Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

СЕМ на помощ на БНР заради спирането на съвременната музика по "Хоризонт" и "Ботев"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 декември 2016 в 17:2258788
Снимка: bnr.bg

Съветът за електронни медии изрази "сериозни опасения от накърняване правата на слушателите на БНР да получават освен информационно и разнообразно музикално съдържание, тъй като след 01 януари 2017 г. няма да може да бъде излъчвана съвременна авторска музика, както и да бъдат популяризирани музикални произведения на български автори."

С настъпването на Новата година в програмите на Националното радио няма да звучи съвременна музика.Причината е едностранното прекратяване на договора с БНР от страна на „Музикаутор“ и забраната от страна на сдружението в ефира да звучи музика, чиито права се държат от него, обяви генералният директор на медията Александър Велев.

До уреждането на взаимоотношенията с „Музикаутор” по всички програми на БНР - "Хоризонт", "Христо Ботев" и регионалните, ще звучат класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

Същевременно, в последния ден на 2016 г. медийният регулатор обяви, че "ще положи усилия за среща на страните при така създалата се ситуация на разминаване на интереси."

Публикуваме пълния текст на прессъобщението на СЕМ:

Съветът за електронни медии (СЕМ) реагира със загриженост на получена вчера официална информация от Българското национално радио (БНР). Ръководството на обществената медия съобщава, че усилията за постигане на консенсус в преговорите с Музикаутор не са дали резултат, което сериозно възпрепятства изпълнението на обществената мисия и изпълнението на индивидуалните лицензии на БНР.

Регулаторът изразява сериозни опасения от накърняване правата на слушателите да получават освен информационно и разнообразно музикално съдържание, тъй като след 01 януари 2017 г. няма да може да бъде излъчвана съвременна авторска музика, както и да бъдат популяризирани музикални произведения на български автори.

Правомощията на медийния надзор не включват намеса в преговори и договорености между БНР и авторски организации. Въпреки това СЕМ отдава голямо значение, както на зачитането на правата на музикалните дейци, така и на значението на общественото радио като важна културна институция с огромен и дълголетен принос за създаване, записване, съхранение и разпространение на музика от всички жанрове.

БНР се издържа от държавния бюджет, който действително не е увеличен за следващата година. За това е желателен баланс между искания и финансови възможности. Над тях обаче, трябва да стои общественият интерес от разнообразна музика в съдържанието на многопрограмното национално радио. Фактът, че той е застрашен точно в навечерието на новогодишните празници, е неподходящо избран момент за разрив на преговори, които СЕМ продължава да вярва, че са водени с идеална цел.

В регулатора не е постъпила официална информация за позицията на Музикаутор.

СЕМ ще положи усилия за среща на страните при така създалата се ситуация на разминаване на интереси.
KumaLisa

Рейтинг : 747

05.01 2017 в 11:11 8
+ 0
- 10
Щом обърнаха и националното радио на дискотека с мазни евъргийни поне да си плащат авторското право като останалите. Падението на БНР е патологично. Тези хора живеят още в социализма.
Стефан

Рейтинг : 10607

31.12 2016 в 23:03 7
+ 1
- 0
Хм. А от кога там не е имало данъчна проверка? А от пожарната? ХЕИ-то изобщо къде гледа?
SC

Рейтинг : 5071

31.12 2016 в 22:21 6
+ 0
- 0
„Музикаутор“ го играят „тройно или нищо“. Бих се радвал да получат второто. А най-много ще се радвам, ако алчността им ги доведе до фалит.
ELPIDA

Рейтинг : 13860

31.12 2016 в 21:58 5
+ 10
- 0
"...БНР се издържа от държавния бюджет, който действително не е увеличен за следващата година. За това е желателен баланс между искания и финансови възможности."

Каквито и да ги къдрим,работата е ясна - пак стигаме до темата пари...авторски права...
ELPIDA

Рейтинг : 13860

31.12 2016 в 21:58 4
+ 10
- 0
"...БНР се издържа от държавния бюджет, който действително не е увеличен за следващата година. За това е желателен баланс между искания и финансови възможности."

Каквито и да ги къдрим,работата е ясна - пак стигаме до темата пари...авторски права...
Стефан

Рейтинг : 10607

31.12 2016 в 20:09 3
+ 1
- 0
И виетнамска и албанска да пускат, просто да си приберат негрите с непрани чорапи.
Професор Балкански

Рейтинг : 75296

31.12 2016 в 19:30 2
+ 7
- 3
Тъмън да пускат повече руска, китайска и латино музика. Тея нямат некви си измислени "авторски права". Западняците само ни искат пари. Жалка история.
Стефан

Рейтинг : 10607

31.12 2016 в 18:47 1
+ 12
- 12
Бе, да не си дават много зор. Току виж народа чуе, че съществува и истинска музика, не само американска еднодневна чалга.
 
Още от : Медии
24 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.