Златното съкровище от Надсентмиклош пристигна в България

ОFFNews 07 април 2017 в 19:06 7988 0

Късно снощи в препълнените зали на Националния археологически музей в София бяха открити изложбите „Златното съкровище от Надсентмиклош“ и „Езическа България. Власт и общество”.

На откриването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов, кметът и зам.-кметът на София Йорданка Фандъкова и д-р Тодор Чобанов.

„Убеден съм, че българската публика и гостите на София ще покажат силен интерес към възможността да видят тези уникални съкровища и само мога да предполагам какъв двоен празник е това събитие за професионалната общност от историци, археолози и учени”, каза министър Младенов.

Златното съкровище от Надсентмиклош е едно от най-големите и представителни ранносредновековни съкровища в Югоизточна Европа.

Златното съкровище е открито през 1799 г. край банатския град Надсентмиклош, Румъния. Братята Христо и Кирил Накови, които са преселници от България, намират случайно предметите от съкровището и го предават на император Йосиф Втори. В знак на благодарност монархът им дава благородническа титла на името на града - Надсентмиклош, и ги възнаграждава богато.

"Златното съкровище от Надсентмиклош" е втората изложба от проекта „Златният път на Балканите през бронзовата епоха – Златото от Ада тепе: производство и разпространение“ между Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българската академия на науките (БАН) и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките (ААН).

В рамките на същия проект Музея за история на изкуството във Виена е открита българската изложба „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“. Съкровището от Надсентмиклош e част от постоянната експозиция на Музея за история на изкуството във Виена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови