Ти си това, което четеш - кампания бори фалшивите новини в нета

OFFNews 02 март 2017 в 11:13 11817 10

Новинарският сайт Mediapool поведе кампания срещу фалшивите новини в интернет. Посланието на инициативата е "Ти си това, което четеш".

Съвсем целенасочено всички елементи и материали на инициативата са изготвени в стила на фалшивите новини, за да покажат нагледно механизмите им на привличане на внимание, начина им на създаване и подвеждащото им влияние върху ежедневните мнения и избори на хората, обясняват авторите на кампанията.

Най-любопитният елемент е генераторът на фалшиви новини, който има за цел да покаже колко лесно, дори за секунди, могат да бъдат създадени такива и разпространени в мрежата. Сайтът bairak.bg дава възможност да създадете фалшива новина за приятел, с която да "заглушите фалшива новина от интернет". Когато създаде фалшива новина и я споделите в социалните мрежи, попадате на сайта, на който има видеоклип, посветен на кампанията. "Ти беше подведен от поредната фалшива новина, ето как да не ти се случи отново", гласи надпис на началната страница, преди клипа.

Създаването на фалшива новина за приятел е лесно - качвате снимка, измисляте шок заглавие и споделяте.

Над 50% от сайтовете, предлагащи новини, са анонимни и без ясна собственост, показа статистиката от блога на Красимир Гаджоков, който се е наел със задачата да провери над 300 български новинарски сайта.

С точност 54% или 176 от общо 324 от проверените българските интернет сайтове за новини са анонимни, твърди проучването на блогъра.

Проектът "Медийно око" разглежда над 300 сайта за новини, като статистиката обхваща това дали зад страницата стои организация, главен редактор, отговорни лица и каква е популярността му според ранкинг системата alexa.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

9

Denis Rizanov

02.03 2017 в 12:44

леночка, до момента имаш 7 "обръщения" към мен без отговор. Не си прави труда. Казано накратко и без лоши чувства - е.исима.ката и не ме занимавай със себе си. във фекалии гледам да не стъпвам. айде успех в живота, много по-ЗДРАВИ на джийзъс айвънов, за когото никога не пишеш и една краставица по-дарък на бай знаме. цяла.

42249

8

Denis Rizanov

02.03 2017 в 12:39

Не разбрахте ли ВЕЧЕ, че 99% от българите не ИСКАТ “американска демокрация“

Ред, те и македонците не искат, но виждаш как нещата там лека полека отиват на разкъсване на страната. Американците са си заплюли Косово, като центъра на Балканите, направили са си една ОГРОМНА база там и ще го обединят в някакъв нов вид протекторат с половината Македония.
Лоши дни предстоят за македонците, а и за нас като техни съседи.
Погледни по други места как джийзъс айвънов как се е оправдавал за онова... НИЩО джасим.

63994

5

Red or Dead

02.03 2017 в 12:13

В случая ТОЧНО пък “Mediapool“ да “повежда кампания“ е като приказката ......крадеца вика дръжте крадеца.......
Всички от “Икономедия“ са ИЗЦЯЛО зависими от “А за УНИЩОЖЕНИЕ на Б“.......Не разбрахте ли ВЕЧЕ, че 99% от българите не ИСКАТ “американска демокрация“........дойде им до гуша от.....ЛГБТ....и фалшиви и лицемерни европедеро....ценности....искаме да сме си НОРМАЛНИ.....
И в крайна сметка, всеки си има глава на раменете, ако не може да отсее зърното от плявата, проблема си е САМО негов;)

42249

4

Denis Rizanov

02.03 2017 в 12:06

Най-интересният елемент на кампанията е Генераторът на фалшиви новини, с който всеки може да създаде фалшива новина за свой фейсбук приятел и да я разпространи в социалната мрежа.
Другата полезна функция на генератора е, поне за ден или два, създадените с него новини да залеят фейсбук и да изместят истинските фалшиви новини. Затова призивът му е "Напиши фалшива новина за приятел, заглуши фалшива новина от интернет".

Колко прост трябва да си, за да се бориш с фалшивите новини произвеждайки сам... още фалшиви новини?! У сураттефтеря!?
Абе вие нормални ли сте да пускате такава помия тук? Само защото е спонсорирана от АзъБъ...
Трошите дъното. Честно.

77927

2

El Commandante

02.03 2017 в 11:30

Требва също така много да внимавате да не сте глупави,щото в тоя случай вервате на всичко което ви се поднася.

Внимавайте с тъпотията, призовавам...