Нови руски атлети бяха заловени с допинг

Отнеха среброто на щафетата 4 по 400 метра от Лондон 2012 заради положителна проба на Кривошапка

OFFNews 01 февруари 2017 в 11:36 4934 4

Руската женска щафета на 4 по 400 метра беше лишена от сребърния си медал от олимпийските игри в Лондон 2012, след като участничката в нея Антонина Кривошапка беше хватата със забранено вещество при повторното отваряне на пробата й.

Така при пренареждането втори стават ямайките, а трети са украинките. Шампион е квартетът на САЩ. С положителна проба е и състезателката по хвърляне на диск Вера Ганеева, но тя е едва 23-а и само резултатите й ще бъдат анулирани. Така Русия вече е с минус 19 медала от игрите в Пекин и Лондон след допълнителните допинг проверки.

Други трима руски атлети също изгърмяха с допинг.

Състезателят по спортно ходене Александър Яргункин получи 4-годишна забрана да се състезава. Той беше единственият заявен участник на Русия в спортното ходене на Световното първенство в Пекин през 2015 г., след като водещите състезатели бяха наказани за употреба на допинг.

В крайна сметка Яргункин не стартира на планетарния форум, след като даде положителна проба за еритропоетин (ЕПО). Наказанието на състезателя по спортно ходене влиза в сила с дата 25 август 2015 г.

Копиехвърлячът Герман Комаров, бронзов медалист на еврошампионата за юноши през 2013 г., също получи 4-годишно наказание за употреба на забранени стимуланти. Неговата санкция пък влиза в сила с дата 25 юни 2015 г. 

И двамата уличени отрекоха да са употребявали забранени вещества. Самият Яргункин вече е подал жалба в Спортния арбитражен съд в Лозана и чака решение.

"Невинен съм. Не смятам да се връщам в спорта, но не мога да живея с това петно върху името си. Иначе тренирам, плувам, бягам, но планирам да се устроя на работа", коментира бегачът пред ТАСС.

Междувременно и руската антидопингова агенция се активизира и започна да налага наказания на местни състезатели. С двугодишно наказание вече е скачачката Олга Кучеренко. Тя е лишена от медала си от за второто място на световното от 2011 година, а резултатите и от август същата година досега са анулирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10564

4

ultra-73

01.02 2017 в 14:17

Руските спортяги постъпват досущ както е завещал великият им кормчия Путя - напред с рогите, без оглед на някакви си там световно установени правила! Затова утре пак ще има освен Кривошапка и Правокуртка!