За всеки спечелен от театрите лев държавата ще дава 2,50 лв.

OFFNews 08 юли 2015 в 16:57 4942 2

Снимка Wikimedia.

Народен театър „Иван Вазов”.

Министерският съвет публикува постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране през 2015 г. на държавните културни институти (ДКИ), осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.

То влиза в сила от 1 юли 2015 г., като в него се посочва следната пропорция на държавно субсидиране за ДКИ:

- драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2.50 лв. за 1 лв. приходи;

- куклените театри ще взимат по 3 лв. за 1 лв. приходи;

- на филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорните ансамбли се полага по 6 лв. за 1 лв. приходи;

- Софийска опера и балет, музикално-драматични театри, театрално-музикални центрове и експериментални институти ще получават по 4 лв. за 1 лв. приходи;

- симфониетите ще взимат по 8 лв. за 1 лв. приходи.

Всички пари, които ДКИ получават от продадените си билети, ще остават за тях.

С настоящото постановление се отменя решението на МС от 2015 г. за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти.

Промените се налагат заради тежкото положение, в което се намират държавните културни институти в страната, което застрашава работата на много от тях, а повечето работят при тежки финансови затруднения. По настоящи изчисления на ДКИ не достигат 10 милиона лева, за да изкарат до края на годината. Затрудненията настъпиха след поправка от февруари тази година (влизаща в сила от януари) в Реформата на Рашидов и по-точно в Методиката на финансиране, която задължи ДКИ да изработват сами 40% от общия си бюджет.

Тогава финансирането им беше на продаден билет, а именно - за всеки продаден билет драматичните театри получаваха 13, 50 лв., филхармониите и симфониетите взимаха 50 лв., музикално-драматичните театри – 40 лв., оперите - 60 лв., Народният театър получаваше 27 лв., Софийската филхармония – 70 лв., Софийска опера – 72 лв., ансамбъл „Филип Кутев” – 53 лв., Държавният музикален и балетен център – 61 лв. 

Средствата от държавния бюджет, определени по реда на чл. 23а, ал. 3 от Закона за закрила и развитие на културата за 2015 г. не могат да надвишават средствата, определени по този ред и предоставени през 2014 г. за всеки културен институт.

Заради корекцията на Методиката много културни институти алармираха, че са на ръба на унищожението. Това направиха Българската асоциация на работодателите в областта на културата, музикалните синдикати, Младежкият театър, Смолянският театър и др. 

Музикантите дори обсъдиха с МК конкретни предложения, изготвени от тях, за да се оправи положението в културата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!