КЗК глоби bTV с близо 3 млн. лева

OFFNews 06 март 2017 в 18:12 33481 2

Комисията за защита на конкуренцията глоби bTV с 2 915 514 лева заради злоупотреба с по-силната си позиция на пазара при договаряне с кабелни оператори. 

Производството е по жалба на членове на Национално сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000” - „Вирджиния-Ер Ен” ЕООД, гр. Бургас, „Вайтъл-И” ЕООД, гр. Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, гр. Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД, гр. Благоевград. В искането си те твърдят, че bTV и Нова телевизия злоупотребяват с пазарната си позиция и поставят нереалистични искания, включително и ценови, при преговорите. 

КЗК е установила, че определени клаузи в Общите условия на bTV за предоставяне на право на разпространение по безжичен път в спътникови (DHT) електронни съобщителни мрежи и в кабелни и IPTV електронни съобщителни мрежи на телевизионните програми на „БТВ Медиа Груп ЕАД“ представляват злоупотребява с по-силната позиция на предприятието. Разгледаните Общи условия се прилагат по отношение на кабелните (платформени) оператори, които се явяват клиенти на медията и получават права за излъчване на нейните телевизионни програми.

Според КЗК "БТВ Медиа Груп", като предприятие с по-силна позиция на договаряне в правоотношенията си с кабелните оператори „Вайтъл-И” ЕООД, гр. Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, гр. Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД, гр. Благоевград, формира възнаграждението, което тези оператори й дължат, на база минимално гарантиран брой абонати, който не може да бъде намаляван, включително и при установен реален брой абонати, който е по-нисък от уговорения минимално гарантиран брой.

Освен това КЗК посочва, че bTV не ползва ясен и единен критерий, въз основа на който да определя реалния брой абонати на всеки от операторите, а ползва различни източници на информация и различни способи към всеки един от тях.

С решението Комисията е наложила три отделни санкции от 971 838 лв. за всяко правоотношение на bTV с всеки един от кабелните оператори и постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение.

В решението на КЗК се посочва, че Нова телевизия не е извършила нарушения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14344

2

Nibble

06.03 2017 в 18:22

.... а за Нова, ще питат ББ, колко да ги глобят.... примерно 5 или 10 лева...

21272

1

Гароне

06.03 2017 в 18:16

Браво.