"Ройтерс" съветва: Как да отразяваме влиятелни личности, които лъжат

OFFNews 07 февруари 2017 в 16:25 6276 2

В съобщение до работещите в новинарската агенция, изпратено на 31 януари 2017 г., главният редактор на „Ройтерс“ Стив Адлер представя стратегията си за професионално и етично отразяване на управлението на новия американски президент Доналд Тръмп.

Изхождайки от позицията на редактор на една от най-големите новинарски агенции в света, чиито журналисти ежедневно отразяват събития от опасни места като Турция, Египет, Ирак, Йемен, Русия, Китай, Филипините, Тайланд, Зимбабве и много други, Адлер подчертава, че единственото, което „Ройтерс“ трябва да прави по отношение на Доналд Тръмп, е да се придържа към принципите си на работа. Въпреки че указанията на Адлер са насочени специално към екипа на „Ройтерс“, те могат да бъдат изключително полезни за журналисти по целия свят, защото предлагат основа за това как се прави етична журналистика в полза на обществото.

Какво трябва да правят журналистите на „Ройтерс“

1. Да отразяват темите, които имат значение за хората, и да им предоставят информация, която им помага да вземат по-добри решения.

2. Постоянно да обогатяват ресурсите си: ако поради една или друга причина изгубят достъп до определен източник на информация, журналистите на „Ройтерс“ веднага трябва да започнат да търсят друг източник.

3. Да се фокусират върху източниците си на информация и да спрат да се притесняват, че нямат официален достъп до конкретен човек или събитие. (Адлер дава за пример Иран – страна, която „Ройтерс“ отразява постоянно и на високо ниво, въпреки че няма почти никакви официални канали за достъп.)

4. Да излязат от редакцията, да обикалят страната и да научат повече за хората, начина им на живот, мислите и притесненията им, какво им помага и какво ги наранява и какво смятат за действията на управляващите.

Какво не трябва да правят журналистите на „Ройтерс“

1. Никога да не се страхуват, но:

2. Да не влизат в излишни спорове и да не поставят „Ройтерс“ в центъра на историите си.

3. Да не дават публично израз на неудовлетворението си, което е неизбежна част от ежедневието ни. В много други страни „Ройтерс“ запазва мълчание, така че да може да си върши работата, без да обвиняват журналистите на агенцията в предубеденост. Според Адлер „Ройтерс“ трябва да прави същото и в САЩ.

4. Да не гледат твърде мрачно на настоящата медийна среда в САЩ, а да я приемат като възможност да приложат уменията, които са натрупали при отразяването на събития при далеч по-тежки условия, и да дават добър пример.

„Ройтерс“ не е единствената международно уважавана медия, която обръща специално внимание на Доналд Тръмп. С влизането в длъжност на новия американски президент британският The Guardian стартира рубриката „Първите 100 дни на Тръмп“, в която ежедневно информира читателите си за дейността на новата администрация, включително и за на пръв поглед маловажни, но доста показателни неща като броя на публикациите на Тръмп в „Туитър“ и хората, държавите и институциите, които той е обидил.

Също провокиран от изявленията на Доналд Тръмп, базираният в Оксфорд Reuters Institute for the Study of Journalism призовава журналисти от целия свят да обменят мисли и идеи относно отразяването на влиятелни личности, които лъжат. Всеки, който желае да се включи в този проект, може да впише предложенията си в този общ документ.

Превод: Асоциация на европейските журналисти 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

07.02 2017 в 18:10

Тва е смешно, кво значи "отразява на високо ниво" Иран въпреки че няма никакъв достъп до информация?

Тва е все едно аз да отразявам на високо ниво политическите борби на Алфа Кентавър въпреки че нямам никаква информация от там и даже не съм сигурен на коя планета се развиват събитията.

Високо ниво според кого?

Как отразяваха Ройтерс лъжливата вещица Хилъри? Там нивото беше ли високо?

Ройтерс, да ви напомня е агенцията която отразява събитията в Сирия изцяло на базата на дописките на Бай Шабан дюнерджията от Ковънтри, както и на пратениците си......в Истанбул и Бейрут....кво да говориме...