Събития и случки на 1 януари

OFFNews 01 януари 2016 в 05:05 3364 0

евро

Снимка Архив

Новата 2002 година 12 страни от ЕС посрещнаха едновременно с Новата валута - еврото.

България

1867 Към тази дата Георги Раковски вече е изработил „Привременен закон за народните горски чети за 1867-то лято”. Може да се каже, че това е първият спазен български закон в новата история на България. През пролетта и лятото на същата година като свой устав го възприема дисциплинираната чета на Панайот Хитов.

1901 В София тръгва първият трамвай (14 януари стар стил). Първоначално трамвайната мрежа, построена от белгийски и френски фирми е дълга 23 км и има шест маршрута.

1918 Открит е Медицински факултет на Софийския университет.

1948 Създаден Народен куклен театър в София (днес Столичен куклен театър).

1962 Извършена е парична реформа (обмяна). Според нея 10 „стари лева”, се равняват на 1 нов.

1966 Излиза брой първи на седмичника „Поглед“, издание на Съюза на българските журналисти, един от най-популярните вестници в годините преди демокрацията.

1972 С указ на Държавния съвет Висшият педагогически институт „Паисий Хилендарски" е преобразуван в Пловдивски университет.

1975 В България се въвежда пощенски код.

1986 България става непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Същото се повтаря и смятано от 1 януари 2002 г.
Забавно е, че и в двата случая събитието е представено като признание за България, за нейните управляващи и външната им политика - съответно комунистическата власт и кабинета на НДСВ - ДПС. Всъщност няма как да е признание; 10-те страни непостоянни членки на Съвета, се определят по ротационен принцип, всички държави в ООН се редуват.

1991 Създадена е Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет.

1993 България установява дипломатически отношения с Чехия и със Словакия. Това става в същия петък, в който влиза в сила мирното разделяне на Чехословакия, договорено през 1992 г.

1999 Влиза в сила ново административно деление на България на 28 области. Географски те почти съвпадат с окръзите, излишно премахнати през 1987 г. с реформата на Тодор Живков, която разчерта страната на 9 области.

2003 От този ден работодателите са задължени да регистрират в НОИ трудовите договори на работниците и служителите си - до 3 дни след сключването им.

2004 В България започва да се прилага наказанието „пробация“, в съответствие с приетите по-рано разпоредби на Наказателния кодекс.

2005 Влиза в сила винетната система – такса за ползване на пътната мрежа.

С неотдавнашния бунт против поскъпването на винетките сякаш сме отбелязали и 10-годишнината от тяхното въвеждане.

2007 Първи ден от пълноправното членство на страната ни в Европейския съюз. Влиза в сила Договорът за присъединяване на България и Румъния към ЕС, подписан на 25 април 2005 г. в Люксембург.


По света

45 пр. Хр. За първи път в историята Нова година (от наша гледна точка 46-а пр. Хр.) започва на 1 януари. Това става с въвеждането на календарната реформа на римския пълновластен управник Юлий Цезар (т. нар. Юлиански календар). По-късно традицията се размива, но през XVI – XVII век, с утвърждаването на съвременния, Грегорианския календар, 1 януари си връща важната роля.

1443 Папа Евгений ІV издава була за кръстоносен поход против турците. Този документ подтиква т. нар. Дълъг поход на опитния унгарски военачалник Янош Хуняди и полския крал Владислав III Ягело през 1443 и (втори епизод) 1444 г.
Походът е последният за епохата сериозен опит да бъдат отхвърлени нашествениците от Югоизточна Европа, включително България. Той се проваля на 10 ноември 1444 г., в мащабна битка край Варна, в която османците побеждават. Там, предприел твърде дръзко нападение, е убит 20-годишният Владислав – и го запомнят като Варненчик.
По някаква закачка на историята мъжът, който ясно посочва на завоевателите обратния път, е също полски крал и също е с „номер 3” в своята фамилия. Той е Ян III Собиески, който през септември 1683 г. смазва двумесечната османска обсада около изнемощелите бранители на Виена.

1959 Фидел Кастро с въстаническата си армия влиза в Хавана, прогонва проамериканския диктатор Фулхенсио Батиста и взема властта в Куба.

1991 Страните членки на СИВ и на Международната банка за икономическо сътрудничество към СИВ преминават към нова система на разплащане – в свободно конвертируема валута. Икономическият съюз на социалистическите страни официално и окончателно се разпада през септември с. г.

2002 Новогодишните празненства в 12 европейски страни се сливат с въодушевено честване на една нова валута. Еврото влиза в обращение от този ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови