Из делниците на един луд (1-5 юли)

Тони Филипов, д-р 07 юли 2013 в 17:42 10331 17

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 1 юли

Сметната палата съобщила кой от политиците и държавниците ни какви имоти има. По-точно какви е декларирал. Щото те са различни работи. Декларира се само това, което е защитимо в приходната част на семейния бюджет. Главният прокурор Цацаров декларирал, че е закупил имот от 1 кв. м в София за три хиляди лева. Явно е грешка, не може да е 1 квадрат. Но също така е явно и това, че за тия пари не може да се купи повече от 10, нека са 20 квадрата. Значи Цацаров е изповядал сделката по данъчна оценка и е скрил реалната ù стойност, за да икономиса някой лев. Ще кажете, че всички така правим. Е, да, ама той е бил съдия, сега главен прокурор. Би трябвало да е за пример. То имаше нещо подобно и за жена му, ако се не лъжа. Беше продала имот за 120 хил. лв., пък в нотариалния акт цената беше 1000 лв. -120 пъти по-ниска.

Много високо вдигнахме моралната летва. Под нея вече се минава и изправен.

Другото, което ни направи впечатление, е декларацията на Вежди Рашидов. Той, оказва се, бил сред богаташите в НС. Имал на влог 2 374 441 лв. И отделно 140 000 лв. джобпарасъ. Апартамент и къща в София, „Мерцедес”, купен през 2008 г. за 150 599 лв., както и джип БМВ за 74 бона. Халал да са му, но е срамота, дето същият тоя милионер отиде специално в НС, за да си купи от бюфета няколко бутилки алкохол, щото е по-евтин.

Приятелска раздумка. Снимка: mignews.info

Приятелска раздумка. 

Снимка: mignews.info

Вчера слушах при ДикOFF боса му Борисов. По-долна софистика рядко може да се чуе. Погнусен съм. Как сме оставили този човек да ни управлява почти 4 години? Всъщност, когато изборът е между Борисов и Станишев, какво има толкова и да се чудим, де… Както писахме на друго място, глупав е този, който си въобразява принципна разлика между Борисов и Станишев. Те са прокуристи на една и съща олигархична воля.

Между другото Борисов каза, че журналисти питали Бобева познава ли Васил Божков. Пък тя им рекла: „Бъркате ме с Орешарски”. Браво, пишкин кака!

Данчето Фандъкова вика: "Недопустимо е лидер на политическа партия да призовава за граждански арести, да е агресивен към граждани и журналисти и да нахлува в институции. Това антидържавно поведение не трябва да се толерира…" Тоя верно вилнее из София „като ранен в задника глиган”, по израза на колегата Спахийски. Горкият Станишев, как го заклещиха като девственица в трабантче…

Ние сме решил (по почина на един пич във ФБ) вече да не споменаваме името на Болния човек. Ще го наричаме „Онзи, чието име не искаме да споменаваме” (съкратено О’ЧИНС). Слушахте ли го онзи ден как си играеше с огъня в НС, говореше за гражданска война, по-точно заплашваше. Същи Херострат. Тоя, дето подпалил храма на Артемида Ефеска, защото искал името му да се помни от следващите поколения. Два пъти съм го разглеждал тоя храм. То са два камъка, де, в един гьол, в който плуват патици… Та Херострат бил осъден на изгаряне и била наложена забрана за произнасяне на името му под страх от смъртно наказание. Предлагам и ние повече да не споменаваме тоя… как му беше името?

И как надменно гледа! Фредерик Бегбеде ме открехна веднъж откъде идва думата надменно. От гледа над мен. Което в конкретния случай е комично. Човек с ръста на Сидеров не може да гледа надменно, колкото и да му се ще. Друг французин казваше, че комплексите на тия хора идвали оттам, че всички важни неща се случвали на 30 см над главата им.

Вторник, 2 юли

„Сметките за ток падат до месец”, ликува „Стандарт”. Браво! Цели 5%! На 100 лв. са 5 лв., на 50 лв. са 2.50, а за пенсиите още по-голяма намаление - 1.25. Ама, дето се вика, сиромах човек и на половин дупе се радва. Изобщо, струва ни се, ще бъде много пресилено да си въобразим, че червените ще ни сервират празничния вариант на пицата на Дянков… Ще имитират социално потене само.

Някъде мярнах заглавие, че назначили Велислава Дърева за шеф на ДАНС. Ама да не беше в оня сайт, дето пускат измислени новини. Но пък тая не звучи като измислена. Много реално си звучи. Нали Станишев каза, че с оглед на ситуацията, ще се търси „нестандартно” решение. А Дърева в ДАНС е по-нестандартно даже и от Пеевски.

Добре, де, попресилих малко… Почти колкото Пеевски.

Пък новопокръстеният социалист Мартин Захариев разправя за О,ЧИНС (оня, чието име няма да споменаваме): "Действията му са изключително екстремистки. Той трябва да внимава какво прави, за да не взриви България, защото мнозинството се крепи на косъм от чуплива коса, даже с малко пърхот и това не може да издържи дълго…".

 

Не случи БСП с гражданската квота, не случи… Снимка: argumenti-bg.com

Не случи БСП с гражданската квота, не случи…Снимка argumenti-bg.com

Косъм с малко пърхот… От чуплива коса, демек къдрав… Лелей… Защо бе, Господи, защо на нас, който си вадим хляба с писане, не си дал от този рядък поетичен дар, от тоя висок наратив, за да можем да се изразяваме така, че и враговете, и приятелите ни да повръщат, като ни четат?! Къдрав косъм с малко пърхот… Тоя субект май ще ни стане обект. В него лежи богата творческа жила! Колчем си отвори устата и каже нещо интересно.

Сряда, 3 юли

Станишев вика пред „Труд”: „Само за няколко седмици бе променен моделът за ценообразуване на тока. Вместо 40% увеличение от 1 юли, както бе поискано от производители, се създадоха условия с новия закон да има намаление с 5%.”

Оня ден пред "Ди Пресе" беше по скромен: " Цените на тока през юли трябваше да се покачат с 20%. Вместо това ние ще ги намалим с 5%.”

Е, не можем да възразим, че 40 е по-въздействащо от 20.

Една китайска поговорка казва, че за да стане една лъжа истина, е нужно да я повторят трима души. Първо го каза Горов, после Станишев. В петък ще го каже и Мая Манолова. И ще стане истина – БСП намали тока с 45%.

За протестите Станишев прибягва до директна подсказка от Петьо Блъсков. Оня ден Блъсков каза: „Цяла София знае, че протестите са организирани от “Типинг пойнт”. Много ми е интересно защо всички си мълчат…”

Сигурно е тайно. Даже и Станишев, дето има на разположение цялата държавна машина, и той не знаеше и мълчеше. Но след като Блъсков го открехна, разбра от къде му е дошло: „Нека говорим открито. Никой ли не знае за "Кръга "Капитал", никой ли не е чувал за "Глобална България", никой ли не знае за "Типинг пойнт"? Виждам, че наред със спонтанността зад протестите има и мозъчен център, който се опитва да ги насочва…”

Стигам до извода, че тия от „Типинг пойнт” са назначили Пеевски за шеф на ДАНС, за да намерят повод за протестите. Те седят и зад избирането на О,ЧИНС за шеф на комисията по корупция и парламентарна етика. Те назначиха сикаджийското отроче за зам.-вътрешен министър, а преди него лансираха злополучния арх. Калин Тихолов. Те сложиха за шеф на АЕЦ „Козлодуй” кумеца на Овчаров…

„Типинг пойнт” е фондация, създадена от Иван Кръстев, Цветелина Бориславова, Светослав Божилов и Ал. Божков. После се присъединяват Иво Прокопиев, Хампърцумян, Гергов, Красен Станчев, Венелина Гочева, Сашо Дончев, Валентин Златев и др. Ние също сме ги подозирали в политическо инженерство. В смисъл, че го играят мозъчен тръст на Боко Тиквата. Не е изключено и сега да се облизват около протестите. Но самите протести са следствие на свинщините, които направи Станишев, подкокоросван от Лютви Доган и подкрепян от оня, чието име… Един читател в „Труд” нарича тази троица „Гея, Бея и Злодея”. Но ние не споделяме такава некоректна квалификация. Само я споменаваме, да знаете, че има и такива.

Понеже споменахме по-горе инж. Тихолов. „Новото министерство на инвестиционното проектиране ще одобрява устройствените планове на селищата с национално значение, включително морските и планинските курорти, както и на всички черноморски общини”, съобщава в. „Сега”. От което ни се изяснява защо им беше нужно такова министерство и най-вече защо им беше нужен точно арх. Калин Тихолов, известен с устройствените си планове по Несебър и Царево, които стигнаха чак до Брюксел... Дето се вика, кучето винаги има опашка.

Между другото, чета, че Антон Кютев рекъл, че ПК за корупция и парламентарна етика ще бъде разделена. Етиката на една страна, корупцията на друга. Така червените смятали да решат проблема с несъвместимостта на О,ЧИНС с етиката, и да свалят мъничко обществената температура. Кютев не крие, че О,ЧИНС не бил подходящ за тая комисия, защото той бил „неетичен по собствено желание". Някой ден, когато ми остане малко свободно време, ще го осмисля това „неетичен по собствено желание”.

Колаж: www.livenews.bg

Колаж: www.livenews.bg

Подозирам, че в него има нещо, което на първо слушане не мога да осмисля. Кютев е задълбочен мислител. Нали помните, че изводът, че „социализмът е като СПИН-а, предава се по полов път”, е негов. Но точно сега нямам време. Да ви кажа, много интересно се получава, не мога да разбера как така никога не ми остава свободно време. Работа винаги ми остава, а време не…

И накрая една интересна новина. Жена от Нова Зеландия залепи устните си, опитвайки се в тъмното да си сложи червило. Вместо червилото обаче набарала тубичката със суперлепило и за секунди устните ù замлъкнали. След два дена мъжът и я закарал на лекар, който успял да ù ги отлепи. Що чак след два дена ли? Айде не ми се правете, че не разбирате! Остава да ме попитате и как лепилото се е оказало до червилото…

Всяко живо същество има право на самозащита и в процеса на еволюция открива и съответните средства. В „Умират глупаците” Марио Пузо разказва за емпидите, насекоми от семейство паякообразни. „Женските притежават канибалски наклонности, които рязко се усилват по време на любовния период. По тази причина мъжките нерядко остават без глава във върховния момент на екстаза си. Но с течение на времето мъжките емпиди поумнели и започнали да прибягват до един ефикасен трик – увивали в паяжина малко храна и я предлагали на партньорката си. Тя се нахвърляла върху нея, а през това време мъжкият успявал да я обладае и да изчезне. След още няколко десетки поколения мъжките емпиди усъвършенствали номера – започнали да увиват в паяжината камъчета, пръст или друг боклук.” В стила на Пузо можем да кажем, че когато настъпил Големият еволюционен скок, от мъжкия емпид се родил българският политик.

Гуглето не е чувало за „емпиди”. Ние обаче си спомняме, че веднъж арахнологът от БАН Стоян Лазаров разправяше за паяка пизаура, чиито табиетите доста сходни на описаното от Пузо. Пизаурата носи на женската добре опакована муха. И докато тя развива подаръка, мъжката я праска бързо, грабва си обратно подаръка и изчезва… Велико нещо е еволюцията. При хората до това еволюционно ниво са стигнали само мутрите. Те купуват лъскави лимузини, апартаменти, бижута… После шута в гъза, прибират си подаръците и чао бамбина, сори…

Отплеснах се. Исках само да споделя, че в супера до нас съм виждал едно лепилце „Капчица”. Бързо стяга и лови много здраво… Не знам за вас, но ние много мразим някой да говори докато го прекъсваме.

Четвъртък, 4 юли

Близо 400 хил. българи между 15 и 55 г. смятали да емигрират, сочат данните от изследване на агенция „Афис”. Предпочитаните дестинации били Германия и Англия. Но, вика шефът на „Афис” Асланов, англичаните да не се плашат от социален туризъм, щото това били главно високообразовани българи.

Така е, те нема що да се плашат. Ние би трябвало да се плашим, ама не се плашим…

Повечето от потенциалните емигранти заявявали, че нямат никакво намерение да се свързват с българската общност зад граница. Явно така им е писнало от българи, че не щат да чуят…

Да заминават! Важното е др. Олигарски да остане. И др. Станишев. Също и др. Борисов, да не забравяме и О,ЧИНС. Те като са тук, България ще я има. Покрай тях и някакви българи ще останат. Нали все пак някой трябва да ги избира…

Разбрахте ли защо тези, които червените иронизират на „умни и заможни”, протестират? „Идете си вие, за да не си идем ние!”. Пък като не става, не става… По-умният винаги отстъпва.

„Оставаме тук – ходете си вие!”, Снимка: lm.e-card.bg

„Оставаме тук – ходете си вие!”, Снимка: lm.e-card.bg

Това каза и президентът в обръщението си към нацията днес: „Нямаме голям избор: или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени… или хората масово ще се насочат към терминал 2…”

Изобщо, точно ги каза нещата Роската. Както и ние ги мислим. Но ние ги мислим така безкористно. За него не знаем…

Да се върнем на темата. Проучване на НСИ показало, че 2 081 799 българи не били прочели нито една книга през миналата година. Като вземем предвид тези, които още не могат да четат, тези, които вече не могат да четат, а също и тези, които никога няма да могат да четат, ще излезе, че половината от четабилните българи не са прочели лани нито една книга. А сред еднокнижниците най-много били почитателите на еротичните романи и турските семейни саги.

На такъв материал – такова управление. И все по-такова ще става.

Борисов отрича да има преговори с БСП за връщането на ГЕРБ в парламента. "До този момент никой не е разговарял с нас. За тази работа, както в любовта, трябват най-малко двама. Когато някакви си правят тройка, човек изпада в неудобна ситуация да ходи да се бута при тях, особено когато няма ред…"

Когато няма ред си е направо опасно. Може да те турят отпред, без изобщо да ти е ред - нова булка, нов късмет и… Разбирате за какво говоря.

За завръщането си в парламента Борисов постави предварително условие: "Първо, някой трябва да ми гарантира, че никой няма да стреля по нас. Как иначе да предпазя депутатите си от побоища и саморазправа от страна на въоръжените шпицкоманди, маскирани като партия "Атака". Айде, аз имам бронежилетка, но как да осигуря защита на цялата група?"

Ба… мааму… Къде живеем, бе?! Един ходи в парламента с палки и пищови, друг с бронежилетка!

Във форума на „Сега”, където чета тия страхотии, един читател твърди, че жилетката на Борисов му била подарък от Валерия Велева, плетена от ръчно преден кевлар на две куки. Даже твърди, че знаел и кои са куките… Вероятно се майтапи.

Кютев отговори на изявлението на президента. Вика, че Роската не бил дорасъл да е президент на всички българи. Оставал си мекере на Борисов. Едни бързи избори, вика Кютев, ще доведат до връщане на ГЕРБ на власт и ще осуетят разследването срещу Цветанов и Бойко.

Защо да осуетят разследването? Нали съдебната власт е независима от изпълнителната. Какво значение има чие е правителството?

А, сетих се защо. Съдебната власт не е независима! Съдебната власт по някакви причини е подчинена на изпълнителната. Това е истината, няма защо да си затваряме очите на четири.

Петък, 5 юли

„Труд”: „Свине приятели - заедно във влака”.

Не се притеснявайте, ние също мигахме пет минути над това заглавие. Но като зачетохме дописката, не е без основание. Промените в наредбата на БДЖ за превозване на специфични товари предвижда живи свине, овце и говеда, отгледани заедно, да пътуват заедно във влака, във вагон без прегради, да си са дружинка, защото разделянето можело да им докара безпокойство и страдание. Освен това се забранява на придружителите на животните да пушат или да им причиняват страдание по какъвто и да е начин.

Изобщо щастливият живот на прасетата е гарантиран отвсякъде. Също и на кокошките. И резултатите са налице, сигурно сте забелязали какви яйца ядем вече. Смятам, че единственото, което от тук нататък може да се направи за кокошките специално, е да се забрани гаврата с труповете им. Защото едни хора наливат телата им post mortem с вода и разни соли. „Бройлерите – 7 лева, вместо 2.20”, пише „Ретро”. 2.20 лв. излизали от производителя, а в магазините стигали на 6-7 лв. Това вероятно отчасти се дължи на луксозния транспорт, който им се осигурява. И не стига, че са 6-7 лв., ами водата в тях стигала до 52% от теглото. При разрешени 4%! Язък, дето Миро Найденов хвърли толкова усилия да изкара водата на пилето. Всъщност, що да е язък? От цялата истерия се възползва една приятелска фирма, която на свой ред продаде едни апартаменти на Кристина Спасова, която пък, оказа се, живее на полусемейни начала с Миро. Не, не, нищо не се губи в природата. Само преминава от едни джобове в други.

Умирам от кеф да видя партийните функционери, които говорят за тегобите на бедните с омазани със състрадание мутри…

Умирам от кеф да видя партийните функционери, които говорят за тегобите на бедните с омазани със състрадание мутри…

Министър Стойнев рече, че докато българинът едва сколасвал да си плаща сметките за ток, в АЕЦ „Козлодуй” се провеждали търгове без предварително определена долна граница. Така се договаряли цени от 55 лв. за мегават, вместо 67 лв. И търговците яко гушели. Което, с назначаването на кумеца на Овчаров Иван Генов за шеф на централата, автоматично ще бъде прекратено.

Bullshit, дето викат брадарушките. Което ме подсеща да обърна внимание на другаря Станишев. Г-жа канцлерката Меркел викала „Shitstorm”, когато срещу нея се надигне народно недоволство. „Shitstorm” е вулгарен американски израз, който, деликатно казано, се превежда като буря в нощното гърне. В един освободен от предразсъдъци превод може да се каже и лайняна буря. И понеже се употребява от канцлерката, германски езиковеди естествено го вкарали в най-новия вариант на речника "Дуден" с обяснението: „Нов вид протест срещу изявление или действие, различен по вид и интензивност от тези в миналото”.

Така като гледам, това определение напълно покрива протестите в София.

Е, поне в представите на управляващите.

 

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!