БНР-"Музикаутор", епизод пореден: Публикуват договора на Велев

Мая Младенова 01 февруари 2017 в 09:45 3712 2

Спорът между БНР и "Музикаутор" остава в задънена улица и без изгледи за скорошно разрешение, въпреки регулярната размяна на реплики между враждуващите страни. 

В пореден епизод от кавгата за авторските права Съветът от електронни медии (СЕМ) публикува договора на директора на радиото Александър Велев. Това стана в отговор на сигнал на "Музикаутор" до медийния регулатор, в който се посочва, че Велев е нарушил член от договора си, като не е уведомил СЕМ за проблема. В действителност чл. 15 има по-общ характер и гласи: "Генералният директор на БНР се задължава да информира СЕМ за възникнали обстоятелства, възпрепятстващи прилагането на ЗРТ и настоящия договор."

Преди дни стана ясно, че искът на БНР срещу Музикаутор е паднал в съда. 

Договорът между радиото и сдружението за колективно управление на авторските права бе прекратен на 1 януари 2017 г. Оттогава двете страни не успяват да се договорят за нов контракт. В резултат от Нова година БНР няма право да излъчва музиката, чиито права се управляват от сдружението и ефирът на медията зазвуча твърде различно от обичайното.  От "Музикаутор" са поискали по-висока цена, която БНР отказва да плати. Сдружението на свой ред настоява, че е време националното радио да започне да си плаща процент, съизмерим с този за частните радиостанции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови