Турските власти иззеха запис на "Дойче веле" след интервю с министър

OFFNews 07 септември 2016 в 13:28 9702 4

Снимка DW

Интервю на ДВ с министър Акиф Чагатай Калъч

Турските власти конфискуваха запис на интервю на "Дойче веле" с министъра на младежта и спорта Акиф Чагатай Кълъч и забраниха на медията да го излъчва.

Скандалното поведение на турските власти е описано и от българската редакция на "Дойче Веле".

В понеделник телевизионното предаване на Дойче Веле (DW) „Conflict Zone” с водещ Михаел Фридман записа в Анкара интервю с турския министър на младежта и спорта Акиф Чагатай Кълъч. Темите на интервюто предварително бяха внесени в министерството.

Въпросите на Михаел Фридман се отнасяха до неуспешния опит за преврат в Турция, до последвалите масови уволнения и арести, до трудното положение на медиите и ситуацията на жените в турското общество. В хода на разговора журналистът помоли министъра да разясни няколко изказвания на президента Ердоган по изброените теми.

Непосредствено след записа на интервюто министърът се сбогува с водещия и напусна помещението, но неговият говорител изненадващо заяви, че DW не може да излъчи направения запис. Фридман и неговата колежка протестираха, но въпреки това служители на турското Министерство за младежта и спорта конфискуваха записаните видеоматериали. На екипа беше недвусмислено заявено, че няма да им бъде разрешено да напуснат сградата на министерството с видеозаписите.

Генералният директор на DW Петер Лимбург най-остро осъди тези действия: "Това е поредно грубо посегателство срещу свободата на медиите в Турция. Става дума за същинска принуда, осъществена от турското ръководство, която няма нищо общо със свободата на печата и с демокрацията. Недопустимо е един министър с готовност да даде интервю, а след това по такъв начин да възпрепятства излъчването му, защото въпросите не са били по вкуса му. Призоваваме турската страна незабавно да ни върне видеоматериалите. Освен това проверяваме възможностите за юридически действия."

Веднага след инцидента DW отправи официален протест до турското министерство на младежта и спорта и до Генералната дирекция за медии и информация и поиска връщане на видеоматериалите. Срокът, който беше поставен на турските власти за това, изтече вчера (6. 9. 2016). В проведените във вторник многократни телефонни разговори представители на DW продължиха да настояват за връщане на конфискуваните материали. Досега отговорът остава непроменен: в Анкара не желаят интервюто да бъде излъчено.

В официално становище на турското Министерство за младежта и спорта се казва: „Интервюто не беше авторизирано. Зададените въпроси не съвпадаха с предварително внесените. Господин Фридман добре знае защо се случи всичко това. Някои от твърденията бяха по-скоро обвинения. В подобна ситуация не може да се допусне авторизация.”

Михаел Фридман казва, че въпросите му ”разбира се, не са били предварително уговорени”. Освен това интервюта по принцип не се дават на интервюирания за авторизация. Според него работата на журналистите не е да задават на политиците само въпроси, които те самите са си избрали. През цялата си 20-годишна журналистическа кариера досега той не бил преживявал подобно нещо – „дори в страни, в който управляват диктатори”. Всичко това доказвало, че свободата на медиите в Турция е ограничена. Инцидентът бил много тревожен. След като по такъв начин се действа срещу чуждестранни медии, можем да си представим колкото труден е станал животът на турските журналисти, казва Фридман.

Както е известно, след опита за преврат през юли турските власти предприеха масивно настъпление срещу журналисти из цялата страна. Германският съюз на журналистите DJV призова турските власти незабавно да върнат конфискуваните материали. „Това е възможно най-тежкото покушение срещу свободата на медиите, каквото сме виждали само при диктаторски режими”, заявява по този повод председателят на Съюза Франк Юберал. Той настоява в случая да се намеси германското Министерство на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови