да има предвид господин министърът, че ще бъде възпрепятствана да участва в бъдещи инициативи на министерството.

Здравната каца обявила обществена поръчка за закупуването на 20 коли. Кацата има 200 млн. лв. дупка, та 1-2 повече едва ли са проблем. Използвам общоприетия термин „обществена поръчка”, макар, че тя си е направо частна. Спецификациите са така изпилени, че отговарят на точно определен производител. Знаете как се прави – междуосието се фиксира до милиметър, двигателите до кубически сантиметър, обемът на багажника и на резервоара до литър… Взема се каталогът на фирмата, която ще спечели, и по него се прави спецификацията. От Битивито питат д-р Глинка що така. Нямал нищо общо. Спецификацията се изготвяла от външен експерт. „Аз, вика д-р Глинка, от това много не се интересувам… досега нито един път не съм се качвал в кола. Винаги съм ходил пеша и с градския транспорт. Т.е. аз не се вълнувам от това.”

Докторе, а от това къде ще отиде комисионната не се ли вълнуваш? За 20 коли изглежда, че сумичката ще има доста търкалета отзад. Не ли? Ако никой от Кацата не се интересува от тази комисионна, значи тя ще отиде при специалиста. В сферата на корупцията не може да има вакуум. То никъде в природата не може да има, но тука хептен не може.
Криза в жанра, както казваше незабравимият Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей. Разбойническата евристика е в криза. Нищо ново не се ражда. Точно по същия начин в последните дни на кабинета "Орешарски" ДАНС купи 84 автомобила за над 3.6 млн. лева. Тогава голямата награда отиде при "Мото-Пфое". За един луксозен автомобил, на който се предполагаше да се вози Писанчев, беше указано, че трябва да е 4x4, с 3-литров двигател с мощност поне 300 к.с., резервоарът да събира поне 70 л., макс. 235 г/км СО2 емисии, да е едиколко си широк и дълъг (с отклонение не повече от 5 см.) и да струва до 108 хил. лева. За късмет, „Мото-Мфое” разполагаше точно с такъв автомобил - една от модификациите на "Ягуар" - XJ. Купиха и 10 джипа за 550 000 лв., чиито спецификации отвеждаха недвусмислено към "Форд Куга". За 50 коли с нормална проходимост за 2 млн. лв. почти директно беше казано, че трябва да е "Форд Мондео" и т.н. По същото време подобна поръчка за 68 коли на стойност 1.9 млн. лв. беше направила и НАП.

„Кукувица кука от висока бука, няма да ни стигнат още сто години! Куче влачи рейс, диря няма, няма, хей… Я подай ми мале тенката пушка… ”

"Преса" пише: "САЩ пращат танкове у нас, Ненчев не знае.” Ами защото той сега е зает да си избира шеф на политическия кабинет. Старият шеф Илия Налбантов се оказал некомуникабилен. Ненчев се е спрял на актрисата Валерия Кардашевска. Симпатяга е Валерия, би трябвало да потръгне комуникацията с нея. И изглежда, че не е от кухите лейки. Завършила е НАТФИЗ, доктор на науките, има книги и статии, преподава в театралния колеж.


Няма нужда да се убеждаваме, че с Валерия ще е далеч по-приятно да се комуникира, нежели с чичата. Не ли?

Ако се чудите защо Ненчев си присади коса, да не се чудите повече.
„Труд” съобщава, че дъщерята на видния контрабандист Дидо Дънката станала сътрудник на депутата Георги Ковачев, един от цепеняците на Бареков. Момата имала диплома по международно право. Докато ние се офлянквахме, ъндърграунда изпра едно поколение, отгледа го и го изучи, и утре те ще ни управляват и то с основание.

„Преса” за визитата на Борисов в Швейцария: "В изискания 100-годишен хотел "Белвю" в Берн, където е спал великият учен Алберт Айнщайн, бяха настанени премиерът Борисов и придружаващите го министри Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Божидар Лукарски."

Лукарски в стаята на Айнщайн! УжасТ! Всъщност, що се хващам само за Лукарски? Тя цялата компания е повод за интелектуален потрес… Но, дето вика самият Айнщайн, всичко е относително.

Абе, верно ли Борисов ги е наговорил такива на швейцарските българи? Убеждавал ги, че при нас пътищата са по-добри, банките ни са пълни с пари и са стабилни, за разлика от швейцарските… „Ние в България живеем много добре, а вие тук само бачкате. Не мога да ви разбера защо не се върнете, че и вие да живеете добре.“
Някои от присъстващите не проявили нужното уважение да изслушат премиера до края и напуснали с възгласи: „Локуми! Локуми!”

Локуми, обаче явно на много от тукашните се харесват. Изследване на „Алфа Рисърч” показва, че подкрепата за правителството е паднала до 20%, но главният локумджия на републиката си остава най-харесваният политик у нас с 33% рейтинг.

При това положение, няма друго положение…

Вторник, 16 юни

Полицай Ани Витанова, която стана национално известна в дисциплината палка по време на протестите срещу Орешарски, била в Орландовци и написала във Фейсбук: „(feeling) да ни развържат ръцете“. Качила и снимка на няколко цигани. Над нея пише: „Искаме, работа, ток, газификация!!!“. А отдолу е турен Хитлер, който казва: „Ще имате, товарете ги на вагоните!!!“

Ще изгори момата, моментът е такъв. Жалко, един полицай, който може да пише, по-малко.

Ани е работила като конен полицай и е падала от коня. Та не бива да сме много строги. Съгражданите ѝ в Кюстендил, които я помнят от времето, когато е била Мис „Кюстендилска пролет”, се учудват на поведението ѝ: "Анна беше толкова кротка, нежна, спокойна. Какво й става, ама хората се променят, като надянат униформата…"

В униформата е проблемът. Колегата Джером го е казал отдавна: „Съществува едно определено схващане сред униформените среди, че униформата никога не греши.”

Между другото, сегашните униформи полицаите дължат на Цветанов. Струват по 1200 лв., три пъти по-скъпи от старите. "Това са най-новите платове, обясни Цецерон, които дават възможност за дишане на материята, и когато служителят е изпотен, потта излиза от неговото тяло, а когато вали дъжд, материята няма да пропуска."

Работата не в това да диша материята, а тялото под нея. Същностният въпрос обаче е заслужава ли си да се дават толкова пари за едно-две изпотявания годишно?

„Новинар” цитира „ново медицинско проучване” (НМП), според което мъжете с бирени коремчета са по-добри любовници. Останал съм с впечатление, че под НМП колегите скриват „новини”, забъркани в редакцията. Но все пак ще ви кажа за бирените коремчета. Причината носителите им да са по-потентни от ония, дето отпред са като грайферите на тракторна гума, била в хормона естрадиол, който отговарял за натрупването на мазнините в областта на корема.

Без да оспорваме НМП ще отбележим, че естрадиолът е от групата на естрогените и е от хормоните, които определят развитието на вторичните полови белези при жената. При мъжете понижава количеството на тестостерона, намалява мускулната маса, стимулира получаването на гинекомастия. С една дума, не е невъзможно покрай биреното коремче да се сдобиете и с цици на петокласничка и да се поразширите диференциално. Добрата новина е, че намалява предразположението към рак на простата. Щото жените нямат простата, както навярно някои от вас знаят.
"Ню Йорк таймс" съобщава, че през 2017 г. лидерът в производството на сексуални помагала и заместители Abyss Creations ще пусне секскукла с изкуствен интелект. В специално видео към рекламата куклата отговаря на въпрос за своите мечти: "Искам да стана истински човек с истинско тяло. Мечтая да разбера какво е любов. Надявам се да стана първият сексробот в света…"

Цената на дребно на куклата ще е около $10 хил. Сигурно ще ви се стори доста скъпа, но помислете пак. Инвестицията е еднократна. Погледнете ѝ мечтите! Все работи без пари. Истинските жени мечтаят за коли, къщи, диаманти… Рядко се намира жена да мечтае на дребно – тиган, тенджера, безшумна прахосмукачка… Мойта оня ден се върна с една специална вакумна купа. Обикновена пластмаса но от „Tupperware”. „Отдавна, вика, мечтая за такава купа!” И хич не ѝ правих бележка, че 30 лв. са много за пластмаса… Късметлия съм, че мечтае според заплатата ми. Е, можеше и по-минималистично, но да не ставаме максималисти!

„Новинар” : „Мръсният пенис огорчава жените”. Ужас! Егати отблъскващото заглавие! Не бива така. Малко водичка не пречи. И сапунче не би навредило. Но не съветваме спирт. Имаме един приятел еколог. Тоя, дето съм ви казвал, че ходи на Витоша да си помпи гумите с чист въздух. Той вечно си носи спирт и памуче…

Айде, бе, огорчава ги! А като си купят от домашни потреби нещо ново и на него пише да се измие внимателно преди употреба, не се огорчават!

И понеже споменахме този интелектуален разсадник „Новинар”. Съобщават, че в Южна Африка се родило бебе, което било толкова черно, че го обявили за най-черното черно на света. И бялото на окото му било черно. „Липсата на бял ирис, пише „Новинар”, е много необичайно.” Стига, бе! Верно? Аз, доколкото знам, никой няма бял ирис. Много хора имат бяла склера, но ирис…

Сряда, 17 юни

Папа Франсис вика, че католическата църква можела да преразгледа начина на изчисляване на датата на Великден, та да не празнуват католиците и православните на различни дати. Според "Кориере дела Сера" възможната единна дата може да е третата неделя на април. Което няма да е много удобно за православните и особено за българите. По-добре да е четвъртата, щото ние обичаме да сливаме Великден с Първи май и Гергьовден. Е, най-удобно би ни било, ако би било възможно, Великден да е на втората неделя на май, щото тогава ще сливаме Гергьовден, Великден и 24 май и ще се получи една по-сериозна почивка.

Както и да е. Трябва да се реши тоя въпрос. Дядо поп трябва да влезе в единна Европа. Няма място за два Христоса…
„No Woman, No Cry.“ Депутатката от „Атака” Магдалена Ташева направи научно съобщение в парламента. Иконата на регето Боб Марли бил ямайски ром, половин циганин. (На вид го докарва на цял…) Консервативни и лишени от научен ентусиазъм депутати обаче рекоха, че съобщението е направено без повод, ей така си. Защото не познават естеството на научната работа. Едно откритие се съобщава когато се направи, а не се чака да се яви някакъв специален повод. Ние навремето, като открихме, че в делегацията на Колумб е имало 4 цигани, веднага го съобщихме. Не сме чакали да станат скандалите в Гърмен например. Също така постъпихме и когато открихме че Клинтън, Стоичков и т.н. също са наполовина цигани. Изобщо откритията по отношение на циганите не трябва да се бавят. У нас тия открития не се съобщават навреме и после става късно… Не че е фатално, но трябва да правим по няколко открития наведнъж.

Моят млад приятел Данчо Мичев оспорва откритието на Ташева. Марли бил половин англичанин, а не половин циганин. И освен това бил православен. (Данчо, прости ли ми вече за Херкулеса?)

Наистина шест месеца преди смъртта си Марли е покръстен от архиепископа от Етиопската ортодоксална църква в Кингстън, Ямайка.

Чакайте да ви кажа нещо интересно, което съм чел за Боб Марли. През 1976 г. премиерът на Ямайка организира концерт „Усмихни се, Ямайка!” като опит да помири враждуващи политически групи. Два дни преди концерта срещу Марли, съпругата му Рита и мениджъра му Дон Тейлър е извършен опит за убийство. Тейлър и Рита са ранени тежко, Марли е с два куршума - в областта на кръста и рамото. Но въпреки това той се включва в концерта. Когато го питат защо, Марли отговаря: „Хората, които искат да направят този свят по-лош, нямат почивен ден. Как бих могъл аз да имам?”

А у нас добрите почиват, почиват… А лошите действат, действат…

Боб Марли се е занимавал и със земеделие. Произвеждал е коноп.

Четвъртък, 18 юни

Лютви Местан вика, че щяло да бъде по-честно да се питат избирателите дали случайно не искат всички депутати да се избират мажоритарно, а не само част от тях. Понякога честността вирее на най-неочаквани места…

Проф. Константинов веднага пресметна: ГЕРБ – 160 депутати, ДПС – 40, и 40 остават за другите партии, сред които и червенушките.

Честно казано и ние имаме пресантиман, че ще получим един голям… Или поне мажоритарната част от него… Ще ни управлява Бойчето баре още два мандата. При това еднолично, не да му се мотат разни Радани из краката и да му пречат.

Шефът на КЕВР Иван Иванов ни успива: „Поскъпването на тока няма да се усети”. Токът реално нямало да поскъпне, ако и да поскъпне. Нямало да се усети на фона на инфлационните движения.

Господин Иванов, Иване, да си чувал за сламката, която пречупва гръбнака на камилата? Някои от нас, да не кажа повечето, са точно в тази фаза. Не проценти, промили ни стигат.

Бойко се похвали из ония дни с огромен ръст на чуждите инвестиции. „Щастлив съм, писа във ФБ, че успяхме да осигурим добри бизнес условия и политическа стабилност и все повече големи международни инвеститори започват да избират България."

В потвърждение на думите му се изказало и адашчето Тони Томпсън, постоянен представител на СБ за България. Всъщност, може и да не е точно в потвърждение, преценете сами. На някаква кръгла маса за растежа и заетостта в България Тонката посъветвал бъдещите инвеститори: „Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, трябва да избягвате работа с правителствените институции, колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции…”

И други хубави работи казал. Как няма договор, който може да те защити: "Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите…" При този атестат чуждите инвеститори ще си счупят краката да идват.

В. „Сега” коментира в „После” богатството на политиците. Тема, която ние прескачаме, поради уродливостта на системата за отчитане. Та колегите пишат по повод това, че Бареков се оказа най-заможният политик: „Открай време работната среда на презервативите е извънредно доходоносна, но нашият еврокондом е една глава над всички. Лидерът без партия има влог от 3,9 млн. лв., а жена му му дължи още 1,3 млн. лв., взети назаем.”

За приятна няма да споря, но за доходоностна… Ако е доходоносна, значи е работа. А както е отбелязал още Едисон, повечето българи изпускат възможността, защото е облечена в гащеризон и изглежда като работа. Та не знам.

Петък, 19 юни

„Бабаит преби полицай, отказал да е такси”, съобщава „Новинар”. Ченгето седяло край едно кръстовище в Бургас и се правело на директор на водопад – давай, давай… Един 30-годишен гражданин от село Айдемир видял, че ченгето е айляк, седнал в патрулката и рекъл: „Карай за Пловдив!” Обаче ченгето отказало. Мъжът се ядосал и го набил. „От полицията в Бургас, пише „Новинар”, са започнали разследване по случая, което да установи какво е накарало мъжа да нападне униформения.”

Как какво, бе!? Отказал е да го закара до Пловдив! Затова го е набил! За колко по-малки работи пребиват хора. Оня ден един келеш наръга баща и син с нож само за една забележка…

Пък в „Труд” изкараха човека луд. А полицаят вършел важна работа: „Полицаят, седнал в патрулка, регулирал движението на най-натовареното кръстовище на Бургас - "Трапезица". Регулирал седнал! Браво, бе! Дреме без работа, а не може да закара човека до Пловдив!

Учени от няколко европейски държави са разработили екзоскелет, който се облича като дреха, а моторите му подпомагат всяко движение на ръцете и краката. Скоро ще стане леко да се вдига тежко. Така една кофа вар например може да се вдигне с един пръст, все едно е 1 кг. През 2016 г. почват да ги произвеждат серийно. И вече няма храната да прави борбата, а батериите. Ще си мерим батериите, не мускулите.

Мисля да си купя. Оня ден ми докараха дърва. И нали се оперирах, не мога да дигам тежко. А циганите се изпокрили, един се не вясва из квартала. Друг път на центурии обикалят, даже на кохорти, сега са се затворили в махалите и не мърдат. Ей, представяте ли си циганин с екзоскелет?! По-малките коли на ръце ще ги отнасят за скрабиране… Както и да е. Видях се в чудо и цаних две пияндета от квартала. И станах пишман. Те бетер циганите, бе! И нали съм прост, първия ден внесоха половината дърва и аз им дадох половината пари. И те се запиха някъде и три дена ги нема. Та се бръкнах и 20 лв. за найлон, щото нали заваля. Циганска работа. Обличам си екзоскелета и се еманципирам и от цигани, и от местни пияници…

Пък може с помощта на скелета да се цаня някъде да нося вар и бетон в свободното си време. Някой лев никога не е излишен. В България и Мураками да си, пак не можеш да се храниш само с писане. Казвам Мураками, та да се дразнят някои патриоти, не за друго. Мислех да кажа Стивън Кинг, но не знам защо той не ги дразни толкова…


To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови