Шефът на СЕМ след срещата с bTV: Недопустимо е критиката да се превръща в гавра

Нов директор на БНТ да се избира само по нови правила, настоява Мария Стоянова

Николаос Цитиридис 09 юни 2016 в 10:04 9024 4

Мария Стоянова

"Недопустимо е критиката да се превръща в гавра." С тези думи председателят на СЕМ Мария Стоянова коментира пред OFFNews късането на снимка на президента Росен Плевнелиев в ефир от сценарист на Слави Трифонов.

Вчера имаше среща между регулатора и ръководството на bTV, в която са коментирали именно възникналия тв казус.

"СЕМ се е самосезирал и вече се работи административно по въпроса. Освен това решихме да разговаряме в работен порядък и с ръководството на bTV. Случаят, от регулаторна гледна точка, е сложен, но и важен. Обществото има право да очаква и изисква адекватно действие от нас по него", коментира Стоянова и добави, че СЕМ подкрепя и смята всяка критика - остра или крайна - в съдържанието на медиите за изключително важна, но "когато критиката се превърне в гавра, това вече е недопустимо".

Юридическият екип на СЕМ обсъжда евентуално възможни санкции за телевизията.

Председателят на Съвета за електронни медии увери, че в момента се работи върху нови правила за избор на директор на БНТ. Основен проблем пред Стоянова и нейните колеги е непрозрачната процедура за избор на ръководство на обществената медия. Това ще се промени, категорична бе тя.

"След като миналата седмица промениха закона, все пак запазих правото последната дума да е наша и видях възможност за промяна в процедурата за избор. Имаме шанс да оставим едно добро наследство и да поставим стабилна основа", каза Стоянова.

Мандатът на директора на БНТ Вяра Анкова приключва на 1 август, като процедура по избирането на нов трябваше да започне този месец. Миналата седмица парламентът гласува директорите на БНТ и БНР да остават на постовете си до избирането на техни наследници. Именно тук е шансът, който Стоянова е видяла за промяна.

"Винаги гледам позитивното. Имаше спекулации относно гласуването в парламента, но ще превърнем тази промяна в шанс за създаването на прозрачна и лесна процедура за нов директор на БНТ", каза тя. СЕМ ще търси обществено признат кандидат за директор на БНТ - човек, който се ползва с доверие сред хората. Ще бъдат взети и най-добрите примери от европейските партньори.

"Въпросите пред нас са: важно ли е директорът на БНТ да не е бил обвързван с комунистическия режим; образователният ценз - достатъчно ли е висшето образование, в момента няма точна дефиниция; трябва ли концепцията за развитието на обществената телевизия да бъде представена в 10 печатни страници в XXI век. Всички те ще бъдат разисквани и когато получат отговор, ще имаме ясна и прозрачна процедура за избор", сподели Стоянова.

Основното предизвикателство пред СЕМ е да бъде променена процедурата по гласуване за избор на директор на БНТ или БНР.

"Процедурата трябва да е направена така, че да предвижда всякакви възможни опасности и пречки относно избора. Мога да ви дам пример с разпределението на гласовете, така че да не може да се направи избор. Или събирането на кворум, когато някой го няма. Всички тези проблеми не са разписани в процедурата, а искаме да предвидим всичко, за да направим правилната сметка за лесната и прозрачната процедура по избор", коментира председателят на СЕМ.

Същите промени ще очакват и БНР. Първите стъпки ще бъдат направени в БНТ, но следващият избор на ръководство в радиото ще е направен по новите правила.

След встъпването в длъжност на новия директор на БНР Александър Велев, избран на 17 май, започнаха и проблеми около радиото - същата седмица беше уволнена водещата на предаването "Неделя 150" Лили Маринкова, а ръководството обоснова решението си с навършване на възраст за пенсиониране. То обаче породи съмнения за налагане на цензура.

По този повод Стоянова заяви:

"Освобождаването на Лили Маринкова е част от правомощията на ръководството на БНР. В Управителния съвет има вменяеми, възрастни хора, които отговарят за решенията си. Не бих си позволила да се намесвам в тяхната дейност. Лесно е да заклеймяваме, но факт е, че имаме нов директор и трябва да му позволим да работи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

4

Стринка Минка

09.06 2016 в 15:20

А трябваше да оставят простотията да се отече. Всичките прегради само я разливат наоколо.
Ето вече семица всички правят реклама на едно шоу със затихващи функции.

12052

2

Emilatt

09.06 2016 в 12:01

Точно, El Commandante !

77927

1

El Commandante

09.06 2016 в 10:52

"Недопустимо е критиката да се превръща в гавра."

Шарли Ебдо doesn't like this!