"Турска станция в Кърджали е провокация, ДПС стои зад БНР"

OFFNews 19 август 2015 в 08:32 4664 5

Снимка БГНЕС

Кърджали

Откриването на радиостанция със съдържание на турски език в Кърджали и областта би било провокация към местното население. Зад идеята да има "БНР-Кърджали" стои ДПС. 

Такова мнение изрази лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в ефира на Нова телевизия. 

В студиото гост беше още и Мария Стоянова от СЕМ, която също подкрепи позицията на Каракачанов, че това е провокативна идея. 

"Кажете ми кой умник измисли, че в Смолян слушат турски език. Там живеят етнически българи, изповядващи ислям", заяви Каракачанов.

Според него директорът на БНР Радуслав Янкулов е направил плонж пред ДПС, а радиото с турски език е вече било обещано на кмета на Кърджали Хасан Азис. 

Програмата ще бъде регионална и ще включва предавания, предназначени за населението в област Кърджали.

Първоначалният посочен период е 6 часа на ден през делничните дни и 4 часа през уикенда. 3 часа от тях ще бъдат на турски език и 3 на българския език. През уикенда 2 часа ще са на български и 2 на турски. От 6.00 до 7.00 часа сутринта ще има програма на турски език, която ще съставлява едночасов тематичен концерт с местен турски фолклор. От 8.00 до 9.00 часа ще се излъчва емисия новини на турски език. От 15.00 до 16.00 часа отново ще има програма на турски език с емисия новини и предавания на живо. Екипът на регионалната радиостанция ще се състои от 7 души общо.

Следващото заседание на СЕМ, в което трябва да се реши за тази програма, ще бъде на 8 септември, където в качеството си на граждани ще бъдат членове на ВМРО, заяви още Каракачанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови