Из делниците на един луд (11 – 15 ноември)

Тони Филипов, д-р 17 ноември 2013 в 19:14 30589 35

Из делниците на един луд
Из делниците на един луд

 

Понеделник, 11 ноември

10 ноември 24 години по-късно. Което не е по-късно, ами е направо много късно, най-късно… Отрасна цяло едно поколение, за което политиката изглежда като дейност по ограбването, излъгване, безпринципни обещания, откровена проституция… Излъгаха ни. Тези, които излъчихме от себе си, те ни излъгаха. Сигурен съм, че и съвсем други да бяхме излъчили, пак щяхме да сме тук, където сме. Можеше да са други, но не можеше да са различни. Казано социологически, проблемът е в генералната съвкупност, не в извадката…

Затова не е прав Жельо Желев, дето рече: „Сгрешихме, че не забранихме БСП”. И да я бяха забранили, нищо нямаше да се промени. Защото сърповете и чуковете са в главите. И могат да бъдат махнати от там само по един начин. Така де, ако искаш да извадиш костилката, трябва да откъснеш цялата слива, не ли? Докато го има това мислене, ще има и БСП. Дали ще се казва социалистическа, или ще се прекръсти социалдемократическа, няма никакво значение. Не се е родила още тая сила, дето ще спре Гоце, Павел, Сава и т.н. и т.н да станат политици…

Павел, известен във видимата част на живота като Лютви Местан, се моли горещо на Аллах: „Сметките на Бисеров може да са от преди периода му на членство в ДПС”. Това, вика агата, е много важно да се знае: „Ако тези сметки са от преди това, ние имаме едно политическо измерение на казуса. Ако са след това - съвършено друго".

А дано, ага, а дано… Аллах акбар, дано стори чудо и да се докаже, че Бисеров е крал по времето на Костов, но после открил правата вяра, записал се в ДПС, където попаднал на хора и…

И станал това, което станал…

Иначе наистина управлението на Костов беше важен тест. Който е устоял да не се корумпира тогава, няма да се корумпира никога. Доколкото знам няма такъв… Но и да има, едва ли е Бисеров.

Бойко Борисов лекинко се е размечтал… „Аз мисля, че Бисеров е само първата птичка, която ще отлети. След това следват Цонев и Местан…”

От неговите уста в Божиите уши!

Когато Борисов падна от власт, Бисеров ехидно питаше: „Боли ли като ти вадят зъбките?” На което Борисов отговори: „Ще ви го върна…” Сн. „Труд”.Когато Борисов падна от власт, Бисеров ехидно питаше: „Боли ли като ти вадят зъбките?” На което Борисов отговори: „Ще ви го върна…” Сн. „Труд”.

Пък Цветанов вика, че миналата събота вечерта имало среща между генерал от ДАНС и почетния Доган, след която се стигнало до „напускането на Бисеров от политиката.”

Шефът на ДАНС Писанчев обаче вика: „При нас генерали няма.” А сега, де?! Зер може бившият вътрешен министър, на когото жена му работи в ДАНС, да не знае, че там няма генерали?

Що да не може… Преди да е бивш министър е бивш физкултурник. Ама то така погледнато и Писанчев може да бърка. Щото той пък е бивша начална учителка. Да, завършил е "Начална училищна педагогика" в СУ.

Добре, де, може ли шефът на ДАНС да се казва Писанчев?! Трябва да се приеме закон, че определени длъжности не могат да се заемат с какво да е име. И до сега се червя, като се сетя, че в НАТО ни вкара Свинаров. При социализЪма се мислеше за тия работи. Знаете навярно за първият ни космонавт Георги Иванов. Всъщност, на него фамилията му е Кокалов. Обаче Тато рекъл: "Как ще лети в Космоса с тая грозна фамилия, бе!" И то в руски екипаж. Щото на руски… Както и да е. И Кокалов не летя в Космоса, летя Иванов.

Ало, пенсиите, стягайте кожусите. „Новинар” съобщава, че след 22 ноември баба Зима щяла да предяви правата си по един изключително категоричен начин: „Жега през уикенда, 2 метра сняг след 14 дни”. Два метра! Синоптиците го били казали. Не им вярвам на „Новинар”! Ама то, дето викаше идеологът на новата преса Блъсков, вестникът е да се купува, не да му се вярва.

Вторник, 12 ноември

Бившият депутат от СДС Йордан Бакалов вика: „Ако трябва да анализираме държанието на Лютви Местан, то е доста показателно. Първо той излезе пред журналистите и каза, че ще е „прекалено откровен". За един политик от неговия ранг това обръщение е доста съмнително.”

Съмнително? Нищо съмнително няма, всичко е ясно. В „Скритият смисъл на думите” Алан Гарнър пише: „Честно", „откровено", „искрено” навяват мисълта, че този, който ги употребява, май е доста по-малко честен, откровен и искрен, отколкото твърди. Чувствителните хора несъзнателно долавят закодираното в тези метадуми послание и интуитивно се досещат, че събеседникът им се опитва да ги заблуди.”

Така че при цялото ми уважение към г-н Местан съм длъжен да кажа, че не само не е откровен, ами и направо откровено послъгва.

Опа, влязох в дискурса на метадумите… „При цялото ми уважение" е израз, който според Гарнър издава, че говорещият не изпитва никакво уважение: „Това е един доста усукан начин да се каже „Ама че тъпак"…

Откровено казано, не исках да кажа това, ама излиза, че точно това съм казал…

Както и да е.

Между другото намерили са нов зам.-председател на парламента. Старият засега не са го намерили…

Британският престолонаследник принц Чарлз навършва 65 г. и ще се пенсионира. Голям майтап, да се пенсионираш очаквайки да почнеш работа… Това било най-дългият период на чакане за длъжност в английската история. Ама баба Елизабет II не се предава, на 87 е и изглежда по-витална от всякога.

Ще го прескочи историята принц Чарлз, така ми се чини. И синът му чака, вече и внукът… Горката кралица! Толкова народ я чака…Ще го прескочи историята принц Чарлз, така ми се чини. И синът му чака, вече и внукът… Горката кралица! Толкова народ я чака…

Не знам, на мястото на Чарлз много-много не бих се надявал… Кралицата-майка почина през 2002 г. на 101 г. Ако и Елизабет II се заинати така… Биографът на Чарлз Пени Джунър казва: „Чарлз имаше 40 г. да обикаля света, да се среща със световни лидери. Той е невероятно подготвен…" Е, ако се почваше трудова кариера на 65-70 г., всички щяха да са невероятно подготвени. Представяте ли си какви управници можеше да имаме?

Макар че знам ли… Царят се беше готвил цял живот да управлява, па и той се осра с извинение…

Сряда, 13 ноември

„Като не се справи с митниците, Кирил Желев бе повишен в зам.-финансов министър”, пишат колегите от Медиапул. Според нас е обратното, Желев се е справил, защото не се е справил. Грешката на колегите идва от това, че са приели, че той е трябвало да се справи в конвенционалния смисъл. Ами ако допуснем, че управляващите са го пратили там не за да спира контрабандата, а да я пренасочи? Ние виждаме, че тя продължава да върви, но не виждаме къде отива. Така че Желев вероятно си е изпълнил мисията и заслужено е повишен. Една стара японска поговорка казва: „Във всяко нещо има повече, отколкото се вижда на пръв поглед.”

Ама вижте какво, аз ги разбирам управляващите. Един Господ знае още колко ще устиска правителството. Пред парламента пак става голяма патаклама… Протестиращите атакуват сградата на НС с контейнери за боклук. Само че боклуците, пардон, депутатите, са изведени и сградата е празна.

На властта ѝ се струва, че лесно ще преглътне и тия протести, но кой знае…На властта ѝ се струва, че лесно ще преглътне и тия протести, но кой знае…

Слушам по телевизора Татяна Дончева да казва същото, сякаш сме си плюли в устата. Вика, че ако БСП имали 2 грама мозък, щели да преговарят с протестиращите, да дадат една дата за избори в обозримо бъдеще, да се оттеглят за малко от властта… Обаче, вика, те не могат да го направят, за тях е, вика, ден година храни, не могат да се оттеглят… Та не само ние мислим така.

Йордан Цонев, иженарицаем Ментата, отклонява поканата на Борисов: „Не знам, вика, дали съм следващият, по-скоро знам, че не съм. Силно ми се иска следващият да е Борисов…"

Е, не само на него му се иска… Всъщност, като се замисля, не бих възразил да са и двамата. Няма да е незаслужено.

В Youtube някой качил клипче с Данчо как си е паркирал джипа на място за инвалиди пред „Ал. Невски”. Един човек му прави бележка: "Кофти е като спирате на инвалидното място, г-н Цонев!" А Ментата вика: "Аз съм инвалид от вашите".

Та по тоя повод се завърза кратка дискусия верно ли е инвалид Данчо. Една госпожа вика, че нямал топки, значи бил инвалид. Не знам тя пък от къде ще знае… Един господин твърди, че при ритуалното обрязване на докторът му трепнала ръката и направил операцията така несръчно, че, както пише колегата Волтер, от това произлезли „тъжни последици, за които дамите се интересуват само поради добросърдечието си...” Трети разправят, че бил духовен инвалид. Изобщо всякакви хипотези, коя от коя по-недостоверни. Може би малко по-вероятна е тая за обрязването. Проф. Людмил Георгиев ми е разправял, че не било задължително за обикновените членове на ДПС да си дялкат препуциума, но се водело предимство при равни други условия. А като го питах как стои въпросът с по-изявените депесари от български произход, не ми отговори. Това беше по времето, когато и той беше виден депесар и доста сериозно се натягаше и аз затова го питах... Такива ги разтягаше, каквито и Доган не си позволяваше. Помня как обясняваше колко е цъфнал турският етнос у нас под сянката на падишаха: "Общините, в които кметовете са от ДПС, са една малка приказка! Асфалтирани улици, нови тротоари, бордюри, чисто, светло, хората са усмихнати..."

Същински Кувейт, ако и да няма петрол.

Исках още нещо да кажа за Ментата… Да, сетих се. Оня ден пуснах един сърч из събраните си съчинения да видя какво съм писал за Ментата през годините. И машината ми извади около 10 пъти „мента” и над 100 пъти „парлаМЕНТА” и всички производни. Не бях си давал сметка, че между „мента” и парламента” има такава близост…

Четвъртък, 14 ноември

Алиосман Имамов е новият зам.-председател на НС. За г-н Имамов научих през 2011 г., когато в. „168 часа” писа, че е назначил за личен сътрудник дъщеря си. Като го питаха, обясни така: „На Биляна ѝ предстои дипломиране като магистър по “Връзки с обществеността” и нейното избиране като личен сътрудник не е формален акт. Тя има задача да събере, обобщи и анализира моите публични прояви в парламента, медиите и избирателния ми район, както и да подготви систематизиран сборник с избрани материали. Постоянният пропуск ѝ осигурява достъп до източниците на НС и по-добра възможност, за да изпълни поставената задача.”

Щото я си представете, че вземе нещо да се загуби, някое фундаментално изказване… Дето викаше Йотата, „Кешки аз да изгорех, та не списанията ми… За народа загуба велика…”

Не ме кефи тоя, честно. Кариерист е. То кой ли партиец не е, де... Роден е през 1953 г. в село Абланица, Благоевградско, като Алиосман Ибраим Имамов. Абланица, за който не знае, е в Чеча. Населението е помашко. През 1973 г. Алиосман е преименуван на Арсо Бинков Манов. И така е известен - Арсо Манов. Децата му и до днес са си с българските имена. Спомената дъщеря носи името Биляна Арсова Манова. Според него властта го насилила да се прекръсти. Обаче негови съвременници твърдят, че е бил виден комсомолец и активист на възродителния процес. Което косвено се доказва и от това, че си връща арабското име след две десетилетия. Сигурно си мислите, че ако е покръстен зорлем, ще си върне името при първа възможност. И аз така си мислех… Но той го прави чак през 2003 г. Явно тогава е преценил, че в новата ситуация на Имамов ще му върви повече, отколкото на Манов. И наистина му потръгва. Днес е зам.-председател на ДПС.

А можеше да го направи почти веднага сред 1989 г. Още на 29.12.1989 г. на пленума на БКП Лилов изнесе доклад „За преодоляване на извращенията сред мюсюлманското население”, в който обяви смяната на имената за „насилствена” и обяви покръстването за „груба политическа грешка”. Обаче чугуните в БСП по места не желаеха връщането на имената. В Кърджали, Хасково и Разград се организираха протести, които скандираха „България за българите”, „С турски имена в Турция”, създаде се Комитет за защита на националните интереси, впоследствие партия ОКЗНИ, с лидер Минчо Минчев, щатен служител в ДС и говорител стана познайте кой! Георги Първанов. Това няма да го намерите в официалната му биография… През 1990 г. Първанов е кандидат за депутат във ВНС от ОКЗНИ, а през 1994 г. е вече и депутат в 37-мото НС. На този етап Параванката обявяваше Доган за враг на България и обещаваше да го бори до дупка, но после забрави и стана архитект на тройната коалиция…

Отплеснах се, но е добре тия работи да се напомнят…

През 2001 г. Арсо Манов е издигнат за водач на листата на ДПС в Благоевград и става депутат. Осман Октай, тогава дясна ръка на Доган, казва, че се говорело, че Арсо Манов си бил платил. Доган, като видял листата, побеснял, та за малко не се провалила регистрацията.

Из форумите подмятат, че доцентът от ВИИ „Карл Маркс” имал вила палат в района на ДЛС Дикчан над с. Плетена, каквато на един доцент не се полага, но това са непроверени работи. Във всеки случай в декларацията му вила не фигурира. Ама то и в декларацията на Бисеров някои работи ги нямаше…

Както и да е. Те в ДПС само тарикати са се събрали. И новите, дето идват, и те са такива. Да не почваме за Ахмед Башев, че неговата е мътна и кървава. Да, и кървава… Доносник на ДС (агент Манол), клепал приятелите си и съселяните си по възродителната кампания. А тя в Чеча беше страшна работа…

Манол посреща Гоце с погача и мед в Гърмен. Сн. Десислава Янкулова.Манол посреща Гоце с погача и мед в Гърмен. Сн. Десислава Янкулова.

Четох една животописна статия за Башев в „168 часа”, която половината да е вярна, ни представя един голям мръсник. Ама въпреки това, или поради това, кой знае, вече е депутат.

Петък, 15 ноември

Гледам как полицията мачка студентите и си викам, че на червените никога няма да им уврят главите. Банкянската тиква излезе по-умна от тях. Разберете бе, другари, разберете веднъж и завинаги, че има две неща, които колкото повече ги мачкаш, толкова по-корави стават. Едното от тия неща е народът! Другото… Другото скоро ще го усетите.

„Студентите ще си стоят вкъщи на 8 декември”, притеснява се „Новинар” от името на правителството. Туроператорите отчели 20% намаление на резервациите, поради увеличение на цените. И затова студентите нямало да се разкарат от жълтите павета поне по празника. Но според мен няма да си седят у дома. Може да изкарат празника в сградата на СУ под някаква форма, може и на пл. „Батенберг”… Има много възможности за млади хора. В това отношение, де, иначе не са толкова много…

Между другото, съобщават ни колеги, че ректорът Илчев заповядал да се спре парното, докато трае блокадата. По-точно да не се пуска. Да се направи някой лев икономия, щото СУ-то е в хронически недоимък. Обаче пък един преподавател от Философски факултет ни изпрати снимка на новата кола на ректора. Нищо особено, „Пасат” от новите. Въпросът е обаче, че като ще се прави икономия, всички трябва да правим, не ли?

Този философ, дето ни прати снимката, твърди, че с тази кола можело да се стигне до места, до които с мерцедеса не можело. Но не ми се струва реално.Този философ, дето ни прати снимката, твърди, че с тази кола можело да се стигне до места, до които с мерцедеса не можело. Но не ми се струва реално.

Ало, пенсиите, да не пропусна да ви напомня, че започнаха постите. Съобщавам го, за да знаете, че от днес имате легитимен повод да не ядете месо. Искам също така да ви напомня, че тези пости не са така строги като Великденските и в определени дни можете да похапвате рибка. Позволено е също да се ядат морски дарове – октоподчета, калмарчета, скариди, омари. Монасите в Атон например по време на пости (в дните, когато е разрешена риба) масово ядат октопод. От 23 ноември до 19 декември (без сряда и петък) спокойно можете да си хапвате морски безгръбначни. Ако ги намерите по магазините де, щото сега като се юрнете 2.5 млн. пенсии да изхарчите авансово коледната пара, дето ще ви даде правителството. Толкова обичам октопод на скара, залят със зехтин и наръсен обилно с риган… Като стана пенсионер, само това ще ям през постите. А също и кралски скариди с много чесън… Само се притеснявам, че какъвто съм карък, до тогава НОИ ще фалира.

Каквото дойде.

Президентът Барак Обама щял да награждава бившия президент Бил Клинтън с Президентски медал на свободата за цялостно творчество, дето се вика.

Това между българи никога не можеше да се случи. Оня ден Плевнелиев беше поканил предшествениците си на възпоменателна среща по повод 10 ноември. Отзова се само Петър Стоянов. Жельо и Гоце го отсвириха. А Обама награждава Клинтън, дето преди изборите се изказа като гамен: „Ще подкрепя Обама, когато ме цуне по задника". Предложение, което Обама деликатно отклони. После Бил се изказа против жена му да стане държавен секретар на Обама. Но американците са реалисти. Когато стана ясно, че съдбата е решила тоя път да се целува черен задник, не бял, Клинтън се коригира и през 2008 г. вече даваше на Обама оценка "Отличен".

„Перверзен гинеколог снимал пациентки”, съобщава „Новинар”. Не се казва къде, съобщават само, че един 58-годишен мискинин получил присъда от 3.5 години затвор, защото снимал със скрита камера жените на гинекологичното магаре. Акушерката го издала. Органите намери 36 146 снимки и 62 видеоклипа на… органи. И всичките били вертикални, нямало ни една хоризонтална… Казвам го, щото подозирам, че тоя перверзник е търсел някаква такава сензация, иначе няма обяснение. Нормалните гинеколози се радват след работа да отидат в парка, да погледат малко лица, а тоя си разглеждал записите вечер…

Имаше и у нас преди време един осъден гинеколог. Прибирал се той вечерта каталясал от работа и пред входа една циганка му рекла: „Бате, да даваш пет лева да ти покажа една…” И го осъдиха само 3 г., въпреки че за убийство дават много повече…

Какви ли не уродии има по света. В Америчко осъдили един сериен изнасилвач на надуваеми дюшеци. Всъщност, той не само дюшеци изнасилвал, ами всичко, което се надува. През 2002 г. насилил една надуваема тиква, турена на улица за Хелоуин, през 2005 насилил надуваем розов пояс, а сега го хванали In flagrante delicto направо с corpus delicti в ръце. Е, не точно в ръце, де…

Перверзии всякакви.

„Бутат незаконен лифт в Пампорово”, ликува „Стандарт”. Може би тая новина не трябваше да я турям тука при перверзиите, но така се случи. Карай. Та става дума за лифта "Двата моста" в землището на село Стойките, който нямал разрешение за строеж и затова от ДНСК постановили бутане. А той нямал разрешение, защото е на "Пампорово" АД, което пък е на Цветелина Бориславова, която пък го почнало по време на управлението на Борисов, който…

Станишев, това е подло! Дори и мафията не закача семействата на враговете!

Бойко не само, че не закачаше Моника, но и даде и нови възможности да изкара някой лев за семейния им бюджет! Министерски съвет, пет министерства и две агенции отчисляваха за нея, което, ако поддържат общо домакинство, значи и за него! Черна неблагодарност!

Станишев явно се надява, че Борисов няма да се върне на власт. Честно да ви кажа, аз също се надявам…

 

To be continued

---------------------

 За да прочетете всички стати на автора, натиснете името му горе

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!