Из делниците на един луд (10 – 14 декември)

Тони Филипов, д-р 17 декември 2012 в 10:22 10392 12

 

Понеделник, 10 декември

Минчо Спасов вика, че прокуратурата е отказала да образува дело по случая „Мишо Бирата”, за който той я сезира лятоска. Основният аргумент на СГП бил, че туй, дето премиерът признал, че е казал въпросните думи, "изразява самокритичност към определено поведение", а това не е "доказателство по смисъла на НПК". Егати двусмисления НПК…

Ех, Брюкселе, Брюкселе… Ако знаеш какви лайна са в българската съдебна система, ката ден ще пишеш доклади… Не че като пишеш, голям келепир, де…

Между другото, това с номинирането на магистрати за КС се оказа добър начин да бъдат от малко-малко осветени. Чувал съм да казват, че разликата между еротиката и порното била само в осветлението. Разликата между честния и корумпирания магистрат ще излезе също само въпрос на осветление. Сега на рампата е Гугушева. Адвокат Петър Ванев пратил сигнал до НС, че госпожата пере пари. След като се преместила от Казанлък в София, Гугушева се нагугушила с имоти като бибе с дуди. Тия баламурници от СДС пак се наредиха от страната на булката…

Станишев обяснява по „Панорама” какво имал предвид, като рекъл, че ако ГЕРБ не сдаде властта по мирен път, ще я дава по друг начин: „Ако те пак покажат, че са готови да направят всичко да погазят законите и волята на гражданите, за да останат на власт с фалшификации, тогава е възможен сценарий на спонтанно развитие на събитията.” И попита риторично: „1997 г. какво се случи? Имаше огромна спонтанност…"

Народното въстание 1997 г.

Я, даге… Ми туй твърдение е като еднояйчен близнак на определението, което проф. Дайнов даде на събитията от 97-ма от крайно десни позиции – „народно въстание”. А досега говореха за мутри и тави банички… Ей, знаете ли каква е най-голямата трагедия за една мутрата? Да яде баничка преди да иде на дискотека. Що е трагедия ли? Щото не може да щрака с пръстите, бе! Същото е и като се яде филия с мас…

Отплеснах се.

„Този бюджет, вика Станишев, не събира достатъчно пари, защото има гигантска контрабанда…”

Добрутро! Ние омръзнахме и на себе си да го повтаряме от 2009 г. това. Грамадна е не, ами… Орешарски бил сметнал, че през 2010 г. са продадени 1,750 млн. т горива, а сега са 450 хил. Демек 3.8 пъти по-малко! Тези числа, ако не са начервени, означават, че икономическите субекти масово са минали на собствена тяга. Може. Гледал съм във Венеция как носят всичко на гръб и с колички… Но понеже у нас не сме видял, пък и все пак има някакъв икономически ръст, макар и символичен (0.1%), та ни остава единствено да мислим, че почти ¾ от горивата са минали на „вдигната бариера”.

И понеже сме почнали с БСП, та да ги довършим. На заседание на НС на БСП се решило се търсят нови избиратели в големите градове. Щото явно голяма част от старите им избиратели вече не са… да го кажем по-меко, актуални. Не е прав Борисов да вика, че се били накокържили. Точно наобратно. Но ние го очаквахме още когато видяхме, че планът на НОИ за тая година е къде минус 115 000.

Другата възможност е електоратът вече да ги е опознал. И се налага да потърсят нови клиенти… Не разбраха българските политици, че винаги излиза по-евтино да продадеш нещо ново на стар клиент, отколкото да намериш нов клиент. По данни на американския институт за обслужване на клиентите, намирането на нов струва пет пъти по-скъпо, отколкото да задържиш стария. Кога си на власт парите не са проблем, но когато си в опозиция за хиляда лева ходиш на пет адреса най-малко...

„Дарик” радио съобщава, че Лили Иванова била номинирана за „Мъж на годината 2012”. Задето на последния си концерт напълнила „Красавицата”, залата, която Борисов лично построи за софиянци. Обаче пък в. „Всеки ден” я номинирал за друга класация: „Далавера на годината”. През 2001 г. Лили се примолила на Софиянски да й се даде едно апартаментче, за да направи детска школа. И Софиянски се разтърсил из „Софийски имоти” и намерил точно каквото й трябва – 107 кв. в най-скъпата част на София. И на цена също много подходящ - 31 730 лв. Обаче Лили не направила школа. Вместо това през 2008 г. шътнала апартаментчето и припечелила една окръглена сума от над 150 хил. лв.

Ех, Господи, не те упреквам, ама не ни остави нищичко, в което да се прекръстим, нищичко, което да си дадем за пример в моменти на тежък морален избор. Що така, бе, Господи?! Що така тази страна е богата на таланти и бедна на характери? (Далчев)

Седнал да реве Вежди, че не си уважаваме талантите, както французите. Да, де, ама нито за Сартър, нито за Синьоре се е чуло да са правили далавера с общински имоти…

Пък в „Уикенд” пише нещо, дето не е за вярване. „Надежда Михайлова върти проститутките на Трактора”. Освен любовница на Алексей, била и негова дясна ръка в мръсния бизнес.

Не го вярваме, обаче Цветанов го потвърждава донякъде. Разправя, че била "най-близката връзка” на Трактора. „И аз, вика, започвам да си мисля, че има договаряне между структурите на Алексей и на Надежда и Костов…"

По-лани „Торнадо” писа нещо подобно за депутата от БСП Петър Курумбашев. Че върти порностудио в бившия завод „Електроника”. Ние и тогава не повярвахме. Но Курумбашев нито опроверга, нито съди авторите на публикацията. Което до известна степен ни поколеба в неговата невинност.

Вторник, 11 декември

Ало, пенсиите! Надежда всяка оставете за коледни добавки! В интервю по пред bTV премиерът каза категорично „Не!” Даже направи забележка на Дянков, дето ви баламосва два месеца. "И аз, вика, много искам да дадем, но няма пари…” 

Карикатура: Трайко Попов, EconomyNews.bg

 

Оня ден ви споменах какво каза президентът. Че бюджетният дефицит е по-малък от планирания, което било „комфортно” да се даде по некой лев… И сега човек се чуди на кое от тези две изключително компетентни икономически мнения да се довери.

Иначе премиерът пет пъти повтори, че много искал да даде. Но първо на „хората, които ходят на работа да имат метро, чиста среда, екология, добър път, аз мисля за тези хора, защото те са носители на прогреса". А пенсиите, за съжаление, не са носители на прогреса. Даже наобратно. "Миличките мои, но те през годините главно поддържаха БСП. За съжаление носталгията към миналото ги държи там. Не ги наказваме, но тези хора са им похарчили парите…”

Не ги наказва, само малко ги глобява… Защото дълбоко мрази комунистите, а покрай тях и тези, които ги подкрепят. Ма ги мрази, както само ренегат може да мрази. „Защото комунистите вече са убили дядо ми, така че взимаме мерки да се предпазваме от тези бандити...” Прадядо ви бе, господин премиер, как не можахте да запомните! Пра-дя-до ви! Горкият, дали си е представял, че Бойко ще го разнася като Хамлет черепа от телевизия в телевизия?! Ама нема как, тоз прадядо трябва да неутрализира един дядо комунист и един баща полковник…

За СДС премиерът отрече да го е убивал. „Ако има убиец на СДС, той се казва Иван Костов. Той е като частник – меркантилен." (Частникът е меркантилен! Казвам ви, социализЪмът му е в кръвта!) После дискретно каза, че Катето Михайлова ходила да му се предлага за КС. А когато си оперирал крака, Иван пръв го навестил, още не бил излязъл напълно от упойка и той цъфнал, даже Цветанов прередил. И тогава Костов му казал: „Давай, ти си моторът на дясното".

Ех Иване, Иване…

Костов получил мандат от ръководството, демек от себе си, да преговаря с Надежда и сдружение „Единство" за продължаване на Синята коалиция. Сиромашките, как ли се будят нощя облени в студена пот и с часове мислят има ли живот след политиката… Не че оправдавам и тия от СДС „Ал. Стамболийски”, ама и Костов е роден да пасе зайци с тъпан…

Пък историята на кандидатката за КС Гугушева така се оплете, че нищо вече не разбираме. Фирма "Лигъл партнърс" ЕООД, която е нещо като домашното огнище на семейството, първо била на баба Тотка. Баба Тотка я продала на Стефан Гугушев, син на госпожата, пък тя останала управител само. Той вдигнал капитала, пререгистрирал фирмата и отново я продал на баба Тотка за 1 996 400 лв., които й дал назаем. До момента баба Тотка била върнала само 350 000 евро. Пък преди това синът дал заем на майка си да му купи апартамент. После направил дарение на майка си, за да си изплати заема… Признаваме си, че не ни достига нито икономическа, нито юридическа образованост, за да се ориентираме в сложното макраме, което са заплели Гугушеви. Ама и тя много аджамийски постъпи. Като си знаеш посрания задник, къде си тръгнала?! Така постъпва само човек, който усеща, че жегата е зад ъгъла. Така ще да е. Кучето явно е заровено в Чл. 9, ал. 1 и 2 от Закон за Конституционния съд, който тълкува 9-годишния имунитет и невъзможната процедура на отнемането му.

Па след 9 г. на босия цървулите…

Собственикът на БАКБ Цветелина Бориславова оглавила класацията на „Форбс България" за най-влиятелните жени в страната. Класацията се изготвя според това върху колко души съответната личност има власт, какви финансови ресурси контролира, в кои сфери, колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България. Но понеже видяхме коментарите под тази дописка в „Труд” (които дори и ние не можем да цитираме), та да кажем, че влиянието се оценява независимо от това дали е полезно, или вредно за страната.

Пък в 130 СОУ в София една учителка се явила в час пияна на чалтик. Ревала, танцува и изобщо всичко, което се полага на пиян човек. В десет сутринта на два промила. Зряла жена, на 45 г., майка на три деца…

Не знам какво да кажа. Успокоявам се само като чета, че даскалски девиации се срещат и в белите страни. Във Франция, чета, преподавател по литература дал на 13-14-годишните си ученици домашно: „Точно сте навършили 18 години. Решили сте да сложите край на живота си. Опишете как ще го направите.”

Да му биеш и сенкята на такъв!

Но въпросът е колко често се срещат девиациите, изключения ли са, или правило… И ние имахме в Механото в Пз един даскал, викахме му Рамадан Гогов Таков, който вечно си държеше ръката на устата, за да не изскачат винарките… Но само един.

Сряда, 12.12.2012

Цветанов започнал серия от лекции за трафика на хора в НБУ. След това щял да гастролира и в други вузове, съобщава в. „Сега”. Ние пък научихме, че от НБУ закупили 63 устройства за симултантен превод. Но може да е за друго, не твърдим, че е точно по тоя повод… Но ако е за Цветанов, не е лошо от МВР да издирят преводачката, която успя да преведе на английски „шменти капели” на Борисов. Само идея.

Мислителят, неРоден… 

Понеже споменахме в. „Сега”… Пишат, че пълната забрана за пушене щяла да падне. Нещата отивали към връщане на режима на апартейд. Ако и, викат колегите, „тежката артилерия” да се пъне. Някой ще я пита…

И после колегите казват: „Тя не подкрепя, ама Емо Ротманса, който в много други отношения не е човек за пример, разправя пред "Дарик": "Пушачът не е второ качество човек". Във всеки злодей има по нещо благо и човешко.”

Оня ден нарекоха президента идиот, сега наричат един от най-приближените на премиера депутати злодей… Бог знае утре какво ще кажат за самия премиер?! Не бива така! Според нас към такава лексика се прибягва само в краен случай, само когато си убеден, че срещу себе си имаш доказани дебили.

Учените от Центъра за демографска политика твърдят, че населението е паднало под 7 млн., върнали сме се били 65 г. назад. Намалявали сме с по 80 хил. годишно. Което означава, че след 87,5 години ще изчезнем. Учените очаквали скоро от страната да се изходира 2-милионният емигрант. А проф. Алтънков, преподавател в UCLA, казал нещо, което някои (например премиерът) отдавна подозират: че тук сме останали саде тиквите. „Тези, които остават, обикновено са втора класа. Предприемчивото излиза – това, което ни е необходимо, за да може да се развива обществото ни...”

Значи нема да се развива...

В другата графа на разходната част дебне високата смъртност. Благодарение на грижите на партията, правителството и Св. Синод през последните 2 г. сме се издигнали от 14-то на 9-то място по смъртност. Мерим ръст с Лесото и Чад.

Мисля, че единственият начин да се спре стопяването на нацията, е да се направи нещо за раждаемостта. Ама не знам какво. Лани „Новинар” писа, че в Украйна, където също имат сериозни проблеми с раждаемостта, правителството обмисляло да забрани със закон мисионерската поза и да препоръча ашладисването да става на задна фронда, щото тя давала по-високи резултати. Не знам дали се прие, но важното е, че хорските правителства мислят. Кога на Бойко ще му хрумне да ни съветва как да се...

Оня ден четох, че някакъв професор писал, че населението на Земята било 7 млрд., а тя можела да храни сносно 1,5 млрд. И, вика, природата ще намери начин да се отърве от излишната популация. Та може би това е един от начините...

The end. Гугушева оттегли кандидатурата си. Дет викало Айшето, не е въпросът да го оттегляш, ами що го… Така, де… Чета, че в корупционната комисия на Яне Янев бил постъпил пети сигнал, който я уличавал в съпричастност с кредитни измами в САЩ… Леле, остава и Интерпол да я издирва…

Как се закучи това последно място в КС! Сега трябва да извадят някой кристално чист прокурор или съдия. Ама откъде ще го вземат, акълът ми не го побира…

Ало, пенсиите, д-р Мария Николова, специалист по хранене и диетика, отсега предупреждава, ако държите строг пост, за Коледа не бива да се нахвърлите на мръвките, а много внимателно да се захраните няколко дена. Лично ние ви съветваме поне три дена (например 25, 26 и 27 декември) да карате на “Галина Бланка”, бълбук, бълбук” и чак тогава да се нахвърляте на мръвките. На печената пуйка нищо няма да й стане за три дена.

Ей, братя, шегувам се, бе! Казвам шегувам, понеже не е прието да се казва тъгувам се… Един бил милиардер, друг си разхожда любовницата из цел свят, трети му викат „Апартаментчик”, четвърти… Ама какво ви разправям, гаче вие не знаете…

Четвъртък, 13 декември

По повод учителката, която влезе в час пияна, зам.-министърът на образованието Милена Дамянова вика, че обществеността не би трябвало да се настройва срещу нея. „Тя е самотна майка на 3 деца и вероятно има тежка съдба. Трябва да призная, вика, че това е една тъжна история.”

Не сме единодушен. Наистина, госпожата не от хубаво се е пропила. Но пък, от друга страна, у нас рядко има лека съдба. Всички ли да се пропием?

То затова се казва, че злополучията на един човек са трагедия, на хиляди – статистика. И трябва да извадиш Иван Иванов Иванов пред строя на бездушните числа, за да видиш, че животът на този реален Иван (при средна заплата н’ам си колко, среден доход на домакинството н’ам си колко, потребителска кошница н’ам си к’ва, среден размер на депозитите…) е трагедия. И този Иван го има в статистиката само благодарение на онези 5-10% от населението, които правят живота ни статистически по-хубав… Без тях и статистиката ще откаже да го „вижда”…

Петък,14 декември

От разследване на телевизия СКАТ, собственост на бившия кум на Сидеров, става ясно, че за рождения ден на Деничка Гаджева Волен я завел в Париж, в 5-звездния „Льо Мюрис", дето ходели главно арабски шейхове. Плащали по 1100 евро на ден само за апартамента. За целия престой Сидеров се бръкнал 14 808 евро. Обядвали в луксозния ресторант на "Льо Мюрис" срещу 330 евро, поръчвали всякакви екстри в стаята, като няколко пъти плащали и по 700 евро за еротични масажи. А накрая до летището ги откарала специална лимузина за „скромната" цена от 1712 евро.

Както сме казвали, младата жена укрепва физиката на мъжа, но му съсипва психиката. И финансите. Ама мен друго ми е интересно. От къде се изучи тоя ямболски селянин на тоя лукс?! Като казваме селянин, та да уточним, че ние (селянин от пазарджишките села) под това не разбираме характеристика по месторождение, а единствено манталитетните дадености. Какви тежки селяни познаваме с месторождение „Шипка”, „Царя” и „Оборище”…

Сидеров е рожба на СКАТ. И сега СКАТ се е заела да го довърши. То и не трябва много… 

Симпатизант на Атака на митинг на партията през 2010 г.

Не за първи път се изнасят данни за луксозния живот на лидера на партията, събрала най-бедните и разочаровани от живота хора.

Лани, като се разбягаха част от депутатите на Атака, стана ясно, че партията търси нов касиер. Търсеха и стария, де… Щото бил избягал с касата, в която имало 40 000 лв. Обаче касиерът Хлебаров каза, че верно имало, но Сидеров ги изял и изпил. Щото много обичал да дава скъпи вечери в ресторант „Крим”. И даде точни дати и менюта: на 17 март 2010 г. Волен похарчили там 2621 лв. за минерална вода “Перие”, вина по 190 лв. шишето, 12-годишно уиски, водка “Белуга”. Но това не било рекорд, щото имало фактура и за 3155 лв. Писал съм ви и за бившата му, как отскачаше до Милано както ние до Илиенци… И как се ширеше самичка в бизнескласата…

Та да не реве сега, че изнесеното от СКАТ е „част от клеветническата кампания срещу мен”…

Вижте пак, братя, есето на Иван Хаджийски „Парвенюто”. Ако и да е публикувано 1944 г., звучи така, гаче е писано миналият четвъртък: „Първата жертва на неговото презрение е неговата жена, с която се е свързал, когато е бил нищо…”

Но, дето се вика, има и възмездие… „Животът често пъти превива врата на парвенюто и то се сгромолясва със същата бързина и шум, с каквито се е създало…”

Ще седим и ще се ослушваме. То ние аслъ саде това правим…

Колегата Сотиров пише в „Сега”, че около МФ се появили графити: "Дянков, не бъркай толкова дълбоко в джоба на българина, защото знаеш ли за какво ще го хванеш?"

Ей, ама още ли сме такива, бе?! В средата на миналия век имаше един в Чиксалън, май беше от Плашимечковите. Ходи си по улицата и люпи семки. И като срещне някоя мома, й вика: „Искаш ли семки? Бръкни си вземи…” А в джоба дупка и в дупката… точно наградата за Дянков…

А чували ли сте оня действителен случай, дето на Иванчо дядо му искал да го отучи да брои с пръстите. Накарал го да си сложи ръцете в джобовете и му рекъл: А сега кажи колко е пет плюс пет! Иванчо рекъл: 11.

Простотии. Мислех да сме ги изживели вече…

 

Ама и аз какво се чудя, гаче това не е увековечено с паметника на Мильо в Пловдив…

 

Сотиров вика, че магистратите масово излизали в отпуск от страх, да не ги предложат за конституционни съдии. То верно си е страшно. Една позната прокурорка вика, че в техните среди в момента било много модерно да се кълнат със следната грозна клетва: Дано те предложат за КС, дано!

Айде да свършвам, че стана малко дълго. Но пък, дето викаше една госпожа, на дългото винаги му се намира колая. За разлика от късото…

 

To be continued друг път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!