Мохд Абуаси: Почеркът на атентатите в Брюксел е на Ислямска държава

Бомбите в белгийската столица са задействани от камикадзе, смята анализаторът

Юлиан Христов 22 март 2016 в 11:55 5549 1

Мохд Абуаси: Почеркът на атентатите в Брюксел е на Ислямска държава

Почеркът на атентатите в Брюксел показва, че за тях са използвани камикдзе от Ислямска държава. Това твърди директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси. Пред OFFNews той подчерта, че е вероятно бомбите да са активирани от повече от един атентатор.  

"Взривовете показват участието на най-малко един човек. Със сигурност има и други участници, които са участвали с разузнаване, логистика. Стана ясно, че има и други бомби, които не са избухнали. Това не може да бъда извършено от един човек", обясни Абуаси.

По думите му атентатите идват след ареста на Салах Абдеслам, "мозъкът" на терористичните атаки в Париж, и е твърде вероятно това да е отговор на действията на властите. "Те идват да докажат, че независимо от мерките, които бяха взети, "Ислямска държава" има силата, за да извърши мащабни атентати в Белгия. Очаквам да последват и други атентати в други държави в Европа, като Франция", допълни той. 

Според Абуаси има две основни версии за атентатите. Едната е, че това са хора, свързани с Ислямска държава, които са бързали да задействат взривовете, след последните акции на службите за сигурност и затегнатите мерки. Втората версия е, че това да са хора от обкръжението на Абдеслам, за които е било въпрос на време да бъдат арестувани. Абуаси не изключи възможността терористите да са свързани и с друга клетка, но е категоричен, че почеркът е на "Ислямска държава". По думите му в Туитър вече има приветствия за атентатите от хора, които симпатизират на идеологията на ИД. Абуаси допълни, че утре или най-късно след ден ще стане ясно, че ИД стои зад атаките и смята, че въпреки сериозните мерки за сигурност, това не е попречило на терористите да организират атентат.

"Очаквам много скоро да има още атентати и в други държави в Европа", прогнозира той. По думите му обаче България не е цел на джихадистите. Абуаси обясни, че това, което трябва да се направи в България, е превенция срещу разпространението на радикални идеи.

"Най-важни сега са превантивните мерки тази идеология да не навлиза в България, защото това е половината от решението срещу неразпространението на пропаганда. Трябва да се изолират хората от средата, пропагандата трябва да бъде спряна, трябва да бъде спряно и финансирането. Харчат се годишно милиарди долари от държави за разпространяването на тази идеология и опасността за България е много голяма", обясни той. 

По думите му на наша територия за сега се наблюдават "отделни елементи", но не и структури, които разпространяват радикални идеи. "Според мен нещата сега са под контрол, защото тези елементи са изолирани, нямат социална среда, сред която да се разпространяват и която да ги пази", каза той. Според него за България няма опасност от терористични атаки, но е важно службите да вземат превантивни мерки за спиране на радикални идеи, независимо дали това би влошило отношенията ни с определени държави. 

Най-важното
Всички новини