Ислам Каримов: диктаторът, който оцеля от съветско време до днес

OFFNews 02 септември 2016 в 20:16 14159 1

Снимка Кремъл - пресслужба

Ислам Каримов.

Дори денят и часът на смъртта му останаха мистерия - властите в Ташкент потвърдиха официално вестта, че президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал чак в петък вечерта.

Слуховете за смъртта на Каримов се появиха още в понеделник, откакто неговата дъщеря Лола написа във Facebook, че президентът е хоспитализиран с инсулт.

Три дипломатически източника потвърдиха днес сутринта пред агенция Ройтерс, че Каримов е починал на 78-годишна възраст след инсулт.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм вече поднесе съболезнования, Кремъл изчакваше официалното потвърждение от Ташкент.

Под управлението на Каримов Узбекистан се превърна в една от най-изолираните и авторитарни държави. Приеман е за защитник на страната си от радикалния ислям, но и за жесток диктатор, задържал властта си с репресии и изтезания.

Каримов управляваше Узбекистан от съветско време до днес

През 1989 г. партийният вожд на Узбекистан Рафик Нишанов е преместен в Москва, а Каримов става негов приемник и оглавява съветската република. Година по-късно Каримов е избран за президент от Върховния съвет на Узбекската ССР.

Конституцията на страната не разрешава един и същ човек да заема президентския пост повече от два мандата, но Каримов спасява лидерския си пост чрез няколко референдума - след всеки референдум властите обявяват, че броенето започва наново и всеки път Каримов печели вота.

Един от най-жестоките диктатори, редом до Робърт Мугабе и Ким Чен-ун

Международните правозащитни организации сравняват управлението на Каримов с тираниите на зимбабвийския президент Робърт Мугабе и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

На 13 май 2005 г. в центъра на град Андижан хиляди хора излизат на протест с искания за вдигане на жизнения стандарт и граждански свободи. Силите на реда обграждат протестиращите и войниците откриват огън. Загиват 187 души.

Десетки доклади на правозащитни организации са регистрирали системни нарушения на човешките права в страната, ликвидиране на опозиционните нагласи и изтезания на политическите затворници.

Крейг Мъри, посланик на Великобритания в Узбекистан в периода 2002-2004 г., огласи случаи на изтезания, отвличания и изнасилвания от страна на полицията, корупция във финансовия сектор, религиозните гонения и цензура. В отговор властите на страната обвиняват Мъри, че поведението му не съответства на дипломат и британското правителство го заменя през 2005 г.

Каримов няма синове и е в трудни отношения с дъщерите си

Най-известна от семейството е по-голямата дъщеря - Гулнара. Навремето се прочу със собствените си модни колекции, които представяше на седмиците на модата в Ню Йорк, приятелството си с руски олигарси и с опита си да влияе върху политиката на баща си. На Запад я обвиняват в пране на пари. През 2013 г. е поставена под домашен арест в Узбекистан.

За по-малката му дъщеря Лола се знае, че оглавява благотворителна фондация, която помага на деца, страдащи от пороци на сърцето.

За съпругата на Каримов Татяна няма никаква информация.

С подкрепата на Русия

През цялото управление на Ислам Каримов най-ключов политически и икономически партньор за Узбекистан беше Русия. През 2014 г. Москва опрости на Ташкент близо 95 процента от натрупания държавен дълг (над 860 милиона долара).

Узбекистан има изключително сложни отношения с Таджикистан, често медиите наричаха отношението между двете страни "нова студена война".

Узбекистан се обяви срещу всички водноенергийни инициативи на Душанбе и против изграждането на големи ВЕЦ-ове в Таджикистан и Киргизстан.

Много отсечки от границата между Узбекистан и Таджикистан са минирани.

Най-важното
Всички новини