Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Светлина в тунела в спора между БНР и "Музикаутор"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 януари 2017 в 16:1035631

Спорът между Българското национално радио и "Музикаутор" може би е към своя край. На среща днес между БНР и сдружението за управлението на авторски права стана ясно, че утре ще бъде представен договор с нови условия, а в понеделник ще има и официална среща за преговори между двете страни. 

Срещата бе организирана в Съвета за електронни медии, като членовете на СЕМ влязоха в ролята на медиатори в спора между двете страни. 

Началото на срещата не изглеждаше оптимистично. Директорът на БНР Александър Велев заяви, че не желае да преговаря с "Музикаутор" докато забраната за излъчване на модерна музика по радиото не падне.

От своя страна пък "Музикаутор" изглеждаше, че няма да отстъпи от нотариалната забрана.

Нападки също не липсваха - изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров каза, че щом е възможно в непроменения бюджет на БНР да се намерят нови 500 хил. лева за охрана, може да се намерят и за авторски права.

Каква е статистиката: БНР заплаща за авторски права 1% от субсидията си и 4,55% от рекламните си приходи. Частните радиостанции отделят до 4,4% от приходите от реклама. За 2015 БНР заплаща 487 768 лв., а всички останали радиостанции 613 084 лв.

От "Музикаутор" припомниха, че в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си (Румъния – 3,25%, Естония – 4,5%, Италия – 5%, Гърция – 2,2%, Испания – 3,6%, Дания – 3,5% и т.н.
Професор Балкански

Рейтинг : 76023

05.01 2017 в 20:05 1
+ 0
- 1
При социализма такива проблеми нямаше. Стремежът към свръхпечалби е присъщ само на капитализма. Шепа свръхбогати, представляващи 1% от населението ограбват труда на останалите 99%. Omerzen sum.
 
Още от : Медии
01 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.