VIVACOM Art Hall открива изложбата “Това не е текст”

ОFFNews 10 март 2015 в 13:25 2781 0

Една от инсталациите на Кирил Прашков.
Една от инсталациите на Кирил Прашков.

Днес, на 10 март, от 19:00 часа VIVACOM Art Hall открива новата изложба на Кирил Прашков - “Това не е текст”.

Експозицията “Това не е текст” всъщност е съставена от текстове - това са цитати от поезия и проза, традиционни латински поговорки, игри на думи, както и псевдо-цитати и изречения, които изглеждат като поговорки. Някои от тях са превърнати в скулптура, във фин релеф, изграден от намачкани всекидневници. Другите са виртуозно "изписани" с тел и така допълват древното изкуство на калиграфията с ново средство.

Присъстват текстове на български, английски, латински, руски, известно е, че авторът има още текстове на други езици, сръбски и френски, например. Тази изложба е вид модерен литературен сборник, чийто съставител реагира на информационната пренаситеност, широката публичност на лаишки мнения, противоречиви слухове и безсъдържателни сплетни, застрашаващи отговорното "академично" цитиране и вярата в метатекста.

Противоречието между названието и съдържанието на експозицията, разбира се, ни отпраща към Рене Магрит и прочутата му картина "Предателството на образа", където под изображението на лула е изписано "това не е лула".

Но ако това, според Мишел Фуко, внася бъркотия в традиционните отношения между език и образ, при Прашков превръщането на текстове във физически обекти в пространство настоява на способността на думите да се овеществят, да се превърнат в предмети. Като такива те имат сила, тежест, размери, конкретност, телесност. Те не просто засядат в паметта, а се запечатват там физически, набиват се като трън в очите.


Входът е свободен, а адресът е ул. "Гурко" №4

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови