Втори журналистически конкурс на фонд "Валя Крушкина"

Мая Младенова 10 септември 2013 в 15:03 1653 0

Всички наградени, номинирани и журито напървия конкурс в памет на Валя Крушкина. Снимка: Сергей Антонов
Всички наградени, номинирани и журито напървия конкурс в памет на Валя Крушкина. Снимка: Сергей Антонов

 

За втора поредна година фондация „Работилница за граждански инициативи“ и фонд "Валя Крушкина" обявяват конкурс за журналистически материали за наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Ще бъдат отличени примери за отговорна и независима журналистика.

Между 11 септември и 15 октомври 2013 журналисти от различни медии ще могат да бъдат номинирани или да се самономинират в 4 категории: Печатна медия; Електронна медия; Онлайн медия и Млад журналист. Възрастта на номинираните за наградата „Млад журналист“ към 11 септември 2013 година не трябва да надвишава 28 години.

Първото издание на конкурса постави високи стандарти и достойно отговори на изискванията към журналистиката за обективност, актуалност и съпричастност с проблемите на хората. През миналата година кандидатурите бяха общо 54 журналисти с над 120 материала.

В конкурса могат да участват български журналисти от медии, издавани в България или чужбина - журналисти от печатни медии - вестници, списания, журналисти от електронни медии - радио, телевизия, журналисти от информационни сайтове и агенции, журналисти на свободна практика и блогъри, както и представители на гражданската журналистика. Участието в конкурса става чрез попълване на формуляр, в който освен кратко представяне на кандидата трябва да се опишат мотивите за номинацията. Материалите трябва да бъдат представен или като прикачен файл или като линк. Задължително условие за участие в конкурса е материалите, с които журналистът участва, да са авторски и да са публикувани в рамките на последната година - от 11 септември 2012 до 11 септември 2013 година. Един журналист може да бъде номиниран или да се самономинира с максимум 3 материала.

Носителят на голямата награда „Валя Крушкина“ се избира директно от журито измежду номинираните във всички категории. Тя е на стойност 1000 лева и е за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат или промени в законодателство, за журналистическа доблест и смелост. Останалите четири награди са всяка по 500 лева. Средствата за наградите са набрани специално за целта от дарители. Средствата, събирани за лечението на Валя Крушкина, са в поимения фонд и ще бъдат изразходвани в съответствие с неговия Правилник, според който могат да се използват единствено за лечението на онкоболни деца.

Кандидатурите в конкурса "Валя Крушкина - журналистика за хората" ще бъдат оценявани от независимо жури, състоящо се от изявени журналисти и общественици, сред които Вяра Анкова, (БНТ), Радослав Янкулов, (БНР), Стояна Георгиева, (Медиапул), Владимир Йончев, (Offnews), Калин Първанов, (Тема), Николина Дмитрова (Bulgaria on Air), Пролет Велкова (Дарик), Люба Йорданова (Капитал), Силвия Великова (БНР), Антоанета Цонева, Живко Георгиев, Веселин Стойнев (Труд). Основните критериите за оценка са: обективност, нестандартно отразяване и аналитичност.

Крайният срок за кандидатстване в конкурса е 15 октомври 2013, 18:00 часа, номинациите се изпращата на: [email protected]

Връчването на наградите ще се състои на специална церемония през месец ноември 2013 година.

Повече за наградите, указанията и формулярът за номиниране, списък на членовете на журито и за фонд „Валя Крушкина“ можете да научите на www.rabotilnicata.bg

Миналата година голямата награда взеха Константин Павлов – Комитата и Асен Генов. Наградата им бе присъдена за знаменитото им интервю с премиера Бойко Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!