Финансовият министър се появил само веднъж в медиите около кризата с КТБ

Мая Младенова 03 юли 2014 в 08:01 5842 10

Петър Чобанов
Петър Чобанов

Финансовият министър се е появил само веднъж в електронните медии в разгара на кризата с КТБ. Той е и единственият представител на изпълнителната власт, коментирал пред обществеността горещата тема в дните, в които пред някои клонове се извиха опашки, а БНБ временно затвори банката.

Това е една от констатациите на мониторинга, който Съветът за електронни медии (СЕМ) проведе, за да проследи как е била отразена кризата. Проследени са предаванията на най-големите радиа и телевизии в периода 16-20 юни 2014 г. В тези дни финансовият министър Петър Чобанов се е появил на екрана само веднъж, по обществената БНТ, на 20 юни. 

Другото ключово изказване по темата - пресконференцията на управителя на БНБ Иван Искров за КТБ - е било отразено от всички медии.

"Основните журналистически форми в отразяването се заключават главно в интервюта и цитати на прессъобщения, а липсват анализи и коментари. Зрителят и слушателят бе запознат със събитията и фактологията, но трябваше сам да си ги разтълкува, коментира един от изводите на мониторинга членът на СЕМ Мария Стоянова пред OFFNews. - Много е важно кой дава информацията. В толкова сериозни случаи е важно да се чуе позицията на изпълнителната власт, защото когато тя липсва, идват спекулациите", допълва експертът.

Телевизиите и радиостанциите са разработили темата канейки експерти и политици, но последните са били основно депутати и хора извън изпълнителната власт. В предаванията на обществените медии (БНТ и БНР) и по TV7 са преобладавали гостите политици, а в bTV, Нова и Дарик - експертите и обществениците.

"Докато в началото журналистите като че подцениха темата, после осъзнаха колко е важна и те самите започнаха да призовават към спокойствие", добавя Стоянова.

От гледна точка на Закона за радио и телевизия не са открити нарушения. Целта на мониторинга на СЕМ е била и да проследи реакцията на медиите в кризисния момент и чрез изводите да насърчи качествената журналистика.

Мониторингът продължава и за периода на паниката около ПИБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews