Да вечеряш със Стивън Хокинг

Внучката на поета Константин Павлов Неда Лаптева спечели състезанието за най-интересен въпрос към гениалния астрофизик

Пепа Витанова 25 януари 2016 в 13:23 14533 4

Неда Лаптева със Стивън Хокинг

Лицето на Неда е толкова изразително, че буквално физически усещаш всяка нейна мисъл и емоция. Все още не е усвоила умението да контролира отпечатъка на чувствата и това я прави особено уязвима – не умее да прикрива възторга или разочарованието си от хората. А може би и не иска. С такова лице може да стане актриса. Но тя има други мечти - иска да учи невро-психология или кинорежисура. „И двете специалности изучават човека. Само на пръв поглед изглеждат разностилни.”

Питам Неда как си обяснява, че почти всички от нейното поколение искат да стават психолози. И сред съучениците й от 11 клас на 133 СОУ преобладават тези, които се виждат като бъдещи психоаналитици. „Може би смятаме, че така ще помогнем на себе си, а смисълът на една професия е да си в полза на другите.”

Преди две години Неда Лаптева, тогава на 16, успява да впечатли прочутия астрофизик Стивън Хокинг с въпроса си: „Ако бихте могли да пътувате във времето, дали ще отидете в бъдещето, за да видите какво ще се случи с човечеството, или в миналото - преди Големия взрив и да разберете какво го е предизвикало?“ С този въпрос Неда печели състезанието „Въпрос за Стивън Хокинг“, което се провежда като част от научния фестивал на астрофизиците Starmus.

Организаторите на фестивала канят Неда да зададе лично въпроса си на големия учен на специалната церемония през есента на 2014 г. в Тенерифе, където се провеждат годишните срещи на Starmus. Сред гостите са и други „звездни хора” като еволюционистът биолог Ричард Докинс, Нобеловия лауреат Джон Мейдър, руските космонавти Алексей Леонов (първият човек, който през 1965 г. излезе в открития космос), Владимир Джанибеков, Сергей Крикальов, Юрий Батурин и Виктор Савиних. В консултативния съвет на Starmus е и китаристът на „Куин“ Брайън Мей – също астрофизик по образование. Неда му е фен и тъкмо от неговия сайт научава за състезанието за въпрос към Хокинг.

Отговорът на Хокинг е: „При възможност да пътувам във времето, бих избрал бъдещето, защото за миналото винаги има начини да се разбере какво се е случило, а бъдещето не е сигурно. Затова и не може да се вярва на прогнозата за времето.”

„Той прояви типичното чувство за хумор, за което всички разказват. Очаквах да ме коригира, че преди Големия взрив е нямало време, но не го направи ”, разказва Неда. Тя самата не е сигурна какъв отговор би дала на въпроса си. Питам я дали при формулирането му се е повлияла от стихотворението „Писмо до Светлин” на своя дядо, големият поет Константин Павлов. Писал го е през 1987 г., 10 години преди Неда да се роди. В него той е дал задочен отговор на нейния въпрос:

„Времето,

моят единствен съюзник,

забавя своя ход.

Заглъхват стъпките му...

Изостава.

Предава се.

Скимти.

Но аз не се обръщам.

… Обърна ли се,

ще се вкаменя,

ще се превърна в знак,

в километричен камък.

Ще ме обвие плесента -

предсмъртната прегръдка

и целувка

на Времето,

което назовавах Мое.

Сбогом!

Аз продължавам.

…Напред!

И пак напред!...”

„Може би подсъзнателно и стихотворението да ми е подсказало Пътя”, замисля се Неда. Въпросът за времето, катаклизмите и промените я вълнува от дете. Така попада на математическото доказателство на Хокинг (в съавторство с Лоджър Пенроуз), подкрепящо теорията на Големия взрив и предположението за образувалите се черни дупки след Големия взрив. Стивън Хокинг доказа през 1971 г., че черните дупки излъчват енергия под формата на елементарни частици, явление известно като "лъчение на Хокинг".

Неда Лаптева е участник във второто издание на Starmus. Първото е било през 2011 г., посветено е на Нийл Армстронг (тогава е и последната му изява пред публика). Поканена е и за третото издание, което ще се проведе в края на юни 2016. То е посветено на Стивън Хокинг. Неда има и специална покана от личната асистентка на Хокинг за официалното парти на откриването на фестивала и за ВИП вечерята с Хокинг, на която ще присъстват най-известните астрофизици на света. Този път Неда ще бъде акредитирана и като кореспондент на БиБиСи знание. Разказва, че ще се стреми да обхване най-интересните събития и да ги „покрие” с по-кратки текстове. Това е, което отговаря на нагласите на нейното поколение. „Ние предпочитаме повече на брой, но по-кратка информация. Вниманието ни се задържа по-трудно, по-лесно се разсейваме. Според еволюционната психология, при по-дълги текстове младите читатели се чувстват някак застрашени, имат усещане за загуба на контрол”, обяснява Неда като истински бъдещ психолог. Казва още, че е прочела как ако при отваряне на сайт или текст излезе реклама, резултатът е стъписване и отдръпване на потенциалния читател.

Споделям с Неда наблюденията си, че тя е от младите хора, които не само имат мечти, но и знаят как да ги менажират и реализират. Каква е формулата й за това, питам. Неда се замисля и по лицето й пробягва усмивка: „Не бива да пресилваш нещата в гонене на мечтите, също както не трябва да лежиш и да чакаш някой да почука на вратата ти и да ти ги поднесе наготово. Може би рецептата е да заявиш какво искаш, но и да знаеш кога да спреш да напъваш и да оставиш нещата да се случат сами.”

Важна е и средата, допълва. „Трябва да намериш среда, която генерира мечти и те дърпа нагоре.”

Най-важното
Всички новини