logomamaninjashop

С дете на път

По тази тема може много, много да се пише, примерно как някои деца (и кучета!!!) винаги повръщат при пътуване, или колко пъти може да се зададе въпросът "Стигнахме ли вече", преди мама да започне да крещи, или кой решава каква музика да се слуша в колата, или защо кучетата имат право да пътуват в багажника, а децата - не. 

Както и да е, всички знаем, че дългото пътуване с автомобил се понася трудно дори от възрастните, а за малчуганите е сериозно изпитание. Все пак можете да прекарате това време сравнително приятно, ако се подготвите добре за него. Помнете, че шофьорът не бива да бъде разсейван по време на движение с удари по главата, топки, парчета сандвич и шишета с вода. Освен това не е добра идея да бъде хранен, ядосван, да му се посочват разни забележителности по пътя (Тате, тате, виж еднорог!) и в никой случай няма да се съгласи някое дете да седи в скута му. Затова ако хлапенцето ви е малко, ще трябва друг човек (баткото, каката или клетата майка) да се прежали и да му прави компания на задната седалка.

 

Да сядаме и да тръгваме!

Най-вероятно отдавна имате столче за кола, но ако все още не сте се сдобили с такова, вече е задължително. Когато избирате, следете да има сертификат за безопасност. Това е една комбинация от букви и цифри (ECE R44/04), която ви гарантира, че продуктът е минал нужните изпитания и отговаря на изискванията за безопасност. Друга важна подробност при избор на столче за кола е да съобразите размерите и функциите на столчето с възрастта и теглото на детето. Добре е да ви обяснят как се монтира още в магазина, а ако не - в ютуб можете да намерите клипчета с инструкции за почти всички модели столчета. Някои се монтират трудно, затова не го оставяйте за деня на пътуването. Проверете дали са удобно фиксирани ремъците на колана за обезопасяване, дали дължината им е адекватна на ръста на детето, как се регулира облегалката за главата. Добър вариант е да направите подобна покупка в присъствието на детето, за да може да „премери“ столчето и да разберете дали се чувства комфортно в него и дали си го харесва. Ако по някаква причина не му е удобно или реши, че не го харесва, ви очакват няколко кошмарни часа с писъци: "Задушавам се! Боли ме корема! Пуснете ме!" Казвам ви го от личен опит, ужасно е. Затова - пробвайте.

 

Вече сте уредили столчето, и приготвяте багажа. Какво задължително трябва да осигурите на детето, за да мине пътуването по-леко?

 

Творчески занимания. Носете си моливи, пастели или флумастери. Предлагайте ги на детето един по един, иначе моментално ще се разпилеят из колата. Ако столчето за кола няма подобна опция, приспособете табла или просто някаква книжка, върху която ще може да се поставя лист и да се рисува. Вместо рисувателни материали, можете да носите книжка със стикери или картинки за разглеждане, която да задържи вниманието на детето. За по-големите деца е добра идея още преди пътуването да им разкажете къде отивате, да разгледате заедно снимки, да им обясните какво ще видят там, какви развлечения и забележителности ще има, за да може очакването и предусещането на забавата да превърне пътуването във вълнуващо преживяване. Бъдете сигурни, че децата през пет минути ще ви питат: "Кога пристигаме, мамо? Стигнахме ли вече? Стигнахме ли" и се въоръжете с търпение. По-добре това, отколкото да хленчат, че им е скучно.

 

 

Пейте и слушайте приказки по старомодния начин. Идеален момент да се посмеете със семейството. 
Можете да пускате и стари песни от "вашето време" на хлапетата си - първо ще ви освиркат, но после ще им стане интересно, особено ако им разкажете някоя забавна история. Децата винаги се изумяват, че и родителите им някога са били купонджии. Флашката с детски песнички или приказки също е добра идея, ако ви предстои дълъг път с мъничето. Можете да му дадете за малко телефона си или таблет, в такъв случай вижте какъв е интернет планът ви, за да няма неприятни изненади. Погрижете се батерията да е заредена и дръжте зареждачка в колата.

 

Играйте
„Назови всички думи с буквата…“ или игра на асоциации, или на „градове“, игра на „филми“, познаване на професии или животни, на марките на колите в отсрещното платно – това са все добри предложения, ако децата са по-големи. Може да сложите картончета с такива идеи за игри в една кутия и да теглите следващото предложение за съвместни занимания. Добре би било в друга кутия или по-малка чанта да съберете всички необходими играчки и занимавки. Така ще ги откривате по-лесно и ще ги прибирате без особени усилия. Не ги оставяйте в багажника, нека да са ви под ръка. Игрите в колата са страхотна занимавка и много сближават семействата. Ще подготвим една цяла статия с идеи за такива. Веднъж с момчетата играехме на професии в колата и никой от нас не успя да отгатне професията, която Коко беше измислил, въпреки всичките ни въпроси. Накрая се оказа, че е "тунелистка". Според малкият - това са "тези момичета, които стоят край пътя и тунела, мамо, и махат на всички шофьори, за да им е весело, докато пътуват". Цялата история можете да прочетете тук.

  

Спете!
За да можете да си го позволите, особено ако сте главен аниматор на скучаещия мъник, трябва да сте подсигурили първо детето. Както казахме, то трябва да има столче за кола, за предпочитане с няколко степени на облегалката, да има възможност за регулиране и на облегалката за глава. Страничната защита осигурява стабилност и безопасност. А петточковият или триточковият колан ви гарантират, че детето ще пътува защитено за всяка ситуация.
Не забравяйте да вземете любимата играчка на хлапето, понякога липсата й може да се превърне в проблем за малките пътешественици и в сериозен източник на стрес за вас.

 

Съвети за из път

Планирайте часа на потегляне съобразно режима на детето. Добре би било това да е интервал, в който то по принцип спи. Така ще си осигурите няколко спокойни часа, преди да ви се наложи да се заемете с „анимация“. Това правило е особено важно, ако в колата ще има само един възрастен. Под вибрациите на автомобила детето ще заспи бързо. Преди пътуване е добре да нахраните малкия пътешественик с нещо по-леко, за да няма изненади в колата. Винаги дръжте под ръка пликче за повръщане и мокри кърпички! Не е лоша идея да си носите и дрехи за вас. :)

Облечете го в нещо лесно за преобличане и удобно, свалете обувките. Непосредствено преди тръгване проветрете хубаво колата. Правете чести почивки, за да може детето да се раздвижи. Внимавайте с климатика, поддържайте умерена температура и гледайте да не духа право в лицето на детето. Все пак отивате да си почивате, не да се лекувате от настинка.
desktop

Чек-лист „Какво да взема за из път“

 

- Вода за пиене – за предпочитане в малки бутилки. Лесно се ползват и не заемат място. Не забравяйте, че ако слънцето нагрее пластмасова бутилка, водата в нея става канцерогенна и не бива да се пие.

 

- Нещо за хапване. Не предлагайте цялото меню наведнъж, иначе задната седалка ще се превърне в шведска маса. Преди тръгване е по-добре да дадете плодове или зеленчуци, а солети, сандвичи, бисквити и др. когато сте спрели за почивка. Твърдите храни по-лесно предизвикват задавяне, а неравностите по пътя могат да предложат изненади. Сокове не ви препоръчвам, особено с деца, които повръщат лесно. Ако носите плодове, добре е да са измити и нарязани предварително. По пътя винаги има доста места за хапване, но е хубаво да си ги подбирате избирателно. Освен това, ако малкият човек спи, е безсмислено да спирате и да го будите, а когато се събуди пък обикновено е прегладнял, затова непременно си дръжте резерви.

 

- Дрехи за смяна. За мъниците вземете пълен комплект, от бельото до връхната дреха и пелени за смяна, ако детето е малко.

 

- Кърпа и мокри кърпички, пликче за повръщане. За предпочитане са малките опаковки с кърпички, по-удобни са по време на път.

 

- За деца до 3 години някои родители носят и гърне.  

 

- Лекарства против повръщане и гадене. Ментови бонбонки или таблетки за смучене.

 

- Раничка или чанта с творчески занимания и играчки.

И накрая, но не на последно място – не забравяйте веселото си настроение вкъщи. Смехът и закачките правят пътуването много по-приятно преживяване.

Препоръчваме ви Игри с бебето през първата година и 5 неща, които децата не могат, въпреки че ние мислим, че могат.

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 12:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам