БНР по-слушано след разрива с Музикаутор

Николаос Цитиридис 13 февруари 2017 в 13:26 7316 2

От началото на спора с Музикаутор и забраната Българското национално радио да излъчва модерна музика, обществената медия отбелязва 20% ръст в аудиторията си. Това съобщи днес на пресконференция директорът на БНР Александър Велев.

Данните са от изследване на пийпълметричната компания Nielsen Admosphere Bulgaria, направено в периода 2-29 януари.

Любопитен факт е, че преди по-малко от месец, когато БНР заведен съдебен иск срещу Музикаутор, в документите от БНР се оплакват за нематериалните щети, нанесени на радиото от спора.

В съдебния иск пише, че вече е на лице загуба на аудиторията във връзка с ограничаването на музикалния репертоар. По-малко от месец след завеждането на делото, БНР вече се хвали с ръст.

На въпрос от страна на OFFNews къде е истината, директорът Александър Велев коментира, че в съдебния документ думите са били "хипотетични" и на база "предположения".

Изследването показва, че делът на програмите на БНР от общата радиоаудитория се повишава от 13.7% на 16.5%, което е ръст с около 20% спрямо последното тримесечие на 2016-та година.

Програма "Хоризонт" запазва и разширява позицията си на информационен лидер в ефира, похвалиха се от БНР.

Средно за цялата 2016-та година програмите на БНР имат 18.3% дял от радиоаудиторията. През април, май и август 2016-та г. програма "Хоризонт" е на първо място по дял на аудиторията сред всички радиа в страната.

Около 40% от хората на възраст 15-69 години твърдят, че слушат радио, за да чуят новините. Близо 1/3 от слушаното от тази група хора е програма "Хоризонт" с 20.9%.

Спорът с Музикаутор

В хода на пресконференцията бе представена и последна информация относно спора с Музикаутор.

Само за миналата седмица двете страни са провели 4 срещи.

"На тези срещи обаче не успяхме да се видим", каза метафорично Велев.

Директорът на БНР не показа, че е имало сериозни резултати от срещите. Въпреки това, утре, 14 февруари, Велев, заедно с представители на Министерство на културата и шефа на управителния съвет на Музикаутор - Ясен Козев, ще проведат поредна среща, от която има надежди да произлезе решение. до момента такова няма и нито една от двете страни не отстъпва.

Юристът на БНР допълни още, че казусът с Музикаутор ще бъде докладван и на Европейската комисия, но без допълнителни подробности. 

По време на днешния Световен ден на радиото, какъвто бе и поводът за пресконференцията, Александър Велев използва случая и благодари за вълната от солидарност, която заляла БНР по време на спора. В края на събитието директорът на радиото призова зa това веднъж завинаги двете страни да се съберат и да решат проблема трайно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

2

ovgun

14.02 2017 в 00:24

Въобще не знам на БНР за какво са им тези кретени. Нима няма достатъчно хубава българска музика, джаз, класика, народна?

7930

1

jkljkl123

13.02 2017 в 14:55

Майната им на Музик-ТОР.