Из делниците на един луд (12-16 септември)

Тони Филипов, д-р 19 септември 2016 в 10:53 19604 5

Понеделник, 12 септември

Ходят слухи по домам
А беззубые старухи
Их разносят по умам…

Говори се, че правителството възнамерявало да откаже подкрепата си за кандидатурата на Бокова за шеф на ООН и да издигне Сталинка. Рано-рано в понеделник Бъчварова припка в студиото да отрича: „Нямам информация за това, че кабинетът ще обсъжда смяна на кандидатурата на Бокова с тази на Кристалина Георгиева”. Но за всеки случай подготви почвата. Представянето на Бокова не било убедително и не може „да се разчита на окончателно добро решение”.

Сигурно ще ме помислите за неавтентичен десен, но не разбирам смисъла на това да се сменят конете по средата на реката. На пръв поглед изглежда, че колкото повече кандидати издигнем, толкова по-голям е шансът да имаме председател. Но на втори поглед изглежда точно обратното, че това е най-добрият начин да провалим изобщо българската кандидатура.

Обаче пък има една хипотеза, която не е съвсем безпочвена, че правителството не проваля българската, а руската кандидатура.

Моите вътрешни източници във Външно твърдят, че Бокова нямала шанс. (Много странно, във Външно имам вътрешни източници, а във Вътрешно имам само външни източници. Що така се получава?) И това изобщо не било свързано с нейните способности и неспособности. В тия организации всичко е търговия, главно на бартер. Кристалина можела да се изтъргува по-добре. И скандалът между Меркел и казаците станал, защото госпожата се опитала с трици маймуни да лови. Но това не значи, че сделката изобщо е невъзможна.

В Стара Загора трима невръстни бизнесмени (между 21 и 24 г.) събрали по един лев и регистрирали фирма "Ексклузив уеб дизайн". И миналата седмица младите меринджеи спечелиха търг за Дипломатическия клуб в Бояна на стойност 10.2 млн. лв. с ДДС. Вече внесли депозит от 1.2 млн. лв. Та днес чета из медиите, че НАП можела да започне проверка на парите. Но може и да не започне.

Не знам защо толкова се учудват от възрастта на меринджеите. Нима синовете на Първанов не почнаха на техните години?! Нима Пеефски не беше юноша бледен, когато отпочна шеметната си кариера?! Всъщност, не, Пеефски никога не е бил бледен…

Девет милиона долара от бюджета на Държавния департамент (ДД) на САЩ са минали през Корпуса на мира и акостирали по сметките на фондацията на Ванеса Кери, дъщеря на държавния секретар Джон Кери, съобщават тамошните медии.
През 2012 г., когато Джон Кери е председател на сенатската комисия по външните работи, която наблюдава както ДД, така и Корпуса на мира, Ванеса получава $2 млн. През 2015 г. Джон Кери вече е държавен секретар, а тя получава още $6.2 млн.

И като стане дума за корупция, все нас сочат!

Гледал Иванчо през ключалката какво правят майка му и татко му в спалнята и погнусен възкликнал: И тези хора ще ми казват да не си бъркам в носа!

Лили Иванова пяла в Античния театър в Пловдив. Не мога да си представя по-подходяща сцена за Лили. В никоя съвременна сцена няма да седи така на място, както на сцената на Античния. И с основание пловдивчани я викали десетина пъти на бис. Ало, пенсиите! Трябва да сте горди! Тя е една от вас! И ще пее до последния си час. А не като вас само да мрънка!

Вторник, 13 септември

Българският „Лудогорец” за малко да набие Базел дома им. Една малка грешчица на Влади Стоянов им помогна да постигнат клизматично равенство. С известно притеснение казвам български. Бразилски би било по-точно. „Лудогорец” има осем бразилци в състава си – Сисиньо, Натанаел, Лукас Саша, Густаво Кампаняро, Жуниор Кишада, Джонатан Кафу, Марселиньо и Вандерсон. Но какво от това?! В расово отношение отборът изглежда като излязъл от мечтата на Мартин Лутър Кинг – по равно бели и черни. И си подават без предразсъдъци, дори се прегръщат и целуват при нужда…

Може да ме псуват левскарите, но „Лудогорец” е много приличен отбор в контекста на мизерните ни футболни възможности.

„No to Racism!”

В голям материал, посветен на работохолизма, BBC.com твърди, че не работата сама по себе си, а дългото седене в офиса вреди на здравето. Важно откритие и за нас, българите, щото ние не толкова се трудим, колкото си придаваме полезен вид, като висим из офисите до нощите. За разлика от японците, които се скъсвали от работа. И затова там има специално наименование на смъртта от трудова преумора – „кароши”. А също така и Национален съвет за превенция и защита от кароши. Според тоя съвет в Япония около 10 000 души годишно умират от кароши. И ако се установи, че смъртта наистина е настъпила от трудова преумора, семейството на жертвата получава компенсация от правителството на стойност около $20 000 годишно, а компанията изплаща на близките до $1.6 млн.

Както виждате, струва си да се поеме рискът от кароши. А у нас в такива случаи се минава с венец няколко добри думи. Което обяснява до известна степен, що ние не правим с работата „кароши”. Понякога правим „кодоши”, но то е друго…

Все пак съм длъжен да обясня за онези рядко срещащи се български трудолюбци, че превенцията е проста, но ефикасна.

Номерът е да направите малка почивка, когато започнете да виждате ярка светлина и да чувате как ви зоват гласовете на мъртвите ви роднини. Щото не се е родил още този, който ще изработи всичката работа. Забелязали ли сте, че работа винаги остава, а свободно време никога не остава? Свободното време трябва просто да си го вземеш, не да го чакаш.

Сряда, 14 септември

Ивайло Калфин ще е кандидатът на АБВ за президент. Гоце го представи повече от нескромно: „Коалицията ни се казва "Калфин-президент", не "Калфин - кандидат за балотаж"!

Калфин бил много квалитетен кандидат. Бил социален министър в кабинета "Борисов", външен министър при Станишев, народен представител, евродепутат, дипломат... С една дума и за ляв става, и за десен, и за всичко. Самият Калфин обещава да наблегне на социалната чувствителност. Както знаете, социалната чувствителност е най-трайната характеристика на партия АБВ и нейния лидер. Президентът Първанов беше първият социален президент. Или щеше да бъде, забравил съм вече…

Ех, братя, ако сме хора като хората, ще бойкотираме тези избори. ГЕРБ се гаври с нас. Гаври се и с бъдещия президент, името на който още не се съобщава. Два месеца преди изборите кандидатът е инкогнито. Затова предлагам да го именуваме Кияка.

Кияк, за който не знае, е дървото, с което се бие тъпана. То няма самостоятелна роля, а е само екстензия на ръката на тупанджията. Президентът Кияк се очертава като назначенец. Той няма да има почти никаква лична заслуга за спечелването на поста. Той ще бъде направен президент. Заслугата ще бъде на партията, а още по-точно – на нейния лидер. Нищожните и без това прерогативи на институцията ще бъдат занулени. Тя ще се превърне в продължение на изпълнителната власт и лично на премиера. И, ако не стане някакво чудо, президентът ще се казва „От ГЕРБ”. Но, както е известно, Бойко може много да говори за чудеса, но никога не допуска да се случат.

Мнозинството в НС прие скандалните промени в закона за корпоративното облагане, с които фирмите ще трябва да начислят 10% данък върху разходите си за лично ползване на фирмени активи. Прие го с обратна сила (ex post facto) от 1 януари 2016 г., което е грубо нарушение на конституционните принципи. Доколкото съм чел обратна сила на законите е придавал само Стамболийски. (Например Законът за съдене и наказване на виновните за националната катастрофа, Закона за съдене на министрите…) Но признавам, че в тази област не съм чел достатъчно. Още по-скандалното е, че опозицията не мъцна.

Рядко се среща такава кооперативна опозиция. Нямам обяснение защо в тази предизборна ситуация червените например пропуснаха да се направят на загрижени за бизнеса. Както сме казвал, явно се върви към британския модел на парламентаризъм, където и опозицията е „опозицията на Нейно величество“ и се ползва от всички права и привилегии, които ползват и управляващите. Няма какво да се заблуждаваме, Бойко се грижи на опозицията нищо да не й липсва и да не усеща осезаемо загубата на властта.

Обаче Борисов не пропуска никой шанс да направи малко добро впечатление на големи групи в обществото. На дискусия за Закона на МВР Цветанов съобщи, че почти всички реформи в системата на МВР, които беше намислила Бъчварова, са отпаднали. Обезщетенията при пенсиониране няма да се намаляват, отпуските няма да се съкращават, Академията на МВР и пожарната запазват статута си и т.н. Бъчварова седеше до Цветанов и през цялото време кимаше съгласително. Или примирително, по телевизора неможах да преценя.

Преди време Борисов се похвали: "По-големи реформи от тези аз не знам кой е правил преди мен". Спомням си, че тогава обърнах внимание на наблюдателите, демек на вас, че се налага да разграничавате вербалните (които при Бойко наистина са най-големи), от реалните реформи. Но това не са некои съществени разлики, които вие да не можете да пренебрегнете на изборите. Или бъркам?

И така Цветанов победи.

Трябва да питам Юрий Проданов как беше онова от „Великолепната седморка”. Нещо, че селяните винаги побеждавали…

Четвъртък, 15 септември

Екатерина Захариева откри учебната година в женския затвор в Сливен. И там съобщи, че 23% от жените в местата за лишаване от свобода са неграмотни. Процентът при мъжете бил дори по-висок. „Затворниците, вика, които са с висше или полувисше образование, са едва 10%. Затова образованието, което се предоставя на лишените от свобода, е толкова важно.”
Истината е, че не се привличат качествени хора в затворите, хора високо образовани. Трябва да се повиши наукоемкостта на местата за лишаване от свобода. И има възможности, не е като да няма. Сещам се, че г-жа Масларова например, доктор по икономика, отдавна можеше да е в Сливенския. И с нейна помощ там можеше да се открие дори магистърска програма. Хората я чакаха с отворени ръце…

Сливенският доста прилича на гимназия, не може да се отрече.

Но защо да се връщаме толкова назад. Ето оня ден говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че СГП е започнала проверка на бившия финансов министър Стоян Александров за лихварство за периода 2002 – 2016 г. Чудеса могат да се направят с един такъв великолепен преподавател в затворите. Ще влизат неграмотни, ще излизат с вишо по финанси и банково дело. Така де, не е ли така?! Ами Цветан Василев? Ами самородният бизнес гений Пеефски? С тия хора цяла търговска гимназия може да се обзаведе!

Тук е мястото… по-точно там, и на ексобластният управител на София Веселин Пенев, който хариза Царските конюшни (8 декара в центъра на София за 600 хил. лева.) Магистър по социална психология от СУ „Кл. Охридски”, изключително ценен кадър. С опит и в третия сектор.

„Сега” направили проверка и установили, че шумно уволненият зам.-шеф на Гранична полиция Йотко Андреев е преназначен в дирекция "Миграция" в МВР. Андреев беше уволнен заедно с шефа на ГП Антонио Ангелов след скандал с обществена поръчка за превозване на бежанци, която беше спечелена от фирма на следствен за каналджийство. Тогава Борисов много се засрами. „Освен срам друго не мога да кажа. Вчера, когато го научих, разпоредих ръководството на ГП да си подават оставката, защото при тези усилия, които полагаме всички, изведнъж заради някакво недоглеждане или някой, който си е правил далавера... Трябва да се понесе веднага отговорност, а отговорност носят директорът и зам.-директорът."

Само директорът.

Проверката на „Сега” установила също, че търгът не е прекратен или отменен.

По същия сценарий се разви и драмата с шефа на Благоевградската полиция Росен Танушев. Той беше уволнен, защото превишил правата си и арестувал шефа на „Агромах” Методи Бачев, задето на кукерския събор в с. Черноочене се изцепи по микрофона, че кметът на Симитли бил таковал Бойко Борисов. Което е невъзможно, не мисля, че е нужно да ви убеждавам. Бойко не позволя да го проникват дори с медицинска цел. Досега не ходил на преглед за простатата. Тия работи се разчуват, докторите обичат да се похвалят. Спомням си преди години едно жълто издание писа, че „бащата на Кристина Патрашкова – доайенът на българската урология проф. Тодор Патрашков, е единственият човек у нас, а и в света, който е имал честта да бърка в задника на Тодор Живков.” Но премиерът Борисов още не е направил тая чест на никой лекар. Та камо ли на некакъв си кмет на Симитли.

Борисов коментира много демократично: "Пияниците могат да говорят, каквото си искат."

Декларирам братя, че сега при мен е 19.30. Пия трета ракия и понеже напоследък съм занемарил тренировките, направо съм като Бачев на събор. И с разрешението на премиера ще кажа, че историята с уволнения и преназначен шеф от ГП ме наведе на мисълта, че каналджиите имат високо покровителство. Чадърят ги от най-горе. Обърнете внимание колко дълго правителството си затваряше очите за проблема с бежанците, как се туткаше строежът на оградата, как не работеха съоръженията… И едва след като унгарци и сърби затвориха границите, ние си отворихме очите за проблема. Можете да обърнете внимание също как упорито отхвърляме всяка помощ с хора. Кой ли не ни предложи да ни прати граничари, ама ние не щем. Айде нема нужда всеки да знае какво става тук! Та искам да кажа, че каналите са канализирани. Понякога, но винаги само на пияна глава, си мисля, че нещата може да са издигнати и на междудържавно ниво. В смисъл, че и турските управници участват. Ако пияните могат да си говорят каквото си искат, могат да си мислят още повече, не ли?!

Бойко ще ходи утре в Братислава на заседание на европейските началници. Но съобщи предварително какво ще иска, та да са подготвени колегите. Ще иска 160 млн. евро, за охраната на общата ни европейска граница с Турция. Хора няма да иска, няма нужда.

Дано партньорите ни от ЕС да не му следят много моабета. След срещата с Меркел преди десетина дни Борисов беше категоричен: "Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Имаме пари да си купим и камиони, и джипове…"
Но сега съвсем изненадващо се оказало, че трябва да се плащат 1.2 млрд. лв. за американските централи и 1.3 млрд. лв. на Русия за реакторите на "Белене". И това коренно променило ситуацията. "Няма кой бюджет да издържи на тези пари в този момент и затова ние настояваме 160 млн. евро да бъдат гласувани за България, и то незабавно…. Иначе се наслушахме на не сте сами, ние сме зад вас, заедно можем повече…”

Това е истинският президент! Никой друг не може така да тропне по масата!

Ръцете стиснати в юмруци, в очите проблясва стомана… Ще дадат и хоро ще играят!

Петък, 16 септември

Сигурен съм, че се питате защо и аз като казионните медии си затрайвам за интервюто на банкера-беглец. Неубедително ми се стори, затова се колебая дали да ви занимавам. Представяте ли си, Цветан Василев твърди, че България се управлявала от два клана – на Пеефски и на Борисов! „След 2009 г. в България има мафия на власт, която се опитва да контролира всичко и да печели от всичко… Въобще аз се чудя дали Борисов управлява държавата, или Пеефски. Или и двамата. Борисов с нищо не е показал, че се е разграничил. Напротив, той показва само зависимости.”

Пеефски имал повече министри: „Горанов, Ивайло Московски, недоразумението Лукарски. Те са абсолютно подвластни.”
И конкретни работи казва. „Булгартабак” бил на Пеефски (неговата майка, по-точно) и на Пещаците. Пеефски бил обещал на Борисов 10% от компанията лично и 10% през Сталийски. За продажбата на „Виваком” клановете щели да засмучат стотици милиони евро рушвет. На разпределяне между „вездесъщите измамници братя Велчеви и Красимир Катев” (представители на руската ВТБ), мюрето Спас Русев и силните на деня щели да подлежали къде 300 млн. евро. По негови изчисления при силните отивали къде 135 млн.

Нито една банка не била издържала стрес тестовете. Обаче БНБ каза, че всички са се представили идеално. А БНБ никога не лъже, освен понякога… „Водстрой 98” на Пеефски („два продънени самосвала”) източила едва ли не милиарди от БДЖ при министерстването на Московски. Гаче ние не знаем, че БДЖ отдавна е фалирала и там с трън да виеш няма какво да завиеш…
„Монтерей” стоял зад Пеефски. Старчетата с памперсите! „24 часа“ и „Труд“ били на Пеевски и „Винпром Пещера“. „За своя дял Пеефски взе пари от банката...” Да, бе! „Труд” е на Блъсков, а „24 часа” на Венелина Гочева! И „Стандарт” изкарал собственост на Пеевски, и обозе почивший в. „Преса”…

„Българският политически елит, вика, изисква от бизнеса да го корумпира, защото в противен случай мобилизира лостовете на държавната машина.” И лично Борисов не бил от тия, „които не си искат”.

Ето такива едни небивалици разправя, които ако ги повярва човек, ще излезе, че Борисов вече е най-богатият човек не само в България, ами и на Балканите. Така се става най-богат на Балканите с няколко милиарда! Не, ние със слухове и недоказани клевети не се занимаваме. Права е Бъчварова да каже, че няма основание да вярваме на едната страна, а не на другата. Правилното е да не се вярва на нито една от страните. И затова трябва клеветите да се проверят. Но като не може – не може.
Та заради тези необосновани твърдения не исках да ви занимавам с това интервю. Все пак на пиян мога да се направя, но на емигрант не ми се ще…

To be continued...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12086

5

1. Партенка или истина е "...да издигне Сталинка" тоест очевидно фалшивото КРИСТАЛИНА наистина ли е да замаскира даденото по рождение СТАЛИНКА? D-re, you made MY DAY again!
2. Д-ре, трудовата ти дисциплина вече изтъкнахме, че куца: очакваме да пишеш 6 ШЕСТ делника, според Божиите повеления, пък ти цели седмици прескачаш. Пазиш се от КАРОШИ или?
3. Партенка или истина е "...да издигне Сталинка" тоест очевидно фалшивото КРИСТАЛИНА наистина ли е да замаскира даденото по рождение СТАЛИНКА? D-re, you made MY DAY again!

12284

4

ДидоВъТъ

19.09 2016 в 15:17

@ чесън-толко' години да наблюдава и пише такива "простотии",ти как мислиш?Той ако не консумираше,да си е теглил въжето вече,то и повечето от нас,де.Поздрави,док.