Скандали в Музикалното училище заради несменяем директор 24 години

Антония Чорева 16 декември 2016 в 14:10 31508 4

Снимка Музикална академия

Директорът Милка Митева.

Директорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" е несменяем. Милка Митева управлява училището 24 години – затова се възмути независимият депутат Георги Кадиев, който зададе парламентарен въпрос на министър на културата Вежди Рашидов по темата.

Кадиев изтъкна, че по закон на всеки 5 години трябва да се провежда конкурс за директор на училище, а такъв в Любомир Пипков не е имало.

„В училището има сериозни проблеми, скандали и уволнения на двама учители - Виденова и Стоянва и искания за оставка на директорката“, обясни Кадиев.

Министър Рашидов му отговори само така: „Директорът Милка Митева е направила много и е пред пенсия, да я изпратим с уважение“. На което последваха ръкопляскания от депутати в залата. Георги Кадиев се възмути как може да се аплодира нарушение на закона от народните представители, тъй като по закон конкурсите за директори са задължителни на 5 години.

Милка Митева е родена 1953 година, в момента е на 63 години и трябва да се пенсионира. Тя управлява Музикалното училище от 1972 година след проведен конкурс.

Преди години отново имаше брожения за нейния пост.

В декларация от Съюза на българските музикални и танцови дейци тогава бяха поискали да бъде спазен законът за закрила и развитие на културата от Министерството на културата, и да бъде обявен конкурс за директор на музикалното училище Любомир Пипков. Няколко пъти въпросът е поставян пред Министерство на културата, без резултат до момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12133

2

Gaijin

16.12 2016 в 15:27

Не само това е проблемът.
В статията първо пише, че жената управлявала т.нар. "академия" (т.е. Музикалното училище) вече 24 години, а после, че го управлявала от 1972 година - т.е.44 години!!!
Кое е вярното?

12006

1

Любопитащ

16.12 2016 в 14:34

Изключително съм объркана от прочетеното. Очевидно авторката не може да разграничи Национално музикално училище "Л. Пипков" от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”! Не прави разлика между принципно различния преподавателски състав - учители или асистенти, доценти, професори! Използва коректно написани материали, които преразказва повърхностно. Явно е без висше образование, както и редактора...иначе не биха се допускали такива очевидни фактически неточности...а къде остана проверката на информацията...моля за професионализъм...поне малко...