16 г. след смъртта на Алекс Лоу и Дейвид Бриджес откриха телата им в Тибет

OFFNews 02 май 2016 в 09:57 20123 0

Телата на двама американци планинари бяха открити в ледник на Хималаите 16 години след смъртта им. Алекс Лоу и Дейвид Бриджес са убити от огромна лавина през 1999 г. Телата им са открити на 27 април 2016 г. - 16 години, 6 месеца и 22 дни след инцидента.

На 5 октомври 1999 г. лавина пада високо по южните склонове на Шиша Пангма - единственият осемхилядник, разположен изцяло на територията на Тибет, убивайки Алекс и Дейвид. Лоу е на 40. Считан за един от най-добрите по това време, пише сайтът "Върхове".

Лоу и Бриджес искали да се спуснат със ски от осемхилядника. С тях е и Конрад Анкер - приятел и партньор на Лоу. Когато лавината пада, Анкер бяга вляво и е частично затрупан и ранен. Бриджес и Лоу хукват надясно. Единственото, което успяват да намерят от тях, е една ръкавица. До 27 април 2016 година.

Раненият Анкер не може да върви, под него е групата, която е изнасяла екипировката - скиорите от Юта Ендрю МакЛийн и Марк Холбрук, заедно със скиорите от Боземан Ханс Саари, който загива две години по-късно при ски-инцидент в Шамони, и Кристофър Ериксън. Всички успяват да избягнат лавината.

През следващите два дни те, заедно с Анкер, търсят Лоу и Бриджес без успех.

Имаше само един бял облак. Лавината беше толкова голяма. Нямаше чувство на задушаване, припомня си Анкер.

Той помага на вдовицата на Лоу – Джени, да отгледа трите им момчета - Макс, Айзък и Сам. Двамата се влюбват и женят през 2001 г.

Телата на Лоу и Бриджес са открити на 27 април от алпинистите Ули Щек и Давид Гьотлер. Двамата правят опит за премиерен маршрут по южната стена на Шиша Пангма.

Анкер и Джени Лоу-Анкер прекарват голяма част от пролетта в района на ледопада Кхумбу, работейки в Спасителния център по проект на благотворителната организация на името на Алекс Лоу. Те се разминават с Щек и Гьотлер само за ден, след като двамата алпинисти се аклиматизират в района на Кхумбу, преди да се отправят за Тибет за своето изкачване.

Конрад и Джени се приготвят да излетят към дома си в Боземан на 27-ми, когато телефонът на Анкер позвънява. Обажда се Гьотлер. Моли ги да разпознаят двете тела, които намират с Щек в топящия се лед на глетчера.

"Намерихме две дела. Те бяха близо едно до друго. Синя и червена North Face раница. Жълти обувки Koflach. Тази екипировка е от онзи период. А и това са единствените алпинисти изчезнали в този район."

Телата на Лоу и Бриджес са на място, където могат да бъдат свалени.

Конрад, Джени и трите пораснали момчета планират пътуване до Тибет през летния мусон. Те възнамеряват да свалят телата (макар че все още не са чули желанието на семейството на Бриджес) и вероятно ще ги погребат в Нялам, Тибет, най-близкия град до мястото на трагедията.

“Най-подходящото нещо е да се погрижим за тялото му според местните традиции,” казва Анкер. “Те все още са замръзнали в леда.”

“Това не е нещо, към което се стремиш - да видиш тялото на някой, когото си обичал и за когото си се грижил. Но имам чувството, че трябва да го оставим да почива и вече да не е просто "изчезнал", казва Джени.

Най-важното
Всички новини