logomamaninjashop

Страхът на всяка майка – родилното петно

  • 25 Май, 2017

Темата за родилните петна плаши много родители. Д-р Евгени Христозов отговаря на най-често задаваните въпроси.    

Д-р Христозов, какво представляват родилните петна?

Родилните петна са една от най-честите причини за тревога на родителите на новородени и малки деца и ги карат да търсят съвет от специалист. Въпреки, че притесненията са главно от козметична гледна точка, трябва да се знае, че родилните петна биха могли да бъдат симптоми и на сериозни вродени заболявания.

Както подсказва и името им, родилните петна са участъци от кожата с различен цвят. Те могат да бъдат светли или тъмни, като последните са в различни оттенъци на червеното, кафявото, лилавото и по-рядко – на сивото. Всъщност цветът на родилните петна се определя от вида на пигмента и дълбочината на патологичните изменения. Правилно е при наличие на родилно петно веднага да се потърси консултация със специалист дерматолог, за да се изключи придружаваща аномалия на вътрешните органи и да се започне навременно лечение.

Какви са причините за появата им? Колко често се срещат те?

Често срещано народно поверие е, че родилните петна се появяват на място по тялото, което бременната жена е докоснала при внезапна стресова ситуация. Разбира се, този факт не се потвърждава от съвременната медицинска наука. Причината за появата на родилните петна е свързана с генетични мутации, които могат да бъдат наследствени или спонтанни. Например появата на хемангиомите се свързва по-често с ниско тегло на новороденото, женски пол, близнаци или светла кожа. Родилните петна са доста често явление. Приблизително всяко шесто дете има някакъв вид петно, налично още при раждането или развиващо се в първите месеци от живота.

Кои са най-често срещаните родилни петна?

Когато петната са кафяви или сивкави, те са причинени от натрупване на пигмент на различна дълбочина в кожата. Те са сравнително редки при бялата раса. Едни от най-честите родилни петна са свързани с аномалии на кръвоносните съдове. Те могат да бъдат червеникави, когато са засегнати предимно капилярите, синкави, когато са засегнати предимно вените, и смесени, когато са засегнати капилярни, венозни и лимфни съдове. От медицинска гледна точка, свързаните с кръвоносни съдове родилни петна се делят на бързорастящи (хемангиоми) и бавнорастящи съдови малформации (Port Wine Stain, nevus flameus). Основната разлика между тях е свързана с прогнозата. Обикновено хемангиомите нарастват за седмици или месеци и след това постепенно изчезват спонтанно, до около 12-та година, като оставят белег, в зависимост от размера си. Съдовите малформации (Port Wine Stain, nevus flameus) се развиват постепенно и с годините стават все по-тъмни на цвят и все по-релефни.

Това означава ли, че хемангиомите не трябва да се лекуват?

Точно обратното! Причините за лечение на хемангиомите са основно две – свързани със здравословното състояние и свързани с оставащия белег. Когато хемангиомите застрашават или влошават важни жизнени функции – зрение, дишане, уриниране или други, те задължително се лекуват активно с различни лекарствени методи, като най-използвани в момента са лекарства, наречени бетаблокери. Друга причина хемангиомите да се лекуват активно е, когато в тях се появят болезнени ранички или когато са склонни да кървят обилно при травма или без причина. В тези случаи медицинските лазери са основен и често единствен вариант за лечение. Другата основна причина за лазерна терапия на кожните хемангиоми е главно козметична. Колкото по-рано и правилно се лекуват хемангиомите, толкова по-бързо и с по-малък белег преминават.

rodilni petna

Не е ли опасно да се прилагат лазери при малки деца?

В обществото ни съществува ирационален страх от лазерната терапия. Дори има пациенти, които не си правят лазерна епилация, преди да забременеят и родят! Този страх е напълно безпочвен. Лазерът е просто светлина с по-различни характеристики и интензитет. Дори микровълновата фурна е потенциално по-опасна, в сравнение с грамотното използване на медицинските лазери. Основните рискове, свързани с лазерното лечение на хемангиомите, са при пряко или непряко попадане на лазерния лъч в очите (затова се използват специални защитни очила), неправилна настройка на лазера, която може да доведе до бързопреходна термична увреда на обработената област и разбира се, болката по време на терапията, която е типична за терапията на инфантилните хемангиоми с александритен, диоден или NdYAG лазери.

Именно затова златен стандарт за лечението на хемангомите при новородени и бебета си остава лечението с PDL (Pulsed Dye Laser) лазер. Аз лично, в практиката си ползвам V-Beam Perfecta на Syneron Candela, който е най-високият клас PDL лазер. Главните причини са, че процедурата е ефективна, безопасна и напълно безболезнена. При плоски, разязвени и начални хемангиоми терапията с V-Beam Perfecta е най-ефикасният и удобен метод на терапия, доказал ефективността и безопасността си чрез проведени хиляди процедури в цял свят. Когато хемангиомите са по-големи, те се лекуват с лекарства, но PDL (Pulsed Dye Laser) лазера ускорява ефекта, намалява възможността за странични действия от прилаганите медикаменти, както и оставащия белег.

В каква възраст е най-добре да започне лечението? Колко често се правят процедурите?

Колкото по-рано започне лечението, толкова по-леко се понася от децата, по-бързо изчезва хемангиомът и по-малък белег остава след отзвучаването му. Обикновено процедурата продължава по-малко от минута (за хемангиом с размер около 10 см2), като се повтаря веднъж на всеки 3-4 седмици.

Как се отразява лечението на децата? Болезнено ли е?

Лечението е абсолютно безболезнено. Не се налага използването на каквато и да е упойка. Всички новородени и малки деца го понасят изключително добре. След самата процедура няма възстановителен период, който да налага специални грижи. Пациентите могат веднага да се върнат към нормалния си начин на живот.

Нека да се върнем към другия вид родилни петна, които растат по-бавно. Какво представляват те?

Обикновено това са петна, свързани с мутация, която води до ненормално разрастване на капилярни, венозни и/или лимфни съдове в кожата. Най-чести от тях са така наречените „сьомгови петна“ (salmon patch). Обикновено те се наблюдават по тила, лицето или скалпа, на цвят са бледорозови, стават по-тъмни при плач, висока температура или силни емоции и слабо избледняват с времето. По-рядко срещани, но с по-различна прогноза са родилните петна, които са в по-тъмните нюанси на розовото и червеното, така наречените „Port Wine Stain“ или „Nevus flameus“. Те могат да се наблюдават по всички области на тялото, като никога не изчезват спонтанно. Напротив - с годините стават все по-тъмни на цвят и все по-релефни.

Какви опасности крият петната „Port Wine Stain”?

В зависимост от тяхното разположение този вид родилни петна могат да бъдат свързани с аномалии на структури и органи, разположени под тях или в съседство. Когато се подозира такава опасност, правилното е да се проведе изследване, което да изясни ситуацията.

Когато Port Wine Stain или Nevus flameus са изолирано кожно явление, засягащо откритите части на тялото (лице, шия, ръце и др.), те често причиняват значителен дискомфорт на засегнатите деца, а в по-късна възраст въздействат върху социалната адаптация и професионалната реализация.

Как се лекува Port Wine Stain?

Най-ефективното, успешно и безопасно лечение на Port Wine Stain или Nevus flameus е с помощта на медицински лазери. В зависимост от цвета на родилното петно, разположението му по тялото, възрастта на пациента и типа на кожата се използват различни лазерни системи, като всяка от тях има своите предимства или недостатъци.

Ако вземем предвид безопасността и ефективността, най-използван е отново PDL (Pulsed Dye Laser) лазерът, след който се нареждат NdYAG, александритен, диоден, а с най-слаб ефект са медицинските IPL машини. Разбира се, не трябва да се забравя, че лазерът е толкова добър, колкото лекаря, стоящ зад него.

Възможно ли е напълно да се премахне Port Wine Stain?

Определено да. При подготвен специалист, успехът на лазерната терапия зависи от мястото на родилното петно, възрастта на пациента, скоростта на кръвотока и някои други фактори. При правилно и навреме започнато лечение възможността за окончателно премахване на Port Wine Stain е около 15%.

Тази цифра не впечатлява особено…?

На пръв поглед е така, но нека да погледнем другата страна на въпроса – какво се случва с Port Wine Stain, ако не се провежда лазерна терапия? С годините родилното петно става все по-тъмно, кожата задебелява и загрубява, появяват се синкави възли и дискомфортът се засилва. В този смисъл, дори лазерната терапия да не доведе до абсолютно изчезване на Port Wine Stain, тя спира развитието му, като то остава плоско и слабо забележимо.

Може ли Port Wine Stain да се лекува и след детството?

Няма противопоказания за третирането на Port Wine Stain след детството. Терапията е напълно възможна, но нейният успех намалява с годините. Колкото повече време минава, толкова по-трудно е да се постигне задоволителен резултат, който да се задържи във времето.

При възрастни пациенти може да се постигне значително избледняване на петната, дори до над 80%. Този ефект се задържа месеци или години, като времето варира индивидуално. След този период се налага да се правят поддържащи процедури обикновено 1-2 пъти годишно. Важното е, че се спира еволюцията на малформацията, която оставена без терапия с годините става все по-груба, задебелена и тъмна на цвят. Ако пациентът вече е достигнал този етап, лечението е възможно, но значително по-трудно се постига задоволителен резултат.

 

Препоръчваме ви статията ни за атопичния дерматит и съветите на д-р Хитова.

 

hristozovД-р Христозов е с над 20 години опит в сферата на дерматологията. Той е  основател на дерматологичен център “Lege Artis” в Стара Загора и в София, както и член на европейското и американското дерматологично дружество. Определено специалист на когото можем да се доверим.

Със съдействието на www.bulmed.bg 

         

Последно променена в Четвъртък, 25 Май 2017 12:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам