Георги Лозанов иска мерки срещу словото на омразата

Общуването между Слави Трифонов и Недялко Недялков унижава достойнството

OFFNews 26 февруари 2016 в 10:21 4655 11

Снимка БГНЕС - архив

Има граници в медийната среда, чието преминаване трябва да се означи като проблем – да се насочи общественото внимание към тях. Моята оставка има и този смисъл – тя не е самоцелна, а иска да предизвика публичен разговор.

Това заяви доц. Георги Лозанов по бТВ, който вчера подаде оставка като председател и член на СЕМ. Като мотив той посочи нежеланието си да подпише регистрацията на телевизия ПИК на собственика на едноименния сайт Недялко Недялков. 

По думите на експерта медията е заявила своето лице в интернет пространството. Агресивната и враждебна реч, която се генерира в интернет пространството, е границата, за която говоря. Има риск тя да навлезе и в регулираната медийна публичност на радиото и телевизията, допълни той.

По думите му агенция ПИК е типичен представител на това агресивно, често жълто, и компроматно говорене. В интернет този тип изказване е създало някакъв вид търпимост и влияние, смята експертът. Въпреки това онлайн пространството дава много свобода, но малко доверие, поясни той. Според Лозанов, когато агресивната реторика навлезе в регулираната среда на радиото и телевизията, тя ще натрупа доверие и ще започне да звучи „повече като истина”.

Критиката ми не е само към агенция ПИК и конкретния повод, защото процесът започна по-рано. Усещам го като вълна, която може да се излее в телевизионното пространство.

Като пример за резултат от подобно „отприщване” на агресивната реторика, доцентът посочи нашумялата ситуация между собственика на агенция ПИК Недялко Недялков и Слави Трифонов. По думите му такъв тип общуване накърнява ред човешки права и достойнството.

Необходима е промяна на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), който е от 1998 г., изтъкна Лозанов. По думите му повечето от направените промени са лобистки и едва ли "вършат някаква работа". Трябва да бъдат вкарани конкретни инструменти за регулация, като например понятието "слово на омразата". Така би могло да се предотврати "изсипването" на враждебна реч от електронните медии. 

Във включване по телефона собственикът на ПИК Недялко Недялков благодари на СЕМ и на медиите за безплатната реклама, която правят на бъдещата телевизия. "Това са много пари, които ни спестявате", каза той и поиска Лозанов да му посочи конкретни примери за език на омразата, които да дискутират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!