Съдът отмени заповедта на Рашидов за местене на НГДЕК в "Люлин", сградата била опасна

ОFFNews 26 юли 2016 в 18:48 10761 1

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба".

Върховният административен съд отмени заповедта на министър Вежди Рашидов за незабавно преместване на учебния процес на Националната гимназия за древни езици и култури „К. К. Философ” в сградата на ул. "Баба" в "Люлин", тъй като зданието било опасно за учениците.

Решението на съда е на първа инстанция и подлежи на обжалване.

"Видно от доказателствата по делото е, че с доклад от 14.02.2014 г. на Столична регионална здравна инспекция след завършване на ремонта по оперативната програма са констатирани следните здравни неблагополучия: Необорудвани класни стаи и кабинети с необходимите ученически мебели; Всички помещения са непочистени след извършения ремонт и няма готовност за провеждане на учебни занятия; в част от клетките към санитарните възли не работят промивните устройства; наличие на течове в коридорите на първи и втори етаж; наличие на необезопасени кабели в коридорите; неизрязани арматурни части до асансьора за инвалиди; криещи риск от травми и наранявания подиуми пред дъските в класната стая; наличие на частично паднала мазилка от тавана; нарушена цялост на паркета; наличие на стърчащи водопроводни тръби; физкултурният салон е с необезопасени радиатори и частично нестабилно закрепени предпазни решетки по прозорците", пишат от съда.

В решението също така се посочва наличието на азбест в сградата: "Описаното по-горе състояние на сградата за посочения период, безспорно застрашава живота и здравето на децата (ученици в училището), както и техните учители".

По време на ремонта НГДЕК се помещаваше в сградата на бившето 13-то СОУ до Женския пазар. Връщането на училището на ул. "Баба" бе наложително, за да не се загубят 2.2 млн. лева европейски средства за нейния ремонт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови