КЗК образува производство срещу „Музикаутор“

OFFNews 14 февруари 2017 в 15:56 2804 0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство по сигнала на Българското национално радио срещу „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение. КЗК ще разгледа искането и ако го намери за основателно, може да задължи „Музикаутор“ да преустанови неправомерното си поведение, както и да наложи санкция на сдружението, съобщават от пресцентъра на БНР. 

В искането на Българското национално радио са изложени фактите по казуса:

В края на 2016 г., преди приключването на преговорите между Българското национално радио и „Музикаутор“, като се възползва от господстващото си положение, сдружението забрани на общественото радио да излъчва музика от репертоара му, вместо да се приложи установената практика действието на договора да бъде продължено до финализиране на преговорите.

„Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя Българското национално радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. Възползвайки се от господстващото си положение, „Музикаутор“ едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения основно от Българското национално радио.

Сдружението изисква неколкократно повишаване на заплащаното от общественото радио възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка и се възползва от господстващото си положение, като се опитва да принуди БНР да приеме неизгодни условия.

Комисията за защита на конкуренцията вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. „Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови