Съдът върна на работа арх. Топалова, уволнена след критика към Рашидов

ОFFNews 26 юли 2016 в 15:57 8450 0

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Село Белчин, Самоков - Откриване на "Цари Мали Град".

На 9 февруари 2015 г. OFFNews публикува интервю с главен експерт арх. Яна Топалова, озаглавено "Спираме строежи върху исторически паметници, Рашидов ги разрешава", няколко дни след което Топалова беше уволнена от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), където работеше.

В разговора тя силно разкритикува предвидените съкращения в НИНКН, министъра на културата Вежди Рашидов, настоящата временна директорка на института арх. Даниела Джуркова и опитите на властта да смаже и подчини една от най-отговорните културни институции в страната.

"Не им харесва някое наше становище, обадят се по телефона на директорката - "калинка", и всичко се решава", каза тогава тя.

Днес стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е отсъдил в нейна полза, заявявайки, че уволнението ѝ е неправомерно.

Мотивите за него бяха, че тя е допуснала трудови нарушения и е искала да злепостави министъра, от ВАС обаче не намират доказателства за подобно нещо. Така на 29 юни съдът отменя заповедта за уволнение, издадена от Даниела Джуркова, като институтът трябва да плати и 500 лв. разноски по делото.

Пред OFFNews арх. Топалова коментира, че тепърва чака да получи заповед за "възстановяване" от 1 август. Според нея последици за виновниците няма да има, а борбата за "мизерното обезщетение" продължава.

Експертът е третият служител на НИНКН, който печели дело срещу институцията за неправомерно уволнение, припомня "Дневник". През 2013 г. съдът отсъди в полза на юрисконсулта Елена Панджарова, чийто пост бе закрит, въпреки че бе единственият юрист в института. 

През 2011 г. директорката, арх. Йорданка Кандулкова, бе уволнена с мотива, че уронва престижа на МК, като го критикува и изказва становища, различни от неговите. Оттогава НИНКН се управлява от пряко назначени от властта "изпълняващи длъжността директори до конкурс", последният от които е именно Даниела Джуркова, която уволни арх. Топалова.

Наскоро, след критика към културната политика на държавата, бе уволнен работещият в Националната галерия Владимир Руменов. След избухналият в медиите и културните среди скандал обаче той бе върнат на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови