Публикуват мемоарите на „голямата актриса на малките роли“ Надя Тодорова

По идея на дъщеря си тя е описвала живота си в тетрадки през последните 10-ина години от живота си

OFFNews 12 април 2017 в 15:46 5109 0

Кой може да забрави как Кулишева от „Двойникът“ се оправдава пред героя на Тодор Колев: „Какво да правя, пуснаха чушки – до обяд щяха да свършат!“. Или как Седларова от „Опасен чар“ обобщава: „Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина – милиционер..“ Надя Тодорова изигра и влюбената в Стефан Данаилов Димитрова от „Дами канят“, и още куп ярки, запомнящи се персонажи в най-популярните български филми.

Какво се е случвало зад кадър на снимачната площадка? Как са променяли сценария заради нея? Какви проблеми в театъра са я накарали в един момент да предпочете малките роли в киното пред големите на сцената?

На този и на още много други интересни въпроси ще отговори новата книга „Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки“ (“Книгомания“). В основата ù са залегнали мемоарите на актрисата, които тя е писала на ръка в последните 10-ина години от живота си. В тях се редуват весели и драматични случки от детството и младостта, та чак до зрелостта и последните аплодисменти.

„Подарих на мама първата тетрадка през 2006 г., на Коледа – пояснява дъщеря ù Антоанета Теменугова. - Тя започна да пише почти веднага. Тогава татко беше още жив, двамата дълго разговаряха за какво ли не. Мама дълго обмисляше пасажите, понякога късаше страницата и започваше отново. Когато татко почина, мама много дълго плака и страда, беще поизоставила писането. Водехме безкрайни разговори за татко, но постепенно се съвзехме и тя полека-лека се върна към писането. Пак тогава започна да прави картички и рисунки, занимаваше се от сутрин до вечер. Когато мама приключи с текста, започна да го преписва на чисто. Много се стараеше, отне ù доста време, но ù беше приятно - и на мен също, защото я виждах щастлива и вглъбена в работата. Почти докато си отиде завинаги, все нещо правеше.“

Антоанета Теменугова работи като реставратор в Прага. Тя ще пристигне в София за премиерата на 20 юни в София и на 21-ви – в Асеновград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови