Писатели и журналисти пред OFFNews за новия пост на Слави Бинев

Калоян Константинов 28 ноември 2014 в 17:54 6992 15

Доц. Георги Лозанов.
Доц. Георги Лозанов.

Решението Слави Бинев да бъде избран за председател на Комисията по култура и медии в парламента предизвика бурна реакция сред културните и медийни среди, може би по-рязко дори от повторния избор на Вежди Рашидов за министър на културата.

От OFFNews потърсихме за коментар професионалисти в сферите на културата и медиите, за да дадат своя коментар:

Доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ:

Чисто професионално погледнато нямам право на коментар, защото по-скоро парламентарната комисия има отношение към част от състава на съвета, да го назначава по предложение, отколкото да коментираме някой негов председател като такъв тип назначение. Мога единствено да изразя персонално мнение и, разбира се, солидаризирам с голяма част от колегията в медиите и от колегията в културата, че това назначение е изненадващо, защото не са намерили като председател на комисията някой, който да има професионална биография, свързана с културата и медиите, която да е разпозната и приемлива за обществото.

Вярно е, че тези назначения са политически в основата си, но освен политически те трябва да могат да отговарят и на експертни критерии, за да може да застанат на това политически най-високо място в сектора в една парламентарна република. Да не говорим, че г-н Бинев преди като евродепутат имаше крайно негативно отношение към медиите, включително и към обществените, продиктувано до голяма степен от това, че се чувстваше недооценен като медийно присъствие. Ако подобна персонална гледна точка бъде защитавана в ролята му на председател на комисията по медиите, това би било много рисковано от гледна точка на институцията.

Най-малкото, което трябва да се каже, е, че трябва да е човек, който има професионална биография в сферата на културата. Нека да не забравяме, че предишният председател беше Стефан Данаилов, едно от лицата на българската култура.

Иво Инджев, журналист:

Това е закачка, която е много по-невинна отколкото преназначаването на Вежди Рашидов за министър на културата. Защото Слави Бинев поне, както се казва, се отърка в европейската политика, говори няколко езика, нищо, че е каратистоподобен на Борисов и някои търсят аналогии по тази линия. Докато Рашидов е членоразделен човек, който е слабо грамотен, обаче му дават втори мандат да управлява българската култура, което е вид подигравка за хората, които имат отношение към културата в България.

По този начин Борисов казва на Патриотите - „Внимавайте какво си пожелавате, защото аз нямам нищо против да ви пусна по пързалката“. Това е, което той се опитва да ни каже по този начин.

Силвия Чолева, поет и журналист в програма "Христо Ботев" на БНР:  

Трябва да се изразявам нецензурно, а не искам. Дълго време се подиграваха в тази държава с хората, които се занимават с култура. Въпреки че минаха толкова години и се изписа и изговори какво ли не, хората протестираха, искаха нещо да се промени, а това, което се случва в момента, е подигравка. Ако имаме малко достойнство, трябва да направим нещо. Явно, че в тази мафиотска държава по нормален начин с говорене и писане нищо не може да се направи. Мисля, че това вече е опит да видят колко можем да издържим.

Значи нас не ни интересува, че единственото нещо в тази държава, с което можем да си измием очите пред света, е културата. Нищо друго. Особено малка държава като България не може да има икономическа или друга тежест пред света освен културната. Има толкова други, които биха могли да бъдат поставени на това място. За мен това е гавра с труп, защото културните дейци са доведени до просешка тояга. Не си мислете, че навън това не се вижда. Мислим си по някакъв си наш провинциален начин, че всичко си е вкъщи, че навън излизат само хубавите неща – не е така, всичко се вижда, а това говори много зле за нас.

Също така проверихме и коментарите във Фейсбук относно спорното назначение:

Венци Мицов, музикант:

Ура, утре няма да учим. А в обществения съвет към Министерство на културата проектоимена са Графа и Мария Илиева… А бе, ще има ли декларация от Данчо Караджов, Ценко Минкин, Митовски и клетия Явор Димитров в подкрепа на Слави Бинев? Да знам дали да си сипа…

Стефан Иванов, писател:

Надгробно слово на деня: "Слави Бинев оглави комисията по култура и медии".

Иво Сиромахов:

Ха честито! Слави Бинев - председател на комисията по култура. Наистина, едва ли има по-културен човек от него. Хвала и поклон!

Божана Апостолова, поетеса и издател:

Културата съвсем потъна, щом направиха Слави Бинев шеф на парламентарната комисия. Свършиха ли интелектуалците? Свършиха ли знаещите, можещите, умните хора, които знаят какво е култура? Или дойде време да я погребем?

Слави Бинев е роден на 10 декември 1965 в София.

Завършил е 9-а Френска гимназия. Има магистърска степен от Национална спортна академия "Васил Левски", София (1990 г.). Докторант към Института по психология на Българска академия на науките.

Балкански и европейски шампион по таекуондо. Бил е треньор на националния отбор в тази дисциплина и член на изпълнителния комитет на Българския олимпийски комитет.

В периода 1994 - 2007 е главен акционер и председател на борда на директорите в "Ер-систем" АД. Холдингът включва над сто дружества в сферата на охраната, развлекателния бизнес, строителството и др. Като съдружник в в "М.И.Г. Групп" АД стопанисва популярни заведения в столицата, сред които "БИАД", "Библиотека", "Дали" и др. През 2001 г. компанията му "Ер-систем" заема 34-то място по годишен оборот по данни на БТПП.

В началото на 2007 г. Бинев бе обявен за архонт от старозагорския митрополит Галактион на церемония в църква в Рим. Тогава Светият синод отказа да признае титлата.

Слави Бинев има два депутатски мандата в Европейския парламент (ЕП) - през 2007-2009 и 2009-2014. Той е зам.-председател и член на бюрото на Групата „Европа на свободата и демокрацията” и представител на НФСБ в ЕП.

През 2012 г. Слави Бинев създава гражданско движение ГОРД. То влиза в съюз с НФСБ за Евроизбори 2014, като Бинев е втори в листата след Валери Симеонов.

Той е женен и има пет деца. Твърди, че владее английски, френски, руски и италиански, а името му по паспорт е Славчо Бинев.

Образът и миналото на Бинев обаче карат доста хора да го свързват с подземния свят на страната.

Той беше известен с участието си в побоищата между борци и каратисти. Най-известно е може би случилото се през ноември 1993 г. в притежавания от него спортен комплекс "Дескрим" в столицата, когато около 50 души с 12 коли отвличат бизнесмена, пребиват го и го изхвърлят на Околовръстното.

Сред спряганите за престъплението са Димитър Джамов, Красимир Маринов (Големия Маргин), Димата Руснака и Пело Стоев.

2000 г. възниква конфликт между Слави Биневс и
бившия борец и шеф на ВИС-2 Георги Илиев, след като подземният бос удря шамар на таекуондиста.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!