ЦИК няма да плати 55 хил. лв. на телевизии - агитирали за Марешки, а не за референдума

OFFNews 23 януари 2017 в 17:03 5358 1

Снимка БГНЕС

Централната избирателна комисия няма да заплати близо 55 хил. лева на телевизии, които вместо клипове за информационната кампания за референдума, излъчвали агитация за един определен кандидат - Веселин Марешки. Това става ясно от решенията на Върховния административен съд, към който са изпратени жалбите по решенията на ЦИК. 

Точната сума, която ЦИК отказва да плати, е 54 727 лв. на собствениците на Нова телевизия, Би Ти Ви, Канал 3 и България он еър по медийните пакети за агитация за националния референдум.

Телевизиите са имали договори с инициативни комитети за излъчване на информационно-разяснителни видеоматериали. Според мотивите на ЦИК обаче излъчените видеоклипове съдържат елементи на предизборна агитация в полза на кандидата за президент Веселин Марешки и се отклоняват от разяснителната си насоченост.

Медиите, както и инициативните комитети, с които са имали договoри, са обжалвали решението на ЦИК пред Върховния административен съд. Жалбите са 10. Съдът се произнася по всички на 15 и 16 декември.

Някои от протестите са отхвърлени поради несъстоятелност, в другите случаи се потвърждава решението на ЦИК. Представители и "Нова телевизия", "Би Ти Ви" и "България он еър" заявиха пред "Дневник", че няма да коментират казуса след като има окончателно решение на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови