ГЕРБ реабилитираха низостта на соца

Николай Слатински 04 октомври 2016 в 14:17 13217 5

Като слушам как в ГЕРБ като зомбирани, като роботи, като навити пружинки, като папагали повтарят мантрата "майка", "майка", "майка", "майка", та започвам вече не да се питам дали имат толкова ниско мнение за българския народ, че да го ловят на такава елементарна примамка, а да си отговарям - те вероятно по-добре от мен разбират докъде е стигнал в разобществяването си народът ни, та затова му пускат такава дребна и безсъзнателна стръв, пише във фейсбук специалистът по национална сигурност проф. Николай Слатински.

В ГЕРБ всъщност не искат да се обръщат към цялото ни общество - то не им е нужно, - а само към онова все по-голямо мнозинство от него, което се е разобществило и има таван на манталитета, ценностите, мисленето и представите си, на които ГЕРБ допада и именно затова ГЕРБ разчита на тях, обръща се към тях, употребява ги и ги смъква още по-надолу, към още по-простото и по-опростеното, а оттук до простеенето и опростачването е една ръка разстояние.

Тъжното и трагичното в последните 2-3 дни е всъщност следното:

- ГЕРБ тотално зачеркна дори минималната нужда от личности в българската политика; нещо повече шумно и арогантно демонстрира колко вредни са личностите в политиката ни днес; всичко, което ГЕРБ прави е да отврати обществото от личностите и да даде ясен знак за герберството и народа ни отсега нататък - колкото по-малко си личност, толкова по-добре пасваш на партията ни и толкова по-големи шансове имаш да те допуснем до нашата властово-партийна хранилка.

- ГЕРБ категорично доказа, че на него партньори в упражняването на властта не са му нужни; защото е ясно, че с тази си кандидатура те не могат да привлекат никоя сериозна партия; всяка такава партия, призовала да се гласува за подобна кандидатура би си направила политическо харакири; така че на ГЕРБ са му нужни не партньори, а политически котерии, послушно присламчващи се към ГЕРБ и правещи каквото и да било, само заради трохите и кокалите, от герберската властово-партийна трапеза.

- ГЕРБ демонстрира със страшна сила, че вече в нашата политика ценности, идеология, стратегия, програма, принципи, норми, стандарти и прочие присъщи на обществената и управленска дейност понятия, абсолютно не са необходими; не са необходими, защото партията и властта ще се изграждат като строго контролирана йерархия, като бързо устремяваща се нагоре пирамида, на чийто връх е Той, само Той, единствено Той и никой друг. В същото време институциите, техните нива и мрежови връзки, потоците на комуникация и начините, по които се изработват и вземат решенията, нямат никакво значение. Всеки участник в тази йерархия, в тази пирамида, освен Него, е винтче, болтче, пешка, подробност от пейзажа, независимо къде се намира в нея и без значение дали е президент или чиновник в партера на властта; всички други без Него са случайни, временни, родени от каприз или желание Той да си направи гаргара с обществото и другите партии, избори и имитации на избори. Няма значение кой точно какъв е и къде е сложен, просто към дадения момент такова е било хрумването Му, така Му е дошло настроението или капризът и това ще трае дотогава, докато не Му се прище нещо друго или не се разпореди формалното, заварено положение на нещата – като мандат, да речем, макар че и мандатът не е гаранция-франция, защото дори мандатът не значи нещо пред Неговото волеизявление или импровизационно почесване по темето.

- ГЕРБ сътвори нещо, което даже лицемерните наследници на столетницата не посмяха или не си позволиха да направят. Ако те се бъхтаха в гърдите за хубавото, прогресивното, съзидателното, социалното, което донесъл социализма, т.е. ако не да реабилитираха, то поне да казваха силни добри и патетични думи за повърхността, за горния слой, за държавническото начало, за отечественото благо на соца, то ГЕРБ реабилитираха и възхвалиха като всеобщи ниските и низките черти, поквареността, цинизма, безнравствеността, слагачеството, доносничеството, нагаждачеството, шуробаджаначеството, безогледното драпане за уреждане с цената на всичко и на всяка цена, кариеризма на соца. Т.е. те легитимираха като морално допустими, като масова практика, като напълно легитимно средство, като съвсем естествена хамелеонщина най-отвратителните същностни обществени и индивидуални черти, безценностното съдържание, дъното, утайката, аморалността, низостта, към която ни тласкаше соца, като узаконяваше мимикрията, като караше хората да се изхлузват като змии от кожите на порядъчността си, като не даваше шанс на таланта да се развие именно като талант, на кадърността да успее именно като кадърност, на труда да бъде възнаграден именно като труд, на човека да живее достойно именно като Човек.

Коварността и историческото престъпление от това легитимиране на пошлото, на лошото, на бездарното, на противното, на обреченото в соца в обществен и ценностен смисъл е, че ГЕРБ го изкараха като всеобщо, като нормално, като присъщо на всички, като масова практика, с което обидиха най-брутално и най-непочтено целия български народ. И го обидиха двойно, като заявиха на глас, че не се срамуват, че това е било така и че виждате ли – всички сме били такива. По-смъртна обида на българския народ не бе нанесъл никой през тези 27 години на Прехода. И едва ли ще се намери някой друг, който да обиди още по-зловещо нашето общество и всички онези, които намираха начин и сили да живеят, да създават, да творят, да се влюбват, да обичат, да раждат деца и да бъдат човеци – както поради, така и в много по-голяма степен – въпреки соца...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

04.10 2016 в 14:37

Доживяхме съветник на Гоце да ни мъмри за социализъм ......

17898

1

кикимора

04.10 2016 в 13:39

ГЕРБ тотално зачеркна дори минималната нужда от личности в българската политика
Ти при личноста Гоце ли го научи това?